TORTY

TORT DLA PIŁKARZA – tort oreo

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe
Torcik zachwycił moją rodzinę nie tylko wyglądem ale i smakiem! Bałam się kremu oreo, ponieważ jest delikatny w smaku i bardzo łatwo można go przytłoczyć innymi, mocniejszymi kremami. Jednak z delikatnym ciastem czekoladowym i truskawkami wyszedł idealny…prawie. Szkoda, że truskawki były bez smaku :(. Niestety to już nie sezon na nie. Dlatego polecam w zastępstwie na najbliższe kilka miesięcy frużelinę malinową.
Najważniejszą rzeczą w tym przepisie, na którą musicie zwrócić uwagę jest poniższa ‘uwaga’! Trochę namieszałam z rozmiarem formy, dlatego uważnie przeczytajcie poniższą informację. 

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
Dzień 1: Pieczemy ciasto, robimy frużelinę.
Dzień 2: Robimy krem oreo. Składamy tort (przekładamy ciasto kremem).
Dzień 3: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym.
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Uwaga!
Planowałam zrobić tort o śr 18 cm. Jednak w ostatniej chwili upiekłam ciasto w rancie 17 cm. Składniki do ciasta były przeliczone na formę 18 cm, dlatego ciasto wyszło takie wysokie. Jeśli upieczecie ciasto w formie 18 cm, wtedy składniki na krem oreo, frużelinę i krem maślany trzeba odpowiednio zwiększyć.
Chyba że nie zależy wam na grubej warstwie kremu oreo (wtedy proporcje zostawcie bez zmian).

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Ciasto czekoladowe – rant śr 17 cm (proporcje na formę 18 cm):
  • 1,6 dużego jajka (dałam 1,5)
  • 190 ml maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki pszennej
  • 65 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 190 ml wrzątku
  1. W misce umieszczamy jajka, maślankę, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie wszystko mieszamy.
  2. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy gorącą wodę i delikatnie mieszany, aż otrzymamy jednolite ciasto.
  3. Ciasto delikatnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  4. Pieczemy ok 50 – 60 min w temperaturze 180-185ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.
  5. Ostudzone ciasto wyciągamy z formy i kroimy na 3 równe blaty. Ciasto wyrasta z górką, którą ścinamy.
  6. Ciasto jest bardzo rzadkie. Jeśli pieczecie w rancie, to zabezpieczcie dobrze spód. Trochę ciasta wypłynęło mi podczas pieczenia.
Frużelina truskawkowa (śr 17 cm):
  • 250 g świeżych truskawek
  • 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Truskawki kroimy na większe kawałki/ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu.
  3. Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały.
  4. Gdy masa będzie gorąca dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  5. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  6. Studzimy frużelinę i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.).
Krem oreo (śr 17-18 cm):
  • 330 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 14 ciastek ‘Oreo’
  1. Połowę ciastek (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na mniejsze kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowym kremem od razu przekładamy blaty ciasta.

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

Krem maślany z mlekiem w proszku (śr 17 cm) – krem maślany:

Zielony krem:

  • 45 ml mleka, np. 3,2%
  • 45 g drobnego cukru
  • 230 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 100 g mleka w proszku
  • zielony barwnik spożywczy w żelu
  • wybielacz lub biały barwnik w żelu
  1. Mleko w proszku przesiewamy.
  2. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  4. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę (szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem je do masła).
  5. Do utartego masła dodajemy masę mleczną, łyżka po łyżce.
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach 5 min. Następnie zmniejszamy obroty i miksujemy ok 10 min lub dłużej, aż mleko w proszku nie będzie wyczuwalne w kremie. Obroty miksera zmniejszamy, aby odpowietrzyć krem.
  7. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę.
  8. Do gotowego kremu dodajemy zielony barwnik spożywczy. Krem maślany wychodzi żółtawy (kolor zależy od masła), dlatego aby uzyskać idealnie zielony kolor kremu dodajemy trochę białego barwnika/wybielacza.
  9. Z gotowego kremu do tynkowania odkładamy 4 łyżki kremu, do dekoracji.
Biały i czarny krem do dekoracji:
  • 20 ml mleka, np. 3,2%
  • 15 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 45 g mleka w proszku
  • czarny barwnik spożywczy w żelu
  • wybielacz lub biały barwnik w żelu
  1. Krem przygotowujemy tak samo jak zielony krem. Jednak otrzymany krem maślany dzielimy na dwie części.
  2. Do jednej porcji dodajemy czarny barwnik, aby otrzymać czarny krem. Pozostały krem wybielamy białym barwnikiem lub wybielaczem.
  3. Przez pomyłkę utarłam całe masło (330 g) i dopiero po utarciu masła odłożyłam 100 g przeznaczone na dekoracje. Do czasu jego użycia trzymałam je w lodówce. Następnie ociepliłam i zmiksowałam ponownie przed dodaniem masy z mlekiem.
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na tortownicy. Nakładamy połowę frużeliny truskawkowej, a następnie połowę kremu oreo. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat ciasta. Wykładamy frużelinę, krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta czekoladowego.
  2. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc), aby naturalnie osiadł.
  3. Schłodzony tort wyciągamy z lodówki min. 30 minut przed tynkowaniem, aby trochę się ocieplił.
  4. Nakładamy pierwszą – cienką warstwę zielonego kremu maślanego. W ten sposób sklejamy okruszki, które nie będą mieszać się z kremem. Tak otynkowany tort schładzamy w lodówce ok 30 min. Następnie tynkujemy tort drugą – grubszą warstwą kremu maślanego (na wierzch tortu nie trzeba nakładać drugiej warstwy kremu).
  5. Za pomocą foremki lub w inny sposób robimy szkic wzoru piłki nożnej.
  6. Czarnym kremem maślanym robimy sześciokąty (tylka Wilton 18) i linie dzielące (tylka Ibili 0002). Białym kremem wypełniamy pozostałe pola (Wilton 18).
  7. Pozostałym zielonym kremem maślanym robimy na górze ‘ramkę’ wokół wzoru piłki nożnej (Wilton 18). Na dole tortu za pomocą tylki do włosów/trawy (Wilton 233) robimy pasek trawy.
  8. Gotowy tort dla piłkarza przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem oreo.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 100 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%, która jest gęściejsza.
  4. Świeże truskawki najlepiej smakują w sezonie. Dlatego polecam frużelinę z mrożonych malin, ponieważ moje truskawki nie miały smaku :(.
  5. Krem maślany możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił/zmiękł. Następnie mikserem ponownie miksujemy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Krem maślany można również zamrozić.
  6. Pod tort otynkowany kremem maślanym koniecznie dajcie gruby podkład, ok 1 cm. Zapobiegnie on pękaniu kremu podczas przenoszenia/transportu tortu.
  7. Tort dla piłkarza otynkowany kremem maślanym wyciągamy min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180-185ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladoweŹródło przepisu na ciasto Tutaj. Przepis na krem oreo autorstwa P. Dominiki z grupy wsparcia dla początkujących

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

7 komentarzy

  • Odpowiedź
    Marta
    6 listopada 2018 at 03:34

    Witam. Mam pytanie. Ja chce zrobić ten tort w tortownicy o średnicy 31 cm. Czy wystarczy jeżeli podwoje składniki czy wyjdzie za niski? I jeszcze jedno. Czy na sama górę jak posmaruje cienką warstwą kremu i położę opłatek czy ten opłatek się nie rozpuści? Jestem bardzo ciekawa smaku tego tortu i właśnie chce upiec na sobotę dla chrzesniaka na urodziny. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Panią serdecznie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 listopada 2018 at 09:52

      Tutaj jest przelicznik foremek. Można położyć opłatek 🙂 Na kremie maślanym nic mu nie będzie. Tylko radzę dać frużelinę malinową. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Marta
        6 listopada 2018 at 12:16

        Dziękuję bardzo.

  • Odpowiedź
    Dorota
    5 listopada 2018 at 19:20

    Magdaleno tort wygląda ślicznie; a w przekroju wyjątkowo apetycznie. Bardzo lubię krem oreo i lody oreo domowej roboty.
    Podziwiam Twoją perfekcję w tynkowaniu tortów.
    Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Regina
    4 listopada 2018 at 20:58

    Pytanie dotyczące ciastek oreo – przed pokruszeniem należy je oczyścić z kremu czy od razu kruszyć z kremem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 listopada 2018 at 22:34

      Kruszymy całe z kremem 🙂 Nie wspomniałam o tym, dzięki za pytanie :).

  • Zostaw komentarz