602
Frużelina jeżynowa do tortu to słodki, jeżynowy dodatek do kremu w torcie. Na blogu znajdziecie również pyszny mus z jeżyn do tortu.
Polecam również żelkę z jeżyn
Składniki na frużelinę jeżynową:
- 150 g jeżyn świeżych/mrożonych
- 20-25 g cukru, do smaku
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 10 g mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki zimnej wody
- Jeżyny umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Mieszamy delikatnie owoce, aby się za bardzo nie rozpaćkały.
- Gdy masa zrobi się gorąca zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż sok jeżynowy zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
- Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
- Frużelinę jeżynową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją na blat kuchenny i ocieplamy, aż zrobi się miękka.
Uwagi:
- Frużelina jeżynowa wystarczy na wysmarowanie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 16 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.