CIASTECZKA Z SYROPEM KLONOWYM

by Magdalena Indyka

Ciasteczka z syropem klonowym podbiły moje serce ;). Nie wiem, czy znajdę dla nich lepszą alternatywę. Z dodatkiem syropu klonowego smakują rewelacyjnie. Najlepsze są na drugi dzień, gdy zmiękną, ale moje chłopaki zajadają się już nimi  jak tylko ostygną!  Ciasteczka nadają się do lukrowania, dlatego polecam je szczególnie na uroczystości dziecięce :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 3 duże blachy:
  • 220 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 160 ml syropu klonowego / miodu
  • 1 jajko
  • 540 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż uzyskamy puszystą masę – ok 8 min.
  2. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko. Na początku masa się 'rozjedzie’, ale po chwili miksowania masa zmieni konsystencję na jednolitą.
  3. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Odkładamy mikser.
  4. Delikatnie ugniatamy ciasto i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok 10-12 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciasteczka z syropem klonowym z piekarnika i studzimy.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Nie przesadzajmy z podsypywaniem mąką ciasta przy wałkowaniu. Te ciasto bardzo nie lubi mąki! Gdy będzie jej za dużo, ciasto zacznie się kruszyć.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

ciasteczka z syropem klonowym, kruche ciasteczka, syrop klonowy, maślane ciasteczka

ciasteczka z syropem klonowym, kruche ciasteczka, syrop klonowy, maślane ciasteczka

ciasteczka z syropem klonowym, kruche ciasteczka, syrop klonowy, maślane ciasteczka

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

bg 16/02/2018 - 22:06

prosimy o mozliwosc generowania pdf przepisow:-)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/02/2018 - 22:40

Chodzi o możliwość zapisywania, czy drukowania? Szczerze nie znam się na tym i tą kwestię będzie pewnie musiał informatyk zrobić. Nawet o tym nie pomyślałam. Dzięki :). Zapisuję prośbę i będę działać :).

Odpowiedź
bg 17/02/2018 - 23:38

lubię mieć wszystkie przepisy wydrukowane w segregatorze, chodzi o drukowanie:)

Odpowiedź
Cukry Proste 12/05/2017 - 18:36

Świetny pomysł na wykorzystanie syropu:)

Odpowiedź