KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY

mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

Mus z palonej białej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej czekolady do tortu. Mus z palonej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z palonej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białej czekolady oraz mus czekoladowy.
Do musu pasuje żelka wiśniowa, porzeczkowa lub malinowa, przepisy na żelki znajdziesz TUTAJ.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 16 cm:
  • 95-100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
  • 150 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika. 
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy paloną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  4. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  5. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  6. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  7. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z palonej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  8. Gotowy mus z palonej czekolady wykładamy na biszkopt/ciasto.
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  10. Wypieki z musem z palonej białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z palonej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Do musu użyłam białej czekolady z Wedel. Jedna z moich obserwatorek na Instagramie, Arleta, zrobiła mus z czekolady Milka i dała jej trochę więcej – 130 g. 

Smacznego 🙂


mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

mus z palonej białej czekolady

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz