Krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami

Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).

Składniki:

  • 180 ml śmietany kremówki 30/36%
  • 120 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 4 białe ‘Michałki’, drobno posiekane
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do wymieszania masy z orzeszkami i cukierkami (wolne obroty).

 

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm.
  3. Jeśli krem wyjdzie za rzadki (nie zwarzony) włóż go do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  4. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

krem z białymi michałkami

 

 

krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami, krem z michałkami do tortu

krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami

Źródło inspiracji Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

10 thoughts on “Krem z białymi michałkami

    1. Nie 🙂 Tylko proszę uważać, aby za krem za słodki nie wyszedł. Proszę dać tyle ile podane w przepisie, spróbować i w razie czego dodać więcej cukierków. Albo dać tylko 100g białej czekolady i wtedy dodać więcej pokruszonych cukierków :).

  1. Na weekend w końcu robię! 🙂 ile ten krem da radę “przetrwać”? Jeśli w piątek wieczorem zacznę, a w sobotę zrobię tort to na niedzielę będzie dobry? No i w poniedziałek jeszcze (liczę, że będą resztki :P)

    1. Spokojnie możesz zacząć robić w piątek 🙂 Do poniedziałku będzie dobry. Ja staram się robić krem wieczorem. Następnego dnia dekoruję tort i chowam do lodówki. Tam czeka do następnego dnia, kiedy zostanie podany gościom 🙂

  2. Ja za białymi michałkami nie bardzo przepadam ale ten krem wyjątkowo mi smakuje 🙂 Tak samo mam z rodzynkami…potrafię zjeść całą paczkę a jak widzę je w cieście to wydłubuję i odkładam na bok!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *