Frużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach. Nie miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba że się mylę?
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Frużelina truskawkowa:
- 180 g świeżych/mrożonych truskawek
- 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
- Żelatynę można zastąpić mąką ziemniaczaną (razem będzie 1 i 3/4 łyżeczki mąki).
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje. - Świeże truskawki kroimy na większe kawałki/ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Mrożonych nie kroimy.
- Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały.
Gdy masa będzie gorąca dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia. - Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Pomijamy ten etap, jeśli robimy frużelinę na samej mące ziemniaczanej.
- Studzimy truskawki w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeją (ok 2-4 godz.).
Uwagi:
- Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 20 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Truskawki podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
22 komentarze
Basia
21 czerwca 2023 at 18:04Dzień dobry. Mam pytanie 🙂 Czy frużelinę truskawkowa nakładamy na biszkopt dopiero po 2-4 godzinach schłodzenia czy można trochę przestudzić i wyłożyć?
Magdalena Indyka
22 czerwca 2023 at 15:59Trzeba przestudzić tak aby nie była ciepła, ponieważ rozpuści krem. Po przestudzeniu można wyłożyć na krem.
Basia
15 czerwca 2023 at 10:44Czy fruzeline mogę położyć np pod krem porzeczkowy zamiast dżemu?
Magdalena Indyka
21 czerwca 2023 at 09:54Tak. Polecam najpierw rozsmarować cienką warstwę kremu. Na to dać dżem lub frużelinę i wyłożyć resztę kremu. Wtedy sok z owoców nie wsiąknie np. w jasny biszkopt i brzydko go nie zabarwi.
Adam
8 marca 2023 at 22:40Czy mrożone truskawki wcześniej rozmrażam?
Magdalena Indyka
9 marca 2023 at 12:42Nie. Od razu dać do rondelka i podgrzać z cukrem, aż zmiękną. Jeśli truskawki są duże to można je trochę widelcem rozdusić lub pokroić nożem, gdy zmiękną.
Brydzia
26 czerwca 2020 at 00:24Nigdy nie robiłam frużeliny ,czy po wyjęciu z lodówki bez problemu rozłoży się na blacie biszkoptowym czy lepiej kłaść na krem ?
Magdalena Indyka
29 czerwca 2020 at 13:49Gdyby za mocno stężała w lodówce trzeba ją odstawić na kilka minut na blacie, aby się ociepliła. Potem będzie łatwiej ją rozsmarować.
ANIA
31 maja 2020 at 21:09Czy frużelina na którą położę krem czekoladowy na bazie mascarpone i śmietanki 36 nie rozpuści kremu? Mam w planach zrobić frużeline wiśniową i ten sok mnie właśnie zastanawia
Magdalena Indyka
1 czerwca 2020 at 19:33Na blogu jest przepis na frużelinę wiśniową. Nie rozpuściła mi nigdy kremu śmietankowego 🙂
MMonijfaer]oitg\gvol MonikaMonika
7 maja 2020 at 14:10Mam pytanie czy frużelina nie będzie wypływać z tortu przy krojeniu?
Magdalena Indyka
7 maja 2020 at 22:46To zależy jak gęsta wyjdzie. Mi jeszcze nigdy nie wypłynęła.
Sylwia
6 maja 2020 at 11:54Dzień dobry, zastępując żelatynę mąką ziemniaczaną (dodaje 1 i 3/4 łyżeczki) ile wody dodać?
Czy można zamiast cukru trzcinowego dodać zwykły?
Magdalena Indyka
6 maja 2020 at 12:162 łyżki. Chodzi o to, aby nie dodawać suchej mąki. Można dać zwykły cukier w takiej samej ilości co trzcinowy :).
Iwona
30 kwietnia 2020 at 12:05Mam doslownie kilka truskawek mrożonych i zadtanawiam się czy zrobić fruzelina i wmieszaac ja w krem śmietankowy? Czy wyjdzie coś A’la krem truskawkowy? Na jeden blat fi 16.
Magdalena Indyka
30 kwietnia 2020 at 18:05Wyjdzie krem. Ale nie wiem jakie proporcje na 16cm. Zerknij na krem z lemon curd. Proporcje będą podobne. Tylko zamiast curdu dać frużelinę. Do takiego kremu lepiej dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone.
Edyta
16 stycznia 2020 at 07:41Rozumiem, że gdybym chciała zastąpić żelatynę mąką, to daje jej wtedy łącznie 1 i 3/4 łyżeczki?
Magdalena Indyka
17 stycznia 2020 at 00:10Tak.
Anna
6 maja 2020 at 23:25A czy taką frużelinę można zawekować na zimę? Jeśli tak to czy bazować tylko na mączce ziemniaczanej?
Magdalena Indyka
7 maja 2020 at 22:52Nie robiłam tego, ale pewnie można. Wtedy tylko na mące ziemniaczanej.
Paulina
2 czerwca 2020 at 18:00Aaaa dałam łyżkę zamiast łyżeczki mąki ziemniaczanej czy da się to jakoś uratować???
Magdalena Indyka
3 czerwca 2020 at 15:24Dałabym więcej wody do frużeliny lub puree z truskawek (zblendowane truskawki).