KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z BOUNTY

krem z bounty do tortu, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

Krem z Bounty to delikatny krem o konsystencji musu, który zachwyci każdego fana kokosowo-czekoladowych batoników.
Krem z batonikami Bounty robiłam kilkakrotnie i niestety nie udało mi się uzyskać stabilnego kremu bez dodatku żelatyny. Raz byłam bliska sukcesu. Niestety nie miałam jeszcze okazji, aby ponownie przetestować krem w torcie. Dlatego na przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). 
Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. 

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Przepis I – składniki:
  • 160 g batoników Bounty, pokrojonych
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 g żelatyny (1 i 1/4 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone batoniki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do ciepłej masy z batonikami i energicznie mieszamy całość.
    Masę z batonikami studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę z bounty musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z bounty (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
  7. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy krem z Bounty na chwilę do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Krem musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  8. Przed wyłożeniem kremu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  9. Wypieki z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).

 

Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Do kremu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny, aby krem wyszedł stabilniejszy.
  3. Do kremu z Bounty polecam frużeliny lub konfitury z kwaśnych owoców, np. frużelina malinowa.

krem z bounty, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

Przepis II – Krem z Bounty i mascarpone

Składniki:

  • 160 g batoników Bounty, pokrojonych
  • 110 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 2 łyżki wody
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone batoniki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok i studzimy masę bounty (nie może być ciepła). Gdy dodamy do mascarpone ciepłą masę krem się zwarzy.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Następnie kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  3. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i ostudzoną masę z batonikami. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy jednolity krem. Odkładamy mikser.
  4. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki kremu i energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę (nie mogą powstać grudki).
  5. Ponownie miksujemy krem z Bounty i dodajemy do niego płynną żelatynę. Chwilę całość miksujemy.
  6. Jeżeli krem z batonikami Bounty wyjdzie rzadki (nie zwarzony) wkładamy go do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Krem musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem kremu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  8. Wypieki z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).
Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.

Smacznego 🙂

krem z bounty, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

Polecam również:

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

krem z masłem orzechowym i kajmakiem, krem z masłem orzechowym i mascarpone, masło orzechowe, krem z kajmakiem, kajmak,

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Justyna
    23 maja 2019 at 22:14

    Magda, ale równie dobrze można by bylo odsaczona zelatyne dodac do podgrzanej kremowki przed dodaniem batonow. Pracuje na zelatynie w listkach i może dlatego wydaje mi się to bardziej realne, sa jakies przeciwwskazania, pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2019 at 22:38

      Nie miałam okazji używać żelatyny w listach, więc nie wiem. Pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz