FRUŻELINA

FRUŻELINA WIŚNIOWA

Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelu, które miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku natomiast piekłam babeczki Czarny Las z dodatkiem frużeliny z wiśni, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu. W obu przypadkach frużelina sprawdziła się idealnie!
Polecam również żelkę z wiśni.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 300 g świeżych / mrożonych wiśni bez pestek (ok 350 g z pestkami)
  • 1-2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Świeże wiśnie drylujemy.
  2. Wiśnie umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
  3. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy wiśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
    Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę.
  4. Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre wiśnie puszczają więcej soku. 

 

Uwagi:

  1. Mrożonych wiśni nie rozmrażamy.
  2. Frużelina wiśniowa, z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24 cm.
  3. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  4. Wiśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.

Smacznego 🙂


frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, domowa frużelina, wiśnie w galaretce,

frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, domowa frużelina, wiśnie w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

28 komentarzy

  • Odpowiedź
    Anna
    13 grudnia 2020 at 22:21

    Witam,
    Czy można wiśnie delikatnie potraktować blenderem żeby uzyskać gładszą konsystencję?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 grudnia 2020 at 12:22

      Można je po podgrzaniu, gdy zmiękną pokroić nożem. Blender zrobić paćkę z wiśni.

  • Odpowiedź
    Joanna
    23 lipca 2020 at 20:49

    Czy frużelinę z wiśni mogę zrobić z zelatyną zamiast kisielu z mąki ziemniaczanej?

  • Odpowiedź
    Basia
    16 lipca 2020 at 14:52

    Witam, zrobiłam i ja i muszę powiedzieć że frużelina wyszła pyszna. Moją zrobioną frużelinę załadowałem do słoików zakręciłam i wstawiłam do piwnicy i mam nadzieję że kilka miesięcy wytrzyma w słoikach.

  • Odpowiedź
    Małgorzata
    8 lipca 2020 at 22:26

    Dobry wieczór, chciałam sie spytać czy taką frużeline wisniową mogę wymieszac z kremem smietanowym z mascarpone? Czy to nie rozrzedzi kremu? i w jakiej proporcji miałabym to zrobić?

  • Odpowiedź
    Monika
    16 czerwca 2020 at 16:40

    Dzień dobry:) mam pytanie odnośnie krojenia tortu z frużeliną wiśniową. Ostatnio robiłam taki tort na imieniny taty, ale miałam problem z pokrojeniem go, bo wiśnie były dosyć duże i kiedy nóż na nie natrafiał, to jakby ciągnął je w całości, tak, że w kawałku obok robiła się dziura. Zastanawiam się jak podejść do tego, kiedy przewiduję, że kawałek będzie miał np 3 /4 cm. Czy może z moim nożem było coś nie tak, a może za krótko gotowałam wiśnie i nie rozmiękły odpowiednio?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 czerwca 2020 at 22:24

      Też tak miałam z wiśniami mrożonymi jednej firmy. Nie zmiękły za bardzo podczas gotowania. Polecam następnym razem podczas podgrzewania, gdy zmiękną, potraktować je widelcem. Można te je pokroić nożem i potem dalej podgrzewać.

  • Odpowiedź
    Honorata
    6 czerwca 2020 at 22:01

    Chciała bym zrobić ta zelke wiśniowa i włożyć ja między krem z Kinder czekoladek ( biszkopt + krem + żelka + krem+ biszkopt )czy nie powinnam użyć też żelatyny? Sama mąka ziemniaczana tu wystarczy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2020 at 21:16

      Wystarczy, zawsze można dodać trochę więcej maki ziemniaczanej. Wtedy frużelina będzie gęściejsza. Ale nie można przesadzić, bo zrobi się gumowata.

  • Odpowiedź
    Basia
    12 lutego 2020 at 20:25

    Witam, ja nadal nie rozumie dlaczego w przepisie jest 200 i 100 g wiśni?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 lutego 2020 at 20:37

      Do przepisu trzeba dać 300 g owoców. Albo będą to same wiśnie, albo 200g wiśni i 100g czereśni. Jak kto lubi. Można też dać 300g czereśni.

  • Odpowiedź
    Paulina
    3 grudnia 2019 at 10:02

    Witam. Czy do przełożenia tortu nada się dżem z wiśni?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2019 at 18:57

      Można. Polecam jednak konfiturę. Drzem to sama galaretka przeważnie. Konfitura ma więcej owoców.

  • Odpowiedź
    Beata
    9 maja 2019 at 15:17

    Witam, czy mogę wykorzystać wiśnie z kompotu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 maja 2019 at 21:24

      Można, tylko trzeba dać mniej cukru, do smaku oraz dodać sok z wiśni, bo te z kompotu już tyle soku nie puszczą co świeże.

  • Odpowiedź
    Izabela
    27 lutego 2019 at 12:00

    Szykuję tort na urodzin, na krem śmietanowy chciałabym położyć właśnie frużelinę wiśniową. Mam wiśnie w słoiczki, które zostały z nalewki. Są bardzo słodki i mocno alkoholowe, są w soku. Czy jeśli podgrzeję je w garnuszku i zacznę od pkt 3 (ominę pkt 1 i 2) to wyjdzie mi frużelina czy nie? Nie wiem czy żelatyna spełni swoje zadanie przy alkoholowych wiśniach. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 lutego 2019 at 12:49

      Jeśli masz już owoce w soku to zrobiłabym podobnie jak frużelinę z brzoskwiń z puszki. Wtedy koniecznie z żelatyną polecam ją zrobić. Kiedyś widziałam przepis na galaretkę z dodatkiem alkoholu, więc nie powinno być tutaj problemu.

      • Odpowiedź
        Izabela
        27 lutego 2019 at 13:23

        Dziękuję ślicznie 🙂

  • Odpowiedź
    Mirella
    9 grudnia 2018 at 00:35

    Cos nie moge zrozumieć czemu w przepisie jest 200g i 100 g wisni.

    Czy fruzelina z czereśni jest smaczna? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 grudnia 2018 at 11:13

      300g wiśni lub 200g wiśni i 100g czereśni. Frużelina z czereśni jest pyszna, ale bardzo słodka.

      • Odpowiedź
        Mirella
        12 grudnia 2018 at 17:14

        Musze wyprobowac w takim razie tez z czereśni 🙂

        Jak długo możemy przechowywać fruzeline w lodowce?

  • Odpowiedź
    Ula
    5 grudnia 2018 at 12:47

    Witam, jakiej zelatyny Pani uzywa? Takiej zwyklej czy tej drobnej do deserow? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 grudnia 2018 at 13:18

      Zwykłą żelatynę dodaję 🙂

    • Odpowiedź
      Basia
      16 lipca 2020 at 14:55

      Ale przepis chyba się trochę zmienił ,bo u mnie jest cukier trzcinowy 1-3 łyżek i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i tak właśnie robiłam i te proporcje są super.

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        16 lipca 2020 at 23:21

        Tak :). Zmieniałam cukier trzcinowy na zwykły, bo miałam dużo pytań czy można dać zwykły cukier. Ja używam trzcinowego, ale z białym też wyjdzie. Ilość mąki zależy od wiśni. Gdy robię z mrożonych z Hortex 2 łyżeczki m.ziemniaczanej mi wystarczą. Ale raz użyłam innej firmy i 3 łyżeczki mąki było za mało. Dlatego z ilością mąki trzeba uważać i dostosować ją do ilości soku.

    Zostaw komentarz