Ciasteczka dwa serca to uroczy pomysł na przyjęcie 'Baby Shower’, walentynki, Dzień Dziecka lub Mamy. Słodkie ciasteczka będą pięknie prezentowały się na słodkim stole :).
Polecam także maślane ciasteczka, które również nadają się do dekoracji lukrem.
Składniki (30 ciasteczek):
- 180 g zimnego masła (min. 82% tłuszczu)
- 1 duże jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru*
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Masło kroimy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 30 minut. - Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy.
- Ciasteczka dwa serca dekorujemy lukrem.
Składniki na kakaowe ciasteczka dwa serca:
- 180 g zimnego masła
- 1 duże jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 305 g mąki pszennej
- 45 g ciemnego kakao
- 140 g cukru pudru
- szczypta soli
Lukier królewski z białka w proszku – lukier do ciastek:
Różowy:
- 2 płaskie łyżeczki białka w proszku
- 6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
- 300 g cukru pudru lub więcej
- odrobina różowego/czerwonego barwnika spożywczego w żelu
Niebieski:
Te same proporcje co wyżej, tylko zamiast różowego barwnika dodajemy niebieski.
- Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut).
Zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej, ale przy dużej ilości lukru lepiej użyć miksera. - Jeśli lukier do dekoracji wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy trochę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość.
- Aby odpowietrzyć lukier wystarczy postukać kilka razy miską o blat, a następnie powoli mieszać lukier kulą (taką do ucierania sera w makutrze). Zamiast takiej kuli można użyć łyżki.
- Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.
- Polecam również lukier ze świeżym białkiem
Dodatkowo:
- roztopiona gorzka czekolada do zrobienia oczu
- czerwony pisak jadalny (usta można zrobić czerwonym lukrem)
- barwnik w proszku do zrobienia policzków (użyłam Pink Candy Rainbow Dust, jednak kolor okazał się za jasny).
Uwagi:
- Do ciasteczek udekorowanych lukrem polecam mniej cukru pudru.
- Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować je przez papier do pieczenia. Szczególnie polecam tą metodę przy ciasteczkach kakaowych.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.