MUS ŚLIWKOWY

by Magdalena Indyka
mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,
image_print
Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie orzechowy. Do musu zamiast cynamonu można dodać kardamon lub trochę soku pomarańczowego. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki:

  • 300 g świeżych/mrożonych śliwek (bez pestek)
  • 40-50 g cukru lub więcej, do smaku*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są nasze śliwki. 
  2. Śliwki kroimy w kostkę, pozbywając się pestek. Umieszczamy je w garnuszku i dodajemy cukier z cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śliwki się podsmażą i puszczą sok, a cukier się rozpuści, wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy śliwki, aż otrzymamy gładki mus.
  3. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  4. Otrzymany mus śliwkowy przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymane puree (ok 200 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree śliwkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree śliwkowe i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus śliwkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem śliwkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 

 

Uwagi:
  1. Musu śliwkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość musu ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu ze śliwek: połączenia smakowe.
  3. 150 g śliwek = ok 100 ml puree.
  4. Do śliwek można dodać też kardamon (jedna z obserwatorek na Instagramie poleciła mi ten składnik).
  5. Musu śliwkowego nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są bardzo wyczuwalne. Ja wolę mus bez skórek :).
  6. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

5 komentarzy

Basia 12/12/2019 - 17:31

Niestety po dodaniu puree wszystko sie zwarzylo. Mozna to jakoś uratować ? Czy lepiej zrobić nowe?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/12/2019 - 00:59

Można spróbować podgrzać na parze wodnej i miksować, aż się ujednolici. Niestety mus straci na puszystości, dlatego radzę dodać więcej żelatyny. Rozpuścić w wodzie. Zostawić do napęcznienia. Potem rozpuścić w kąpieli wodnej i do płynnej żelatyny dodać 2 łyżeczki musu. Energicznie wymieszać i taką mieszankę dodać do musu, cały czas miksując. Potem do lodówki, aby mus trochę stężał. Zanim włożysz taki odratowany mus polecam sprawdzić jak smakuje.

Odpowiedź
MAŁGORZATA 19/09/2019 - 18:18

Można namoczyć suszone śliwki i takie zmiksować, też fajnie wyjdzie. A w połączeniu z kremem cynamonowym albo piernikowym będzie świątecznie, bożonarodzeniowo 🙂

Odpowiedź
DDorota 16/09/2019 - 11:25

Szkoda, że tego musu nie można zamknąć w słoiczkach na „zaś”. Myślę, że można go przygotować z powideł śliwkowych. Na pewno nie będzie tak smaczny jak ten ze świeżych śliwek, ale choć namiastka będzie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/09/2019 - 20:27

Z powideł też może być pyszny 🙂 Wtedy cukier pomijamy 🙂 Warto spróbować :).

Odpowiedź