BEZ GLUTENU/ CIASTA

MALINOWY WULKAN

malinowy wulkan, ciasto z malinami, ciasto bez glutenu, bita śmietana, czekolada, wiórki kokosowe, maliny

W ubiegłoroczne Święta Wielkanocne miałam okazję zrobić „Czekoladowe ciasto z kremem i jajeczkami”, z przepisu Doroty Świątkowskiej. Zawsze uważałam się za prawdziwego czekoladożercę, jednak kawałek tego ciasta wyprowadził mnie z błędu ;). Mimo iż nie zapałałam prawdziwą miłością do tego wypieku, to bardzo spodobało mi się czekoladowe ciasto, które stanowiło bazę całego wypieku. Dlatego upiekłam je ponownie, gdy tylko pojawiły się moje ulubione owoce, zmniejszając ilość gorzkiej czekolady. Dodałam słodkie maliny i przykryłam całość kremem kokosowym. Efekt przerósł moje oczekiwania. W takiej postaci mogłabym jeść to ciasto codziennie! Z ciastem trzeba obchodzić się jak z jajkiem, ponieważ wierzch bardzo się kruszy. Dlatego krem kokosowy jest tu niezbędny, gdyż ukrywa wszelkie niedoskonałości ;). Gwarantuję jednak, że smak Malinowego Wulkanu zrekompensuje Wam wszelkie niedogodności!

Składniki:

  • 85 g masła, roztopionego
  • 90 g gorzkiej czekolady*
  • 80 g mlecznej czekolady*
  • 4 jajka
  • 140 g drobnego cukru

*Osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć czekolady bez glutenu.

  1.  W garnuszku, na małym ogniu topimy masło. Wyłączamy palnik i dodajemy pokruszone czekolady. Energicznie mieszamy, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Odstawiamy na bok. 
  2. W misce, za pomocą miksera ubijamy 1 jajko, 3 żółtka i 70 g cukru, aż otrzymamy jasną i puszystą masę, ok 6 min. Nadal miksując dodajemy powoli sos czekoladowy i dokładnie całość mieszamy. Gotową masę odkładamy na bok.
  3. W drugiej misce ubijamy 3 białka. Gdy otrzymamy puszystą i sztywną pianę dodajemy powoli resztę cukru (70 g). Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez ok 8-10 min, aż otrzymamy gęstą i błyszczącą masę. 
  4. Do masy czekoladowej dodajemy ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy całość. CC
    Ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  5. Pieczmy ok 45-50 min w 180ºC (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zapada się, tworząc wgłębienie. 
  6. Gdy ciasto ostygnie, za pomocą ostrego noża delikatnie oddzielamy ciasto od brzegów formy. Robimy to bardzo ostrożnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche i łatwo możemy je ‘zniszczyć’. Powstałe wgłębienie wypełniamy malinami i dekorujemy całość kokosowym kremem.
Krem kokosowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, lub więcej do smaku
  • 3/4 szkl wiórków kokosowych
  1. W misce, za pomocą miksera (wolniejsze obroty) ubijamy mascarpone, kremówkę i cukier puder. Gdy otrzymamy gęsty krem śmietankowy dodajemy wiórki kokosowe i krótko mieszamy. Gotowy krem wykładamy za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Dodatkowo:

  • ok 200 g świeżych malin
  • kilka świeżych malin do dekoracji

 

Uwagi:

  1.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
  2. Serek mascarpone można zastąpić śmietaną kremówką 30/36%.
  3. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam ciasto na najniższym poziomie piekarnika. 

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj mój profil na Instagramie.

malinowy wulkan, ciasto z malinami, ciasto bez glutenu, bita śmietana, czekolada, wiórki kokosowe, maliny

malinowy wulkan, ciasto z malinami, ciasto bez glutenu, bita śmietana, czekolada, wiórki kokosowe, maliny

malinowy wulkan, ciasto z malinami, ciasto bez glutenu, bita śmietana, czekolada, wiórki kokosowe, maliny

malinowy wulkan, ciasto z malinami, ciasto bez glutenu, bita śmietana, czekolada, wiórki kokosowe, maliny

malinowy wulkan, ciasto z malinami, ciasto bez glutenu, bita śmietana, czekolada, wiórki kokosowe, maliny

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

3 komentarze

  • Odpowiedź
    Ewa
    18 lipca 2017 at 12:31

    A czy mąki do ciasta się nie daje?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      18 lipca 2017 at 12:36

      Na 100% nie 🙂 Piekłam je już czterokrotnie i zawsze wychodziło. To ciasto jest też idealne dla osób z nietolerancją glutenu, bo brak w nim mąki. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    SielskieM
    16 lipca 2017 at 21:49

    Mi czekoladowy spód juz smakuje😄 wystarczy ze składniki przeczytałam 🙂
    Do tego maliny 😋
    Absolutnie muszę wypróbować 🙂

  • Zostaw komentarz