FRUŻELINA WIŚNIOWA

by Magdalena Indyka
image_print

Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelu, które miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku natomiast piekłam babeczki Czarny Las z dodatkiem frużeliny z wiśni, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu. W obu przypadkach frużelina sprawdziła się idealnie!
Polecam również żelkę z wiśni

Składniki:
  • 300 g świeżych / mrożonych wiśni bez pestek (ok 350 g z pestkami)
  • 1-2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Świeże wiśnie drylujemy.
  2. Wiśnie umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
  3. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy wiśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
    Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę.
  4. Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre wiśnie puszczają więcej soku. 

 

Uwagi:

  1. Mrożonych wiśni nie rozmrażamy.
  2. Frużelina wiśniowa, z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24 cm.
  3. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  4. Wiśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.

Smacznego 🙂


frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, domowa frużelina, wiśnie w galaretce,

frużelina wiśniowa, wiśnie w żelu, domowa frużelina, wiśnie w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

32 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Angelika
Angelika
1 rok temu

Witam, a czy można użyć fruzeliny do musu czekoladowego? W sensie włożyć jak zelke?

Anna
Anna
4 lat temu

Witam,
Czy można wiśnie delikatnie potraktować blenderem żeby uzyskać gładszą konsystencję?

Joanna
Joanna
4 lat temu

Czy frużelinę z wiśni mogę zrobić z zelatyną zamiast kisielu z mąki ziemniaczanej?

Basia
Basia
4 lat temu

Witam, zrobiłam i ja i muszę powiedzieć że frużelina wyszła pyszna. Moją zrobioną frużelinę załadowałem do słoików zakręciłam i wstawiłam do piwnicy i mam nadzieję że kilka miesięcy wytrzyma w słoikach.

Małgorzata
Małgorzata
4 lat temu

Dobry wieczór, chciałam sie spytać czy taką frużeline wisniową mogę wymieszac z kremem smietanowym z mascarpone? Czy to nie rozrzedzi kremu? i w jakiej proporcji miałabym to zrobić?

Monika
Monika
4 lat temu

Dzień dobry:) mam pytanie odnośnie krojenia tortu z frużeliną wiśniową. Ostatnio robiłam taki tort na imieniny taty, ale miałam problem z pokrojeniem go, bo wiśnie były dosyć duże i kiedy nóż na nie natrafiał, to jakby ciągnął je w całości, tak, że w kawałku obok robiła się dziura. Zastanawiam się jak podejść do tego, kiedy przewiduję, że kawałek będzie miał np 3 /4 cm. Czy może z moim nożem było coś nie tak, a może za krótko gotowałam wiśnie i nie rozmiękły odpowiednio?

Honorata
Honorata
4 lat temu

Chciała bym zrobić ta zelke wiśniowa i włożyć ja między krem z Kinder czekoladek ( biszkopt + krem + żelka + krem+ biszkopt )czy nie powinnam użyć też żelatyny? Sama mąka ziemniaczana tu wystarczy?

Basia
Basia
4 lat temu

Witam, ja nadal nie rozumie dlaczego w przepisie jest 200 i 100 g wiśni?

Paulina
Paulina
5 lat temu

Witam. Czy do przełożenia tortu nada się dżem z wiśni?

Beata
Beata
5 lat temu

Witam, czy mogę wykorzystać wiśnie z kompotu?

Izabela
Izabela
5 lat temu

Szykuję tort na urodzin, na krem śmietanowy chciałabym położyć właśnie frużelinę wiśniową. Mam wiśnie w słoiczki, które zostały z nalewki. Są bardzo słodki i mocno alkoholowe, są w soku. Czy jeśli podgrzeję je w garnuszku i zacznę od pkt 3 (ominę pkt 1 i 2) to wyjdzie mi frużelina czy nie? Nie wiem czy żelatyna spełni swoje zadanie przy alkoholowych wiśniach. Pozdrawiam 🙂

Izabela
Izabela
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 lat temu

Dziękuję ślicznie 🙂

Mirella
Mirella
6 lat temu

Cos nie moge zrozumieć czemu w przepisie jest 200g i 100 g wisni.

Czy fruzelina z czereśni jest smaczna? 🙂

Mirella
Mirella
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
6 lat temu

Musze wyprobowac w takim razie tez z czereśni 🙂

Jak długo możemy przechowywać fruzeline w lodowce?

Ula
Ula
6 lat temu

Witam, jakiej zelatyny Pani uzywa? Takiej zwyklej czy tej drobnej do deserow? 🙂

Basia
Basia
Odpowiedz na  Ula
4 lat temu

Ale przepis chyba się trochę zmienił ,bo u mnie jest cukier trzcinowy 1-3 łyżek i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i tak właśnie robiłam i te proporcje są super.

Dorota
Dorota
Odpowiedz na  Ula
4 miesięcy temu

Ile wcześniej przed składaniem zrobić frużelinę?

32
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!