KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI

krem z białymi michałkami, krem do tortu, krem z białą czekoladą,

Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :). 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
  • 150 g śmietany kremówki 36%*
  • 100-110 g białej czekolady
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 30 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 3,5 – 4 białe 'Michałki’, drobno posiekane
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Mieszamy krótko za pomocą miksera, ok 5 sekund. Długie miksowanie spowoduje, że krem się zwarzy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
  6. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białymi michałkami: połączenia smakowe.
  3. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  4. Krem z białymi michałkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 100 g. 

Smacznego 🙂


krem z białymi michałkami, krem do tortu, krem z białą czekoladą,

Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie
możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak. 

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

krem z białymi michałkami, krem do tortu, krem z białą czekoladą,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

43 komentarze

  • Odpowiedź
    Magdalena
    10 grudnia 2020 at 16:00

    Dzień dobry!
    Czy Michałki można dodać do śmietany razem z czekoladą? Żeby się ładnie rozpuściły jak chociażby batoniki Kinder bueno (oczywiście z Pani przepisu ❤️). Czy już za bardzo kombinuję ??

  • Odpowiedź
    Patrycja
    30 września 2020 at 09:40

    Czy jak powiedzmy dzisiaj bym zrobiła ten krem to mogę go do jutra przetrzymac w lodowce ,w czwartek przełożyć nim biszkopt ,a w sobotę podać gościom ? Czy lepiej zrobić to w czwartek ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 września 2020 at 20:18

      Ten krem robimy tuż przed przełożeniem. Nie można gotowego przechowywać w lodówce, bo się zrobi breja z tego kremu. Ubić i na biszkopt.

  • Odpowiedź
    Patrycja
    30 września 2020 at 09:24

    Jeśli mam śmietanę 32% to także warto zwiększyć ilość serka mascarpone ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 września 2020 at 20:19

      32? Myślę że możesz dać ok 20g więcej.

      • Odpowiedź
        Patrycja
        1 października 2020 at 11:12

        Tak 32% ,bo mieszkam w Niemczech i niestety tu są takie. Dziękuje za odpowiedz 🙂

  • Odpowiedź
    Carla
    8 czerwca 2020 at 14:52

    Orzeszki podpiekamy na patelni czy w piekarniku? pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2020 at 20:26

      Na patelni. Jeśli chodzi o orzechy laskowe to w piekarniku można, wtedy skórka ładnie odejdzie.

  • Odpowiedź
    Ela
    19 grudnia 2019 at 16:23

    Czy ten krem będzie dziękuje nadawać do nadziana orzeszków? Takich ciasteczek pieczonych w opiekaczu.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 grudnia 2019 at 19:35

      Jeśli po nadzianiu włożysz je do lodówki, to tak. Ten krem nie nadaje się do bardzo długiego stania poza lodówką. Ja bym nadziała, ale przechowywałabym je w lodówce i wyciągnęła tuż przed podaniem. Dałabym też trochę więcej mascarpone, aby usztywnić krem.

  • Odpowiedź
    Siysiunia
    6 marca 2019 at 08:50

    Witam serdecznie,
    myślę z czym połączyć ten krem… Jest on na jeden spód, tak? A jakby tak na drugi dać masę czekoladową i cały tort obłożyć masą śmietanową? A może ma Pani jakieś inne propozycje?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 marca 2019 at 10:29

      Tak, przepis jest na 1 blat. Do tego kremu pasuje czekoladowy, mus malinowy lub wiśniowy. Na blogu jest nowy przepis na kremy michałkowe. Równie pyszne jak ten, tylko inaczej wykonane – Tort Dwa Michały.

  • Odpowiedź
    lwia i Gorzel Sylwia
    21 lutego 2019 at 10:46

    Czy śmietanka z czekoladą może czekać na „ubijanie” dłużej niż całą noc, to znaczy całą dobę?

  • Odpowiedź
    Ola
    8 lutego 2019 at 16:23

    Witam, czy smietanki ma być 200ml czy 200g? Piątnica jest sprzedawana w opakowaniach 200g.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 lutego 2019 at 22:39

      W przypadku Piątnicy 200g (całe opakowanie, chociaż często jest w nim 190g śmietanki). Jeśli chodzi o płynną śmietankę to 200ml i gramów. Miarkę często kładę na wagę i wychodzi to samo. Czasami wychodzi +-5ml/g.

  • Odpowiedź
    Magda
    9 września 2018 at 17:17

    Co zrobiłam nie tak jak po połączeniu cZekolady z ciepła kremówka mam lejąca masę a nie jak u ciebie na zdjęciu gęsta masa?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 września 2018 at 18:24

      Jakiej kremówki użyłaś? Do tego kremu dałam śmietankę 36% z Piątnicy. Ta śmietanka jest bardzo gęsta. Jeśli dałaś śmietankę 36% innej firmy, to masa będzie rzadsza, ale dobra. Po schłodzeniu w lodówce trochę stężeje. Przy miksowaniu z serkiem mascarpone dodaj go trochę więcej (ok 50g), aby krem był stabilniejszy 🙂

      • Odpowiedź
        Magda
        10 września 2018 at 08:37

        Ok dziękuje za odpowiedz zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

  • Odpowiedź
    greka
    13 sierpnia 2018 at 12:14

    niestety, masa dwukrotnie mi się zważyła 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 sierpnia 2018 at 16:53

      Przykro mi 🙁 Teraz w te upały wiele osób skarży się, że kremy się warzą. Jedyne co mogę poradzić, to robić krem późnym wieczorem lub wcześnie rano, gdy temperatura jest znośna. Można też miskę schłodzić w lodówce przed ubiciem. Ostatnio tak zrobiłam. Jeśli używasz plastikowej miski, to warto ją teraz zmienić na metalową lub szklaną. One tak szybko się nie nagrzewają.

    • Odpowiedź
      AgagaAAga
      29 czerwca 2020 at 08:57

      Witam,
      Czy krem ten będzie nadawał się pod tynk milky way?
      Pozdrawiam ?
      Agnieszka

  • Odpowiedź
    Iw
    10 sierpnia 2018 at 00:13

    Czy w masie faktycznie ma być 125 g mascarpone, czy analogicznie, jak w innych 50g?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 sierpnia 2018 at 00:18

      Tak, ma być 125g. Kremy z białą czekoladą są luźniejsze, mniej stabilne. Tak samo z mleczną czekoladą. Najstabilniejsze i przez co można dać mniej mascarpone wychodzą kremy z gorzką czekoladą. Gdy robimy polewę z gorzkiej czekolady to robimy 1:1, a gdy chcemy z białą czekoladą, to stosujemy proporcje 2:1 (czekolada:śmietanka).

  • Odpowiedź
    Ania
    23 maja 2018 at 12:08

    Frużelinę truskawkową zrobić analogicznie do malinowej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 maja 2018 at 12:12

      Tak. Tylko świeże truskawki pokroiłabym na mniejsze kawałki, a mrożone rozgniotłabym widelcem, gdy będą już miękkie, aby nie było za dużych kawałków. Dodałabym też więcej żelatyny (ok 1 łyżeczka), ponieważ truskawki puszczają dużo soku, więcej od malin. Można też trochę tego soku odlać.

  • Odpowiedź
    Luszia
    2 kwietnia 2018 at 19:03

    krem wyszedł pyszny 😉

  • Odpowiedź
    Marta
    21 października 2017 at 17:09

    Czy bedzie bardzo źle jesli pominę orzechy i wkrusze w zamian więcej michałków?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      21 października 2017 at 17:16

      Nie 🙂 Tylko proszę uważać, aby za krem za słodki nie wyszedł. Proszę dać tyle ile podane w przepisie, spróbować i w razie czego dodać więcej cukierków. Albo dać tylko 100g białej czekolady i wtedy dodać więcej pokruszonych cukierków :).

  • Odpowiedź
    Monika
    20 kwietnia 2017 at 18:01

    Na weekend w końcu robię! 🙂 ile ten krem da radę „przetrwać”? Jeśli w piątek wieczorem zacznę, a w sobotę zrobię tort to na niedzielę będzie dobry? No i w poniedziałek jeszcze (liczę, że będą resztki :P)

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      20 kwietnia 2017 at 18:17

      Spokojnie możesz zacząć robić w piątek 🙂 Do poniedziałku będzie dobry. Ja staram się robić krem wieczorem. Następnego dnia dekoruję tort i chowam do lodówki. Tam czeka do następnego dnia, kiedy zostanie podany gościom 🙂

  • Odpowiedź
    Iwonka
    14 kwietnia 2017 at 14:19

    To musi być przepyszne?Juz mam pomysł na krem do tortu na urodzinki dzieci?

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    21 lutego 2017 at 10:20

    Ja za białymi michałkami nie bardzo przepadam ale ten krem wyjątkowo mi smakuje 🙂 Tak samo mam z rodzynkami…potrafię zjeść całą paczkę a jak widzę je w cieście to wydłubuję i odkładam na bok!

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    17 lutego 2017 at 14:24

    Hmmm…nie pomyślałam o tym. Postaram się kolejne przepisy podawać w porze podwieczorku 😉

    • Odpowiedź
      ania
      19 października 2017 at 16:27

      A jakie nasączenie proponujesz do tego kremu i fruzeliny malinowej? zastanawiam się nad wodą z cytryna a naparem z kawy?

      • Odpowiedź
        Słodki Pomysł
        19 października 2017 at 19:44

        Zależy od biszkoptu. Do jasnego dałabym wodę z cytryną. Do kakaowego napar z kawy. Można również do obu dać napar z herbaty.

    Zostaw komentarz