KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS RABARBAROWY

mus rabarbarowy, mus z rabarbaru, krem rabarbarowy do tortu, krem z rabarbaru do tortu,

Mus rabarbarowy do ciasta i tortu. Mus z rabarbaru to lekki, orzeźwiający krem z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, bardzo zbliżonym do smaku cytryny. Dlatego ilość cukru w tym musie zależy od tego jak kwaśny macie rabarbar.
Polecam również pyszną żelkę z rabarbaru.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 400 g świeżego/mrożonego rabarbaru, różowej/czerwonej części
  • 60-80 g cukru lub więcej, do smaku*
  • kilka łyżek wody (2-4), opcjonalnie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, do smaku)
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak kwaśny będzie rabarbar. 
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Umyty rabarbar kroimy w kostkę. Umieszczamy go w garnuszku i dodajemy cukier oraz wodę, jeśli zajdzie taka potrzeba (wodę dodajemy, aby rabarbar się nie przypalił na początku podsmażania). Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy rabarbar się podsmaży, puści sok i się rozpaćka, wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy rabarbar, aż otrzymamy gładkie puree.
  4. Otrzymane puree ponownie podgrzewamy, do momentu wrzenia. Podczas podgrzewania puree można dodać więcej cukru i sok z cytryny. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy puree do wystudzenia.
    Puree z rabarbaru nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus rabarbarowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem rabarbarowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).

 

Uwagi:
  1. Musu rabarbarowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18-19 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z rabarbaru: połączenia smakowe.
  3. Musu rabarbarowego nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne.
  4. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂


mus rabarbarowy, mus z rabarbaru, krem rabarbarowy do tortu, krem z rabarbaru do tortu,

mus rabarbarowy, mus z rabarbaru, krem rabarbarowy do tortu, krem z rabarbaru do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie testu i zdjęć zabronione!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Aga
    11 września 2021 at 17:53

    Można zamrozić puree z rabarbaru ?

  • Odpowiedź
    Martyna
    12 lipca 2021 at 18:36

    Ile wody dodać do rabarbaru? W przepisie nie jest podana

  • Zostaw komentarz