DLA DZIECI/ MINI WYPIEKI

BABECZKI KOKOSOWE Z MALINOWYM KREMEM

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,
Babeczki kokosowe z malinowym kremem gościły na urodzinach mojej chrześnicy. Od tamtego czasu przepis na babeczki uległ małej zmianie, ponieważ lubię trochę modyfikować przepisy. Dzięki temu mam dla Was przepyszne i mięciutkie babeczki :).
Składniki na 12 babeczek w kubeczkach (14 w papilotkach):
  • 120 g miękkiego masła
  • 135 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 220 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 białka
  • 120 ml mleka kokosowego 
  • 80 g wiórków kokosowych

1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, ok 8 minut. Dodajemy żółtka z ekstraktem waniliowym i dokładnie mieszamy.
2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie połowę mleka. Mieszamy i dodajemy pozostałą część mąki i mleka. Całość miksujmy krótko, tylko do połączenia się składników. Odkładamy mikser.
3. W osobnej misce ubijamy białka, aż otrzymamy sztywną pianę.
4. Ubite białka dodajemy do ciasta. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie i krótko mieszamy całość. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i krótko mieszamy.
5. Gotowe ciasto przekładamy do kubeczków do pieczenia lub papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy kubeczki do 1/2 ich wysokości.
6. Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i studzimy.
7. Za pomocą ostrego noża wycinamy otwory w babeczkach i wypełniamy frużeliną malinową.
8. Babeczki kokosowe dekorujemy malinowym kremem. Babeczki z kremem przechowujemy w lodówce.

Frużelina malinowa:
  • 200 g malin świeżych/mrożonych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  1. Maliny umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zrobią się gorące.
  2. Gdy owoce puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż frużelina zrobi się gęsta – będzie miała konsystencję kisielu z owocami. Wyłączamy palnik i studzimy.
Malinowy krem do dekoracji:
  • 200 ml śmietanki 36%, schłodzonej
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 150-170 g malinowego curdu, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina różowego/czerwonego barwnika spożywczego w żelu*
Malinowy curd – malinowy curd:
  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  1. W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły jak najwięcej soku. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i przecedzamy owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  2. Ostudzony sok malinowy przelewamy do rondelka. Dodajemy do niego jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  3. Dodajemy masło. Cały czas mieszając podgrzewamy całość na bardzo małym ogniu.
  4. Gdy masa się zagotuje gotujemy, aż malinowy curd lekko zgęstnieje (7-10 min). Mieszamy masę cały czas, uważając przy tym, aby jej nie przypalić. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę. Co jakiś czas mieszamy, aby nie zrobił się kożuch. Jeszcze ciepły krem przecedzamy przez sitko.
  5. Ostudzony malinowy curd przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki na całą noc.
  6. Malinowy curd można też gotować na parze (w misce ustawionej na rondelku z gotującą się wodą). Wtedy wolniej gęstnieje, ale jest mniejsze ryzyko przypalenia masy. Polecam ten sposób, jeśli to twój pierwszy raz.
Wykonanie kremu:
  1. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy mikserem na wolniejszych obrotach, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.
  2. Do kremu dodajemy schłodzony malinowy curd (150g), barwnik spożywczy i krótko miksujemy (wolne obroty), tylko do połączenia się składników. Jeśli krem będzie gęsty można dodać więcej malinowego curdu, ale trzeba uważać. 
  3. Barwnik nie jest konieczny, ale kolor kremu wychodzi bardzo blady. Babeczki kokosowe z kremem bez barwnika można zobaczyć w aranżacji urodzinowej dla baletnicy.
  4. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.
  5. Kremu nie schładzamy przed dekorowaniem.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. 
  3. Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% krem robimy z 250g mascarpone i 100 ml śmietanki.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj mój profil na Instagramie.


babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami, Źródło przepisu na babeczki kokosowe Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz