KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO WYPIEKÓW

Krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą
Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%*
  • 120 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 4 białe ‘Michałki’, drobno posiekane
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 80g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej czekolady, aby wzmocnić smak (ok 30-50g).
  4. Jeśli krem wyjdzie za rzadki (nie zwarzony) włóż go do lodówki, aby trochę zgęstniał.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

krem z białymi michałkami

 

 

krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami, krem z michałkami do tortu

krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

 

Źródło inspiracji Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

20 komentarzy

  • Odpowiedź
    Magda
    9 września 2018 at 17:17

    Co zrobiłam nie tak jak po połączeniu cZekolady z ciepła kremówka mam lejąca masę a nie jak u ciebie na zdjęciu gęsta masa?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 września 2018 at 18:24

      Jakiej kremówki użyłaś? Do tego kremu dałam śmietankę 36% z Piątnicy. Ta śmietanka jest bardzo gęsta. Jeśli dałaś śmietankę 36% innej firmy, to masa będzie rzadsza, ale dobra. Po schłodzeniu w lodówce trochę stężeje. Przy miksowaniu z serkiem mascarpone dodaj go trochę więcej (ok 50g), aby krem był stabilniejszy 🙂

      • Odpowiedź
        Magda
        10 września 2018 at 08:37

        Ok dziękuje za odpowiedz zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

  • Odpowiedź
    greka
    13 sierpnia 2018 at 12:14

    niestety, masa dwukrotnie mi się zważyła 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 sierpnia 2018 at 16:53

      Przykro mi 🙁 Teraz w te upały wiele osób skarży się, że kremy się warzą. Jedyne co mogę poradzić, to robić krem późnym wieczorem lub wcześnie rano, gdy temperatura jest znośna. Można też miskę schłodzić w lodówce przed ubiciem. Ostatnio tak zrobiłam. Jeśli używasz plastikowej miski, to warto ją teraz zmienić na metalową lub szklaną. One tak szybko się nie nagrzewają.

  • Odpowiedź
    Iw
    10 sierpnia 2018 at 00:13

    Czy w masie faktycznie ma być 125 g mascarpone, czy analogicznie, jak w innych 50g?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 sierpnia 2018 at 00:18

      Tak, ma być 125g. Kremy z białą czekoladą są luźniejsze, mniej stabilne. Tak samo z mleczną czekoladą. Najstabilniejsze i przez co można dać mniej mascarpone wychodzą kremy z gorzką czekoladą. Gdy robimy polewę z gorzkiej czekolady to robimy 1:1, a gdy chcemy z białą czekoladą, to stosujemy proporcje 2:1 (czekolada:śmietanka).

  • Odpowiedź
    Ania
    23 maja 2018 at 12:08

    Frużelinę truskawkową zrobić analogicznie do malinowej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 maja 2018 at 12:12

      Tak. Tylko świeże truskawki pokroiłabym na mniejsze kawałki, a mrożone rozgniotłabym widelcem, gdy będą już miękkie, aby nie było za dużych kawałków. Dodałabym też więcej żelatyny (ok 1 łyżeczka), ponieważ truskawki puszczają dużo soku, więcej od malin. Można też trochę tego soku odlać.

  • Odpowiedź
    Luszia
    2 kwietnia 2018 at 19:03

    krem wyszedł pyszny 😉

  • Odpowiedź
    Marta
    21 października 2017 at 17:09

    Czy bedzie bardzo źle jesli pominę orzechy i wkrusze w zamian więcej michałków?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      21 października 2017 at 17:16

      Nie 🙂 Tylko proszę uważać, aby za krem za słodki nie wyszedł. Proszę dać tyle ile podane w przepisie, spróbować i w razie czego dodać więcej cukierków. Albo dać tylko 100g białej czekolady i wtedy dodać więcej pokruszonych cukierków :).

  • Odpowiedź
    Monika
    20 kwietnia 2017 at 18:01

    Na weekend w końcu robię! 🙂 ile ten krem da radę “przetrwać”? Jeśli w piątek wieczorem zacznę, a w sobotę zrobię tort to na niedzielę będzie dobry? No i w poniedziałek jeszcze (liczę, że będą resztki :P)

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      20 kwietnia 2017 at 18:17

      Spokojnie możesz zacząć robić w piątek 🙂 Do poniedziałku będzie dobry. Ja staram się robić krem wieczorem. Następnego dnia dekoruję tort i chowam do lodówki. Tam czeka do następnego dnia, kiedy zostanie podany gościom 🙂

  • Odpowiedź
    Iwonka
    14 kwietnia 2017 at 14:19

    To musi być przepyszne😁Juz mam pomysł na krem do tortu na urodzinki dzieci😁

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    21 lutego 2017 at 10:20

    Ja za białymi michałkami nie bardzo przepadam ale ten krem wyjątkowo mi smakuje 🙂 Tak samo mam z rodzynkami…potrafię zjeść całą paczkę a jak widzę je w cieście to wydłubuję i odkładam na bok!

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    17 lutego 2017 at 14:24

    Hmmm…nie pomyślałam o tym. Postaram się kolejne przepisy podawać w porze podwieczorku 😉

    • Odpowiedź
      ania
      19 października 2017 at 16:27

      A jakie nasączenie proponujesz do tego kremu i fruzeliny malinowej? zastanawiam się nad wodą z cytryna a naparem z kawy?

      • Odpowiedź
        Słodki Pomysł
        19 października 2017 at 19:44

        Zależy od biszkoptu. Do jasnego dałabym wodę z cytryną. Do kakaowego napar z kawy. Można również do obu dać napar z herbaty.

  • Zostaw komentarz