KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY

mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

Mus z palonej białej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej czekolady do tortu. Mus z palonej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z palonej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białej czekolady oraz mus czekoladowy.
Do musu pasuje żelka wiśniowa, porzeczkowa lub malinowa, przepisy na żelki znajdziesz TUTAJ.

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 16 cm:
  • 95-100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
  • 150 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika. 
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy paloną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  4. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  5. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  6. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  7. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z palonej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  8. Gotowy mus z palonej czekolady wykładamy na biszkopt/ciasto.
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  10. Wypieki z musem z palonej białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z palonej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Do musu użyłam białej czekolady z Wedel. Jedna z moich obserwatorek na Instagramie, Arleta, zrobiła mus z czekolady Milka i dała jej trochę więcej – 130 g. 

Smacznego 🙂


mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz