FRUŻELINA

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

Frużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach. Nie miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba że się mylę? 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Frużelina truskawkowa:
  • 180 g świeżych/mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę można zastąpić mąką ziemniaczaną (razem będzie 1 i 3/4 łyżeczki mąki).
    Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Świeże truskawki kroimy na większe kawałki/ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Mrożonych nie kroimy.
  3. Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały.
    Gdy masa będzie gorąca dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Pomijamy ten etap, jeśli robimy frużelinę na samej mące ziemniaczanej.
  5. Studzimy truskawki w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeją (ok 2-4 godz.).
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Truskawki podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

22 komentarze

  • Odpowiedź
    Basia
    21 czerwca 2023 at 18:04

    Dzień dobry. Mam pytanie 🙂 Czy frużelinę truskawkowa nakładamy na biszkopt dopiero po 2-4 godzinach schłodzenia czy można trochę przestudzić i wyłożyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 czerwca 2023 at 15:59

      Trzeba przestudzić tak aby nie była ciepła, ponieważ rozpuści krem. Po przestudzeniu można wyłożyć na krem.

  • Odpowiedź
    Basia
    15 czerwca 2023 at 10:44

    Czy fruzeline mogę położyć np pod krem porzeczkowy zamiast dżemu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 czerwca 2023 at 09:54

      Tak. Polecam najpierw rozsmarować cienką warstwę kremu. Na to dać dżem lub frużelinę i wyłożyć resztę kremu. Wtedy sok z owoców nie wsiąknie np. w jasny biszkopt i brzydko go nie zabarwi.

  • Odpowiedź
    Adam
    8 marca 2023 at 22:40

    Czy mrożone truskawki wcześniej rozmrażam?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 marca 2023 at 12:42

      Nie. Od razu dać do rondelka i podgrzać z cukrem, aż zmiękną. Jeśli truskawki są duże to można je trochę widelcem rozdusić lub pokroić nożem, gdy zmiękną.

  • Odpowiedź
    Brydzia
    26 czerwca 2020 at 00:24

    Nigdy nie robiłam frużeliny ,czy po wyjęciu z lodówki bez problemu rozłoży się na blacie biszkoptowym czy lepiej kłaść na krem ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 czerwca 2020 at 13:49

      Gdyby za mocno stężała w lodówce trzeba ją odstawić na kilka minut na blacie, aby się ociepliła. Potem będzie łatwiej ją rozsmarować.

  • Odpowiedź
    ANIA
    31 maja 2020 at 21:09

    Czy frużelina na którą położę krem czekoladowy na bazie mascarpone i śmietanki 36 nie rozpuści kremu? Mam w planach zrobić frużeline wiśniową i ten sok mnie właśnie zastanawia

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 czerwca 2020 at 19:33

      Na blogu jest przepis na frużelinę wiśniową. Nie rozpuściła mi nigdy kremu śmietankowego 🙂

  • Odpowiedź
    MMonijfaer]oitg\gvol MonikaMonika
    7 maja 2020 at 14:10

    Mam pytanie czy frużelina nie będzie wypływać z tortu przy krojeniu?

  • Odpowiedź
    Sylwia
    6 maja 2020 at 11:54

    Dzień dobry, zastępując żelatynę mąką ziemniaczaną (dodaje 1 i 3/4 łyżeczki) ile wody dodać?
    Czy można zamiast cukru trzcinowego dodać zwykły?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 maja 2020 at 12:16

      2 łyżki. Chodzi o to, aby nie dodawać suchej mąki. Można dać zwykły cukier w takiej samej ilości co trzcinowy :).

  • Odpowiedź
    Iwona
    30 kwietnia 2020 at 12:05

    Mam doslownie kilka truskawek mrożonych i zadtanawiam się czy zrobić fruzelina i wmieszaac ja w krem śmietankowy? Czy wyjdzie coś A’la krem truskawkowy? Na jeden blat fi 16.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 kwietnia 2020 at 18:05

      Wyjdzie krem. Ale nie wiem jakie proporcje na 16cm. Zerknij na krem z lemon curd. Proporcje będą podobne. Tylko zamiast curdu dać frużelinę. Do takiego kremu lepiej dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone.

  • Odpowiedź
    Edyta
    16 stycznia 2020 at 07:41

    Rozumiem, że gdybym chciała zastąpić żelatynę mąką, to daje jej wtedy łącznie 1 i 3/4 łyżeczki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 stycznia 2020 at 00:10

      Tak.

      • Odpowiedź
        Anna
        6 maja 2020 at 23:25

        A czy taką frużelinę można zawekować na zimę? Jeśli tak to czy bazować tylko na mączce ziemniaczanej?

      • Odpowiedź
        Paulina
        2 czerwca 2020 at 18:00

        Aaaa dałam łyżkę zamiast łyżeczki mąki ziemniaczanej czy da się to jakoś uratować???

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          3 czerwca 2020 at 15:24

          Dałabym więcej wody do frużeliny lub puree z truskawek (zblendowane truskawki).

    Zostaw komentarz