KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO WYPIEKÓW

KREM Z TRUFLAMI

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

Przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego problemu, to śmiało możesz dodać odrobinę dla wzmocnienia smaku. Można użyć również aromatu rumowego. Krem znajdziecie w Torcie z Truflami, który jest bardzo zachwalany przez czytelniczki bloga :).

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 350 g cukierków truflowych, posiekanych
  • 120 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika. Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Gotowy krem z truflami od razu przekładamy na blaty ciasta/biszkoptu lub do worka cukierniczego. 
  5. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i kremówka z cukierkami i czekoladą muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 20 cm. Połowa porcji wystarczy na przełożenie 1 blatu ciasta o śr. max 22 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 60-80g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 60g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej czekolady i cukierków, aby wzmocnić smak (ok 30-50g).

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie.

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Alina
    24 marca 2018 at 09:18

    Czy ten krem można potraktować jako deser podawany w małych słoiczkach?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 marca 2018 at 10:58

      Tak 🙂 Wtedy polecam zrobić luźniejszy krem. Warto użyć śmietanki 36% płynnej (nie z Piątnicy), wtedy krem będzie mniej zbity.

      • Odpowiedź
        Alina
        24 marca 2018 at 15:45

        Dziękuje za odpowiedź. Bardzo smakowicie wyglądają Pani Propozycje. Z pewnością wykorzystam niejeden przepis.

  • Odpowiedź
    Dancia
    7 marca 2018 at 15:23

    Na jakim etapie można dodać rum do kremu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 marca 2018 at 15:46

      Ja ogólnie boję się dodawać aromatów do gotowego kremu. Dlatego dodałabym do rozpuszczonych cukierków z czekoladą przed schłodzeniem. Tylko proszę uważać z ilością 🙂

  • Zostaw komentarz