KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA/ KREMY DO WYPIEKÓW

KREM DO DEKORACJI TORTÓW I BABECZEK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

Jeśli szukacie idealnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go znaleźliście!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Wiedziałam, że muszę go jeszcze tylko trochę dopracować i na 100% nada się do zadań specjalnych! Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą niestety ma kilka MAŁYCH wad, które wymieniłam w ‘Uwagach’, ale mimo tego jestem z niego bardzo zadowolona :).

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%*
  • 80 – 120 g białej czekolady, połamanej*
  • 150 – 200 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
  • biały barwnik spożywczy w żelu 

* Jeśli zależy Ci na na bardzo stabilnym kremie oraz gdy chcesz użyć dużej tylki do trawy/włosów (nr 234), polecam zwiększyć ilość czekolady i mascarpone. Do pozostałych przypadkach krem będzie idealny z mniejszą ilością czekolady i mascarpone. Użyłam śmietanki 36% z ‘Piątnica’. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość mascarpone, aby otrzymać stabilniejszy krem (ok 80g). 

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
  5. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Do tynkowania i dekorowania polecam:
 Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym

Uwagi:
  1. Kremem z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek i otynkujemy tort o śr 22 cm.
  2. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  3. Używając miksera planetarnego krem mieszamy na większych obrotach.
  4. Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor. 
  5. Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
  6. Krem nie nadaje się jako ‘podkład/tynk’ pod masę cukrową.
  7. Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać. 
  8. Do tej pory używałam do tego kremu tylki: 1M, 2D, 4B i dużą tylkę do trawy/włosów. Pozostałych nie testowałam. Jeśli będę miała okazję to zrobić poinformuję Cię o tym Tutaj.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie.

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

40 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kasia
    21 lipca 2018 at 17:22

    Witam. Czy moge uzyc tego kremu do przelozenia tortu? Myslalam jeden blat przelozyc wlasnie tym kremem i dorzucic do niego borowki amerykanskie a drugi fruzelina brzoskwiniowa. Czy to dobry pomysl? I czy zostanie jeszcze kremu do dekoracji?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lipca 2018 at 17:42

      Można, jak najbardziej. Tylko nie wiem czy starczy do dekoracji. Jaka średnica tortu?

      • Odpowiedź
        Kasia
        21 lipca 2018 at 17:59

        Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz. Tortownica 24cm. Jesli moze braknac kremu to zrobic podwojna porcje? I mam jeszcze pytanie odnosnie fruzeliny brzoskwiniowej. Mam swieze brzoskwinie i zastanawiam sie czy uzyc samej wody czy moze kupic jakis sok brzoskwiniowy?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 lipca 2018 at 11:05

          Tego kremu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 22cm. Zrobiłabym z 2 lub nawet 2,5 porcji. Do świeżych brzoskwiń można dodać sok. Dodałabym trochę wody do tego soku, ponieważ one są bardzo słodkie. Ale to kwestia gustu 🙂

  • Odpowiedź
    Justyna
    6 lipca 2018 at 22:26

    A co jest śmietanka się zagotuje?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 lipca 2018 at 23:06

      Nic się nie stanie, ale wtedy łatwo przypalić śmietankę, dlatego bezpieczniej jest nie doprowadzić jej do wrzenia :). Wystarczy, że śmietanka będzie bardzo gorąca i czekolada się rozpuści. Biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, aby się rozpuściła.

  • Odpowiedź
    Monika
    4 czerwca 2018 at 14:23

    Witam, jaki krem poleciałaby pani do tylko 233-szykuje mi się ciasteczkowy potwór na roczek, a do kremu maślanego nie mogę się przekonać w smaku 😛

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 czerwca 2018 at 21:44

      Hmmm. Myślałam kiedyś o ganache czekoladowym. Rozpuścić czekoladę w śmietance. Poczekać aż ostygnie i zgęstnieje. Tylko trzeba uważać, aby nie stwardniał. Jeśli włosy mają być kolorowe, to zrobiłabym z białej czekolady i dodała barwnik biały, a potem kolorowy.

      • Odpowiedź
        Monika
        5 czerwca 2018 at 16:18

        Po wystygnięciu ubić śmietanę z czekoladą ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 czerwca 2018 at 16:47

          Nie. Nie ubijamy. Jak ostygnie i zgęstnieje ganache będzie kremowe, jak nutella, nawet gęściejsze. Taki krem nakładamy do worka cukierniczego i dekorujemy tort. Nie robiłam włosów z ganache, dlatego nie wiem jaki dokładnie będzie efekt. Proporcje zrobiłabym 2:1 (200g czekolady gorzkiej i 100ml śmietanki 30/36%). W przypadku białej czekolady robimy 3:1.

  • Odpowiedź
    KASIA
    5 kwietnia 2018 at 20:37

    Czy mascarpone można czymś zastąpić? Jest dość drogi.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 kwietnia 2018 at 20:42

      Nie próbowałam. Ale może serek ‘Milandia’ z Piątnicy. Konsystencja podobna. Smak trochę słonawy, ale nie tak bardzo jak ‘Philadelphia’.

  • Odpowiedź
    Joanna
    22 marca 2018 at 12:17

    Witam,
    Czy do tej masy można dodać maliny w całości?

    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 marca 2018 at 12:41

      Jeśli chodzi i przełożenie tortu, to tak. Jednak zrobiłabym frużelinę malinową. Gdy maliny puszczą dużo soku krem może się ‘rozpaćkać’. Poukładałabym maliny na biszkopcie i na to nałożyła krem. Nie dodawałabym świeżych malin do kremu.

      • Odpowiedź
        Joanna
        22 marca 2018 at 20:02

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zrobić tort na chrzciny i nie mogę się zdecydować na krem milky way czy też ten właśnie z malinami. I tak pomyślałam czy jednego blatu nie przełożyć milky way, drugi z tego przepisu i dodać maliny, a otynkowac też kremem z przepisu wyżej. Tylko kompletnie nie potrafię sobie wyobrazić tych smaków razem. Czy według Pani to będzie pasować do siebie? 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 marca 2018 at 20:14

          Właśnie na grupie ktoś poruszył ten temat i dziewczyny polecają połączenie kremu milky way z musem malinowym. Jedna warstwa kremu milky way, a druga mus malinowy. Do otynkowania jak najbardziej ten krem z białą czekoladą. Można go sobie zabarwić na dowolny kolor. Jeśli potrzebny jest biały tynk to koniecznie trzeba dodać biały wybielacz/barwnik w żelu.

          • Joanna
            22 marca 2018 at 20:22

            Dobrze, że Pani wspomniała o tym wybielaczu, bo jakoś nie pomyślałam, że przecież czekolada nie jest czysto biała. Z tym musem super pomysł. Dołączę do grupy 🙂

  • Odpowiedź
    Aga
    18 marca 2018 at 18:40

    chcialam zrobić tort jednorożca i zastanawiam się czy ten krem nada się na obłożenie tortu i zrobienie grzywy? Wszędzie robią z masy maślanej ale ja bym chciała żeby tort nie tylko pięknie wyglądał ale był również smaczny 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 marca 2018 at 11:13

      Krem się nada. Ale ozdoby z masy cukrowej koniecznie trzeba zabezpieczyć np. białą czekoladą, ponieważ ten krem nie nadaje się pod masę cukrowa. Do tego kremu koniecznie śmietanka 36%, aby był stabilny. Krem nie jest tak wytrzymały jak maślany, dlatego efekt może nie spełniać oczekiwań. Dobry w smaku krem maślany to ten z dodatkiem mleka skondensowanego. W smaku ciut lepszy od tego na bezie szwajcarskiej.

      • Odpowiedź
        Aga
        20 marca 2018 at 09:25

        Dziękuję bardzo

  • Odpowiedź
    Monika
    15 marca 2018 at 08:49

    Witam,
    Jakie barwniki są najlepsze do barwienia tego kremu?

  • Odpowiedź
    Joanna
    6 marca 2018 at 16:57

    Czy barwnik można dodać na samym końcu? Bo chciałabym zrobić tynk ombre na torcie 😊

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2018 at 18:26

      Tak, można. Ja dodawałam wcześniej, aby mieć pewność, że równomiernie mi się krem zabarwi. Potem i tak często dodawałam odrobinę barwnika, bo mascarpone rozjaśniało krem 🙂

  • Odpowiedź
    magdzia
    18 lutego 2018 at 13:28

    Witam czy krem nadaje się do przełożenia kruchych spodów tylką ( chodzi mi o uzyskanie piłeczek/kuleczek) i nakrycie drugim spodem kruchym? Chciałabym zrobić tort w formie cyferek z kruchych blatów i poszukuje dosyć sztywnego kremu, może ktoś coś doradzi.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 lutego 2018 at 15:26

      Tak, ten krem się nadaje. Proszę tylko koniecznie dać śmietankę 36% i większą ilość serka mascarpone. Wtedy krem będzie stabilny. Można również dać więcej białej czekolady, aby krem był trochę słodszy.

      • Odpowiedź
        magdzia
        18 lutego 2018 at 19:15

        dziękuję slicznie za odpowiedz.

  • Odpowiedź
    polakijka
    14 lutego 2018 at 10:52

    Dzień dobry. Mam pytanie. Czy na ten krem mogę położyć opłatek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lutego 2018 at 12:21

      Tak. On jest gęściejszy od zwykłego kremu śmietankowego i nie puszcza tak dużo wody. Dlatego opłatek wytrzyma. Najlepiej położyć go wieczorem, dzień przed podaniem :).

      • Odpowiedź
        polakijka
        14 lutego 2018 at 12:47

        Dziękuje bardzo za odpowiedź. Krem wypróbowałam przy innym torcie i jest fantastyczny. Raczej z niego już nie zrezygnuje, chyba że coś nowego pani wymyśli 😀

  • Odpowiedź
    polakijka
    4 lutego 2018 at 14:04

    Czy mogę tym kremem obłożyć tort?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      4 lutego 2018 at 15:55

      Jeśli chodzi o otynkowanie, to tak. Przełożyć tym kremem tort również można. Wtedy pomijamy barwnik 🙂 Krem jest słodki, więc warto biszkopt przełożyć frużeliną z owoców, np. malinową. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        polakijka
        4 lutego 2018 at 21:33

        Dziękuje bardzo. Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Alicja
    5 stycznia 2018 at 19:36

    Jakiej tylki używasz do róż?
    Mogę prosić o nazwę i ewentualnie gdzie można taką kupić 🙂

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      5 stycznia 2018 at 20:51

      Używam dwóch tylek: Wilton 1M i 2D. Tylką 1M dekorowałam tort z różami: https://slodkipomysl.pl/tort-z-michalkami-i-rozami, a tylką 2D babeczki z białym kremem, które widzisz w przepisie na krem z białą czekoladą. Tylki kupuję w dwóch sklepach: dlasmaku.com.pl i pudercukier.pl. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Grażyna
      22 stycznia 2018 at 19:47

      Czy tort z taką masą można obłożyć masą cukrową

      • Odpowiedź
        Słodki Pomysł
        22 stycznia 2018 at 20:44

        Nie. Można użyć kremu maślanego z bezą szwajcarską. Można też zrobić tynk z ganache 2:1. Czyli 200g gorzkiej czekolady rozpuścić w 100ml gorącej śmietance 30%. Jak ostygnie i ganache będzie mieć konsystencję Nutelli to tynkujesz tym tort.

  • Odpowiedź
    Diana
    6 października 2017 at 18:01

    Krem nadaje się świetnie do rzeczy typu włosy i małe kwiatki czy dekoracja babeczek, przy różach niestety jest zbyt mało stabilny 🙂

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      6 października 2017 at 20:44

      Dziękuję, że pochwaliłaś się tortem i pokazałaś jak sprawuje się krem przy tylce do płatków :). Do tak misternej roboty to chyba tylko krem maślany się nadaje. Tort śliczny! Pozdrawiam :).

    • Odpowiedź
      Justa
      7 października 2017 at 23:44

      Krem świetnie nadaje się do dekoracji babeczek,muffinek.Długo szukałam dobrego przepisu,a ten jest najlepszy.Precyzyjny i dokładny opis krok po kroku.

  • Zostaw komentarz