FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

by Magdalena Indyka
frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa
image_print

Frużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach. Nie miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba że się mylę? 

Frużelina truskawkowa:
  • 180 g świeżych/mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę można zastąpić mąką ziemniaczaną (razem będzie 1 i 3/4 łyżeczki mąki).
    Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Świeże truskawki kroimy na większe kawałki/ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Mrożonych nie kroimy.
  3. Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały.
    Gdy masa będzie gorąca dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Pomijamy ten etap, jeśli robimy frużelinę na samej mące ziemniaczanej.
  5. Studzimy truskawki w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeją (ok 2-4 godz.).
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Truskawki podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

22 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
1 rok temu

Dzień dobry. Mam pytanie 🙂 Czy frużelinę truskawkowa nakładamy na biszkopt dopiero po 2-4 godzinach schłodzenia czy można trochę przestudzić i wyłożyć?

Basia
Basia
1 rok temu

Czy fruzeline mogę położyć np pod krem porzeczkowy zamiast dżemu?

Adam
Adam
1 rok temu

Czy mrożone truskawki wcześniej rozmrażam?

Brydzia
Brydzia
4 lat temu

Nigdy nie robiłam frużeliny ,czy po wyjęciu z lodówki bez problemu rozłoży się na blacie biszkoptowym czy lepiej kłaść na krem ?

ANIA
ANIA
4 lat temu

Czy frużelina na którą położę krem czekoladowy na bazie mascarpone i śmietanki 36 nie rozpuści kremu? Mam w planach zrobić frużeline wiśniową i ten sok mnie właśnie zastanawia

MMonijfaer]oitg\gvol MonikaMonika
MMonijfaer]oitg\gvol MonikaMonika
4 lat temu

Mam pytanie czy frużelina nie będzie wypływać z tortu przy krojeniu?

Sylwia
Sylwia
4 lat temu

Dzień dobry, zastępując żelatynę mąką ziemniaczaną (dodaje 1 i 3/4 łyżeczki) ile wody dodać?
Czy można zamiast cukru trzcinowego dodać zwykły?

Iwona
Iwona
4 lat temu

Mam doslownie kilka truskawek mrożonych i zadtanawiam się czy zrobić fruzelina i wmieszaac ja w krem śmietankowy? Czy wyjdzie coś A’la krem truskawkowy? Na jeden blat fi 16.

Edyta
Edyta
5 lat temu

Rozumiem, że gdybym chciała zastąpić żelatynę mąką, to daje jej wtedy łącznie 1 i 3/4 łyżeczki?

Anna
Anna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

A czy taką frużelinę można zawekować na zimę? Jeśli tak to czy bazować tylko na mączce ziemniaczanej?

Paulina
Paulina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Aaaa dałam łyżkę zamiast łyżeczki mąki ziemniaczanej czy da się to jakoś uratować???

22
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!