PIEGUSKI

by Magdalena Indyka
pieguski, ciastka z czekoladą, ciastka z orzechami, ciastka maślane,
image_print

Pieguski, pyszne ciasteczka z orzechami i czekoladą, ciastka Ciasteczkowego Potwora… można by jeszcze sporo wymieniać. Nieważne jak się nazywają… ważne, że te pyszne ciasteczka potrafią przywołać błogi uśmiech na twarzy :).

Szukasz pomysłu na urodziny z Ciasteczkowym Potworem? Zapraszam do obejrzenia słodkiej aranżacji
Ciasteczkowy Potwór – Pierwsze urodziny Kacpra

Składniki na ok 18-20 mniejszych ciasteczek:
  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko, rozm. 'L’
  • 175 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g posiekanych, prażonych orzechów laskowych
  • 70-75 g czekolady deserowej, posiekanej / kropelki czekoladowe
  1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, ok 5 minut (przy podwójnej porcji ciasta ok 8 minut). Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami laskowymi. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto.
  2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywamy małe kawałki i formujemy ciastka. Układamy je w równych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia.
  4. Pieczemy ok 13-15 minut w 200°C (bez termoobiegu), aż ciasteczka ładnie się zarumienią.
  5. Gotowe pieguski wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy na kratkę do studzenia. Jeśli jej nie mamy to odwracamy delikatnie ciastka.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 200ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

pieguski, ciastka z czekoladą, ciastka z orzechami, ciastka maślane,

pieguski, ciastka z czekoladą, ciastka z orzechami, ciastka maślane,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

6 komentarzy

Dominika 24/02/2024 - 08:20

Dzień dobry czy zamiast migdałów mogę dac więcej czekolady. ? I czy tej czekolady to 75g tyle ile migdałów ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/02/2024 - 13:56

Chyba chodzi o orzechy? Nie zwiększałabym za bardzo ilość czekolady jeśli pominie Pani orzechy. Orzechy są dodatkiem, nie sprawiają że ciasteczka się upieką dobrze lub źle. Można dać 10 g czekolady więcej wg mnie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 11/02/2022 - 08:43

Czym innym mogę zastąpić orzechy? Pozdrawiam 😘

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/02/2022 - 11:58

Migdałami. Można też je pominąć i dać więcej czekolady 🙂

Odpowiedź
Natalia 09/10/2021 - 17:39

Czy mogę zastąpić orzechy laskowe włoskimi?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/10/2021 - 23:48

Tak 🙂

Odpowiedź