MIĘKKIE CIASTECZKA Z MARCHEWKĄ

by Magdalena Indyka
miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie
image_print

Miękkie ciasteczka z marchewką to idealna propozycja dla najmłodszych :). Miękkie ciasteczka marchewkowe bez obaw możesz podać małemu dziecku 🙂 Za pierwszym razem nie zdążyłam odłożyć ani jednego ciasteczka, aby zrobić zdjęcia. Z drugim razem zrobiłam od razu z podwójnej porcji! Jak dla mnie najlepsze z orzechami. Na przyjęcie z udziałem dzieci można je udekorować polewą z serka śmietankowego i posypać kolorowymi posypkami.
Polecam również miękkie ciasteczka z czekoladąmiękkie ciasteczka z malinami

Składniki na ok 20 ciasteczek (o średnicy ok 6 cm):
  • 110 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko, rozm. L
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ok 100 g grubo startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 5 minut).
  2. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą i przyprawami. Miksujemy, aż otrzymamy jednolite, miękkie ciasto. Na końcu dodajemy startą marchewkę i orzechy. Krótko mieszamy. Jeśli damy małe jajko ciasto po dodaniu mąki zrobi się sypkie. Trzeba wtedy po dodaniu marchewki zagnieść je dłonią. 
  3. Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki i formujemy kulki. Układamy je na blasze do pieczenia i delikatnie spłaszczmy. Ciasto jest bardzo lepkie, ale takie ma być. Dla ułatwienia można sobie dłonie oprószyć mąką.
  4. Pieczemy ok 12 – 15 minut w 180°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy ciasteczka marchewkowe z piekarnika i studzimy na kratce do studzenia.
  5. Miękkie ciasteczka z marchewką można jeść bez żadnych dodatków, ale bardzo polecam udekorować je polewą z serka i orzechami włoskimi. Szczególnie wtedy, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach :).
Polewa śmietankowa:
  • 135 g serka śmietankowego, np. 'Milandia’, 'Philadelphia’
  • 60 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 30-50 g cukru pudru, do smaku
  • 2-3 łyżki mleka lub więcej (opcjonalnie)

Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, to dodajemy stopniowo trochę mleka.

Dodatkowo:

  • ok 30 g pokruszonych orzechów włoskich, do posypania ciastek
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Ciasta nie chłodzimy w lodówce.
  3. Nie dodajemy do ciasta więcej mąki niż podane w przepisie. Aby ułatwić sobie formowanie lepkiego ciasta możemy lekko oprószyć dłonie mąką.
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, ale u Was może to być za niska lub za wysoka temperatura. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15°C. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂


miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskiePodoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz