FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

Frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni

frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni, frużelina wiśniowa, domowa frużelina, frużelina czereśniowa, galaretka z owocami

Frużelinę wiśniową miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku piekłam babeczki Czarny Las, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu. Do ostatniej chwili zastanawiałam się z jaką frużelinę dodać do babeczek. Wiśniową czy czereśniową? Uwierzcie… wtedy był to dla mnie ogromny dylemat ;). Tak więc, stojąc przed stoiskiem z owocami i zmuszając szare komórki do myślenia, wpadłam na pomysł, aby stworzyć słodki duet! Czasami miewam takie ‘genialne’ pomysły ;). Tym razem mój mały eksperyment okazał się wielkim sukcesem, dlatego nie zdziwcie się, jeśli niebawem na blogu pojawi się więcej takich słodkich duetów 🙂 Wiadomo… raźniej w towarzystwie niż samemu :).

Składniki:

  • 200 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek (ok 230 g z pestkami)
  • 100 g świeżych lub mrożonych czereśni / wiśni  bez pestek (ok 120 g z pestkami)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego / miodu lub więcej, do smaku
  • 20 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki soku z wiśni lub wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody, opcjonalnie
  1. Świeże wiśnie i czereśnie drylujemy.
  2. Owoce bez pestek umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i wodę. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy ogień (w  międzyczasie odlewamy 2 łyżki soku, które dodajemy do skrobi ziemniaczanej). Gotujemy owoce, aż zmiękną i puszczą sok.
  3. Do miękkich owoców dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w soku wiśniowym (lub w wodzie). Cały czas mieszając gotujemy owoce na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję kisielu). Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
  4. Żelatynę rozpuszczoną w wodzie warto dodać do frużeliny, gdy chcemy użyć jej do przełożenia tortu. Wtedy, po dodaniu mąki ziemniaczanej i zgęstnieniu frużeliny, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Nie dodajemy żelatyny do wrzącej frużeliny, gdyż traci ona wtedy swoje żelujące właściwości.

Uwagi:

  1. Mrożonych wiśni/czereśni nie rozmrażamy.
  2. Frużelina wiśniowa, z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24cm.
  3. Frużelinę po ostygnięciu można włożyć do lodówki aby szybciej zgęstniała. Warto to zrobić w okresie letnim.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni, frużelina wiśniowa, domowa frużelina, frużelina czereśniowa, galaretka z owocami

frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni, frużelina wiśniowa, domowa frużelina, frużelina czereśniowa, galaretka z owocami

frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni, frużelina wiśniowa, domowa frużelina, frużelina czereśniowa, galaretka z owocami

frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni, frużelina wiśniowa, domowa frużelina, frużelina czereśniowa, galaretka z owocami

Brak kometarzy

Zostaw komentarz