MUS ŚLIWKOWY

by Magdalena Indyka
mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,
image_print

Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie orzechowy. Do musu zamiast cynamonu można dodać kardamon lub trochę soku pomarańczowego. 

Składniki:

  • 300 g świeżych/mrożonych śliwek (bez pestek)
  • 40-50 g cukru lub więcej, do smaku*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są nasze śliwki. 
  2. Śliwki kroimy w kostkę, pozbywając się pestek. Umieszczamy je w garnuszku i dodajemy cukier z cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śliwki się podsmażą i puszczą sok, a cukier się rozpuści, wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy śliwki, aż otrzymamy gładki mus.
  3. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  4. Otrzymany mus śliwkowy przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymane puree (ok 200 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree śliwkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree śliwkowe i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus śliwkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  9. Wypieki z musem śliwkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 

 

Uwagi:
  1. Musu śliwkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość musu ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu ze śliwek: połączenia smakowe
  3. 150 g śliwek = ok 100 ml puree.
  4. Do śliwek można dodać też kardamon (jedna z obserwatorek na Instagramie poleciła mi ten składnik).
  5. Musu śliwkowego nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są bardzo wyczuwalne. Ja wolę mus bez skórek :).
  6. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

5 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
5 lat temu

Niestety po dodaniu puree wszystko sie zwarzylo. Mozna to jakoś uratować ? Czy lepiej zrobić nowe?

MAŁGORZATA
MAŁGORZATA
5 lat temu

Można namoczyć suszone śliwki i takie zmiksować, też fajnie wyjdzie. A w połączeniu z kremem cynamonowym albo piernikowym będzie świątecznie, bożonarodzeniowo 🙂

DDorota
5 lat temu

Szkoda, że tego musu nie można zamknąć w słoiczkach na „zaś”. Myślę, że można go przygotować z powideł śliwkowych. Na pewno nie będzie tak smaczny jak ten ze świeżych śliwek, ale choć namiastka będzie

5
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!