Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
- 150 g śmietany kremówki 36%*
- 100-110 g białej czekolady
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego*
- 30 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
- 3,5 – 4 białe 'Michałki’, drobno posiekane
- W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Mieszamy krótko za pomocą miksera, ok 5 sekund. Długie miksowanie spowoduje, że krem się zwarzy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białymi michałkami: połączenia smakowe
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Krem z białymi michałkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 100 g.
Smacznego 🙂
Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
43 komentarze
Dzień dobry!
Czy Michałki można dodać do śmietany razem z czekoladą? Żeby się ładnie rozpuściły jak chociażby batoniki Kinder bueno (oczywiście z Pani przepisu ❤️). Czy już za bardzo kombinuję ??
W torcie Dwa Michały jest przepis na taki krem 🙂
Czy jak powiedzmy dzisiaj bym zrobiła ten krem to mogę go do jutra przetrzymac w lodowce ,w czwartek przełożyć nim biszkopt ,a w sobotę podać gościom ? Czy lepiej zrobić to w czwartek ?
Ten krem robimy tuż przed przełożeniem. Nie można gotowego przechowywać w lodówce, bo się zrobi breja z tego kremu. Ubić i na biszkopt.
Czy do kremu trzeba dać koniecznie orzeszki ?
Nie trzeba 🙂
Jeśli mam śmietanę 32% to także warto zwiększyć ilość serka mascarpone ?
32? Myślę że możesz dać ok 20g więcej.
Tak 32% ,bo mieszkam w Niemczech i niestety tu są takie. Dziękuje za odpowiedz 🙂