Ciasto z dynią i orzechami obowiązkowo zróbcie jeszcze w tym sezonie! Nie pożałujecie ;). Mąż chwalił je dwa razy i nie musiałam nawet pytać, czy mu smakowało! Ciasto bardzo uzależniające. Nie dawało mi spokoju dopóki nie zniknęło ;).
P.S. Polecam pysznego bloga z kuchnią meksykańską www.alemeksyk.eu, na którym znalazłam przepis na to obłędne ciasto. Na blogu znajdziecie również pyszną zupę „krem z kukurydzy”, którą moje chłopaki bardzo lubią :).
Składniki na formę 20×20 cm (przelicznik foremek):
- 1 jajko, rozm L
- 90 g drobnego cukru brązowego
- 75 g masła, roztopionego
- ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych
Wykonanie:
- Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy bardzo drobno (malakserem lub nożem).
- Dynię myjemy i kroimy. Wydrążamy środek z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do malaksera i bardzo drobno siekamy.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odkładamy na bok.
- W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, mieszamy jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy orzechy włoskie i krótko mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20×20 cm.
- Pieczemy od 28 do 35 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ciasto z dynią dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy orzechami.
Dodatkowo:
- 90 g białej czekolady
- ok 25 g orzechów włoskich, posiekanych
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy orzechami.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto mieszałam mikserem i rózgą kuchenną. Za każdym razem wyszło idealne.
- Dynię możemy zastąpić marchewką. Wyjdzie nam pyszne ciasto marchewkowe :).
- Użyłam mąki pszennej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dzien dobry, czy zamiast masła mogę dodać olej?
Pewnie tak. Tylko oleju dajemy trochę mniej, myślę że 60 ml będzie ok.
można zmieszać masło klarowane z olejem kokosowym razem 75 g i rozpuścić, można użyć też masła orzechowego z masłem klarowanym i olejem kokosowym, ale tej wersji nie próbowałam, natomiast przy wersji z masłem klarowanym i olejem kokosowym ciasto wychodzi pulchniutkie i wilgotne, po prostu super:)
Zawsze się zastanawiałam jak smakuje ciasto z dynią,dzięki twojemu przepisowi już wiem jest pyszne :)Gorąco polecam 🙂