Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelu, które miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku natomiast piekłam babeczki Czarny Las z dodatkiem frużeliny z wiśni, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu. W obu przypadkach frużelina sprawdziła się idealnie!
Polecam również żelkę z wiśni.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 300 g świeżych / mrożonych wiśni bez pestek (ok 350 g z pestkami)
- 1-2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
- Świeże wiśnie drylujemy.
- Wiśnie umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
- Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy wiśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę. - Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre wiśnie puszczają więcej soku.
Uwagi:
- Mrożonych wiśni nie rozmrażamy.
- Frużelina wiśniowa, z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Wiśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
30 komentarzy
Angelika
27 września 2023 at 18:02Witam, a czy można użyć fruzeliny do musu czekoladowego? W sensie włożyć jak zelke?
Magdalena Indyka
28 września 2023 at 11:46Tak 🙂 Nie robiłam tak osobiście. Ale jadłam takie torty 🙂
Anna
13 grudnia 2020 at 22:21Witam,
Czy można wiśnie delikatnie potraktować blenderem żeby uzyskać gładszą konsystencję?
Magdalena Indyka
14 grudnia 2020 at 12:22Można je po podgrzaniu, gdy zmiękną pokroić nożem. Blender zrobić paćkę z wiśni.
Joanna
23 lipca 2020 at 20:49Czy frużelinę z wiśni mogę zrobić z zelatyną zamiast kisielu z mąki ziemniaczanej?
Magdalena Indyka
23 lipca 2020 at 23:14Tak :).
Basia
16 lipca 2020 at 14:52Witam, zrobiłam i ja i muszę powiedzieć że frużelina wyszła pyszna. Moją zrobioną frużelinę załadowałem do słoików zakręciłam i wstawiłam do piwnicy i mam nadzieję że kilka miesięcy wytrzyma w słoikach.
Małgorzata
8 lipca 2020 at 22:26Dobry wieczór, chciałam sie spytać czy taką frużeline wisniową mogę wymieszac z kremem smietanowym z mascarpone? Czy to nie rozrzedzi kremu? i w jakiej proporcji miałabym to zrobić?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 00:04Lepiej nie mieszać.
Monika
16 czerwca 2020 at 16:40Dzień dobry:) mam pytanie odnośnie krojenia tortu z frużeliną wiśniową. Ostatnio robiłam taki tort na imieniny taty, ale miałam problem z pokrojeniem go, bo wiśnie były dosyć duże i kiedy nóż na nie natrafiał, to jakby ciągnął je w całości, tak, że w kawałku obok robiła się dziura. Zastanawiam się jak podejść do tego, kiedy przewiduję, że kawałek będzie miał np 3 /4 cm. Czy może z moim nożem było coś nie tak, a może za krótko gotowałam wiśnie i nie rozmiękły odpowiednio?
Magdalena Indyka
16 czerwca 2020 at 22:24Też tak miałam z wiśniami mrożonymi jednej firmy. Nie zmiękły za bardzo podczas gotowania. Polecam następnym razem podczas podgrzewania, gdy zmiękną, potraktować je widelcem. Można te je pokroić nożem i potem dalej podgrzewać.
Honorata
6 czerwca 2020 at 22:01Chciała bym zrobić ta zelke wiśniowa i włożyć ja między krem z Kinder czekoladek ( biszkopt + krem + żelka + krem+ biszkopt )czy nie powinnam użyć też żelatyny? Sama mąka ziemniaczana tu wystarczy?
Magdalena Indyka
7 czerwca 2020 at 21:16Wystarczy, zawsze można dodać trochę więcej maki ziemniaczanej. Wtedy frużelina będzie gęściejsza. Ale nie można przesadzić, bo zrobi się gumowata.
Basia
12 lutego 2020 at 20:25Witam, ja nadal nie rozumie dlaczego w przepisie jest 200 i 100 g wiśni?
Magdalena Indyka
12 lutego 2020 at 20:37Do przepisu trzeba dać 300 g owoców. Albo będą to same wiśnie, albo 200g wiśni i 100g czereśni. Jak kto lubi. Można też dać 300g czereśni.
Paulina
3 grudnia 2019 at 10:02Witam. Czy do przełożenia tortu nada się dżem z wiśni?
Magdalena Indyka
4 grudnia 2019 at 18:57Można. Polecam jednak konfiturę. Drzem to sama galaretka przeważnie. Konfitura ma więcej owoców.
Beata
9 maja 2019 at 15:17Witam, czy mogę wykorzystać wiśnie z kompotu?
Magdalena Indyka
9 maja 2019 at 21:24Można, tylko trzeba dać mniej cukru, do smaku oraz dodać sok z wiśni, bo te z kompotu już tyle soku nie puszczą co świeże.
Izabela
27 lutego 2019 at 12:00Szykuję tort na urodzin, na krem śmietanowy chciałabym położyć właśnie frużelinę wiśniową. Mam wiśnie w słoiczki, które zostały z nalewki. Są bardzo słodki i mocno alkoholowe, są w soku. Czy jeśli podgrzeję je w garnuszku i zacznę od pkt 3 (ominę pkt 1 i 2) to wyjdzie mi frużelina czy nie? Nie wiem czy żelatyna spełni swoje zadanie przy alkoholowych wiśniach. Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
27 lutego 2019 at 12:49Jeśli masz już owoce w soku to zrobiłabym podobnie jak frużelinę z brzoskwiń z puszki. Wtedy koniecznie z żelatyną polecam ją zrobić. Kiedyś widziałam przepis na galaretkę z dodatkiem alkoholu, więc nie powinno być tutaj problemu.
Izabela
27 lutego 2019 at 13:23Dziękuję ślicznie 🙂
Mirella
9 grudnia 2018 at 00:35Cos nie moge zrozumieć czemu w przepisie jest 200g i 100 g wisni.
Czy fruzelina z czereśni jest smaczna? 🙂
Magdalena Indyka
9 grudnia 2018 at 11:13300g wiśni lub 200g wiśni i 100g czereśni. Frużelina z czereśni jest pyszna, ale bardzo słodka.
Mirella
12 grudnia 2018 at 17:14Musze wyprobowac w takim razie tez z czereśni 🙂
Jak długo możemy przechowywać fruzeline w lodowce?
Magdalena Indyka
13 grudnia 2018 at 11:39Ja maksymalnie trzymałam 3 dni.
Ula
5 grudnia 2018 at 12:47Witam, jakiej zelatyny Pani uzywa? Takiej zwyklej czy tej drobnej do deserow? 🙂
Magdalena Indyka
5 grudnia 2018 at 13:18Zwykłą żelatynę dodaję 🙂
Basia
16 lipca 2020 at 14:55Ale przepis chyba się trochę zmienił ,bo u mnie jest cukier trzcinowy 1-3 łyżek i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i tak właśnie robiłam i te proporcje są super.
Magdalena Indyka
16 lipca 2020 at 23:21Tak :). Zmieniałam cukier trzcinowy na zwykły, bo miałam dużo pytań czy można dać zwykły cukier. Ja używam trzcinowego, ale z białym też wyjdzie. Ilość mąki zależy od wiśni. Gdy robię z mrożonych z Hortex 2 łyżeczki m.ziemniaczanej mi wystarczą. Ale raz użyłam innej firmy i 3 łyżeczki mąki było za mało. Dlatego z ilością mąki trzeba uważać i dostosować ją do ilości soku.