Frużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach. Nie miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba że się mylę?
Frużelina truskawkowa:
- 180 g świeżych/mrożonych truskawek
- 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
- Żelatynę można zastąpić mąką ziemniaczaną (razem będzie 1 i 3/4 łyżeczki mąki).
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje. - Świeże truskawki kroimy na większe kawałki/ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Mrożonych nie kroimy.
- Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały.
Gdy masa będzie gorąca dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia. - Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Pomijamy ten etap, jeśli robimy frużelinę na samej mące ziemniaczanej.
- Studzimy truskawki w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeją (ok 2-4 godz.).
Uwagi:
- Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 20 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
- Truskawki podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
22 komentarze
Dzień dobry. Mam pytanie 🙂 Czy frużelinę truskawkowa nakładamy na biszkopt dopiero po 2-4 godzinach schłodzenia czy można trochę przestudzić i wyłożyć?
Trzeba przestudzić tak aby nie była ciepła, ponieważ rozpuści krem. Po przestudzeniu można wyłożyć na krem.
Czy fruzeline mogę położyć np pod krem porzeczkowy zamiast dżemu?
Tak. Polecam najpierw rozsmarować cienką warstwę kremu. Na to dać dżem lub frużelinę i wyłożyć resztę kremu. Wtedy sok z owoców nie wsiąknie np. w jasny biszkopt i brzydko go nie zabarwi.
Czy mrożone truskawki wcześniej rozmrażam?
Nie. Od razu dać do rondelka i podgrzać z cukrem, aż zmiękną. Jeśli truskawki są duże to można je trochę widelcem rozdusić lub pokroić nożem, gdy zmiękną.
Nigdy nie robiłam frużeliny ,czy po wyjęciu z lodówki bez problemu rozłoży się na blacie biszkoptowym czy lepiej kłaść na krem ?
Gdyby za mocno stężała w lodówce trzeba ją odstawić na kilka minut na blacie, aby się ociepliła. Potem będzie łatwiej ją rozsmarować.
Czy frużelina na którą położę krem czekoladowy na bazie mascarpone i śmietanki 36 nie rozpuści kremu? Mam w planach zrobić frużeline wiśniową i ten sok mnie właśnie zastanawia
Na blogu jest przepis na frużelinę wiśniową. Nie rozpuściła mi nigdy kremu śmietankowego 🙂
Mam pytanie czy frużelina nie będzie wypływać z tortu przy krojeniu?
To zależy jak gęsta wyjdzie. Mi jeszcze nigdy nie wypłynęła.
Dzień dobry, zastępując żelatynę mąką ziemniaczaną (dodaje 1 i 3/4 łyżeczki) ile wody dodać?
Czy można zamiast cukru trzcinowego dodać zwykły?
2 łyżki. Chodzi o to, aby nie dodawać suchej mąki. Można dać zwykły cukier w takiej samej ilości co trzcinowy :).
Mam doslownie kilka truskawek mrożonych i zadtanawiam się czy zrobić fruzelina i wmieszaac ja w krem śmietankowy? Czy wyjdzie coś A’la krem truskawkowy? Na jeden blat fi 16.
Wyjdzie krem. Ale nie wiem jakie proporcje na 16cm. Zerknij na krem z lemon curd. Proporcje będą podobne. Tylko zamiast curdu dać frużelinę. Do takiego kremu lepiej dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone.
Rozumiem, że gdybym chciała zastąpić żelatynę mąką, to daje jej wtedy łącznie 1 i 3/4 łyżeczki?
Tak.
A czy taką frużelinę można zawekować na zimę? Jeśli tak to czy bazować tylko na mączce ziemniaczanej?
Nie robiłam tego, ale pewnie można. Wtedy tylko na mące ziemniaczanej.
Aaaa dałam łyżkę zamiast łyżeczki mąki ziemniaczanej czy da się to jakoś uratować???
Dałabym więcej wody do frużeliny lub puree z truskawek (zblendowane truskawki).