FRUŻELINA JEŻYNOWA

by Magdalena Indyka
frużelina jeżynowa, jeżyny w galaretce, kisiel jeżynowy, frużelina do tortu, frużelina z jeżyn,
image_print

Frużelina jeżynowa do tortu to słodki, jeżynowy dodatek do kremu w torcie. Na blogu znajdziecie również pyszny mus z jeżyn do tortu.
Polecam również żelkę z jeżyn

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na frużelinę jeżynową:
  • 150 g jeżyn świeżych/mrożonych
  • 20-25 g cukru, do smaku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 10 g mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki zimnej wody
  1. Jeżyny umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Mieszamy delikatnie owoce, aby się za bardzo nie rozpaćkały. 
  2. Gdy masa zrobi się gorąca zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż sok jeżynowy zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
  4. Frużelinę jeżynową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją na blat kuchenny i ocieplamy, aż zrobi się miękka.

 

Uwagi:

  1. Frużelina jeżynowa wystarczy na wysmarowanie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 16 cm. 
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.

Smacznego 🙂

frużelina jeżynowa, jeżyny w galaretce, kisiel jeżynowy, frużelina do tortu, frużelina z jeżyn,

frużelina jeżynowa, jeżyny w galaretce, kisiel jeżynowy, frużelina do tortu, frużelina z jeżyn,

frużelina jeżynowa, jeżyny w galaretce, kisiel jeżynowy, frużelina do tortu, frużelina z jeżyn,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz