Miękkie ciasteczka z malinami

miękkie ciasteczka z malinami, miękkie ciastka, ciastka z malinami i czekoladą, maliny, czekolada,

Miękkie ciasteczka z malinami to mój hit tego lata! Nigdy bym nie pomyślała, że kiedykolwiek zrobię tak pyszne ciasteczka. Niestety ciasteczka mają jedną wadę. Nie wyglądają zbyt apetycznie. Podczas mieszania ciasta maliny puszczają sok, który ładnie barwi ciasto na różowo. Niestety po upieczeniu nie wyglądają już tak różowo! Dlatego ‘kocyk’ z serka śmietankowego jak najbardziej się przyda :). Ciastka piekłam kilkakrotnie, za każdym razem zmieniając dodatki. Dlatego zdecydowanie mogę Wam polecić je z białą czekoladą, która okazała się najlepsza :). Polecam także Miękkie ciasteczka z marchewką, które są równie pyszne!

Składniki na ok 20 ciastek (o średnicy ok 6 cm):

  • 110 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duże jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 60 g czekolady białej/deserowej/mlecznej, posiekanej (opcjonalnie)*

*Ze wszystkich czekolad najlepsza okazała się biała. Jeśli chcemy użyć mlecznej lub deserowej, to polecam czekoladę w kropelkach do zapiekania. Sklepowa czekolada topi się podczas pieczenia, co niekorzystnie wpływa na wygląd ciasteczek. Ale tak samo z białą jak i z ciemną czekoladą ciasteczka są równie pyszne!

1. Mrożone maliny wyciągamy z zamrażalki tuż przed dodaniem do ciasta. Wkładamy je do woreczka i za pomocą tłuczka/wałka lekko rozdrabniamy.
2. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i solą.
3. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 2 minut). Dodajemy jajko, sok z cytryny i mieszamy dokładnie. Nadal miksując, dodajemy suche składniki. Mieszamy wszystko do momentu do połączenia się składników. Odstawiamy mikser. Dodajemy maliny i czekoladę. Za pomocą łyżki/szpatułki delikatnie i krótko mieszamy całość. Uważajmy przy tym, aby maliny nie puściły za dużo soku.
4.Ciasto wychodzi bardzo lepkie, ale takie ma być. Najlepiej nakłada się ciasto na blachę do pieczenia gałką do lodów lub łyżką. Gdy użyjemy gałki do lodów lekko spłaszczamy powstałe kulki. Zostawiamy odstęp pomiędzy ciastkami, ponieważ podczas pieczenia ciasto trochę się rozleje.
5. Pieczemy ok 12 – 15 minut w 180°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy na kratce do studzenia.
6. Miękkie ciasteczka z malinami można jeść bez żadnych dodatków, ale bardzo polecam udekorować je polewą z serka i świeżymi malinami lub startą czekoladą.

Polewa śmietankowa:
  • 135 g serka śmietankowego, np. ‘Milandia’, ‘Philadelphia’
  • 60 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 30-50 g cukru pudru, do smaku
  • 1-2 łyżki mleka (opcjonalnie)

Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, to dodajemy stopniowo mleko.

Dodatkowo:

  • ok 20 malin lub trochę startej czekolady do dekoracji

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oprócz serka i mrożonych malin.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Ciasta nie chłodzimy w lodówce.
  4. Po dodaniu malin nie mieszamy ciasta za długo. Mimo, że zabarwione sokiem z malin ciasto ma ładny kolor, to po upieczeniu już tak pięknie nie wygląda!
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15°C. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
  6. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

miękkie ciasteczka z malinami, miękkie ciastka, ciastka z malinami i czekoladą, maliny, czekolada,

miękkie ciasteczka z malinami, miękkie ciastka, ciastka z malinami i czekoladą, maliny, czekolada,

miękkie ciasteczka z malinami, miękkie ciastka, ciastka z malinami i czekoladą, maliny, czekolada,

miękkie ciasteczka z malinami, miękkie ciastka, ciastka z malinami i czekoladą, maliny, czekolada,

Źródło przepisu Tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *