FRUŻELINA CZEREŚNIOWA

by Magdalena Indyka
frużelina czereśniowa do tortu, frużelina z czereśni, czereśnie w żelu, czereśnie w galaretce,
image_print

Frużelina czereśniowa to czereśnie w żelu, które są słodkim, owocowym dodatkiem do kremu w torcie. Frużelina czereśniowa idealnie sprawdzi się w kremie śmietankowym lub czekoladowym.
Polecam również żelkę z czereśni.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 200 g świeżych / mrożonych czereśni bez pestek 
  • 1/2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Świeże czereśnie drylujemy.
  2. Mrożone lub świeże czereśnie umieszczamy w garnku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
  3. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy czereśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
    Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę.
  4. Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre czereśnie puszczają więcej soku. 

 

Uwagi:

  1. Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Frużelina czereśniowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18-20 cm.
  3. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  4. Czereśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.

Smacznego 🙂

frużelina czereśniowa do tortu, frużelina z czereśni, czereśnie w żelu, czereśnie w galaretce,

frużelina czereśniowa do tortu, frużelina z czereśni, czereśnie w żelu, czereśnie w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

6 komentarzy

Pati 08/02/2023 - 14:32

Witam czy dając na tort tzn biszkopt fruzrline to muszę zabezpieczyć dokoła kremem czy bezpośrednio na biszkopt i na to biszkopt?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/02/2023 - 11:03

Kiedyś kładłam frużelinę bezpośrednio na biszkopt. Ale ostatnio smaruję go cienką warstwą kremu, aby sok z frużeliny nie przedostał się do biszkoptu i go za bardzo nie rozmiękczył.

Odpowiedź
Monika 25/01/2022 - 15:20

Witam. Mam zamrożone czereśnie, ale z pestkami… Czy po rozmrożeniu i wydrylowaniu też będzie ok?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2022 - 11:51

Tak :).

Odpowiedź
Wektor 09/08/2021 - 13:20

Witam, jeśli chodzi o cukier to tutaj jest 1/2 czyli pół łyżki cukru czy chichoczą tu o jedną lub dwie łyżki cukru? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/08/2021 - 23:18

Poł łyżki 🙂

Odpowiedź