Tartaletki Rocher to małe, kakaowe kruche babeczki z kremem o smaku pralinek Ferrero Rocher.
W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort Rocher i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego 'nadziałam’ tartaletki konfiturą żurawinową. Tartaletki Rocher znikały w szybkim tempie już na kilka godzin przed podaniem ich gościom, którzy w tym dniu świętowali razem z nami.
P.S. Najlepiej dzień wcześniej (przed wypełnieniem tartaletek Rocher kremem i konfiturą) polecam upiec tartaletki i uprażyć orzechy laskowe.
Składniki na 17 – 20 tartaletek o śr 6 cm:
- 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 80 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
- W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki).
- Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min 2 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok 3 mm. Wycinamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki.
- Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher. Na końcu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy polewa zastygnie posypujemy tartaletki posiekanymi orzechami laskowymi i dekorujemy pralinką.
Krem Rocher:
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 75 g kremu czekoladowego, typu Nutella
- 30 g mlecznej czekolady, połamanej
- 20 g prażonych, drobno zmielonych, orzechów laskowych
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
- W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
- Gotowy krem nakładamy do tartaletek.
Dodatkowo:
- ok 70 g konfitury żurawinowej
- 50 g czekolady mlecznej/deserowej, roztopionej w kąpieli wodnej
- ok 15 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych, do posypania
- złoty cukier do dekoracji
- kilka pralinek Ferrero Rocher czekoladowych do dekoracji (niekoniecznie)
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz masła i serka mascarpone.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Ale lepsza będzie mąka do ciasta kruchego (krupczatka) typ 500.
- Nie przesadzajmy z dodawaniem mąki do ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się nam do palców.
- Jeśli nie lubimy słodkich kremów możemy dodać trochę gorzkiej czekolady, ok 15 g.
- Tartaletki Rocher przechowujemy w lodówce.
- Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
wow! wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Właśnie zniweczyłam swoją dietę… 😉