KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą
Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE.
Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).

Składniki na 1 blat o śr 18 cm:

  • 180 ml śmietany kremówki 36%*
  • 125 g białej czekolady
  • 165 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 35 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 4 białe ‘Michałki’, drobno posiekane
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 90 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do 185 g).

Smacznego 🙂


krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladąŹródło inspiracji Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Polecam również:

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

krem adwokatowy, krem z cukierkami, nadzienie adwokatowe, krem do tortu, krem do ciast,

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

26 komentarzy

  • Odpowiedź
    Siysiunia
    6 marca 2019 at 08:50

    Witam serdecznie,
    myślę z czym połączyć ten krem… Jest on na jeden spód, tak? A jakby tak na drugi dać masę czekoladową i cały tort obłożyć masą śmietanową? A może ma Pani jakieś inne propozycje?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 marca 2019 at 10:29

      Tak, przepis jest na 1 blat. Do tego kremu pasuje czekoladowy, mus malinowy lub wiśniowy. Na blogu jest nowy przepis na kremy michałkowe. Równie pyszne jak ten, tylko inaczej wykonane – Tort Dwa Michały.

  • Odpowiedź
    lwia i Gorzel Sylwia
    21 lutego 2019 at 10:46

    Czy śmietanka z czekoladą może czekać na “ubijanie” dłużej niż całą noc, to znaczy całą dobę?

  • Odpowiedź
    Ola
    8 lutego 2019 at 16:23

    Witam, czy smietanki ma być 200ml czy 200g? Piątnica jest sprzedawana w opakowaniach 200g.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 lutego 2019 at 22:39

      W przypadku Piątnicy 200g (całe opakowanie, chociaż często jest w nim 190g śmietanki). Jeśli chodzi o płynną śmietankę to 200ml i gramów. Miarkę często kładę na wagę i wychodzi to samo. Czasami wychodzi +-5ml/g.

  • Odpowiedź
    Magda
    9 września 2018 at 17:17

    Co zrobiłam nie tak jak po połączeniu cZekolady z ciepła kremówka mam lejąca masę a nie jak u ciebie na zdjęciu gęsta masa?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 września 2018 at 18:24

      Jakiej kremówki użyłaś? Do tego kremu dałam śmietankę 36% z Piątnicy. Ta śmietanka jest bardzo gęsta. Jeśli dałaś śmietankę 36% innej firmy, to masa będzie rzadsza, ale dobra. Po schłodzeniu w lodówce trochę stężeje. Przy miksowaniu z serkiem mascarpone dodaj go trochę więcej (ok 50g), aby krem był stabilniejszy 🙂

      • Odpowiedź
        Magda
        10 września 2018 at 08:37

        Ok dziękuje za odpowiedz zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

  • Odpowiedź
    greka
    13 sierpnia 2018 at 12:14

    niestety, masa dwukrotnie mi się zważyła 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 sierpnia 2018 at 16:53

      Przykro mi 🙁 Teraz w te upały wiele osób skarży się, że kremy się warzą. Jedyne co mogę poradzić, to robić krem późnym wieczorem lub wcześnie rano, gdy temperatura jest znośna. Można też miskę schłodzić w lodówce przed ubiciem. Ostatnio tak zrobiłam. Jeśli używasz plastikowej miski, to warto ją teraz zmienić na metalową lub szklaną. One tak szybko się nie nagrzewają.

  • Odpowiedź
    Iw
    10 sierpnia 2018 at 00:13

    Czy w masie faktycznie ma być 125 g mascarpone, czy analogicznie, jak w innych 50g?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 sierpnia 2018 at 00:18

      Tak, ma być 125g. Kremy z białą czekoladą są luźniejsze, mniej stabilne. Tak samo z mleczną czekoladą. Najstabilniejsze i przez co można dać mniej mascarpone wychodzą kremy z gorzką czekoladą. Gdy robimy polewę z gorzkiej czekolady to robimy 1:1, a gdy chcemy z białą czekoladą, to stosujemy proporcje 2:1 (czekolada:śmietanka).

  • Odpowiedź
    Ania
    23 maja 2018 at 12:08

    Frużelinę truskawkową zrobić analogicznie do malinowej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 maja 2018 at 12:12

      Tak. Tylko świeże truskawki pokroiłabym na mniejsze kawałki, a mrożone rozgniotłabym widelcem, gdy będą już miękkie, aby nie było za dużych kawałków. Dodałabym też więcej żelatyny (ok 1 łyżeczka), ponieważ truskawki puszczają dużo soku, więcej od malin. Można też trochę tego soku odlać.

  • Odpowiedź
    Luszia
    2 kwietnia 2018 at 19:03

    krem wyszedł pyszny 😉

  • Odpowiedź
    Marta
    21 października 2017 at 17:09

    Czy bedzie bardzo źle jesli pominę orzechy i wkrusze w zamian więcej michałków?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      21 października 2017 at 17:16

      Nie 🙂 Tylko proszę uważać, aby za krem za słodki nie wyszedł. Proszę dać tyle ile podane w przepisie, spróbować i w razie czego dodać więcej cukierków. Albo dać tylko 100g białej czekolady i wtedy dodać więcej pokruszonych cukierków :).

  • Odpowiedź
    Monika
    20 kwietnia 2017 at 18:01

    Na weekend w końcu robię! 🙂 ile ten krem da radę “przetrwać”? Jeśli w piątek wieczorem zacznę, a w sobotę zrobię tort to na niedzielę będzie dobry? No i w poniedziałek jeszcze (liczę, że będą resztki :P)

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      20 kwietnia 2017 at 18:17

      Spokojnie możesz zacząć robić w piątek 🙂 Do poniedziałku będzie dobry. Ja staram się robić krem wieczorem. Następnego dnia dekoruję tort i chowam do lodówki. Tam czeka do następnego dnia, kiedy zostanie podany gościom 🙂

  • Odpowiedź
    Iwonka
    14 kwietnia 2017 at 14:19

    To musi być przepyszne😁Juz mam pomysł na krem do tortu na urodzinki dzieci😁

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    21 lutego 2017 at 10:20

    Ja za białymi michałkami nie bardzo przepadam ale ten krem wyjątkowo mi smakuje 🙂 Tak samo mam z rodzynkami…potrafię zjeść całą paczkę a jak widzę je w cieście to wydłubuję i odkładam na bok!

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    17 lutego 2017 at 14:24

    Hmmm…nie pomyślałam o tym. Postaram się kolejne przepisy podawać w porze podwieczorku 😉

    • Odpowiedź
      ania
      19 października 2017 at 16:27

      A jakie nasączenie proponujesz do tego kremu i fruzeliny malinowej? zastanawiam się nad wodą z cytryna a naparem z kawy?

      • Odpowiedź
        Słodki Pomysł
        19 października 2017 at 19:44

        Zależy od biszkoptu. Do jasnego dałabym wodę z cytryną. Do kakaowego napar z kawy. Można również do obu dać napar z herbaty.

  • Zostaw komentarz