KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z TRUFLAMI

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,
Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE.

Przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego problemu, to śmiało możesz dodać odrobinę dla wzmocnienia smaku. Można użyć również aromatu rumowego. Krem znajdziecie w Torcie z Truflami, który jest bardzo zachwalany przez czytelniczki bloga :).

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%*
  • ok 175 g cukierków truflowych, posiekanych (10 szt)
  • 50-60 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 75 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu (ok 1-2 minut).
  3. Gotowy krem z truflami od razu przekładamy na blaty ciasta/biszkoptu lub do worka cukierniczego. 

 

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i kremówka z cukierkami i czekoladą muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr. 20-21 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone o 30-40 g. Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 g.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Smacznego 🙂


krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

Polecam również:

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

tort szwarcwaldzki, czarny las, tort z wiśniami, krem śmietankowy, wiśnie, czekolada,

tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

27 komentarzy

  • Odpowiedź
    renata2911
    21 maja 2019 at 19:34

    Witam. Tort czeka na okazje, na wypróbowanie. Mam pytanie. Co zrobić, żeby w kremie nie było powietrza. Ten ajerkoniakowy ze zdjęcia wygląda idealnie 🙂🙂🙂 Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 maja 2019 at 13:17

      W kremie z truflami? Niestety taka jego natura. Dzięki pęcherzykom powietrza jest puszysty.

  • Odpowiedź
    Ola
    8 kwietnia 2019 at 00:13

    Robiłam dzisiaj ten krem ze śmietanką 36% i nie wiedziałam niestety jak długo go miksować i bałam się przedobrzyć… czy ma się tylko wymieszać czy zrobić nieco bardziej puszysty? był raczej gęsty, ciężko go było rozsmarować, w smaku bardzo truflowy 🙂
    Druga wartswa jest wiśniowa. ZObaczymy we wtorek co z tego wszystkiego wyszło.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 kwietnia 2019 at 09:14

      Ten krem zawiera dużo czekolady i cukierków, do puszystych nie należy. To gęsty krem.

  • Odpowiedź
    I
    1 kwietnia 2019 at 13:40

    Witam. Jakich cukierków używasz najczęściej?

  • Odpowiedź
    Anna
    23 marca 2019 at 09:21

    Witam.
    Zrobiłam wczoraj ten krem i dodałam gorzka czekoladę z wedla . Niestety krem przy miksowaniu z mascarpone zważył się i nie zastygł w torcie. Czy to możliwe ze od tej właśnie czekolady?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 marca 2019 at 10:11

      To nie wina czekolady. Używam tej samej. Możliwe, że za długo ubijany był krem. Jeśli kiedyś zwarzy Ci się krem podgrzej go na parze wodnej, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita, schłodź ponownie w lodówce i zmiksuj, ale krótko, ponieważ ponownie może się zwarzyć.

      • Odpowiedź
        Anna
        23 marca 2019 at 23:56

        Dziekuje. Będę pamiętać 😀

  • Odpowiedź
    Iza
    6 grudnia 2018 at 14:31

    Witam! Czy przygotowany krem (schłodzony, jeszcze bez mascarpone) mogę zamrozić? Okazało się, że impreza, na którą był planowany została przesunięta i nie chciałabym zmarnować tego kremu… 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 grudnia 2018 at 18:52

      Nie wiem. Nie zamrażałam tego kremu. Nabiału ogólnie nie zamraża się, dlatego osobiście nie mroziłabym.

      • Odpowiedź
        Ania
        5 kwietnia 2019 at 09:29

        350g trufli – ile to cukierków tak na oko? 😉

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 kwietnia 2019 at 13:22

          Jak zawsze staram się zapisać ile cukierków daje, to w tym kremie zapomniałam! Cukierek ma ok 25-30g. Wydaje mi się, że więcej niż 15 cukierków nie dałam. Będę Ci wdzięczna jak podasz mi dokładnie ile to jest cukierków 🙂

  • Odpowiedź
    Mirella
    2 października 2018 at 22:37

    Nie mogę się zdecydować z czym połączyć ten krem. Chcę zrobić dwa przełożenia kremem truflowym. Mus malinowy już wypróbowałam i chciałbym nowe smaki przetestować

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 października 2018 at 00:43

      Spróbuj wiśnie. Frużelina lub mus wiśniowy :). Ktoś robił z wiśniami i bardzo chwalił.

      • Odpowiedź
        Mirella
        3 października 2018 at 08:52

        Dziękuje 🙂 Spróbuje z fruzelina. Mam pytanie odnośnie tynkowania tym kremem. Planuje robić tort średnicy 20 cm i dwa przełożenia tym kremem plus tynk . Jutro przełożenia a w piątek będę tynkowac i tu moje pytanie,
        Pozostały do tynkowania krem może czekać w lodówce?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          3 października 2018 at 10:01

          Lepiej nie. A dlaczego chcesz tynkować później? To nie jest krem maślany. Możesz przełożyć i otynkować w jeden dzień. Jeśli jednak chcesz, to podziel składniki przez 3. Z 2/3 zrób krem do przełożenia, a z 1/3 krem do tynkowania.

          • Mirella
            3 października 2018 at 10:23

            Chcę tynkowac później żeby masy stężały w lodówce. Ostatnim razem po 7h chłodzenia w lodowce krem czekoladowy zrobił mi bułe :/

          • Magdalena Indyka
            3 października 2018 at 10:29

            Ten krem jest gęsty, chyba że robisz go na śmietance 30%. Ale zrób jak ci wygodniej 🙂 Jeżeli zostanie ci krem z przełożenia, to nałóż go na wierzch tortu. Boki otynkujesz sobie nowym kremem.

      • Odpowiedź
        aaa
        3 października 2018 at 22:58

        Robiłam go ostatnio z kremem z czarnej porzeczki, wyszedł rewelacyjnie polecam. 🙂

  • Odpowiedź
    Alina
    24 marca 2018 at 09:18

    Czy ten krem można potraktować jako deser podawany w małych słoiczkach?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 marca 2018 at 10:58

      Tak 🙂 Wtedy polecam zrobić luźniejszy krem. Warto użyć śmietanki 36% płynnej (nie z Piątnicy), wtedy krem będzie mniej zbity.

      • Odpowiedź
        Alina
        24 marca 2018 at 15:45

        Dziękuje za odpowiedź. Bardzo smakowicie wyglądają Pani Propozycje. Z pewnością wykorzystam niejeden przepis.

  • Odpowiedź
    Dancia
    7 marca 2018 at 15:23

    Na jakim etapie można dodać rum do kremu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 marca 2018 at 15:46

      Ja ogólnie boję się dodawać aromatów do gotowego kremu. Dlatego dodałabym do rozpuszczonych cukierków z czekoladą przed schłodzeniem. Tylko proszę uważać z ilością 🙂

  • Zostaw komentarz