KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW/ TORTOWE ABC

CZARNY KREM DO DEKORACJI

czarny krem do dekoracji, jak uzyskać czarny krem do dekoracji, czarny krem do tynkowania, jak zrobić czarny krem do dekoracji, czarny krem do tortu,

Jak zrobić czarny krem do dekoracji tortu i nie zużyć przy tym całego opakowania czarnego barwnika? Użycie dużej ilości czarnego barwnika ma niestety wpływ na smak kremu. Poza tym ciężko uzyskać przy użyciu samego barwnika ładny czarny kolor kremu. Dlatego mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w wykonaniu tego zadania. Podpowiem Wam też jakiego błędu nie popełnić przy tym zadaniu.

W tym wpisie przedstawiam Wam sposób na barwienie kremów maślanych do tynkowania i dekorowania tortów. W ten sposób możemy też zabarwić krem czekoladowy, ganache z masłem, drip na tort, biszkopt kakaowy lub ciasto czekoladowe i lukier.

Polecam też wpis jak zrobić czerwony krem do dekoracji.
Polecam również wpisJak uratować zwarzony krem maślany.

 

Obserwuj Słodki Pomysł INSTAGRAMIE.

Uwaga!

Barwiąc krem na czarno nie można wcześniej wybielać kremu za pomocą wybielacza lub białego barwnika. Jak wiemy biały kolor dodany do czarnego rozjaśnia go, dając kolor szary. Dlatego zapomnijcie o jakimkolwiek wybielaczu i białym barwniku w tym przypadku.

Składniki:
  • krem maślany – przepisy na kremy maślane do dekorowania
  • czarne/ciemne kakao lub roztopiona i ostudzona czekolada gorzka
  • czarny barwnik spożywczy w żelu (może być w proszku)
Jak uzyskać czarny krem do dekoracji:
  1. Do gotowego kremu maślanego dodajemy kakao lub roztopioną i ostudzoną czekoladę. Nie potrafię określić dokładnej ilości kakao/czekolady. To zależy od ilości kremu i rodzaju kakao/czekolady. Dodajemy stopniowo, aż uzyskamy pożądany kolor kremu – ciemno brązowy.
  2. Po dokładnym wymieszaniu kremu z kakao/czekoladą dodajemy trochę czarnego barwnika. Miksujemy krem i stopniowo dodajemy więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba. (Czarny barwnik w proszku trzeba rozpuścić w odrobinie spirytusu lub wódki).
  3. Czarny barwnik potrzebuje czasu, aby dobrze zabarwić krem (puścił pigment). Dlatego miksujemy krem kilka minut.
  4. W niektórych przypadkach trzeba taki krem odstawić na kilka godzin (najlepiej do lodówki).
    Można też od razu otynkować tort takim kremem, który w lodówce po kilku godzinach ściemnieje.
  5. Czarny krem do dekorowania można odstawić na kilka godzin na blat kuchenny. Ale w cieple zrobi się on płynny. Dlatego najlepiej włożyć go do lodówki i potem ponownie ocieplić (wyciągnąć z lodówki i postawić na blat), a następnie zmiksować (ok 10 min).

 

Uwagi:
  1. Kolor i odcień czarnego kremu zależy od użytego kakao/czekolady. Najlepsze jest czarne lub ciemne kakao oraz gorzka czekolada (ok 64% kakao).
  2. Roztopiona czekolada nie może być ciepła, ponieważ rozpuści nam krem maślany. 
  3. Może się zdarzyć, że po schłodzeniu czarnego kremu i ponownym ocieleniu, podczas miksowania krem zrobi się szary. Wtedy musimy dodać ponownie do kremu kakao i czarny barwnik. 
  4. Przy dużej ilości kremu maślanego ilość dodanego czarnego barwnika będzie większa.
  5. Czarny krem do dekoracji, to krem z dużą ilością barwnika. Taki krem niestety będzie barwił nasze usta i języki. Barwnik ma za zadanie zabarwić krem i nie da się od niego wymagać, aby nie barwił przy okazji innych rzeczy ;).
  6. Do kremu na filmie użyłam barwnika w płynie. Jestem z niego bardzo zadowolona. Jednak trzeba pamiętać, że barwnik w płynie dodany do kremu w dużej ilości rozrzedza krem. Dlatego do tego zadania polecam barwnik w żelu, który ma gęściejszą konsystencję. To też zależy od masła. Ja niestety trafiłam na masło, które było bardzo lejące po utarciu. Musiałam potem długo schładzać krem przed włożeniem go do worka cukierniczego.
  7. Do uzyskania czarnego kremu do dekoracji można użyć barwnika w proszku. Jednak Ja takiego nie miałam okazji używać i nie jestem w stanie powiedzieć ile będzie go potrzeba.
  8. Jeśli dodamy do kremu dużo czarnego barwnika, to niestety wpłynie on na smak naszego kremu. Dlatego dodajemy barwnik stopniowo i miksujemy dłuższy czas, zanim dodamy go więcej. Przy zabarwianiu kremu na czarny kolor pośpiech nie jest wskazany.
Podoba Wam się wpis jak uzyskać czarny krem do dekoracji? Dajcie znać w komentarzu!


czarny krem do dekoracji, jak uzyskać czarny krem do dekoracji, czarny krem do tynkowania, jak zrobić czarny krem do dekoracji, czarny krem do tortu,

czarny krem do dekoracji, jak uzyskać czarny krem do dekoracji, czarny krem do tynkowania, jak zrobić czarny krem do dekoracji, czarny krem do tortu,

czarny krem do dekoracji, jak uzyskać czarny krem do dekoracji, czarny krem do tynkowania, jak zrobić czarny krem do dekoracji, czarny krem do tortu,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, czekoladowy krem, krem z białą czekoladą i mascarpone, krem z białą czekoladą do tortu,

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

 

 

 

 

Podoba Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kamila B
    7 maja 2020 at 09:52

    Jakiego barwnika Pani używa? Który pozwala uzyskać tak piękną i intensywną czerń?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 maja 2020 at 22:49

      W płynie (kupiłam sklepie dlasmaku.com.pl). Na filmie widać go. Można też użyć barwnika w żelu.

  • Odpowiedź
    arKarolinaolina
    23 kwietnia 2020 at 10:34

    Mam pytanie, czy w ten sam sposób można zabarwić milky Way? Potrzebuję na dziś czarny, granat i fiolet 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 kwietnia 2020 at 10:51

      W przepisie piszę, że można zabarwić każdy krem maślany :).

      • Odpowiedź
        Paulina
        22 lipca 2020 at 12:37

        Wydaje mi się, ze kremu maślanego nie można zabarwić barwnikiem w żelu, ponieważ taki krem się wazy. Żel ma w sobie płyn, a masło jest tłuszczem, nie połączą się właściwie.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 lipca 2020 at 23:29

          Od kilku lat barwię krem maślany barwnikiem w żelu lub w płynie i nie ma problemu z warzeniem się kremu.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!