KREM Z BOUNTY

by Magdalena Indyka
krem z bounty do tortu, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,
image_print

Krem z Bounty to delikatny krem o konsystencji musu, który zachwyci każdego fana kokosowo-czekoladowych batoników.

Krem z batonikami Bounty robiłam kilkakrotnie i niestety nie udało mi się uzyskać stabilnego kremu bez dodatku żelatyny. Raz byłam bliska sukcesu. Niestety nie miałam jeszcze okazji, aby ponownie przetestować krem w torcie. Dlatego na przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). 
Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. 

Przepis I – składniki:
  • 160 g batoników Bounty, pokrojonych
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do ciepłej masy z batonikami i energicznie mieszamy całość.
    Masę z batonikami studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę z bounty musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z bounty (w 2 turach). Mieszamy delikatnie całość za pomocą rózgi kuchennej, aż otrzymamy jednolity mus.
  7. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy krem z Bounty na chwilę do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Krem musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  8. Przed wyłożeniem kremu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  9. Wypieki z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).
Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Do kremu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny, aby krem wyszedł stabilniejszy.
  3. Do kremu z Bounty polecam frużeliny lub konfitury z kwaśnych owoców, np. frużelina malinowa

krem z bounty, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

Przepis II – Krem z Bounty i mascarpone

Składniki:
  • 160 g batoników Bounty, pokrojonych
  • 110 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1,5 łyżki wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone batoniki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok i studzimy masę bounty (nie może być ciepła). Gdy dodamy do mascarpone ciepłą masę krem się zwarzy.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia. Następnie kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  3. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i ostudzoną masę z batonikami. Przy pomocy miksera miksujemy całość, aż uzyskamy jednolity krem, ale nie ubijamy do końca. Krem ma być prawie sztywny. Po dodaniu żelatyny musimy go jeszcze chwilę miksować. Odkładamy mikser.
  4. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki kremu i energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę (nie mogą powstać grudki).
  5. Ponownie miksujemy krem z Bounty i dodajemy do niego płynną żelatynę. Chwilę całość miksujemy.
  6. Jeżeli krem z batonikami Bounty wyjdzie rzadki (nie zwarzony) wkładamy go do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Krem musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem kremu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  8. Wypieki z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).
Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek

Smacznego 🙂

krem z bounty, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

Podoba Ci się przepis na krem z Bounty? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

8 komentarzy

Ewelina 04/02/2021 - 21:57

Zrobiłam krem z mascarpone, żeby był stabilniejszy. Mimo to, I tak wyszedł za rzadki. Pewnie trzeba zwiększyć ilość mascarpone i zmniejszyć ilość śmietanki… Dziwne, zawsze kremy z twoich przepisów wychodzą mi idealnie ://

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/02/2021 - 09:24

Trochę dziwne, bo mi ten krem wydawał się bardzo gęsty po zrobieniu. Tu jest żelatyna i nawet jak krem się zwarzy, to powinien wyjść stabilny. Dlatego ciężko mi powiedzieć, dlaczego wyszedł za rzadki. Ja użyłam śmietanki 36%. Jeśli dałaś 30% to krem może wyjść trochę luźniejszy.

Odpowiedź
Karolina 01/02/2021 - 19:36

Krem wydawał sie stabilny, byc może ciężar wyzszych warstw i dekoracji oraz transport ok 90km to spowodowal. Teraz bede robic jednorozca, czy po dodaniu zelatyny bezpiecznie będzie na dolnej warstwie? Czy ktem z mascarpone jest dużo ciezszy, może bezpieczniej będzie korzystać z tego wariantu? Do tej pory wszysykie Pani przepisy były idealne 🙂 dziękuję!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/02/2021 - 20:51

Ja zawsze musy daję nad cięższymi kremami. Krem z mascarpone i czekoladą jest cięższy od musu.

Odpowiedź
Karolina 31/01/2021 - 20:54

Dzien dobry! Korzystałam z przepisu bez mascarpone jako dolne przelozenie plus smietanka z zelka i mus malinowy i niestety, ale krem zrobił bułę z tortu 🙁 za tydzień kolejne podejscis, tort bedzis na zamowienie, wiec nie chciałabym wpadki. Takie same smaki, więc zmiana kolejności przełożeń raczej nie wchodzi w grę. Czy wersja z mascarpone będzie lepsza opcja?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/02/2021 - 12:25

Jeśli wyszła buła, to wg mnie wystarczy dać więcej żelatyny do musu następnym razem (1-2 gr więcej).

Odpowiedź
Justyna 23/05/2019 - 22:14

Magda, ale równie dobrze można by bylo odsaczona zelatyne dodac do podgrzanej kremowki przed dodaniem batonow. Pracuje na zelatynie w listkach i może dlatego wydaje mi się to bardziej realne, sa jakies przeciwwskazania, pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/05/2019 - 22:38

Nie miałam okazji używać żelatyny w listach, więc nie wiem. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź