Pieguski, pyszne ciasteczka z orzechami i czekoladą, ciastka Ciasteczkowego Potwora… można by jeszcze sporo wymieniać. Nieważne jak się nazywają… ważne, że te pyszne ciasteczka potrafią przywołać błogi uśmiech na twarzy :).
Szukasz pomysłu na urodziny z Ciasteczkowym Potworem? Zapraszam do obejrzenia słodkiej aranżacji
Ciasteczkowy Potwór – Pierwsze urodziny Kacpra
Składniki na ok 18-20 mniejszych ciasteczek:
- 90 g miękkiego masła
- 60 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajko, rozm. 'L’
- 175 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g posiekanych, prażonych orzechów laskowych
- 70-75 g czekolady deserowej, posiekanej / kropelki czekoladowe
- W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, ok 5 minut (przy podwójnej porcji ciasta ok 8 minut). Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami laskowymi. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto.
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywamy małe kawałki i formujemy ciastka. Układamy je w równych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia.
- Pieczemy ok 13-15 minut w 200°C (bez termoobiegu), aż ciasteczka ładnie się zarumienią.
- Gotowe pieguski wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy na kratkę do studzenia. Jeśli jej nie mamy to odwracamy delikatnie ciastka.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 200ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
6 komentarzy
Dzień dobry czy zamiast migdałów mogę dac więcej czekolady. ? I czy tej czekolady to 75g tyle ile migdałów ?
Chyba chodzi o orzechy? Nie zwiększałabym za bardzo ilość czekolady jeśli pominie Pani orzechy. Orzechy są dodatkiem, nie sprawiają że ciasteczka się upieką dobrze lub źle. Można dać 10 g czekolady więcej wg mnie 🙂
Czym innym mogę zastąpić orzechy? Pozdrawiam 😘
Migdałami. Można też je pominąć i dać więcej czekolady 🙂
Czy mogę zastąpić orzechy laskowe włoskimi?
Tak 🙂