Frużelina jagodowa to słodki, owocowy dodatek do tortów. Lekko kwaśny smak żelki idealnie przełamuje słodycz kremów. Frużelina z jagód z dodatkiem mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną (jeśli dodacie ją zamiast mąki) przypomina owoce w galaretce. Wg tego przepisu można zrobić frużelinę z borówki amerykańskiej.
Polecam również żelkę jagodową
Składniki:
- 200 g jagód mrożonych/świeżych
- 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 10-15 g cukru lub więcej, do smaku
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody
- Jagody umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy jagody puszczą sok i się 'rozpaćkają’ zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina jagodowa będzie mieć konsystencję kisielu. - Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę jagodową.
- Frużelinę z jagód przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją z lodówki kilka minut wcześniej, aby zrobiła się miękka.
Uwagi:
- Zamiast jagód możemy użyć borówki amerykańskiej.
- Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
- Jeśli boimy się, że jagody w żelu puszczą sok można dodać trochę żelatyny zamiast części mąki. Jeśli dodajemy 2 łyżeczki mąki, to 1 łyżeczkę zamieniamy na 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuszczamy ją w wodzie, aż napęcznieje).
- Jagody podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
3 komentarze
Ile można przechowywać w lodówce frużelinę jagodową na mące bez żelatyny?
Trudno mi powiedzieć. Najdłużej trzymałam ją przez ok 24h przed wyłożeniem na biszkopt.
Zawsze łączę później fruzeline z Śmietana i Mascarpone i mam fajny krem do przełożenia.