KREM Z TRUFLAMI

by Magdalena Indyka
krem z truflami, krem truflowy, cukierki trufle, krem czekoladowy, prosty krem do tortu
image_print

Krem z truflami do tortu to przepyszny krem o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego problemu, to śmiało możesz dodać odrobinę dla wzmocnienia smaku. Można użyć również aromatu rumowego. Krem znajdziecie w Torcie z Truflami, który jest bardzo zachwalany przez czytelniczki bloga :).

Składniki:
  • 210 g śmietanki kremówki 36%
  • 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego

Składniki ze śmietanką 30%:

  • 190 g śmietanki kremówki 30%
  • 9 cukierków Trufle (Wawel), pokrojonych (ok 162-170 g )
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone cukierki i połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada z cukierkami się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Gdyby był problem z rozpuszczeniem się cukierków można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu. Gdy masa z cukierkami będzie gotowa zdejmujemy rondelek z ognia.
  2. Jeśli cukierki nie rozpuściły się do końca przecedzamy masę przez sitko. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia schłodzoną masę truflową i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera (średnie/większe obroty) mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego i stabilnego kremu (ok 1-2 minut).
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr. 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8-2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Jeśli chcecie cieńszą warstwę kremu zróbcie podane proporcje na blat o śr 17-18 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truflami: połączenia smakowe
  3. Jeden cukierek waży ok 17-19 g. Dlatego ciężko określić dokładną wagę cukierków :).
  4. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  5. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone o 30-40 g. Zrobiłam krem na śmietance 36% z 'Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 g.
  6. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Smacznego 🙂


krem z truflami, krem truflowy, cukierki trufle, krem czekoladowy, prosty krem do tortu

krem z truflami, krem truflowy, cukierki trufle, krem czekoladowy, prosty krem do tortu

krem z truflami, krem truflowy, cukierki trufle, krem czekoladowy, prosty krem do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

58 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Klaudia
Klaudia
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Musiałam przełożyć urodziny na następny tydzień przez pogodę, ale już zrobiłam bazę do kremu (śmietana z cukierkami) – czy mogę to zamrozić i ubić za tydzień?

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Czy do kremu będzie pasowała chrupka czekoladową lub z orzechami ? 🙂

Kasia
Kasia
3 miesięcy temu

Witam, czy do kremu będzie pasował drugi kokosowy z żelką ananasową?

Sabina
Sabina
3 miesięcy temu

Chciałabym połączyć krem truflowy z żelką wiśniową w jednej warstwie i kremem wiśniowym lub musem wiśniowym w drugiej. Która z tych warstw powinna być na dole żeby nie było za ciężko i nie zrobiła się buła? Czy nie będzie tutaj za dużo wiśni? Z góry dziękuję za podpowiedź.

KingsaKinKigakinKinga
KingsaKinKigakinKinga
2 lat temu

Robiąc krem na śmietanie 30% sugerować się proporcjami wyżej czy zwiększyć ilość mascarpone o te 30/40g ? Już raz robiłam ten krem ale pogubiłam notatki :/ z góry dziekuję za odp

Kinga
Kinga
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Dziękuję! 🙂

58
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x