CHRZCINY i PIERWSZA KOMUNIA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SYLWESTER i NOWY ROK/ TORTY

TORT DWA MICHAŁY

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Konkurs na Instagramie (1.06.19r) – zapraszam.
Tort Dwa Michały to połączenie dwóch przepysznych kremów: krem z michałkami klasycznymi i krem z białymi michałkami. Biszkopt genueński i konfitura owocowa dopełniają całości, która zadowoli niejednego fana słodkich tortów. Zapraszam po przepis na najlepszy tort michałkowy!

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni:
Dzień 1: Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy cukierki w śmietance.
Dzień 2: Robimy kremy michałkowe i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Tynkujemy kremem i dekorujemy orzeszkami. Rozpuszczamy cukierki w śmietance (dekoracja tortu).
Dzień 3: Robimy krem michałkowy jasny i dekorujemy tort.
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Biszkopt genueński (forma śr 18 cm)- biszkopt genueński:
  • 4 jajka (ok 230 g, bez skorupki)
  • 95 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 25 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 115 g mąki pszennej
  1. Jajka ogrzewamy w gorącej wodzie, min. 30 minut. Jeśli woda w tym czasie ostygnie zmieniamy ją na nową (cieplejszą).
  2. Metalową miskę przed ubiciem jajek zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 5 minut, aby się ogrzała. Następnie wylewamy wodę i szybko osuszamy miskę.
  3. Do suchej i ciepłej miski wbijamy ogrzane jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijamy całość przy pomocy miksera (najszybsze obroty). Miksujemy całość od 10-15 min, aż masa będzie bardzo gęsta (przy większej ilości jajek czas ubijania się wydłuża).
  4. Nadal ubijając, łyżeczka po łyżeczce, dodajemy roztopione i ostudzone masło. Krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Odkładamy mikser.
  5. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  7. Pieczemy ok 35 – 40 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm.
    Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia.
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem michałkowy klasyczny:
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok 105 g cukierków Michałki klasyczne (7 szt)
  • 45 g mlecznej czekolady (można zastąpić cukierkami)
  • 90 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc (min. 6 godz.).
  2. Następnego dnia schłodzoną masę michałkową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu.
  3. Krem michałkowy klasyczny można zrobić w inny sposób: Krem z michałkami.
Krem michałkowy jasny:
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok 200 g cukierków białe Michałki (13-14 szt)
  • 90 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc (min. 6 godz.).
  2. Następnego dnia schłodzoną masę michałkową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu.
  3. Krem michałkowy jasny można zrobić w inny sposób: Krem z białymi michałkami.
Nasączenie:
  • 3/4 szkl słabej herbaty z cukrem

Dodatkowo:

  • ok 190 g konfitury żurawinowej, malinowej lub porzeczkowej
  • ok 50 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

Krem do dekoracji:

  • 130 ml śmietanki kremówki 36%
  • 70 g cukierków białe Michałki
  • 30 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem robimy tak samo jak pozostałe kremy michałkowe.

Wykonanie:
  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączamy go herbatą. Nakładamy połowę konfitury, a następnie krem michałkowy klasyczny. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go i wykładamy resztę konfitury. Nakładamy połowę (trochę mniej niż połowa) krem michałkowy jasny i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
  2. Tynkujemy tort pozostałym kremem michałkowym jasnym.
  3. Dół tortu dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
  4. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
  5. Następnego dnia dekorujemy wierzch tortu kremem michałkowym jasnym (tylka Wilton 1M) i orzeszkami ziemnymi.
  6. Tort Dwa Michały przechowujemy w lodówce.
  7. Cały tort możemy złożyć i udekorować w jeden dzień. Jednak tort najlepiej smakował dwa dni po przełożeniu biszkoptu kremem.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
  3. Czekoladę w obu kremach można zastąpić cukierkami.
  4. Do kremu z michałkami klasycznymi nie polecam śmietanki 36% z Piątnicy. Krem na tej śmietance wyjdzie za gęsty.
  5. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień, dlatego warto upiec go dzień przed przełożeniem go kremem.
  6. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych jajek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije jajka. Mój ubija od 10-15 min. To też zależy od ilości jajek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  7. Do krojenia tortu polecam gorący nóż.
  8. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  9. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.

Smacznego 🙂


Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

Polecam również:

tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

11 komentarzy

  • Odpowiedź
    Halina
    28 kwietnia 2019 at 10:27

    Czy do tego tortu mogę użyć zwykłego biszkoptu i Michałki klasyczne to czekoladowe?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 kwietnia 2019 at 19:18

      Tak, można użyć zwykłego biszkoptu. Michałki klasyczne to czekoladowe 🙂

  • Odpowiedź
    Martyna
    9 kwietnia 2019 at 09:29

    Hej, czy połowa kremu michalkowego białego do przełożenia wystarczy na 1 blat 21cm ? Bo tu był też do tynku użyty i nie wiem jak to przeliczyć. Dziękuję i pozdrawiam 😀

  • Odpowiedź
    Tort
    22 marca 2019 at 00:36

    robię ten pyszny torcik tylko proszę mi powiedzieć czy ta mas a z cukierkami i czekolada jest rzadka bo mi własnie taka wyszła i boje się ze jest coś nie tak

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 marca 2019 at 12:40

      Wyszła rzadka po ubiciu? Może za krótko ubijany krem? Albo za długo i zaczął się warzyć. Masa z rozpuszczonymi cukierkami jest rzadka. Po schłodzeniu w lodówce gęstnieje. Nie wiem na jakim etapie jesteś i trudno mi odpowiedzieć czy masa jest ok, bo nie wiem czy dopiero będziesz chłodzić masę, czy już zmiksowałaś ją z mascarpone.

  • Odpowiedź
    Marta
    12 marca 2019 at 13:33

    Witam, mam pytanie. Bo chciałabym dodać ozdoby z masy marcepanowej albo cukrowej na wierzch tortu (robię tort smok). Z racji tego zastanawiam się, czy masa wierzchnia nie roztopi mi którejś (marcepanowej/cukrowej plastycznej)?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 marca 2019 at 18:04

      Ten krem nie nadaje się pod masę cukrową. Jeśli są to figurki, to można je zabezpieczyć od spodu roztopioną białą czekoladą, która odizoluje dekoracje od kremu.

      • Odpowiedź
        Marta
        28 marca 2019 at 08:05

        W takim układzie, wg Pani zdania KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM będzie do ty do otynkowania tego tortu? Znalazłam ten przepis u Pani i właśnie się zastanawiam. Czy sądzi Pani inaczej, że inny będzie tutaj lepiej pasował? Pozdrawiam ☺️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          28 marca 2019 at 17:47

          Tak będzie pasować. Będzie też pasować krem do dekoracji z białą czekoladą, ale nie można go kłaść pod masę cukrową.

          • Marta
            29 marca 2019 at 15:22

            Bardzo dziękuje za wskazówki ☺️ Dam znać jak mi poszło 😁

  • Zostaw komentarz