CHRZCINY i PIERWSZA KOMUNIA/ CIASTECZKA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA

CIASTECZKA DWA SERCA

ciasteczka dwa serca, ciasteczka dwa serduszka, ciasteczka serca, ciasteczka z lukrem, maślane ciasteczka, ciasteczka na walentynki,
Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE.
Ciasteczka dwa serca to uroczy pomysł na przyjęcie ‘Baby Shower’, walentynki, Dzień Dziecka lub Mamy. Słodkie ciasteczka będą pięknie prezentowały się na słodkim stole :).
Polecam także maślane ciasteczka, które również nadają się do dekoracji lukrem. 
Składniki (30 ciasteczek):
  • 180 g zimnego masła
  • 1 duże jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru*
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  1. Masło kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
    Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy.
  5. Ciasteczka dwa serca dekorujemy lukrem.
Lukier królewski ‘Royal Icing’ z białkiem w proszku:

Różowy:

  • 2 łyżeczki białka w proszku
  • 4-6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
  • 220 – 280 g cukru pudru lub więcej
  • odrobina różowego/czerwonego barwnika spożywczego w żelu

Niebieski:

Te same proporcje co wyżej, tylko zamiast różowego barwnika dodajemy niebieski.

  1. Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i energicznie mieszamy rózgą kuchenną, aż powstanie piana (ok 1 min). Dodajemy przesiany cukier puder (220 g) i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier.
  2. Lukier do dekoracji nie powinien być zbyt rzadki. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy łyżeczkę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość. Jeżeli wyjdzie rzadki dodajemy więcej cukru pudru.
  3. Aby lukier nie napowietrzył się za bardzo warto mieszać go, po dodaniu cukru pudru, kulą (taką do ucierania sera w makutrze). Jeśli nie mamy takiej kuli, to miską z lukrem uderzamy kilka razy o stół. Pęcherzyki wtedy wydostaną się na powierzchnię. Wystarczy wtedy powoli rozetrzeć je łyżką.
  4. Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.

Dodatkowo:

  • roztopiona gorzka czekolada do zrobienia oczu
  • czerwony pisak jadalny (usta można zrobić czerwonym lukrem)
  • barwnik w proszku do zrobienia policzków (użyłam Pink Candy Rainbow Dust, jednak kolor okazał się za jasny).

 

Uwagi:
  1. Do ciasteczek udekorowanych lukrem polecam mniej cukru pudru.
  2. Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować je przez papier do pieczenia. Szczególnie polecam tą metodę przy ciasteczkach kakaowych.
  3. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

ciasteczka dwa serca, ciasteczka dwa serduszka, ciasteczka serca, ciasteczka z lukrem, maślane ciasteczka, ciasteczka na walentynki,

Składniki na kakaowe ciasteczka dwa serca:
  • 180 g zimnego masła
  • 1 duże jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 305 g mąki pszennej
  • 45 g ciemnego kakao
  • 140 g cukru pudru
  • szczypta soli

ciasto kakaowe, ciasto maślane, kruche ciasto

ciasteczka dwa serca, ciasteczka dwa serduszka, ciasteczka serca, ciasteczka z lukrem, maślane ciasteczka, ciasteczka na walentynki,

ciasteczka dwa serca, ciasteczka dwa serduszka, ciasteczka serca, ciasteczka z lukrem, maślane ciasteczka, ciasteczka na walentynki,

foremka dwa serca, foremka dwa serduszka, wykrawaczka serca, barwnik w proszku Pink Candy, pisak jadalny,

Źródło inspiracji i przepisu.

Polecam również:
miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, maślane ciasteczka, czekolada

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Brak kometarzy

Zostaw komentarz