CIASTECZKA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK

MIĘKKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, maślane ciasteczka, czekolada

Jestem fanką miękkich ciasteczek, dlatego w mojej kolekcji nie mogło zabraknąć tych z czekoladą ;). Ciasteczka zrobiły furorę na urodzinkach Kacperka, gdzie główną atrakcją był tort Miś!
W pewnym momencie zaczęłam się poważnie zastanawiać czy był sens w robieniu tortu, skoro to ciasteczka stały się gwiazdą przyjęcia ;). 
Polecam również miękkie ciasteczka z malinami lub ciasteczka z marchewką

Składniki na ok 18 miękkich ciasteczek:

  • 170 g miękkiego masła
  • 90 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko (rozm. ‘L’)
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g deserowej czekolady, posiekanej
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 8 min).
  2. Dodajemy ekstrakt, jajko i żółtko. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i solą. Miksujemy, aż otrzymamy jednolite, miękkie ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy.
  3. Gotowe ciasto nakładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki lub gałki do lodów. Osobiście polecam gałkę. Jeśli użyjecie łyżki, to starajcie się ciasto uformować w kulki. Ciastek nie spłaszczamy przed pieczeniem. 
  4. Ciastka pieczemy ok 12-15 min w 180°C (bez termoobiegu), do zarumienienia się ciastek. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy na kratce do studzenia.
  5. Nie polecam zwiększać temperatury. Przy 185°C ciasteczka zaczęły się topić i rozlewać. Po 5 minutach zmniejszyłam temp. do 175°C, dzięki czemu miałam ciasteczka zamiast naleśników. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Za pierwszym razem radzę obserwować ciastka, aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej!

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Jajko bez skorupki ważyło 55 g, żółtko ok 20 g.
  3. Ciasta nie chłodzimy w lodówce.
  4. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo luźne można dodać więcej mąki (1-2 łyżki). Ale nie za dużo, bo wtedy ciasteczka już nie będą miękkie po upieczeniu. 
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, ale u Was może to być za niska lub za wysoka temperatura. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15°C. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

Szukasz wiedzy o pieczeniu i dekorowaniu tortów?
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE!

miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, maślane ciasteczka, czekolada

miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, maślane ciasteczka, czekolada

Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz dalej!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Marcelina
    3 lutego 2019 at 12:24

    Ciastka porazka rozplynely sie w piekarniku i zrobila sie jednolita masa. Wszystko idealnie z.przepisu zrobione. Nie polecam!!!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 lutego 2019 at 12:58

      Przykro mi. Ciasteczka zawierają masło i nie mogą być pieczone w niższej temperaturze. Jak wspomniałam w przepisie każdy piekarnik piecze inaczej. Jeden mocniej, drugi słabiej. Tylko to przychodzi mi do głowy, gdy myślę co mogło być powodem rozlania się ciastek. Na filmie widać, że trochę się rozlewają, dlatego przed pieczeniem ich nie spłaszczamy, bo same to zrobią podczas pieczenia.

  • Odpowiedź
    Beata
    23 marca 2018 at 14:22

    Wyborne mięciutkie rozpływające się ciasteczka. Żałuję że nie zrobiłam z podwójnej porcji bo w mig znikają ze stołu!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 marca 2018 at 15:00

      Ja ostatnio zrobiłam z dwóch porcji, bo nie miałabym nawet okruszka do zdjęć 🙂

  • Zostaw komentarz