FRUŻELINA

FRUŻELINA CZEREŚNIOWA

frużelina czereśniowa do tortu, frużelina z czereśni, czereśnie w żelu, czereśnie w galaretce,

Frużelina czereśniowa to czereśnie w żelu, które są słodkim, owocowym dodatkiem do kremu w torcie. Frużelina czereśniowa idealnie sprawdzi się w kremie śmietankowym lub czekoladowym.
Polecam również żelkę z czereśni.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 200 g świeżych / mrożonych czereśni bez pestek 
  • 1/2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Świeże czereśnie drylujemy.
  2. Mrożone lub świeże czereśnie umieszczamy w garnku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
  3. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy czereśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
    Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę.
  4. Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre czereśnie puszczają więcej soku. 

 

Uwagi:

  1. Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Frużelina czereśniowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18-20 cm.
  3. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  4. Czereśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.

Smacznego 🙂

frużelina czereśniowa do tortu, frużelina z czereśni, czereśnie w żelu, czereśnie w galaretce,

frużelina czereśniowa do tortu, frużelina z czereśni, czereśnie w żelu, czereśnie w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Pati
    8 lutego 2023 at 14:32

    Witam czy dając na tort tzn biszkopt fruzrline to muszę zabezpieczyć dokoła kremem czy bezpośrednio na biszkopt i na to biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 lutego 2023 at 11:03

      Kiedyś kładłam frużelinę bezpośrednio na biszkopt. Ale ostatnio smaruję go cienką warstwą kremu, aby sok z frużeliny nie przedostał się do biszkoptu i go za bardzo nie rozmiękczył.

  • Odpowiedź
    Monika
    25 stycznia 2022 at 15:20

    Witam. Mam zamrożone czereśnie, ale z pestkami… Czy po rozmrożeniu i wydrylowaniu też będzie ok?

  • Odpowiedź
    Wektor
    9 sierpnia 2021 at 13:20

    Witam, jeśli chodzi o cukier to tutaj jest 1/2 czyli pół łyżki cukru czy chichoczą tu o jedną lub dwie łyżki cukru? Pozdrawiam

  • Zostaw komentarz