Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelu, które miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku natomiast piekłam babeczki Czarny Las z dodatkiem frużeliny z wiśni, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu. W obu przypadkach frużelina sprawdziła się idealnie!
Polecam również żelkę z wiśni
Składniki:
- 300 g świeżych / mrożonych wiśni bez pestek (ok 350 g z pestkami)
- 1-2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
- Świeże wiśnie drylujemy.
- Wiśnie umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
- Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy wiśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę. - Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre wiśnie puszczają więcej soku.
Uwagi:
- Mrożonych wiśni nie rozmrażamy.
- Frużelina wiśniowa, z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
- Wiśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Witam, a czy można użyć fruzeliny do musu czekoladowego? W sensie włożyć jak zelke?
Tak 🙂 Nie robiłam tak osobiście. Ale jadłam takie torty 🙂
Witam,
Czy można wiśnie delikatnie potraktować blenderem żeby uzyskać gładszą konsystencję?
Można je po podgrzaniu, gdy zmiękną pokroić nożem. Blender zrobić paćkę z wiśni.
Czy frużelinę z wiśni mogę zrobić z zelatyną zamiast kisielu z mąki ziemniaczanej?
Tak :).
Witam, zrobiłam i ja i muszę powiedzieć że frużelina wyszła pyszna. Moją zrobioną frużelinę załadowałem do słoików zakręciłam i wstawiłam do piwnicy i mam nadzieję że kilka miesięcy wytrzyma w słoikach.
Dobry wieczór, chciałam sie spytać czy taką frużeline wisniową mogę wymieszac z kremem smietanowym z mascarpone? Czy to nie rozrzedzi kremu? i w jakiej proporcji miałabym to zrobić?
Lepiej nie mieszać.
Dzień dobry:) mam pytanie odnośnie krojenia tortu z frużeliną wiśniową. Ostatnio robiłam taki tort na imieniny taty, ale miałam problem z pokrojeniem go, bo wiśnie były dosyć duże i kiedy nóż na nie natrafiał, to jakby ciągnął je w całości, tak, że w kawałku obok robiła się dziura. Zastanawiam się jak podejść do tego, kiedy przewiduję, że kawałek będzie miał np 3 /4 cm. Czy może z moim nożem było coś nie tak, a może za krótko gotowałam wiśnie i nie rozmiękły odpowiednio?
Też tak miałam z wiśniami mrożonymi jednej firmy. Nie zmiękły za bardzo podczas gotowania. Polecam następnym razem podczas podgrzewania, gdy zmiękną, potraktować je widelcem. Można te je pokroić nożem i potem dalej podgrzewać.
Chciała bym zrobić ta zelke wiśniowa i włożyć ja między krem z Kinder czekoladek ( biszkopt + krem + żelka + krem+ biszkopt )czy nie powinnam użyć też żelatyny? Sama mąka ziemniaczana tu wystarczy?
Wystarczy, zawsze można dodać trochę więcej maki ziemniaczanej. Wtedy frużelina będzie gęściejsza. Ale nie można przesadzić, bo zrobi się gumowata.
Witam, ja nadal nie rozumie dlaczego w przepisie jest 200 i 100 g wiśni?
Do przepisu trzeba dać 300 g owoców. Albo będą to same wiśnie, albo 200g wiśni i 100g czereśni. Jak kto lubi. Można też dać 300g czereśni.
Witam. Czy do przełożenia tortu nada się dżem z wiśni?
Można. Polecam jednak konfiturę. Drzem to sama galaretka przeważnie. Konfitura ma więcej owoców.
Witam, czy mogę wykorzystać wiśnie z kompotu?
Można, tylko trzeba dać mniej cukru, do smaku oraz dodać sok z wiśni, bo te z kompotu już tyle soku nie puszczą co świeże.
Szykuję tort na urodzin, na krem śmietanowy chciałabym położyć właśnie frużelinę wiśniową. Mam wiśnie w słoiczki, które zostały z nalewki. Są bardzo słodki i mocno alkoholowe, są w soku. Czy jeśli podgrzeję je w garnuszku i zacznę od pkt 3 (ominę pkt 1 i 2) to wyjdzie mi frużelina czy nie? Nie wiem czy żelatyna spełni swoje zadanie przy alkoholowych wiśniach. Pozdrawiam 🙂
Jeśli masz już owoce w soku to zrobiłabym podobnie jak frużelinę z brzoskwiń z puszki. Wtedy koniecznie z żelatyną polecam ją zrobić. Kiedyś widziałam przepis na galaretkę z dodatkiem alkoholu, więc nie powinno być tutaj problemu.
Dziękuję ślicznie 🙂
Cos nie moge zrozumieć czemu w przepisie jest 200g i 100 g wisni.
Czy fruzelina z czereśni jest smaczna? 🙂
300g wiśni lub 200g wiśni i 100g czereśni. Frużelina z czereśni jest pyszna, ale bardzo słodka.
Musze wyprobowac w takim razie tez z czereśni 🙂
Jak długo możemy przechowywać fruzeline w lodowce?
Ja maksymalnie trzymałam 3 dni.
Witam, jakiej zelatyny Pani uzywa? Takiej zwyklej czy tej drobnej do deserow? 🙂
Zwykłą żelatynę dodaję 🙂
Ale przepis chyba się trochę zmienił ,bo u mnie jest cukier trzcinowy 1-3 łyżek i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i tak właśnie robiłam i te proporcje są super.
Tak :). Zmieniałam cukier trzcinowy na zwykły, bo miałam dużo pytań czy można dać zwykły cukier. Ja używam trzcinowego, ale z białym też wyjdzie. Ilość mąki zależy od wiśni. Gdy robię z mrożonych z Hortex 2 łyżeczki m.ziemniaczanej mi wystarczą. Ale raz użyłam innej firmy i 3 łyżeczki mąki było za mało. Dlatego z ilością mąki trzeba uważać i dostosować ją do ilości soku.
Ile wcześniej przed składaniem zrobić frużelinę?
Zawsze robię dzień wcześniej lub w dniu składania. Nie trzymałam dłużej frużeliny w lodówce i ciężko mi powiedzieć jak długo wcześniej można ją przygotować.