Jak zrobić czarny krem do dekoracji tortu i nie zużyć przy tym całego opakowania czarnego barwnika? Użycie dużej ilości czarnego barwnika ma niestety wpływ na smak kremu. Poza tym ciężko uzyskać przy użyciu samego barwnika ładny czarny kolor kremu. Dlatego mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w wykonaniu tego zadania. Podpowiem Wam też jakiego błędu nie popełnić przy tym zadaniu.
W tym wpisie przedstawiam Wam sposób na barwienie kremów maślanych do tynkowania i dekorowania tortów. W ten sposób możemy też zabarwić krem czekoladowy, ganache z masłem, drip na tort, biszkopt kakaowy lub ciasto czekoladowe i lukier.
Polecam też wpis jak zrobić czerwony krem do dekoracji.
Polecam również wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Barwiąc krem na czarno nie można wcześniej wybielać kremu za pomocą wybielacza lub białego barwnika. Jak wiemy biały kolor dodany do czarnego rozjaśnia go, dając kolor szary. Dlatego zapomnijcie o jakimkolwiek wybielaczu i białym barwniku w tym przypadku.
Składniki:
- krem maślany – przepisy na kremy maślane do dekorowania
- czarne/ciemne kakao lub roztopiona i ostudzona czekolada gorzka
- czarny barwnik spożywczy w płynie lub żelowy (może być w proszku)
Jak uzyskać czarny krem do dekoracji:
- Do gotowego kremu maślanego dodajemy kakao lub roztopioną i ostudzoną czekoladę. Nie potrafię określić dokładnej ilości kakao/czekolady. To zależy od ilości kremu i rodzaju kakao/czekolady. Dodajemy kakao stopniowo, aż uzyskamy pożądany kolor kremu – ciemno brązowy.
- Po dokładnym wymieszaniu kremu z kakao/czekoladą dodajemy czarny barwnik. Miksujemy krem i dodajemy więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba. (Czarny barwnik w proszku trzeba rozpuścić w odrobinie spirytusu lub wódki).
- Czarny barwnik potrzebuje czasu, aby dobrze zabarwić krem (puścił pigment). Dlatego miksujemy krem kilka minut.
- W niektórych przypadkach trzeba taki krem odstawić na kilka godzin (najlepiej do lodówki).
Można też od razu otynkować tort takim kremem, który w lodówce po kilku godzinach ściemnieje. - Czarny krem do dekorowania można odstawić na kilka godzin na blat kuchenny. Ale w cieple zrobi się on płynny. Dlatego najlepiej włożyć go do lodówki i potem ponownie ocieplić (wyciągnąć z lodówki i postawić na blat), a następnie zmiksować (ok 10 min).
- Jeśli barwimy ganache z masłem na czarny kolor, to nie dodajemy już kakao. Wystarczy tylko dodać czarny barwnik.
Uwagi:
- Kolor i odcień czarnego kremu zależy od użytego kakao/czekolady. Najlepsze jest ciemne lub czarne kakao oraz gorzka czekolada (ok 64% kakao).
- Roztopiona czekolada nie może być ciepła, ponieważ rozpuści nam krem maślany.
- Może się zdarzyć, że po schłodzeniu czarnego kremu i ponownym ocieleniu, podczas miksowania krem zrobi się szary. Wtedy musimy dodać ponownie do kremu kakao i czarny barwnik.
- Przy dużej ilości kremu maślanego ilość dodanego czarnego barwnika będzie większa.
- Czarny krem do dekoracji, to krem z dużą ilością barwnika. Taki krem niestety będzie barwił nasze usta i języki. Barwnik ma za zadanie zabarwić krem i nie da się od niego wymagać, aby nie barwił przy okazji innych rzeczy ;).
- Do kremu na filmie użyłam czarnego barwnika w płynie. Jestem z niego bardzo zadowolona. Jednak trzeba pamiętać, że barwnik w płynie dodany do kremu w dużej ilości rozrzedza krem. To też zależy od masła. Ja niestety trafiłam na masło, które było bardzo lejące po utarciu. Musiałam potem długo schładzać krem przed włożeniem go do worka cukierniczego.
- Do uzyskania czarnego kremu do dekoracji można użyć barwnika w proszku. Jednak Ja takiego nie miałam okazji używać i nie jestem w stanie powiedzieć ile będzie go potrzeba.
- Jeśli dodamy do kremu dużo czarnego barwnika, to niestety wpłynie on na smak naszego kremu. Dlatego dodajemy barwnik stopniowo i miksujemy dłuższy czas, zanim dodamy go więcej. Przy zabarwianiu kremu na czarny kolor pośpiech nie jest wskazany.
Podoba Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
13 komentarzy
Kasiarzyna007
25 sierpnia 2020 at 18:44Dzień dobry! Bardzo proszę o poradę, miałam kilka podejść do kremów maślanych. Za kazdym razem klapa. Zamiast kremu powstawała ciemna gorąca breja, pachnąca jak przypalone masło.. nie dysponuje profesjonalnym robotem kuchennym z końcówka do ucierania. Jak inaczej można utrzeć masło? Bardzo chce zrobic wkrótce tort, kupiłam gotową mase cukrową do dekoracji, ale jak mam utrzeć ten nieszczęsny krem?! Pomocy 🙂
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2020 at 23:57Masło bez problemu można utrzeć mikserem ręcznym. Masło ma być w temp. pokojowej…może być chłodne nawet. Ale nie może być ciepłe, takie już lejące, rozpuszczające się (pływające po talerzyku). Wtedy się zwarzy podczas miksowania. Masło ucieramy min. 10 minut. Wtedy dopiero dodajemy inne składniki.
Kasiarzyna007
5 września 2020 at 15:49Dziekuje uprzejmie 🙂
mmgoGosia
16 sierpnia 2020 at 00:49Czy na ten krem można używać pod masę marcepanową?
Magdalena Indyka
17 sierpnia 2020 at 21:27Każdy krem maślany do tynkowania można użyć pod taką masę. W tym wpisie jest podany opis jak zrobić czarny krem z każdego kremu maślanego.
Anna
17 września 2020 at 18:34Czy kakao dajemy w proszku?
Magdalena Indyka
19 września 2020 at 13:44Tak.
Kamila B
7 maja 2020 at 09:52Jakiego barwnika Pani używa? Który pozwala uzyskać tak piękną i intensywną czerń?
Magdalena Indyka
7 maja 2020 at 22:49W płynie (kupiłam sklepie dlasmaku.com.pl). Na filmie widać go. Można też użyć barwnika w żelu.
arKarolinaolina
23 kwietnia 2020 at 10:34Mam pytanie, czy w ten sam sposób można zabarwić milky Way? Potrzebuję na dziś czarny, granat i fiolet ?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2020 at 10:51W przepisie piszę, że można zabarwić każdy krem maślany :).
Paulina
22 lipca 2020 at 12:37Wydaje mi się, ze kremu maślanego nie można zabarwić barwnikiem w żelu, ponieważ taki krem się wazy. Żel ma w sobie płyn, a masło jest tłuszczem, nie połączą się właściwie.
Magdalena Indyka
22 lipca 2020 at 23:29Od kilku lat barwię krem maślany barwnikiem w żelu lub w płynie i nie ma problemu z warzeniem się kremu.