CIASTO Z BANANAMI

by Magdalena Indyka
Proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa
image_print

Ciasto z bananami, szybkie i smaczne! Proste ciasto z bananami można upiec na dwa sposoby. W pierwszym zapraszamy do pomocy dzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania „gu gu, da da”, mamy dość dziecięcych klimatów. Wystarczy wtedy dać maluchom nową książeczkę i zanim zorientują się, że tak naprawdę jest stara, zdążycie włożyć ciasto do piekarnika. Ha! Sprytne? Smak: niewytworny, ale bananowy, więc jeden z moich ulubionych. Polewa cytrynowa z serkiem załatwia resztę.

Składniki na ciasto (przelicznik foremek):
  • 3 średniej wielkości banany (ok 250 g bez skórki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 duże jajka, rozm L
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml maślanki lub 125 ml mleka + 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  1. Przesianą mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Banany rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  3. W misce, za pomocą miksera lub rózgi kuchennej, mieszamy jajka, cukier, banany, olej i maślankę, aż otrzymamy gładką masę. Odkładamy mikser.
  4. Dodajemy suche składniki i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość do połączenia się składników, nie dłużej.
  5. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
  6. Pieczemy od 35 – 40 min 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy. Ostudzone ciasto z bananami dekorujemy polewą cytrynową z serkiem.
Polewa cytrynowa:
  • 135 g serka śmietankowego, np. 'Milandia’, 'Philadelphia’
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny (wyszorowana i sparzona), opcjonalnie
  • 40 – 50 g cukru pudru, do smaku
  • 1–2 łyżki mleka – opcjonalnie

Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta, to dodajemy odrobinę mleka. Jeśli wyjdzie za rzadka, to dodajemy trochę cukru pudru.

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Mleko z cytryną jest zamiennikiem maślanki. Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
  4. Jeśli nie lubimy mocno cytrynowych smaków, to sok i skórkę z cytryny w polewie można pominąć.
  5. Ciasto z polewą przechowujemy w lodówce.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego :).


Proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa

Proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa Źródło przepisu: http://happyhooligans.ca/best-ever-banana-cake-with-cream-cheese-icing – przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Magda 23/05/2017 - 07:03

Jak na 3 banany, wydaje mi się, że jest sporo cukru. nie jest za słodko?

Odpowiedź
Słodki Pomysł 23/05/2017 - 23:05

Twoje pytanie dało mi do myślenia i nie dawało spokoju, dlatego upiekłam ciasto ponownie! Miałaś rację 🙂 Przy okazji zmniejszyłam ilość maślanki i ciasto wyszło bardzo mięciutkie. Polecam 🙂

Odpowiedź
Bogusia 07/03/2018 - 15:19

A to czy proporcje podane powyżej zostały już skorygowane czy to przed korekta? Bo jus sama nie wiem ile tego cukru i maślanki… 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/03/2018 - 15:44

Spokojnie… przepis już dawno skorygowany :).

Odpowiedź