Ciasto z bananami, szybkie i smaczne! Proste ciasto z bananami można upiec na dwa sposoby. W pierwszym zapraszamy do pomocy dzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania „gu gu, da da”, mamy dość dziecięcych klimatów. Wystarczy wtedy dać maluchom nową książeczkę i zanim zorientują się, że tak naprawdę jest stara, zdążycie włożyć ciasto do piekarnika. Ha! Sprytne? Smak: niewytworny, ale bananowy, więc jeden z moich ulubionych. Polewa cytrynowa z serkiem załatwia resztę.
Składniki na ciasto (przelicznik foremek):
- 3 średniej wielkości banany (ok 250 g bez skórki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 duże jajka, rozm L
- 140 g cukru trzcinowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 125 ml maślanki lub 125 ml mleka + 1,5 łyżki soku z cytryny
- 370 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- Przesianą mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
- Banany rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
- W misce, za pomocą miksera lub rózgi kuchennej, mieszamy jajka, cukier, banany, olej i maślankę, aż otrzymamy gładką masę. Odkładamy mikser.
- Dodajemy suche składniki i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość do połączenia się składników, nie dłużej.
- Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
- Pieczemy od 35 – 40 min 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy. Ostudzone ciasto z bananami dekorujemy polewą cytrynową z serkiem.
Polewa cytrynowa:
- 135 g serka śmietankowego, np. 'Milandia’, 'Philadelphia’
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny (wyszorowana i sparzona), opcjonalnie
- 40 – 50 g cukru pudru, do smaku
- 1–2 łyżki mleka – opcjonalnie
Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta, to dodajemy odrobinę mleka. Jeśli wyjdzie za rzadka, to dodajemy trochę cukru pudru.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Mleko z cytryną jest zamiennikiem maślanki. Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
- Jeśli nie lubimy mocno cytrynowych smaków, to sok i skórkę z cytryny w polewie można pominąć.
- Ciasto z polewą przechowujemy w lodówce.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego :).
Źródło przepisu: http://happyhooligans.ca/best-ever-banana-cake-with-cream-cheese-icing – przepis zmodyfikowany.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
4 komentarze
Jak na 3 banany, wydaje mi się, że jest sporo cukru. nie jest za słodko?
Twoje pytanie dało mi do myślenia i nie dawało spokoju, dlatego upiekłam ciasto ponownie! Miałaś rację 🙂 Przy okazji zmniejszyłam ilość maślanki i ciasto wyszło bardzo mięciutkie. Polecam 🙂
A to czy proporcje podane powyżej zostały już skorygowane czy to przed korekta? Bo jus sama nie wiem ile tego cukru i maślanki… 🙂
Spokojnie… przepis już dawno skorygowany :).