KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z BOUNTY

krem z bounty do tortu, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Krem z Bounty to delikatny krem o konsystencji musu, który zachwyci każdego fana kokosowo-czekoladowych batoników.
Krem z batonikami Bounty robiłam kilkakrotnie i niestety nie udało mi się uzyskać stabilnego kremu bez dodatku żelatyny. Raz byłam bliska sukcesu. Niestety nie miałam jeszcze okazji, aby ponownie przetestować krem w torcie. Dlatego na przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). 
Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. 

Składniki:

  • 160 g batoników Bounty, pokrojonych
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%
  • 7 g żelatyny (1 i 3/4 łyżeczki)+ 2 łyżki zimnej wody
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone batoniki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do ciepłej masy z batonikami i energicznie mieszamy całość.
    Masę z batonikami studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. Przy pomocy miksera ubijamy kremówkę, aż otrzymamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z bounty (w trzech turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
  6. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy krem z Bounty do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Krem musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem kremu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  8. Wypieki z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).

 

Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Do kremu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny, aby krem wyszedł stabilniejszy.
  3. Do kremu z Bounty polecam frużeliny lub konfitury z kwaśnych owoców, np. frużelina malinowa.

krem z bounty, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

krem z bounty do tortu, krem z batonikami bounty, krem bounty, batoniki bounty, śmietanka,

Krem z Bounty i mascarpone

Składniki:

  • 160 g batoników Bounty, pokrojonych
  • 110 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 g żelatyny (1 łyżeczka) + 2 łyżki wody
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone batoniki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok i studzimy masę bounty (nie może być ciepła). Gdy dodamy do mascarpone ciepłą masę krem się zwarzy.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Następnie kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  3. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i ostudzoną masę z batonikami. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy jednolity krem. Odkładamy mikser.
  4. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki kremu i energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę (nie mogą powstać grudki).
  5. Ponownie miksujemy krem z Bounty i dodajemy do niego płynną żelatynę. Chwilę całość miksujemy.
  6. Jeżeli krem z batonikami Bounty wyjdzie rzadki (nie zwarzony) wkładamy go do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Krem musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem kremu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  8. Wypieki z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).
Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.

Smacznego 🙂

krem z bounty, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,


Polecam również:

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

krem z masłem orzechowym i kajmakiem, krem z masłem orzechowym i mascarpone, masło orzechowe, krem z kajmakiem, kajmak,

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Brak kometarzy

Zostaw komentarz