BOŻE NARODZENIE/ ŚWIĄTECZNE WYPIEKI/ TORTY

TORT PIERNIKOWY

tort piernikowy, tort z kremem cynamonowym, tort semi naked,

Tort piernikowy w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;).
Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając się długo od razu przystąpiłam do działania. Najpierw upiekłam pierniczki, polukrowałam je, a następnie zabrałam się za pieczenie blatów piernikowych. Oryginalny przepis nie zawiera pomarańczowego dodatku, ale znając już smak kremu cynamonowego wiedziałam, że pomarańcza musi się w nim znaleźć. Chciałam przełożyć tort frużeliną pomarańczową. Niestety mi nie wyszła :(. Dlatego ratowałam się konfiturą pomarańczową. Efekt spełnił moje oczekiwania :). Tort piernikowy z choinkami to idealny pomysł na święta!

P.S. W tym roku podjęłam kolejną próbę zrobienia frużeliny pomarańczowej, która okazała się sukcesem! Dlatego polecam ją zrobić zamiast konfitury pomarańczowej. Można też użyć pomarańczowego curdu! Ale jak kto lubi… wybór pozostawiam Wam :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z Przelicznika foremek
Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort

Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm:
  • 65 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • 60 ml mleka + 1 łyżeczka soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 115 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru*
  • 3/4 łyżeczki cynamonu*
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków*
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • starta skórka z 1/3 pomarańczy, bez białej części
  1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy jajko, miód, mleko z sokiem i ekstrakt waniliowy. Dokładnie miksujemy. Masa zrobi się rzadka, ale tak ma być.
  2. Wsypujemy suche składniki i mieszamy, aż otrzymamy gładką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy i krótko mieszamy.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  4. Pieczemy od 20 do 25 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy.
  5. Powtarzamy czynność dwukrotnie :).
  6. Zamiast podanych przypraw można użyć mieszanki przypraw do pierników – 1,5  łyżeczki.
Krem cynamonowy – krem cynamonowy:
  • 500 ml kremówki 36%, schłodzonej*
  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
  1. W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone, cukier puder i cynamon. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty), aż masa zgęstnieje.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Krem śmietankowy do dekoracji:
  • 150 ml kremówki 36%, schłodzonej*
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty), aż masa zgęstnieje.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

tort z kremem cynamonowym, tort semi naked,

Dodatkowo:

  • konfitura pomarańczowa
  • pierniczki – przepis tutaj.

Wykonanie:

  1. Ciasto piernikowe wyrasta z górką, dlatego przed składaniem tortu należy ją ściąć.
  2. Pierwszy blat ciasta piernikowego umieszczamy na tortownicy. Nakładamy cienką warstwę konfitury pomarańczowej. Wykładamy pierwszą część kremu cynamonowego i przy pomocy szpatułki równomiernie rozprowadzamy. Kładziemy drugi blat ciasta, konfiturę pomarańczową i drugą porcję kremu. Nakładamy ostatni blat ciasta i nakładamy, cieńszą od poprzednich, warstwę kremu. Wygładzamy krem szpatułką.
  3. Następnie 'tynkujemy’ kremem boki tortu, tworząc efekt 'naked cake’.
  4. Krem śmietankowy umieszczamy w worku cukierniczym z tylką i dekorujemy tort.
  5. Tort piernikowy przechowujemy w lodówce. Dekoracje z pierników najlepiej umieścić na torcie przed podaniem. W lodówce pierniki zmiękną.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oprócz składników na krem.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 100g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g).
  4. Jeśli posiadamy trzy formy tej samej wielkości, to składniki mnożymy razy 3 i gotowe ciasto rozdzielamy równomiernie na trzy formy. Wtedy też najlepiej piec ciasto z funkcją termoobiegu.
  5. Warto odłożyć ok 3 łyżek kremu cynamonowego na poprawki. Krem po kilku godzinach trochę ciemnieje i przed podaniem można jeszcze raz nałożyć na boki cienką warstwę kremu.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tort piernikowy, tort z kremem cynamonowym, tort semi naked,

tort z kremem cynamonowym, świąteczny tort

tort piernikowy, tort z kremem cynamonowym, tort semi naked, Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

17 komentarzy

  • Odpowiedź
    KKateate
    5 listopada 2021 at 18:11

    Czy to ciasto jest delikatne, czy bardziej stabilne?
    Chcę zrobić 2 blaty do tortu w kształcie prostokąta i dać je na dół i drugi od dołu.
    Czy będą na tyle stabilne, że udźwigną ciężar tortu? Tort wysoki na ok 12 cm.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 listopada 2021 at 19:05

      To jest ciasto i jest stabilne, nie jest tak delikatne jak biszkopt. Tutaj polecam stabilne kremy. W świątecznym torcie robiłam podobne ciasto i kremy dały radę utrzymać ciasto. tylko był to krem z większą ilością mascarpone: https://slodkipomysl.pl/swiateczny-tort

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    23 grudnia 2020 at 01:50

    Witam,
    czy będzie pasowało smakowo, jeśli jedno przełożenie zrobię z kremem cynamonowym i frużeliną żurawinową, a drugie z kremem pomarańczowym i powidłami? Czy lepiej nie kombinować i zrobić dwa przełożenia takie same?
    Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Dominika
    21 grudnia 2020 at 10:43

    Witam mam pytanko czy jak upiekę sobie dzisiaj blaty to wytrzymają do środy owinięte folia w lodówce?

  • Odpowiedź
    Dominika
    18 grudnia 2020 at 22:32

    Dobry wieczór ☺️
    Jeśli potrzebuje trzech blatów to powinnam 3 razy upiec każdy z osobna? Czy mogę proporcje z przepisu zrobić od razu x3 i upiec jako jeden blat i po wystudzeniu pokroić na 3? ☺️

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 grudnia 2020 at 17:55

      Nie piekłam nigdy wszystkiego od razu. Dlatego zrobiłabym na próbę ciasto z 2 porcji. A potem upiec 3 blat. Będę musiała raz upiec i zobaczyć czy dobrze się upiecze.

  • Odpowiedź
    Iza
    13 grudnia 2020 at 16:32

    Ile dni przed swietami najlepiej upiec izrobic calosc? Czy lepiej rozlozyc na kilka dni?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 grudnia 2020 at 12:24

      Najlepiej na kilka dni rozłożyć. 23.12 wieczorem upiec blaty ciasta i zrobić np. frużelinę z pomarańczy. Rano w Wigilię zrobić krem i złożyć tort. Wieczorem w Wigilię lub rano w pierwszy dzień świąt udekorować i można jeść :).

  • Odpowiedź
    Kamila
    13 grudnia 2020 at 15:03

    Mam jeszcze jedno pytanie: czy blaty piernikowe można delikatnie nasączyć czy lepiej tego nie robić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 grudnia 2020 at 12:25

      Można, ale dużo tego ciasto nie wchłonie, bo jest gęste.

      • Odpowiedź
        Dominika
        20 grudnia 2020 at 21:21

        Dzień dobry mam pytanko czy będzie pasował krem z masłem z orzeszków ziemnych? Krem cynamonowy u mnie nie przejdzie?

  • Odpowiedź
    Kamila
    30 listopada 2020 at 13:59

    Witam serdecznie,

    Chciałabym zapytać, czy konsystencja ciasta pozwoli na upieczenie blatów w rancie, którego dno wyłożone zostanie papierem do pieczenia, czy lepiej jednak piec blaty w tradycyjnej tortownicy?

    Pozdrawiam,
    Kamila

  • Zostaw komentarz