KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS RABARBAROWY

mus rabarbarowy, mus z rabarbaru, krem rabarbarowy do tortu, krem z rabarbaru do tortu,

Mus rabarbarowy do ciasta i tortu. Mus z rabarbaru to lekki, orzeźwiający krem z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, bardzo zbliżonym do smaku cytryny. Dlatego ilość cukru w tym musie zależy od tego jak kwaśny macie rabarbar. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 400 g świeżego/mrożonego rabarbaru, różowej/czerwonej części
  • 60-80 g cukru lub więcej, do smaku*
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, do smaku)
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak kwaśny będzie rabarbar. 
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Umyty rabarbar kroimy w kostkę. Umieszczamy go w garnuszku i dodajemy cukier oraz wodę. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy rabarbar się podsmaży, puści sok i się rozpaćka, wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy rabarbar, aż otrzymamy gładkie puree.
  4. Otrzymane puree ponownie podgrzewamy, do momentu wrzenia. Podczas podgrzewania puree można dodać więcej cukru i sok z cytryny. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy puree do wystudzenia.
    Puree z rabarbaru nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy zimne puree i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej
  7. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus rabarbarowy do lodówki, jeśli wyjdzie rzadki (nie zwarzony). Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus rabarbarowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  8. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
  9. Wypieki z musem rabarbarowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).

 

Uwagi:
  1. Musu rabarbarowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18-19 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z rabarbaru: połączenia smakowe.
  3. Musu rabarbarowego nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne.
  4. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂


mus rabarbarowy, mus z rabarbaru, krem rabarbarowy do tortu, krem z rabarbaru do tortu,

mus rabarbarowy, mus z rabarbaru, krem rabarbarowy do tortu, krem z rabarbaru do tortu,

Polecam również:

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie testu i zdjęć zabronione!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!