Krem z truflami to przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego problemu, to śmiało możesz dodać odrobinę dla wzmocnienia smaku. Można użyć również aromatu rumowego. Krem znajdziecie w Torcie z Truflami, który jest bardzo zachwalany przez czytelniczki bloga :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 210 g śmietanki kremówki 36%
- 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 80 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki ze śmietanką 30%:
- 190 g śmietanki kremówki 30%
- 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Gdyby był problem z rozpuszczeniem się cukierków można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu. Gdy masa z cukierkami będzie gotowa zdejmujemy rondelek z ognia.
- Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu (ok 1-2 minut).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr. 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8-2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Jeśli chcecie cieńszą warstwę kremu zróbcie podane proporcje na blat o śr 17-18 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truflami: połączenia smakowe.
- Jeden cukierek waży ok 17-19 g. Dlatego ciężko określić dokładną wagę cukierków :).
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone o 30-40 g. Zrobiłam krem na śmietance 36% z 'Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 g.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
48 komentarzy
KingsaKinKigakinKinga
14 marca 2023 at 20:15Robiąc krem na śmietanie 30% sugerować się proporcjami wyżej czy zwiększyć ilość mascarpone o te 30/40g ? Już raz robiłam ten krem ale pogubiłam notatki :/ z góry dziekuję za odp
Magdalena Indyka
16 marca 2023 at 15:12Podałam dwie wersje przepisu ze śmietanką 30 i 36%. Jeśli masz śmietankę 30% to korzystaj z tego drugiego przepisu poniżej.
Kinga
16 marca 2023 at 20:10Dziękuję! 🙂
Aga Aga
6 maja 2022 at 17:31Czy musi stać całą noc w lodówce? Gdzieś to przeoczyłam a chcialabym zrobić krem dziś. Stoi już 6h
Magdalena Indyka
9 maja 2022 at 17:53Może chłodzić się 6 godzin. Ważne aby lodówka dobrze chłodziła. Niektórzy mają ustawioną na lekkie chłodzenie. Latem ważne jest, aby dobrze schłodzić masę.
MMMMmmm
28 kwietnia 2022 at 17:55w przepisie jest, aby nie doprowadzać do wrzenia, na filmiku żeby doprowadzić, jak to w końcu ma byc?
Magdalena Indyka
29 kwietnia 2022 at 12:40Tak i tak jest dobrze. Ważne jest aby śmietanka była bardzo gorąca i czekolada z truflami się rozpuściła. Można bez problemu doprowadzić śmietankę do wrzenia, tylko uważać aby jej nie przypalić 🙂
Wioletta
8 listopada 2021 at 12:27Witam. Czy ostatnio zmieniala Pani coś w proporcjach, bo mam zapisany przepis na krem z trufli na śr. 20 ale w innych proporcjach 200 ml śmietanka, ok 175g cukierki, 50-60 gorzkiej czekolady, 75 g mascarpone, (i tak przeważnie robiłam i kremu była odpowiednia ilość)w przepisie powyżej o śr. 16 są podobne proporcje i kiedy je przliczylam na śr. 20 wyszło tego bardzo dużo conajmniej na dwa blaty. Nie wiem teraz którymi proporcjami się sugerowac? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
9 listopada 2021 at 21:02Tak. Zwiększałam proporcje, bo warstwa kremu była cieńsza (ok 1 cm). Ale może Pani zostać przy starych proporcjach lub przeliczyć obecne ze średnicy 18 cm. Wtedy warstwa kremu będzie cieńsza.
Dominika
29 marca 2021 at 00:16Czy próbowała Pani zrobić krem truflowy ale z białych trufli ?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:41Nie. Nie słyszałam nawet o takich truflach 🙂
Iwona
12 lutego 2021 at 23:20Czy do tego kremu mogę przykleić opłatek?
Magdalena Indyka
13 lutego 2021 at 12:36Można, ale ciemny kolor kremu będzie przebijać przej biały opłatek waflowy.
Zandzia
22 września 2020 at 15:27Witam, mąż ma niedługo czterdzieche ;)zamierzam wypróbować, ale mam takie pytanko, wspominałaś coś o dodaniu rumu kiedy ile i gdzie go dodać żeby nic nie zepsuć? 🙂
Magdalena Indyka
23 września 2020 at 18:38Najlepiej dodać podczas rozpuszczania cukierków w śmietance. Tak do smaku dodajemy. Trochę alkoholu odparuje, ale nie cały.
Karolinak
4 marca 2020 at 16:04Chce zrobić tort truflowy dla szwagra. Ile alkoholu i kiedy dodać do kremu? Czy whiskey się nada? Jaki krem Pani poleca na dodatkowe pietro do tortu. Czy mus wiśniowy będzie pasował?
Magdalena Indyka
7 marca 2020 at 11:26Tak, rum lub whiskey będzie ok. Alkoholu dajemy do smaku, w momencie rozpuszczania się cukierków w śmietance. Cały alkohol nie wyparuje, więc tego tortu nie podajemy dzieciom. Lepiej dodać rum do śmietanki niż do ubitego kremu, bo wtedy może się zwarzyć. Tutaj jest ściąga jakie kremy będą pasować do truflowego.
renata2911
21 maja 2019 at 19:34Witam. Tort czeka na okazje, na wypróbowanie. Mam pytanie. Co zrobić, żeby w kremie nie było powietrza. Ten ajerkoniakowy ze zdjęcia wygląda idealnie ??? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
22 maja 2019 at 13:17W kremie z truflami? Niestety taka jego natura. Dzięki pęcherzykom powietrza jest puszysty.
Ola
8 kwietnia 2019 at 00:13Robiłam dzisiaj ten krem ze śmietanką 36% i nie wiedziałam niestety jak długo go miksować i bałam się przedobrzyć… czy ma się tylko wymieszać czy zrobić nieco bardziej puszysty? był raczej gęsty, ciężko go było rozsmarować, w smaku bardzo truflowy 🙂
Druga wartswa jest wiśniowa. ZObaczymy we wtorek co z tego wszystkiego wyszło.
Magdalena Indyka
9 kwietnia 2019 at 09:14Ten krem zawiera dużo czekolady i cukierków, do puszystych nie należy. To gęsty krem.
I
1 kwietnia 2019 at 13:40Witam. Jakich cukierków używasz najczęściej?
Magdalena Indyka
1 kwietnia 2019 at 15:39Z Wawelu, moje ulubione trufle 🙂
Anna
23 marca 2019 at 09:21Witam.
Zrobiłam wczoraj ten krem i dodałam gorzka czekoladę z wedla . Niestety krem przy miksowaniu z mascarpone zważył się i nie zastygł w torcie. Czy to możliwe ze od tej właśnie czekolady?
Magdalena Indyka
23 marca 2019 at 10:11To nie wina czekolady. Używam tej samej. Możliwe, że za długo ubijany był krem. Jeśli kiedyś zwarzy Ci się krem podgrzej go na parze wodnej, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita, schłodź ponownie w lodówce i zmiksuj, ale krótko, ponieważ ponownie może się zwarzyć.
Anna
23 marca 2019 at 23:56Dziekuje. Będę pamiętać ?
Iza
6 grudnia 2018 at 14:31Witam! Czy przygotowany krem (schłodzony, jeszcze bez mascarpone) mogę zamrozić? Okazało się, że impreza, na którą był planowany została przesunięta i nie chciałabym zmarnować tego kremu… 🙁
Magdalena Indyka
6 grudnia 2018 at 18:52Nie wiem. Nie zamrażałam tego kremu. Nabiału ogólnie nie zamraża się, dlatego osobiście nie mroziłabym.
Ania
5 kwietnia 2019 at 09:29350g trufli – ile to cukierków tak na oko? 😉
Magdalena Indyka
5 kwietnia 2019 at 13:22Jak zawsze staram się zapisać ile cukierków daje, to w tym kremie zapomniałam! Cukierek ma ok 25-30g. Wydaje mi się, że więcej niż 15 cukierków nie dałam. Będę Ci wdzięczna jak podasz mi dokładnie ile to jest cukierków 🙂
Renata
20 października 2021 at 08:15Witam. Wiele razy już robiłam Krem truflowy z Pani przepisu,to mój ulubiony ,ale ostatnio kilka razy wyszedł mi niestabilny ,czy to może być wina śmietany. I czy mogę dodać żelatyny do takiego kremu .Jeśli tak to ile
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:32Może być wina śmietany, ale bardziej tego, że krem był za krótko ubijany. Albo za długo i mógł się trochę przebić (zwarzyć). Nie dodawałam do tego kremu nigdy żelatyny i nie wiem ile jej dodać. Jakieś śmietanki użyłaś?
Mirella
2 października 2018 at 22:37Nie mogę się zdecydować z czym połączyć ten krem. Chcę zrobić dwa przełożenia kremem truflowym. Mus malinowy już wypróbowałam i chciałbym nowe smaki przetestować
Magdalena Indyka
3 października 2018 at 00:43Spróbuj wiśnie. Frużelina lub mus wiśniowy :). Ktoś robił z wiśniami i bardzo chwalił.
Mirella
3 października 2018 at 08:52Dziękuje 🙂 Spróbuje z fruzelina. Mam pytanie odnośnie tynkowania tym kremem. Planuje robić tort średnicy 20 cm i dwa przełożenia tym kremem plus tynk . Jutro przełożenia a w piątek będę tynkowac i tu moje pytanie,
Pozostały do tynkowania krem może czekać w lodówce?
Magdalena Indyka
3 października 2018 at 10:01Lepiej nie. A dlaczego chcesz tynkować później? To nie jest krem maślany. Możesz przełożyć i otynkować w jeden dzień. Jeśli jednak chcesz, to podziel składniki przez 3. Z 2/3 zrób krem do przełożenia, a z 1/3 krem do tynkowania.
Mirella
3 października 2018 at 10:23Chcę tynkowac później żeby masy stężały w lodówce. Ostatnim razem po 7h chłodzenia w lodowce krem czekoladowy zrobił mi bułe :/
Magdalena Indyka
3 października 2018 at 10:29Ten krem jest gęsty, chyba że robisz go na śmietance 30%. Ale zrób jak ci wygodniej 🙂 Jeżeli zostanie ci krem z przełożenia, to nałóż go na wierzch tortu. Boki otynkujesz sobie nowym kremem.
aaa
3 października 2018 at 22:58Robiłam go ostatnio z kremem z czarnej porzeczki, wyszedł rewelacyjnie polecam. 🙂
Magdalena Indyka
4 października 2018 at 01:01Do tego kremu pasują chyba wszystkie kwaśne owoce 🙂
Alina
24 marca 2018 at 09:18Czy ten krem można potraktować jako deser podawany w małych słoiczkach?
Magdalena Indyka
24 marca 2018 at 10:58Tak 🙂 Wtedy polecam zrobić luźniejszy krem. Warto użyć śmietanki 36% płynnej (nie z Piątnicy), wtedy krem będzie mniej zbity.
Alina
24 marca 2018 at 15:45Dziękuje za odpowiedź. Bardzo smakowicie wyglądają Pani Propozycje. Z pewnością wykorzystam niejeden przepis.
Magdalena Indyka
24 marca 2018 at 15:50Dziękuję i proszę się częstować 🙂
Dancia
7 marca 2018 at 15:23Na jakim etapie można dodać rum do kremu?
Magdalena Indyka
7 marca 2018 at 15:46Ja ogólnie boję się dodawać aromatów do gotowego kremu. Dlatego dodałabym do rozpuszczonych cukierków z czekoladą przed schłodzeniem. Tylko proszę uważać z ilością 🙂
Asia
9 stycznia 2020 at 16:43Witam! Zrobiłam krem tak jak w przepisie teraz stoi w lodowce w szklaneczkach i oddziela sie na nim takie jakby mleko. Czy to normalne? W smaku jest pyszny
Magdalena Indyka
9 stycznia 2020 at 23:20Masz może zdjęcie? Trudno mi powiedzieć, bo nie miałam takiej sytuacji. A konsystencja była ok? Nie zwarzył się przypadkiem krem?