Miękkie ciasteczka z marchewką to idealna propozycja dla najmłodszych :). Miękkie ciasteczka marchewkowe bez obaw możesz podać małemu dziecku 🙂 Za pierwszym razem nie zdążyłam odłożyć ani jednego ciasteczka, aby zrobić zdjęcia. Z drugim razem zrobiłam od razu z podwójnej porcji! Jak dla mnie najlepsze z orzechami. Na przyjęcie z udziałem dzieci można je udekorować polewą z serka śmietankowego i posypać kolorowymi posypkami.
Polecam również miękkie ciasteczka z czekoladą i miękkie ciasteczka z malinami.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 20 ciasteczek (o średnicy ok 6 cm):
- 110 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
- 110 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko (rozm. 'L’)
- 250 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ok 100 g grubo startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 5 minut).
- Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą i przyprawami. Miksujemy, aż otrzymamy jednolite, miękkie ciasto. Na końcu dodajemy startą marchewkę i orzechy. Krótko mieszamy. Jeśli damy małe jajko ciasto po dodaniu mąki zrobi się sypkie. Trzeba wtedy po dodaniu marchewki zagnieść je dłonią.
- Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki i formujemy kulki. Układamy je na blasze do pieczenia i delikatnie spłaszczmy. Ciasto jest bardzo lepkie, ale takie ma być. Dla ułatwienia można sobie dłonie oprószyć mąką.
- Pieczemy ok 12 – 15 minut w 180°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy ciasteczka marchewkowe z piekarnika i studzimy na kratce do studzenia.
- Miękkie ciasteczka z marchewką można jeść bez żadnych dodatków, ale bardzo polecam udekorować je polewą z serka i orzechami włoskimi. Szczególnie wtedy, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach :).
Polewa śmietankowa:
- 135 g serka śmietankowego, np. 'Milandia’, 'Philadelphia’
- 60 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
- 30-50 g cukru pudru, do smaku
- 2-3 łyżki mleka lub więcej (opcjonalnie)
Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, to dodajemy stopniowo trochę mleka.
Dodatkowo:
- ok 30 g pokruszonych orzechów włoskich, do posypania ciastek
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Ciasta nie chłodzimy w lodówce.
- Nie dodajemy do ciasta więcej mąki niż podane w przepisie. Aby ułatwić sobie formowanie lepkiego ciasta możemy lekko oprószyć dłonie mąką.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, ale u Was może to być za niska lub za wysoka temperatura. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15°C. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu Tutaj.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
Brak kometarzy