Krem z truflami do tortu to przepyszny krem o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego problemu, to śmiało możesz dodać odrobinę dla wzmocnienia smaku. Można użyć również aromatu rumowego. Krem znajdziecie w Torcie z Truflami, który jest bardzo zachwalany przez czytelniczki bloga :).
Składniki:
- 210 g śmietanki kremówki 36%
- 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 80 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki ze śmietanką 30%:
- 190 g śmietanki kremówki 30%
- 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Gdyby był problem z rozpuszczeniem się cukierków można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu. Gdy masa z cukierkami będzie gotowa zdejmujemy rondelek z ognia.
- Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu (ok 1-2 minut).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr. 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8-2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Jeśli chcecie cieńszą warstwę kremu zróbcie podane proporcje na blat o śr 17-18 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truflami: połączenia smakowe
- Jeden cukierek waży ok 17-19 g. Dlatego ciężko określić dokładną wagę cukierków :).
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone o 30-40 g. Zrobiłam krem na śmietance 36% z 'Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 g.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dzień dobry. Musiałam przełożyć urodziny na następny tydzień przez pogodę, ale już zrobiłam bazę do kremu (śmietana z cukierkami) – czy mogę to zamrozić i ubić za tydzień?
Wg mnie nie. Zrobiłabym nowy.
Czy do kremu będzie pasowała chrupka czekoladową lub z orzechami ? 🙂
Wg mnie tak :).
Witam, czy do kremu będzie pasował drugi kokosowy z żelką ananasową?
Wg mnie tak :). Robiłam podobne połączenie, tylko że zamiast truflowego dałam czekoladowy krem: https://slodkipomysl.pl/tort-biedronka/
Chciałabym połączyć krem truflowy z żelką wiśniową w jednej warstwie i kremem wiśniowym lub musem wiśniowym w drugiej. Która z tych warstw powinna być na dole żeby nie było za ciężko i nie zrobiła się buła? Czy nie będzie tutaj za dużo wiśni? Z góry dziękuję za podpowiedź.
Na dole krem z żelką, na górze mus lub krem wiśniowy. Wg mnie będzie ok smakowo. Żelka wiśniowa wg mojego przepisu ma ok 5-6 mm grubości. Możesz zamiast żelki zrobić chrupkę czekoladową, jeśli masz prażynkę. Ale taką prażynkę można zrobić również samemu: https://youtu.be/LT7itOjPYTE?si=HrKWuD7970OugN1M
Robiąc krem na śmietanie 30% sugerować się proporcjami wyżej czy zwiększyć ilość mascarpone o te 30/40g ? Już raz robiłam ten krem ale pogubiłam notatki :/ z góry dziekuję za odp
Podałam dwie wersje przepisu ze śmietanką 30 i 36%. Jeśli masz śmietankę 30% to korzystaj z tego drugiego przepisu poniżej.
Dziękuję! 🙂