CIASTA

CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

Ciasto z dynią i orzechami obowiązkowo zróbcie jeszcze w tym sezonie! Nie pożałujecie ;). Mąż chwalił je dwa razy i nie musiałam nawet pytać, czy mu smakowało! Ciasto bardzo uzależniające. Nie dawało mi spokoju dopóki nie zniknęło ;).

P.S. Polecam pysznego bloga z kuchnią meksykańską www.alemeksyk.eu, na którym znalazłam przepis na to obłędne ciasto. Na blogu znajdziecie również pyszną zupę “krem z kukurydzy”, którą moje chłopaki bardzo lubią :). 

Składniki (przelicznik foremek):

  • 1 jajko
  • 90 g cukru brązowego
  • 75 g masła, roztopionego
  • ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych
Wykonanie:
  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy bardzo drobno (malakserem lub nożem).
  2. Dynię myjemy i kroimy. Wydrążamy środek z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do malaksera i bardzo drobno siekamy.
  3. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odkładamy na bok.
  4. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, mieszamy jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy orzechy włoskie i krótko mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm.
  6. Pieczemy od 28 do 35 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ciasto z dynią dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy orzechami.

Dodatkowo:

  • 90 g białej czekolady
  • ok 25 g orzechów włoskich, posiekanych

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy orzechami.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej, typ 450.
  3. Ciasto mieszałam mikserem i rózgą kuchenną. Za każdym razem wyszło idealne.
  4. Dynię możemy zastąpić marchewką. Wyjdzie nam pyszne ciasto marchewkowe :).
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie!

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

 

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

3 komentarze

  • Odpowiedź
    Vera
    1 października 2018 at 17:27

    Dzien dobry, czy zamiast masła mogę dodać olej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 października 2018 at 23:07

      Pewnie tak. Tylko oleju dajemy trochę mniej, myślę że 60 ml będzie ok.

  • Odpowiedź
    Wioletta
    7 września 2017 at 13:55

    Zawsze się zastanawiałam jak smakuje ciasto z dynią,dzięki twojemu przepisowi już wiem jest pyszne :)Gorąco polecam 🙂

  • Zostaw komentarz