Krem Giotto do tortu to pyszny krem o smaku pralinek Giotto. Krem ma delikatny orzechowy smak, dlatego warto przełamać go żelką lub frużeliną z lekko kwaśnych owoców, np. malinową, porzeczkową lub wiśniową.
Polecam również klasyczny krem orzechowy.
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
- 180 g śmietanki kremówki 30/36%
- 110 g białej czekolady
- 23 g mleka w proszku (użyłam Łaciate 26%)
- 40 g pasty z orzechów laskowych*
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie jest konieczny)
- 140 g serka mascarpone, schłodzonego*
- 40-45 g drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych
- Pastę z orzechów laskowych można kupić w różnych sklepach. Jeśli jednak macie blender, to polecam zrobić ją samemu. Wtedy nie jest taka luźna.
- 40 g prażonych orzechów laskowych rozdrabniamy blenderem (w malakserze), aż otrzymamy pastę orzechową.
- W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę, następnie powoli mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową.
- Dodajemy mleko w proszku i mieszamy dokładnie. Mleko nie rozpuści się dokładnie, dlatego się tym nie przejmujcie (potem masę przecedzicie przez sitko).
- Dodajemy pastę orzechową, ekstrakt z wanilii i mieszamy, aż pasta rozpuści się w gorącej masie.
- Gotową masę przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z mlekiem w proszku i schłodzony serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) miksujemy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser.
Dodajemy posiekane orzechy laskowe i krótko miksujemy (dosłownie 2 sekundy, aby połączyć orzechy z kremem). Można orzechy wymieszać za pomocą łyżki. - Gotowy krem giotto od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.
Uwagi:
- Ilość kremu giotto z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu o smaku Giotto: połączenia smakowe
- Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
- Do kremu można użyć mleka w proszku: Łaciate, Krasnystaw lub SM Siedlce.
- Pasta orzechowa w kremie wg mnie jest konieczna. Robiłam krem bez pasty i smakował jak zwykły krem z białą czekoladą i mlekiem w proszku. Jadłam pralinki Giotto i pasta orzechowa w kremie sprawia, że smak kremu zbliżony jest do nadzienia z pralinek.
- Robiłam krem giotto na śmietance 30 i 36%. Krem na śmietance 36% wyszedł trochę gęstszy, dlatego możecie dać jej ciut więcej (ok 20 ml).
- Prażone orzechy możecie sami zrobić lub kupić gotowe.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
4 komentarze
pasta jakiej firmy będzie najlepsza? Jakies polecajki? Czytam na temat past różnych producentów i ludzie narzekają, że są rzadkie – czy to nie zmieni konsystencji kremu?
Nie próbowałam past z orzechów laskowych, bo sama ją robię blenderem. Tam nie na dużo pasty, można dać trochę mniej śmietanki wtedy, co zagęści krem.
Krem jest pyszny. Połączyłam go z czarną porzeczką. Jak nigdy goście prosili o kolejny kawałek tortu 😉
Wow! Dzięki za podpowiedź z jakim kremem super smakuje!