OWOCE W ŻELU - żelka

FRUŻELINA WIŚNIOWA

frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, frużelina czereśniowa, domowa frużelina,

Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelce, które miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku piekłam babeczki Czarny Las, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu. Do ostatniej chwili zastanawiałam się z jaką frużelinę dodać do babeczek. Wiśniową czy czereśniową? Uwierzcie… wtedy był to dla mnie ogromny dylemat ;). Tak więc, stojąc przed stoiskiem z owocami i zmuszając szare komórki do myślenia, wpadłam na pomysł, aby stworzyć słodki duet wiśniowo-czereśniowy!  Wiadomo… raźniej w towarzystwie niż samemu :). Połączyłam wiśnie z czereśniami, jednak przepis podaję Wam na frużelinę z samych wiśni :).

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 300 g świeżych / mrożonych wiśni bez pestek (ok 350 g z pestkami)
  • 1-2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Świeże wiśnie drylujemy.
  2. Wiśnie umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
  3. Do miękkich owoców dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy wiśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
    Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę.
  4. Jeśli zobaczycie, że frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej jest nadal rzadka, to dodajcie więcej skrobi, rozpuszczonej w wodzie. Niektóre wiśnie puszczają więcej soku. 

 

Uwagi:

  1. Mrożonych wiśni/czereśni nie rozmrażamy.
  2. Frużelina wiśniowa, z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24 cm.
  3. Więcej przepisów na owocowe frużeliny znajdziesz w zakładce OWOCE W ŻELU.
  4. Zamiast wiśni można użyć czereśni. Wtedy dajemy mniej cukru. 
  5. Wiśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.

Smacznego 🙂


frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, frużelina czereśniowa, domowa frużelina,

frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, frużelina czereśniowa, domowa frużelina,

frużelina wiśniowa, domowa frużelina, frużelina czereśniowa, galaretka z owocami

frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, frużelina czereśniowa, domowa frużelina,

frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, frużelina czereśniowa, domowa frużelina,

Polecam również:

tort szwarcwaldzki, czarny las, tort z wiśniami, krem śmietankowy, wiśnie, czekolada,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

21 komentarzy

  • Odpowiedź
    Małgorzata
    8 lipca 2020 at 22:26

    Dobry wieczór, chciałam sie spytać czy taką frużeline wisniową mogę wymieszac z kremem smietanowym z mascarpone? Czy to nie rozrzedzi kremu? i w jakiej proporcji miałabym to zrobić?

  • Odpowiedź
    Monika
    16 czerwca 2020 at 16:40

    Dzień dobry:) mam pytanie odnośnie krojenia tortu z frużeliną wiśniową. Ostatnio robiłam taki tort na imieniny taty, ale miałam problem z pokrojeniem go, bo wiśnie były dosyć duże i kiedy nóż na nie natrafiał, to jakby ciągnął je w całości, tak, że w kawałku obok robiła się dziura. Zastanawiam się jak podejść do tego, kiedy przewiduję, że kawałek będzie miał np 3 /4 cm. Czy może z moim nożem było coś nie tak, a może za krótko gotowałam wiśnie i nie rozmiękły odpowiednio?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 czerwca 2020 at 22:24

      Też tak miałam z wiśniami mrożonymi jednej firmy. Nie zmiękły za bardzo podczas gotowania. Polecam następnym razem podczas podgrzewania, gdy zmiękną, potraktować je widelcem. Można te je pokroić nożem i potem dalej podgrzewać.

  • Odpowiedź
    Honorata
    6 czerwca 2020 at 22:01

    Chciała bym zrobić ta zelke wiśniowa i włożyć ja między krem z Kinder czekoladek ( biszkopt + krem + żelka + krem+ biszkopt )czy nie powinnam użyć też żelatyny? Sama mąka ziemniaczana tu wystarczy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2020 at 21:16

      Wystarczy, zawsze można dodać trochę więcej maki ziemniaczanej. Wtedy frużelina będzie gęściejsza. Ale nie można przesadzić, bo zrobi się gumowata.

  • Odpowiedź
    Basia
    12 lutego 2020 at 20:25

    Witam, ja nadal nie rozumie dlaczego w przepisie jest 200 i 100 g wiśni?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 lutego 2020 at 20:37

      Do przepisu trzeba dać 300 g owoców. Albo będą to same wiśnie, albo 200g wiśni i 100g czereśni. Jak kto lubi. Można też dać 300g czereśni.

  • Odpowiedź
    Paulina
    3 grudnia 2019 at 10:02

    Witam. Czy do przełożenia tortu nada się dżem z wiśni?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2019 at 18:57

      Można. Polecam jednak konfiturę. Drzem to sama galaretka przeważnie. Konfitura ma więcej owoców.

  • Odpowiedź
    Beata
    9 maja 2019 at 15:17

    Witam, czy mogę wykorzystać wiśnie z kompotu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 maja 2019 at 21:24

      Można, tylko trzeba dać mniej cukru, do smaku oraz dodać sok z wiśni, bo te z kompotu już tyle soku nie puszczą co świeże.

  • Odpowiedź
    Izabela
    27 lutego 2019 at 12:00

    Szykuję tort na urodzin, na krem śmietanowy chciałabym położyć właśnie frużelinę wiśniową. Mam wiśnie w słoiczki, które zostały z nalewki. Są bardzo słodki i mocno alkoholowe, są w soku. Czy jeśli podgrzeję je w garnuszku i zacznę od pkt 3 (ominę pkt 1 i 2) to wyjdzie mi frużelina czy nie? Nie wiem czy żelatyna spełni swoje zadanie przy alkoholowych wiśniach. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 lutego 2019 at 12:49

      Jeśli masz już owoce w soku to zrobiłabym podobnie jak frużelinę z brzoskwiń z puszki. Wtedy koniecznie z żelatyną polecam ją zrobić. Kiedyś widziałam przepis na galaretkę z dodatkiem alkoholu, więc nie powinno być tutaj problemu.

      • Odpowiedź
        Izabela
        27 lutego 2019 at 13:23

        Dziękuję ślicznie 🙂

  • Odpowiedź
    Mirella
    9 grudnia 2018 at 00:35

    Cos nie moge zrozumieć czemu w przepisie jest 200g i 100 g wisni.

    Czy fruzelina z czereśni jest smaczna? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 grudnia 2018 at 11:13

      300g wiśni lub 200g wiśni i 100g czereśni. Frużelina z czereśni jest pyszna, ale bardzo słodka.

      • Odpowiedź
        Mirella
        12 grudnia 2018 at 17:14

        Musze wyprobowac w takim razie tez z czereśni 🙂

        Jak długo możemy przechowywać fruzeline w lodowce?

  • Odpowiedź
    Ula
    5 grudnia 2018 at 12:47

    Witam, jakiej zelatyny Pani uzywa? Takiej zwyklej czy tej drobnej do deserow? 🙂

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!