MINI WYPIEKI / BABECZKI

CZEKOLADOWE BABECZKI z kremem z malinami

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami nadziane Nutellą  to bardzo uzależniające połączenie czekolady z malinami :).
Czekoladowe babeczki zrobiłam dla moich chłopaków, w ramach podziękowań za piękne kwiaty z okazji Dnia Kobiet. Babeczki upiekłam dzień wcześniej, aby ze spokojem zdążyć je udekorować i sfotografować przed popołudniową kawką w towarzystwie moich mężczyzn. Na szczęście okazało się, że babeczki na drugi dzień są równie miękkie i wilgotne jak w dniu pieczenia. Dlatego ze spokojem i bez obaw można pracę nad nimi rozłożyć sobie na dwa dni. Szczególnie wtedy, gdy pieczemy kilka ciast na rodzinną uroczystość :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 9 babeczek w kubeczkach (12 w papilotkach):
  • 110 g masła
  • 50 g deserowej czekolady, połamanej
  • 2 duże jajka
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 110 ml śmietany 18%/30%
  • 100 ml gorącej wody lub kawy
  1. W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się całej czekolady i odstawiamy masę do wystudzenia.
  2. Do mąki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Przesiewamy i odkładamy na bok.
  3. W misce, przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Odstawiamy mikser.
  4. Dodajemy suche składniki na przemian ze śmietaną i powoli mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy tylko momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je trochę ponad ½ ich wysokości. Gdy użyjemy kubeczków do muffinek nie wkładamy ich do żadnej formy, tylko układamy je na blasze do pieczenia.
  6. Pieczemy ok 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  7. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory (nie wyrzucamy resztek ciasta, ponieważ będą potrzebne). Każdą babeczkę, za pomocą małej łyżeczki, nadziewamy kremem czekoladowym. Z resztek ciasta wykrawamy 'zatyczki’ i przykrywamy otwory z kremem. Na końcu dekorujemy babeczki kremem malinowym – filmik instruktażowy Tutaj. Przechowujemy w lodówce.
  8. Czekoladowe babeczki z kremem z malinami najlepiej wyciągnąć 30 min przed podaniem, aby nadzienie czekoladowe trochę zmiękło.

Nadzienie:

  • 150 – 200 g kremu czekoladowego
Malinowy krem (w nawiasie ilość na 12 babeczek):
  • 170 g (260 g) świeżych/mrożonych malin
  • 4 (6) łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5  (2) łyżeczki żelatyny + 2 (3) łyżki zimnej wody
  • 300 g (420 g) serka mascarpone, schłodzonego
  • kilka kropel barwnika czerwonego, jeśli chcemy uzyskać mocniejszy kolor
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  2. Świeże maliny umieszczamy w rondelku i rozdrabniamy lekko widelcem, aby puściły trochę soku (mrożone zostawiamy w całości). Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż się rozpuści. Studzimy.
  3. Ostudzoną frużelinę miksujemy blenderem, aby otrzymać gładką masę. Wkładamy na kilka minut do lodówki, aby frużelina lekko się schłodziła, ale nie stężała.
  4. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i przy pomocy miksera krótko mieszamy, aż otrzymamy gładki krem. Cały czas miksując, dodajemy puree malinowe. Dokładnie całość mieszamy, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie możemy też dodać barwnik spożywczy, aby uzyskać pożądany kolor. Jeśli krem wyjdzie za rzadki, to wkładamy go na chwilę do lodówki, aby żelatyna zadziałała i zagęściła krem. Uważajcie przy tym, aby krem nie stężał za bardzo!
  5. Gotowy, gęsty krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Gdy babeczki za bardzo urosną możemy ściąć ich wierzch.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

czekoladowe babeczki, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowyŹródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    Edyta
    19 stycznia 2020 at 17:22

    Śmietana kwaśna czy słodka?

  • Odpowiedź
    Kinia
    2 listopada 2019 at 10:26

    Babeczki super, już zjedzone;)robiłam je już dwa razy ale kremu jeszcze nie spróbowałam 🙂
    muszę zrobić babeczki do szkoły i się zastanawiam czy jak zrobię wieczorem to jak mam je przechować przez noc i czy krem jak będzie poza lodówka to jak długo wytrzyma?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 listopada 2019 at 10:53

      Babeczki z kremem trzeba trzymać w lodówce. Krem nie wytrzyma tyle czasu w ciepłym pomieszczeniu. One podczas transportu do przedszkola ogrzeją się i nie będą zimne.

  • Odpowiedź
    Agata
    14 lutego 2018 at 12:44

    A ja właśnie je zamknęłam ?
    Powiem, że pyszne babeczki ❤
    Cuuuudowne cikawa jestem co na to mąż z córką jak wrócą do domu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lutego 2018 at 12:58

      Piękna babeczka! Na pewno się ucieszą :). Ale mi apetytu narobiłaś! Pozdrawiam i miłego dnia życzę :).

      • Odpowiedź
        Agata
        14 lutego 2018 at 13:00

        Ah… apetytu to pani robi mi bardzo często ?
        Troszkę róża nie wyszła ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          14 lutego 2018 at 13:12

          Wiem… paskudna jestem ;). Tym kremem ciężko zrobić idealne róże. Za pierwszym razem też mi nie wyszły tak jak chciałam. To kwestia wprawy :). Następnym razem będzie lepiej! W ubiegłym roku robiłam inny krem malinowy i lepiej się nim dekorowało babeczki. Chciałam z nim poczekać do lata, ale chyba zabiorę się w końcu za ten przepis i wstawię go wcześniej na bloga.

    • Odpowiedź
      Klaudia
      15 czerwca 2022 at 16:20

      Czy jak zrobię krem i udekoruje nim babeczki w piątek wieczór to czy krem wytrzyma na tych babeczkach do soboty ? Oczywiście trzymany w lodowce ?

  • Odpowiedź
    Agata
    14 lutego 2018 at 12:04

    Witam ?
    Właśnie kończę babeczki ?
    Co z tymi wycietymi kolkami od babeczek? Albo ja nie czytam dokładnie ?
    Pozdrawiam ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lutego 2018 at 12:20

      Jak wycinałam otwory to zostały mi takie 'wałeczki’ ciasta. Odcięłam z każdego z nich cienki krążek i zakryłam dziury z kremem. Ale nie jest to konieczne 🙂 Możesz pokruszyć resztki ciasta i zasypać otwory.

  • Odpowiedź
    Danuta
    11 czerwca 2017 at 00:00

    Pyszne. Zrobiłam bez kremu malinowego bo obawiałam się , że takie piękne róże mi nie wyjdą. Wyszły pyszne.

  • Odpowiedź
    Dżo Flaming Blog
    25 marca 2017 at 14:01

    O jaa! Jakie cudne różyczki! I do tego Nutella we wnętrzu. 😉 Zrobiłabym, ale boję się, że wyjdą mi, zamiast róż, jakieś „kleksy”. 😀

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      25 marca 2017 at 14:13

      Babeczki za pierwszym razem nie doczekały się dekoracji! Aby spróbować wersję z kremem malinowym musiałam upiec je ponownie. Są pyszne z kremem i bez niego 🙂 Z kleksami też będą super!

    Zostaw komentarz