KREM O SMAKU RAFFAELLO z białą czekoladą i śnieżką

by Magdalena Indyka
Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,
image_print

Krem o smaku raffaello z białą czekoladą i śnieżką do dziś przypomina mi moje 18 urodziny, ponieważ to właśnie wtedy podałam moim gościom tort z tym kremem. Dlatego dziś, w moje 35 urodziny, podaję Wam przepis na ten pyszny krem :). Polecam tort Serce Raffaello, gdzie znajdziecie krem raffaello na śnieżce. Krem jest słodki ze względu na zawartość białej czekolady i śnieżki, dlatego polecam do niego frużeliny z kwaśnych owoców, np. frużelinę malinową.
Polecam również kokosowy krem do tortów i ciast. 

Składniki:
  • 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej*
  • 1 opakowanie 'Śnieżki’ (60 g)
  • 60 g białej czekolady
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 15 g migdałów w płatkach, pokruszonych
  1. Miseczkę z połamaną czekoladą kładziemy na małym, wysokim rondelku z wrzącą wodą (mała ilość). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, dlatego uważajmy, aby jej nie przegrzać.
    Roztopioną czekoladę studzimy, nie może być ciepła – krem się wtedy zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę i dodajemy śnieżkę w proszku. Wszystko razem miksujemy, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty, ok 2 min). Dodajemy roztopioną i ostudzoną białą czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
  3. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i pokruszone migdały. Krótko miksujemy.
  4. Krem o smaku raffaello z białą czekoladą i śnieżką od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 

 

Uwagi:

  1. Kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu raffaello: połączenia smakowe
  3. Do kremu raffaello nie polecam śmietanki 36% z Piątnicy. Krem na tej śmietance wyjdzie za gęsty. Można użyć śmietanki 30%, jednak tylko do lekkich tortów.
  4. Do krojenia tortu polecam gorący nóż. Krem o smaku raffaello jest gęsty i tort ciężko się kroi.

Smacznego 🙂

Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,

Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,

Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
1 rok temu

Czy „śnieżka” to to samo co „śmietan-fix”?

Edyta Biernikow
Edyta Biernikow
1 rok temu

Jaką białą czekoladę polecasz?

AAgatagataagaAgata Ga
AAgatagataagaAgata Ga
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Czy śnieżka jest wyczuwalna w smaku? Mogę pominąć śnieżkę?

Paulina
Paulina
2 lat temu

Przy trzech warstwach krem rafaello, mus malinowy i mus Biała czekolada, krem kokosowy umieścić na spodzie?

Alta
Alta
Odpowiedz na  Paulina
1 rok temu

Czy ten krem nada się do tynkowania domowego tortu?

10
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x