CIASTECZKA/ DLA DZIECI

Miękkie ciasteczka z marchewką

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

Miękkie ciasteczka z marchewką to idealna propozycja dla najmłodszych :). Jeśli szukasz ciastek, które bez obaw możesz podać małemu dziecku, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂 Uprzedzam, że po ciasteczkach zostają okruchy, dlatego lepiej mieć w zanadrzu zmiotkę z szufelką ;). Za pierwszym razem nie zdążyłam odłożyć ani jednego ciasteczka, aby zrobić zdjęcia. Z drugim razem zrobiłam od razu z podwójnej porcji! Jak dla mnie najlepsze z orzechami. Na przyjęcie z udziałem dzieci można je udekorować polewą z serka śmietankowego i posypać kolorowymi posypkami. Polecam również miękkie ciasteczka z czekoladąmiękkie ciasteczka z malinami.

Składniki na ok 20 ciasteczek (o średnicy ok 6 cm):

  • 110 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ok 100 g grubo startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 8 minut).
  2. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą i przyprawami. Miksujemy, aż otrzymamy jednolite, miękkie ciasto. Na końcu dodajemy startą marchewkę i orzechy. Krótko mieszamy.
  3. Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki i formujemy kulki. Układamy je na blasze do pieczenia i delikatnie spłaszczmy. Ciasto jest bardzo lepkie, ale takie ma być. Dla ułatwienia można sobie dłonie oprószyć mąką.
  4. Pieczemy ok 12 – 15 minut w 180°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy na kratce do studzenia.
  5. Miękkie ciasteczka z marchewką można jeść bez żadnych dodatków, ale bardzo polecam udekorować je polewą z serka i orzechami włoskimi. Szczególnie wtedy, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach :).
Polewa śmietankowa:
  • 135 g serka śmietankowego, np. ‘Milandia’, ‘Philadelphia’
  • 60 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 30-50 g cukru pudru, do smaku
  • 1-2 łyżki mleka (opcjonalnie)

Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, to dodajemy stopniowo trochę mleka.

Dodatkowo:

  • ok 30 g pokruszonych orzechów włoskich, do posypania ciastek

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Ciasta nie chłodzimy w lodówce.
  4. Nie dodajemy do ciasta więcej mąki niż podane w przepisie. Aby ułatwić sobie formowanie lepkiego ciasta możemy lekko oprószyć dłonie mąką.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15°C. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

miękkie ciasteczka z marchewką, miękkie ciasteczka, ciastka marchewkowe, orzechy włoskie

Źródło przepisu Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Brak kometarzy

Zostaw komentarz