KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM GIOTTO

krem giotto, krem o smaku giotto, krem z mlekiem w proszku, krem orzechowy giotto,

Krem Giotto do tortu to pyszny krem o smaku pralinek Giotto. Krem ma delikatny orzechowy smak, dlatego warto przełamać go żelką lub frużeliną z lekko kwaśnych owoców, np. malinową, porzeczkową lub wiśniową.
Polecam również klasyczny krem orzechowy. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na 1 blat o śr 16 cm:

  • 180 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 110 g białej czekolady
  • 23 g mleka w proszku (użyłam Łaciate 26%)
  • 40 g pasty z orzechów laskowych*
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie jest konieczny)
  • 140 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 40-45 g drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych
  1. Pastę z orzechów laskowych można kupić w różnych sklepach. Jeśli jednak macie blender, to polecam zrobić ją samemu. Wtedy nie jest taka luźna.
  2. 40 g prażonych orzechów laskowych rozdrabniamy blenderem (w malakserze), aż otrzymamy pastę orzechową.
  3. W rondelku podgrzewamy kremówkę  do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę, następnie powoli mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową.
  4. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy dokładnie. Mleko nie rozpuści się dokładnie, dlatego się tym nie przejmujcie (potem masę przecedzicie przez sitko).
  5. Dodajemy pastę orzechową, ekstrakt z wanilii i mieszamy, aż pasta rozpuści się w gorącej masie.
  6. Gotową masę przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  7. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z mlekiem w proszku i schłodzony serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) miksujemy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser.
    Dodajemy posiekane orzechy laskowe i krótko miksujemy (dosłownie 2 sekundy, aby połączyć orzechy z kremem). Można orzechy wymieszać za pomocą łyżki.
  8. Gotowy krem giotto wykładamy na biszkopt lub ciasto.
  9. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu giotto z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
  3. Pasta orzechowa w kremie wg mnie jest konieczna. Robiłam krem bez pasty i smakował jak zwykły krem z białą czekoladą i mlekiem w proszku. Jadłam pralinki Giotto i pasta orzechowa w kremie sprawia, że smak kremu zbliżony jest do nadzienia z pralinek.
  4. Robiłam krem giotto na śmietance 30 i 36%. Krem na śmietance 36% wyszedł trochę gęstszy, dlatego możecie dać jej ciut więcej (ok 20 ml).
  5. Prażone orzechy możecie sami zrobić lub kupić gotowe. 

Smacznego 🙂


krem giotto, prosty krem do tortu, krem o smaku giotto, krem z mlekiem w proszku, krem orzechowy giotto,

krem giotto, krem o smaku giotto, krem z mlekiem w proszku, krem orzechowy giotto,

krem giotto, krem o smaku giotto, prosty krem do tortu, krem z mlekiem w proszku, krem orzechowy giotto,

Źródło inspiracji – blog Pysznieczyprzepysznie.pl

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz