Jak zrobić czarny krem do dekoracji tortu i nie zużyć przy tym całego opakowania czarnego barwnika? Użycie dużej ilości czarnego barwnika ma niestety wpływ na smak kremu. Poza tym ciężko uzyskać przy użyciu samego barwnika ładny czarny kolor kremu. Dlatego mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w wykonaniu tego zadania. Podpowiem Wam też jakiego błędu nie popełnić przy tym zadaniu.
W tym wpisie przedstawiam Wam sposób na barwienie kremów maślanych do tynkowania i dekorowania tortów. W ten sposób możemy też zabarwić krem czekoladowy, ganache z masłem, drip na tort, biszkopt kakaowy lub ciasto czekoladowe i lukier.
Polecam też wpis jak zrobić czerwony krem do dekoracji.
Polecam również wpis – Jak uratować zwarzony krem maślany
Uwaga!
Barwiąc krem na czarno nie można wcześniej wybielać kremu za pomocą wybielacza lub białego barwnika. Jak wiemy biały kolor dodany do czarnego rozjaśnia go, dając kolor szary. Dlatego zapomnijcie o jakimkolwiek wybielaczu i białym barwniku w tym przypadku.
Składniki:
- krem maślany – przepisy na kremy maślane do dekorowania
- czarne/ciemne kakao lub roztopiona i ostudzona czekolada gorzka
- czarny barwnik spożywczy w płynie lub żelowy (może być w proszku)
Jak uzyskać czarny krem do dekoracji:
- Do gotowego kremu maślanego dodajemy kakao lub roztopioną i ostudzoną czekoladę. Nie potrafię określić dokładnej ilości kakao/czekolady. To zależy od ilości kremu i rodzaju kakao/czekolady. Dodajemy kakao stopniowo, aż uzyskamy pożądany kolor kremu – ciemno brązowy.
- Po dokładnym wymieszaniu kremu z kakao/czekoladą dodajemy czarny barwnik. Miksujemy krem i dodajemy więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba. (Czarny barwnik w proszku trzeba rozpuścić w odrobinie spirytusu lub wódki).
- Czarny barwnik potrzebuje czasu, aby dobrze zabarwić krem (puścił pigment). Dlatego miksujemy krem kilka minut.
- W niektórych przypadkach trzeba taki krem odstawić na kilka godzin (najlepiej do lodówki).
Można też od razu otynkować tort takim kremem, który w lodówce po kilku godzinach ściemnieje. - Czarny krem do dekorowania można odstawić na kilka godzin na blat kuchenny. Ale w cieple zrobi się on płynny. Dlatego najlepiej włożyć go do lodówki i potem ponownie ocieplić (wyciągnąć z lodówki i postawić na blat), a następnie zmiksować (ok 10 min).
- Jeśli barwimy ganache z masłem na czarny kolor, to nie dodajemy już kakao. Wystarczy tylko dodać czarny barwnik.
Uwagi:
- Kolor i odcień czarnego kremu zależy od użytego kakao/czekolady. Najlepsze jest ciemne lub czarne kakao oraz gorzka czekolada (ok 64% kakao).
- Roztopiona czekolada nie może być ciepła, ponieważ rozpuści nam krem maślany.
- Może się zdarzyć, że po schłodzeniu czarnego kremu i ponownym ocieleniu, podczas miksowania krem zrobi się szary. Wtedy musimy dodać ponownie do kremu kakao i czarny barwnik.
- Przy dużej ilości kremu maślanego ilość dodanego czarnego barwnika będzie większa.
- Czarny krem do dekoracji, to krem z dużą ilością barwnika. Taki krem niestety będzie barwił nasze usta i języki. Barwnik ma za zadanie zabarwić krem i nie da się od niego wymagać, aby nie barwił przy okazji innych rzeczy ;).
- Do uzyskania czarnego kremu do dekoracji można użyć barwnika w proszku. Jednak Ja takiego nie miałam okazji używać i nie jestem w stanie powiedzieć ile będzie go potrzeba.
- Jeśli dodamy do kremu dużo czarnego barwnika, to niestety wpłynie on na smak naszego kremu. Dlatego dodajemy barwnik stopniowo i miksujemy dłuższy czas, zanim dodamy go więcej. Przy zabarwianiu kremu na czarny kolor pośpiech nie jest wskazany.
Podoba Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
13 komentarzy
Dzień dobry! Bardzo proszę o poradę, miałam kilka podejść do kremów maślanych. Za kazdym razem klapa. Zamiast kremu powstawała ciemna gorąca breja, pachnąca jak przypalone masło.. nie dysponuje profesjonalnym robotem kuchennym z końcówka do ucierania. Jak inaczej można utrzeć masło? Bardzo chce zrobic wkrótce tort, kupiłam gotową mase cukrową do dekoracji, ale jak mam utrzeć ten nieszczęsny krem?! Pomocy 🙂
Masło bez problemu można utrzeć mikserem ręcznym. Masło ma być w temp. pokojowej…może być chłodne nawet. Ale nie może być ciepłe, takie już lejące, rozpuszczające się (pływające po talerzyku). Wtedy się zwarzy podczas miksowania. Masło ucieramy min. 10 minut. Wtedy dopiero dodajemy inne składniki.
Dziekuje uprzejmie 🙂
Czy na ten krem można używać pod masę marcepanową?
Każdy krem maślany do tynkowania można użyć pod taką masę. W tym wpisie jest podany opis jak zrobić czarny krem z każdego kremu maślanego.
Czy kakao dajemy w proszku?
Tak.
Jakiego barwnika Pani używa? Który pozwala uzyskać tak piękną i intensywną czerń?
W płynie (kupiłam sklepie dlasmaku.com.pl). Na filmie widać go. Można też użyć barwnika w żelu.
Mam pytanie, czy w ten sam sposób można zabarwić milky Way? Potrzebuję na dziś czarny, granat i fiolet ?
W przepisie piszę, że można zabarwić każdy krem maślany :).
Wydaje mi się, ze kremu maślanego nie można zabarwić barwnikiem w żelu, ponieważ taki krem się wazy. Żel ma w sobie płyn, a masło jest tłuszczem, nie połączą się właściwie.
Od kilku lat barwię krem maślany barwnikiem w żelu lub w płynie i nie ma problemu z warzeniem się kremu.