TORTY

TORT BIEDRONKA

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci
Tort urodzinowy dla Kacperka był moim kolejnym słodkim testerem. Testowałam w nim prawie wszystko, oprócz kremu czekoladowego. Ciasto Red Velvet wyszło mi bardzo dobrze, jednak mus ananasowy wymagał dopracowania. Konsystencję miał dobrą, ale w smaku był trochę niewyraźny ;). Mus robiłam na zwykłej śmietance, ale wydaje mi się, że równie pyszny będzie na śmietance kokosowej…o ile nie lepszy :). Mus ananasowy jest delikatny w smaku, dlatego polecam do niego jasny biszkopt lub waniliowe ciasto.
Lubicie biedronki? Jeśli tak, to mam dla Was jeszcze Tartę Biedronkę!

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
Dzień 1: Pieczemy ciasto i rozpuszczamy czekolady w śmietance.
Dzień 2: Robimy krem czekoladowy, mus ananasowy i składamy tort.
Dzień 2 lub 3: Robimy kolorowe kremy z białą czekoladą (dzień wcześniej rozpuszczamy czekolady w śmietance). Tynkujemy i dekorujemy tort.

Składniki na ciasto Red Velvet (forma śr 20 cm):

  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 ml maślanki
  • 3 płaskie łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
  • 2 łyżeczki octu
  • 320 g mąki pszennej
  • 10 g jasnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml gorącej wody
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy olej, jajka, cukier i maślankę. Dodajemy barwnik, mieszamy. Dodajemy ocet i całość krótko mieszamy.
  2. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
  4. Pieczemy od 50 do 60 minut w 175°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia warto sprawdzać ciasto co kilka minut, aby go nie wysuszyć.
  5. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Ostudzone ciasto wyciągamy z formy i kroimy na równe blaty. Ciasto rośnie z górką, którą ścinamy.
  6. Zamiast ciasta Red Velvet, które zawiera barwnik spożywczy można dać zwykły biszkopt lub inne ciasto, np. czekoladowe ciasto z przepisu na Tort z truflami.
  7. Skorzystaj z przelicznika foremek.
Krem czekoladowy – krem czekoladowy:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%*
  • 125 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 30 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.

Mus ananasowy:

  • ok 270 g ananasów z puszki – 7 plastrów
  • 80 ml syropu ananasowego z puszki
  • 2-3 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 plastry ananasa pokrojonego w kostkę
  • 3,5 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
  • 170 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, ok 7 min.
  2. Ananasy kroimy na mniejsze kawałki (7 plastrów) i umieszczamy w rondelku. Za pomocą blendera rozdrabniamy je, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajmy syrop ananasowy i cukier. Mieszamy całość i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła dodajemy drobno pokrojone plastry ananasa (3 szt.). Gotujemy dalej, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  3. Do gorącego puree dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści.
  4. Studzimy puree ananasowe.
  5. W misce, za pomocą miksera ubijamy śmietankę, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  6. Do ubitej śmietany dodajemy powoli ostudzoną masę ananasową. Rózgą kuchenną delikatnie i powoli mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Gotowy mus wykładamy na ciasto (wokół tortu robimy rant z papieru do pieczenia).
Krem czerwony do dekoracji – krem z białą czekoladą:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 90 g białej czekolady
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu

Krem zielony do dekoracji – trawy:

  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 45 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • zielony barwnik spożywczy w żelu
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła.
  2. W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
  4. Każdy kolor kremu przygotowujemy tuż przed dekoracją.
  5. Aby uzyskać ładny czerwony kolor kremu potrzebna jest duża ilość barwnika (dałam prawie cały słoiczek). W tym torcie użyłam barwnika Wilton. Warto jednak spróbować barwnika Sugarflair. Barwniki Wilton są żelowe, przez co trzeba dać go więcej, aby uzyskać intensywny kolor. Barwniki Sugarflair mają konsystencję pasty, przez co są bardziej skoncentrowane. 

Dodatkowo:

  • ciastka oreo – ok 7 szt
  • 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na tortownicy. Wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy szpatułką. Nakładamy drugi blat ciasta. Na tym etapie owijamy tort papierem do pieczenia, tworząc wokół niego rant. Zabezpieczamy go kawałkiem taśmy klejącej. Wykładamy mus ananasowy i delikatnie wyrównujemy szpatułką. Nakładamy ostatni blat ciasta.
  2. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki, aby mus ananasowy stężał, a tort ‘osiadł’ (min.3 godz., najlepiej całą noc).
  3. Schłodzony tort wyciągamy z lodówki i delikatnie odklejamy papierowy rant. Szpatułką wygładzamy boki tortu.
  4. Tort tynkujemy czerwonym kremem. Szpatułką wygładzamy boki i wierzch tortu. Za pomocą linijki zaznaczamy linię dzielącą tort na pół. Za pomocą małej miseczki zaznaczamy główkę biedronki (w filmie pokazałam jak to zrobić).
  5. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę nanosimy na tort, tworząc główkę i linię dzielącą biedronkę na pół. Ciasteczka Oreorozdzielamy na pół i dekorujemy tort, tworząc kropki. Oczy biedronki robimy z ciasteczek Oreo (biały krem ma być na wierzchu). Rozpuszczoną czekoladą robimy źrenice.
  6. Zielony krem przekładamy do worka cukierniczego z dużą tylką do trawy i dekorujemy tort wokoło, tworząc trawę.
  7. Gotowy tort biedronka przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Puree ananasowe musi być ostudzone, zimne. Ciepła masa spowoduje zwarzenie się ubitej śmietany. Jeśli mus wyjdzie za rzadki można włożyć go na chwilę do lodówki, aby trochę stężał.
  4. Gotowego kremu z białą czekoladą nie schładzamy w lodówce przed tynkowaniem. Po schłodzeniu taki krem robi się luźny. Dlatego trzeba go ponownie zmiksować. Najlepiej krem przygotować tuż przed tynkowaniem i dekorowaniem tortu.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieciŹródło inspiracji Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz