Tort Czarny Las

tort Czarny Las, tort Szwarcwaldzki, tort Black Forest

Tort Czarny Las, znany również jako Black Forest lub tort Szwarcwaldzki to znane na całym świecie idealne połączenie ciasta czekoladowego z wiśniami i kremem śmietankowym.
Ten przepyszny tort miał swoją premierę w drugie urodziny Błażejka. To mój pierwszy tort urodzinowy zrobiony własnoręcznie, z którego jestem bardzo dumna! Czekoladowe ciasto przełożone wiśniami i kremem śmietankowym jest po prostu obłędne! Ilekroć oglądam zdjęcia tego tortu mam ochotę lecieć po mrożone wiśnie do sklepu i upiec go jeszcze raz. Nie dziwię się, że zdobył taką popularność, bo naprawdę jest pyszny :).

Tu znajdziecie przepis z biszkoptem: Tort Szwarcwaldzki + film instruktażowy

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
Dzień 1: 
Pieczemy 3 blaty ciasta i robimy frużelinę.
Dzień 2:
  Robimy krem śmietankowy, składamy i dekorujemy tort.

Składniki na 1 blat ciasta o śr 22cm:

  • 120 g mąki pszennej
  • 13 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 27 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  1. W misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugiej misce, przy pomocy miksera (średnie obroty) ucieramy masło z cukrem, min. 5 minut. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka. Na końcu wlewamy mleko i dokładnie całość mieszamy.
  3. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
  4. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 22 cm.
  5. Pieczemy od 13 – 17 minut w 180°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowy blat ciasta studzimy.
  6. Powtarzamy czynność dwukrotnie.

Krem śmietankowy:

  • 450 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 850 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
  1. W misce, przy pomocy miksera ubijamy kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.
  2. Krem dzielimy na 3 części, z czego jedna porcja powinna być trochę większa, aby pokryła cały tort.
Frużelina wiśniowa:
  • 500 g świeżych/mrożonych wiśni (bez pestek)
  • 30 ml zimnej wody (jeśli chcemy sok do nasączenia, dodajemy 80ml)
  • 1–2 łyżki cukru brązowego lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka soku z wiśni
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Świeże wiśnie drylujemy.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  3. Wiśnie umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i wodę. Całość gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik (odlewamy ok 100 ml soku, którym nasączymy blaty).
  4. Skrobię ziemniaczaną zalewamy sokiem i dodajemy do garnka z wiśniami. Mieszamy całość energicznie. Ponownie umieszczamy garnek na palniku, chwilę podgrzewamy, a następnie wyłączamy palnik.
  5. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aby stężała. Jeśli frużelina wyjdzie bardzo gęsta to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać.

Nasączenie:

  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 3/4 szkl przegotowanej, zimnej wody

Kakao mieszamy z wodą. Jeśli mamy sok z wiśni, to dodajemy wodę 1:1.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 90 ml śmietany kremówki 30/36%
  1. W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę czekoladową.
  2. Odstawiamy polewę na kilka minut do ostygnięcia. Uważajmy, aby polewa zbytnio nie zgęstniała, gdyż będzie nam ciężko nałożyć ją na tort i uzyskać efekt spływającej czekolady.
  3. Można również zrobić polewę czekoladową z żelatyną. Przepis znajdziesz Tutaj.

Dodatkowo:

  • świeże wiśnie
  • trochę startej czekolady
Wykonanie:
  1. Jeśli chcemy nasączyć ciasto, to ścinamy wierzch każdego blatu ciasta. Ja nie robiłam tego.
  2. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na tortownicy i wykładamy połowę frużeliny wiśniowej. Następnie kładziemy pierwszą, mniejszą porcję kremu śmietankowego. Nakładamy drugi blat ciasta. Wykładamy resztę frużeliny wiśniowej i drugą, mniejszą porcję kremu. Kładziemy ostatni blat czekoladowego ciasta.
  3. Cały tort tynkujemy pozostałym kremem (większa porcja). Boki tortu możemy wygładzić lub ‘oklepać’ go dookoła, tworząc nierówności za pomocą szpatułki. Nie oklepujemy wierzchu tortu.
  4. Wkładamy tort do lodówki, aby schłodzić go przed nałożeniem polewy czekoladowej.
  5. Dekorujemy tort polewą czekoladową. Zaczynamy od brzegu tortu, robiąc efekt spływającej czekolady. Na końcu nakładamy polewę na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy tort do lodówki, aby polewa zastygła.
  6. Dekorujemy tort wiśniami i posypujemy wierzch startą czekoladą.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Frużeliny wiśniowej nie rozprowadzajcie po całej powierzchni ciasta czekoladowego. Zostawcie ok 1 cm odstępu od brzegu. Zapobiegnie to przeciekaniu soku z wiśni i pojawieniu się nieestetycznych przebarwień na kremie. Gdyby się to jednak zdarzyło, to warto mieć w lodówce mały zapas kremówki, aby w razie czego zamaskować małe niedoskonałości.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
  5. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).
    Smacznego 🙂

tort Czarny Las, tort Szwarcwaldzki, tort Black Forest

tort Czarny Las, tort Szwarcwaldzki, Black Forest

tort Czarny Las, tort Szwarcwaldzki, Black Forest

tort Czarny Las, tort Szwarcwaldzki, Black Forest

tort Czarny Las, tort Szwarcwaldzki, Black Forest

tort Czarny Las, tort Szwarcwaldzki, tort Black Forest

Źródło przepisu Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Tort Czarny Las

    1. Przyznaję, torty do łatwych wypieków nie należą, ale dla efektu końcowego warto poświęcić trochę więcej czasu 🙂 Przy małych dzieciach dodatkowo trzeba ten czas jeszcze znaleźć! Na szczęście całą produkcje tortów można sobie rozłożyć nawet na 2-3 dni. Wtedy nie odczuwa się, że tyle pracy się w niego włożyło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *