KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS ŚLIWKOWY

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie orzechowy. Do musu zamiast cynamonu można dodać kardamon lub trochę soku pomarańczowego. 

Składniki:

  • 300 g świeżych/mrożonych śliwek (bez pestek)
  • 40-50 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są nasze śliwki. 
  2. Śliwki kroimy w kostkę, pozbywając się pestek. Umieszczamy je w garnuszku i dodajemy cukier z cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śliwki się podsmażą i puszczą sok, a cukier się rozpuści, wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy śliwki, aż otrzymamy gładki mus.
  3. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  4. Otrzymany mus śliwkowy przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymane puree (ok 200 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree śliwkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. Przy pomocy miksera ubijamy śmietankę, aż otrzymamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Następnie, dodajemy zimne puree i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej
  6. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus śliwkowy do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus śliwkowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
  8. Wypieki z musem śliwkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).

 

Uwagi:
  1. Musu śliwkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. 150 g śliwek = ok 100 ml puree.
  3. Do śliwek można dodać też kardamon (jedna z obserwatorek na Instagramie poleciła mi ten składnik).
  4. Musu śliwkowego nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są bardzo wyczuwalne. Ja wolę mus bez skórek :).
  5. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂


mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

Polecam również:

tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

3 komentarze

  • Odpowiedź
    MAŁGORZATA
    19 września 2019 at 18:18

    Można namoczyć suszone śliwki i takie zmiksować, też fajnie wyjdzie. A w połączeniu z kremem cynamonowym albo piernikowym będzie świątecznie, bożonarodzeniowo 🙂

  • Odpowiedź
    DDorota
    16 września 2019 at 11:25

    Szkoda, że tego musu nie można zamknąć w słoiczkach na “zaś”. Myślę, że można go przygotować z powideł śliwkowych. Na pewno nie będzie tak smaczny jak ten ze świeżych śliwek, ale choć namiastka będzie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 września 2019 at 20:27

      Z powideł też może być pyszny 🙂 Wtedy cukier pomijamy 🙂 Warto spróbować :).

  • Zostaw komentarz