Ciasto z dynią i orzechami obowiązkowo zróbcie jeszcze w tym sezonie! Nie pożałujecie ;). Mąż chwalił je dwa razy i nie musiałam nawet pytać, czy mu smakowało! Ciasto bardzo uzależniające. Nie dawało mi spokoju dopóki nie zniknęło ;).
P.S. Polecam pysznego bloga z kuchnią meksykańską www.alemeksyk.eu, na którym znalazłam przepis na to obłędne ciasto. Na blogu znajdziecie również pyszną zupę „krem z kukurydzy”, którą moje chłopaki bardzo lubią :).
Składniki na formę 20×20 cm (przelicznik foremek):
- 1 jajko, rozm L
- 90 g drobnego cukru brązowego
- 75 g masła, roztopionego
- ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych
Wykonanie:
- Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy bardzo drobno (malakserem lub nożem).
- Dynię myjemy i kroimy. Wydrążamy środek z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do malaksera i bardzo drobno siekamy.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odkładamy na bok.
- W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, mieszamy jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy orzechy włoskie i krótko mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20×20 cm.
- Pieczemy od 28 do 35 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ciasto z dynią dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy orzechami.
Dodatkowo:
- 90 g białej czekolady
- ok 25 g orzechów włoskich, posiekanych
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy orzechami.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto mieszałam mikserem i rózgą kuchenną. Za każdym razem wyszło idealne.
- Dynię możemy zastąpić marchewką. Wyjdzie nam pyszne ciasto marchewkowe :).
- Użyłam mąki pszennej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
4 komentarze
Dzien dobry, czy zamiast masła mogę dodać olej?
Pewnie tak. Tylko oleju dajemy trochę mniej, myślę że 60 ml będzie ok.
można zmieszać masło klarowane z olejem kokosowym razem 75 g i rozpuścić, można użyć też masła orzechowego z masłem klarowanym i olejem kokosowym, ale tej wersji nie próbowałam, natomiast przy wersji z masłem klarowanym i olejem kokosowym ciasto wychodzi pulchniutkie i wilgotne, po prostu super:)
Zawsze się zastanawiałam jak smakuje ciasto z dynią,dzięki twojemu przepisowi już wiem jest pyszne :)Gorąco polecam 🙂