Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
- 150 g śmietany kremówki 36%*
- 100-110 g białej czekolady
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego*
- 30 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
- 3,5 – 4 białe 'Michałki’, drobno posiekane
- W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Mieszamy krótko za pomocą miksera, ok 5 sekund. Długie miksowanie spowoduje, że krem się zwarzy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białymi michałkami: połączenia smakowe.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Krem z białymi michałkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 100 g.
Smacznego 🙂
Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
43 komentarze
Magdalena
10 grudnia 2020 at 16:00Dzień dobry!
Czy Michałki można dodać do śmietany razem z czekoladą? Żeby się ładnie rozpuściły jak chociażby batoniki Kinder bueno (oczywiście z Pani przepisu ❤️). Czy już za bardzo kombinuję ??
Magdalena Indyka
10 grudnia 2020 at 23:32W torcie Dwa Michały jest przepis na taki krem 🙂
Patrycja
30 września 2020 at 09:40Czy jak powiedzmy dzisiaj bym zrobiła ten krem to mogę go do jutra przetrzymac w lodowce ,w czwartek przełożyć nim biszkopt ,a w sobotę podać gościom ? Czy lepiej zrobić to w czwartek ?
Magdalena Indyka
30 września 2020 at 20:18Ten krem robimy tuż przed przełożeniem. Nie można gotowego przechowywać w lodówce, bo się zrobi breja z tego kremu. Ubić i na biszkopt.
Paulina Paulina
9 listopada 2020 at 15:45Czy do kremu trzeba dać koniecznie orzeszki ?
Magdalena Indyka
9 listopada 2020 at 17:13Nie trzeba 🙂
Patrycja
30 września 2020 at 09:24Jeśli mam śmietanę 32% to także warto zwiększyć ilość serka mascarpone ?
Magdalena Indyka
30 września 2020 at 20:1932? Myślę że możesz dać ok 20g więcej.
Patrycja
1 października 2020 at 11:12Tak 32% ,bo mieszkam w Niemczech i niestety tu są takie. Dziękuje za odpowiedz 🙂
Carla
8 czerwca 2020 at 14:52Orzeszki podpiekamy na patelni czy w piekarniku? pozdrawiam
Magdalena Indyka
8 czerwca 2020 at 20:26Na patelni. Jeśli chodzi o orzechy laskowe to w piekarniku można, wtedy skórka ładnie odejdzie.
Ela
19 grudnia 2019 at 16:23Czy ten krem będzie dziękuje nadawać do nadziana orzeszków? Takich ciasteczek pieczonych w opiekaczu.
Magdalena Indyka
19 grudnia 2019 at 19:35Jeśli po nadzianiu włożysz je do lodówki, to tak. Ten krem nie nadaje się do bardzo długiego stania poza lodówką. Ja bym nadziała, ale przechowywałabym je w lodówce i wyciągnęła tuż przed podaniem. Dałabym też trochę więcej mascarpone, aby usztywnić krem.
Siysiunia
6 marca 2019 at 08:50Witam serdecznie,
myślę z czym połączyć ten krem… Jest on na jeden spód, tak? A jakby tak na drugi dać masę czekoladową i cały tort obłożyć masą śmietanową? A może ma Pani jakieś inne propozycje?
Magdalena Indyka
7 marca 2019 at 10:29Tak, przepis jest na 1 blat. Do tego kremu pasuje czekoladowy, mus malinowy lub wiśniowy. Na blogu jest nowy przepis na kremy michałkowe. Równie pyszne jak ten, tylko inaczej wykonane – Tort Dwa Michały.
lwia i Gorzel Sylwia
21 lutego 2019 at 10:46Czy śmietanka z czekoladą może czekać na „ubijanie” dłużej niż całą noc, to znaczy całą dobę?
Magdalena Indyka
21 lutego 2019 at 13:34Może czekać :).
Ola
8 lutego 2019 at 16:23Witam, czy smietanki ma być 200ml czy 200g? Piątnica jest sprzedawana w opakowaniach 200g.
Magdalena Indyka
8 lutego 2019 at 22:39W przypadku Piątnicy 200g (całe opakowanie, chociaż często jest w nim 190g śmietanki). Jeśli chodzi o płynną śmietankę to 200ml i gramów. Miarkę często kładę na wagę i wychodzi to samo. Czasami wychodzi +-5ml/g.
Magda
9 września 2018 at 17:17Co zrobiłam nie tak jak po połączeniu cZekolady z ciepła kremówka mam lejąca masę a nie jak u ciebie na zdjęciu gęsta masa?
Magdalena Indyka
9 września 2018 at 18:24Jakiej kremówki użyłaś? Do tego kremu dałam śmietankę 36% z Piątnicy. Ta śmietanka jest bardzo gęsta. Jeśli dałaś śmietankę 36% innej firmy, to masa będzie rzadsza, ale dobra. Po schłodzeniu w lodówce trochę stężeje. Przy miksowaniu z serkiem mascarpone dodaj go trochę więcej (ok 50g), aby krem był stabilniejszy 🙂
Magda
10 września 2018 at 08:37Ok dziękuje za odpowiedz zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
greka
13 sierpnia 2018 at 12:14niestety, masa dwukrotnie mi się zważyła 🙁
Magdalena Indyka
13 sierpnia 2018 at 16:53Przykro mi 🙁 Teraz w te upały wiele osób skarży się, że kremy się warzą. Jedyne co mogę poradzić, to robić krem późnym wieczorem lub wcześnie rano, gdy temperatura jest znośna. Można też miskę schłodzić w lodówce przed ubiciem. Ostatnio tak zrobiłam. Jeśli używasz plastikowej miski, to warto ją teraz zmienić na metalową lub szklaną. One tak szybko się nie nagrzewają.
AgagaAAga
29 czerwca 2020 at 08:57Witam,
Czy krem ten będzie nadawał się pod tynk milky way?
Pozdrawiam ?
Agnieszka
Magdalena Indyka
29 czerwca 2020 at 13:43Tak :).
Iw
10 sierpnia 2018 at 00:13Czy w masie faktycznie ma być 125 g mascarpone, czy analogicznie, jak w innych 50g?
Magdalena Indyka
10 sierpnia 2018 at 00:18Tak, ma być 125g. Kremy z białą czekoladą są luźniejsze, mniej stabilne. Tak samo z mleczną czekoladą. Najstabilniejsze i przez co można dać mniej mascarpone wychodzą kremy z gorzką czekoladą. Gdy robimy polewę z gorzkiej czekolady to robimy 1:1, a gdy chcemy z białą czekoladą, to stosujemy proporcje 2:1 (czekolada:śmietanka).
Ania
23 maja 2018 at 12:08Frużelinę truskawkową zrobić analogicznie do malinowej?
Magdalena Indyka
23 maja 2018 at 12:12Tak. Tylko świeże truskawki pokroiłabym na mniejsze kawałki, a mrożone rozgniotłabym widelcem, gdy będą już miękkie, aby nie było za dużych kawałków. Dodałabym też więcej żelatyny (ok 1 łyżeczka), ponieważ truskawki puszczają dużo soku, więcej od malin. Można też trochę tego soku odlać.
Luszia
2 kwietnia 2018 at 19:03krem wyszedł pyszny 😉
Marta
21 października 2017 at 17:09Czy bedzie bardzo źle jesli pominę orzechy i wkrusze w zamian więcej michałków?
Słodki Pomysł
21 października 2017 at 17:16Nie 🙂 Tylko proszę uważać, aby za krem za słodki nie wyszedł. Proszę dać tyle ile podane w przepisie, spróbować i w razie czego dodać więcej cukierków. Albo dać tylko 100g białej czekolady i wtedy dodać więcej pokruszonych cukierków :).
Monika
20 kwietnia 2017 at 18:01Na weekend w końcu robię! 🙂 ile ten krem da radę „przetrwać”? Jeśli w piątek wieczorem zacznę, a w sobotę zrobię tort to na niedzielę będzie dobry? No i w poniedziałek jeszcze (liczę, że będą resztki :P)
Słodki Pomysł
20 kwietnia 2017 at 18:17Spokojnie możesz zacząć robić w piątek 🙂 Do poniedziałku będzie dobry. Ja staram się robić krem wieczorem. Następnego dnia dekoruję tort i chowam do lodówki. Tam czeka do następnego dnia, kiedy zostanie podany gościom 🙂
Iwonka
14 kwietnia 2017 at 14:19To musi być przepyszne?Juz mam pomysł na krem do tortu na urodzinki dzieci?
Słodki Pomysł
14 kwietnia 2017 at 14:28Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂 Polecam dodać pod krem frużelinę malinową, która zmniejszy słodycz kremu. Przepis na frużelinę znajdzie Pani w przepisie na tort Ciasteczkowy Potwór: https://slodkipomysl.pl/tort-ciasteczkowy-potwor. Pozdrawiam 🙂
Asia
17 grudnia 2020 at 22:47Czy można dać mniej czekolady?
Magdalena Indyka
18 grudnia 2020 at 21:56Można, daj wtedy trochę więcej mascarpone (ok 10-20g).
Słodki Pomysł
21 lutego 2017 at 10:20Ja za białymi michałkami nie bardzo przepadam ale ten krem wyjątkowo mi smakuje 🙂 Tak samo mam z rodzynkami…potrafię zjeść całą paczkę a jak widzę je w cieście to wydłubuję i odkładam na bok!
Słodki Pomysł
17 lutego 2017 at 14:24Hmmm…nie pomyślałam o tym. Postaram się kolejne przepisy podawać w porze podwieczorku 😉
ania
19 października 2017 at 16:27A jakie nasączenie proponujesz do tego kremu i fruzeliny malinowej? zastanawiam się nad wodą z cytryna a naparem z kawy?
Słodki Pomysł
19 października 2017 at 19:44Zależy od biszkoptu. Do jasnego dałabym wodę z cytryną. Do kakaowego napar z kawy. Można również do obu dać napar z herbaty.