KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM DO DEKORACJI TORTÓW I BABECZEK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

Jeśli szukacie idealnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go znaleźliście!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Wiedziałam, że muszę go jeszcze tylko trochę dopracować i na 100% nada się do zadań specjalnych! Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą niestety ma kilka MAŁYCH wad, które wymieniłam w ‘Uwagach’, ale mimo tego jestem z niego bardzo zadowolona :).

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%*
  • 80 – 120 g białej czekolady, połamanej*
  • 150 – 200 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
  • biały barwnik spożywczy w żelu 

* Jeśli zależy Ci na na bardzo stabilnym kremie oraz gdy chcesz użyć dużej tylki do trawy/włosów (nr 234), polecam zwiększyć ilość czekolady i mascarpone. Do pozostałych przypadkach krem będzie idealny z mniejszą ilością czekolady i mascarpone. Użyłam śmietanki 36% z ‘Piątnica’. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość mascarpone, aby otrzymać stabilniejszy krem (ok 80g). 

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
  2. W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
  5. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Do tynkowania i dekorowania polecam:
 Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Krem maślany z mlekiem w proszku – milky way

Uwagi:
  1. Kremem z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek i otynkujemy tort o śr 22 cm.
  2. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  3. Używając miksera planetarnego krem mieszamy na większych obrotach.
  4. Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor. 
  5. Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
  6. Krem nie nadaje się jako ‘podkład/tynk’ pod masę cukrową.
  7. Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać. 
  8. Do tej pory używałam do tego kremu tylki: 1M, 2D, 4B i dużą tylkę do trawy/włosów. Pozostałych nie testowałam. Jeśli będę miała okazję to zrobić poinformuję Cię o tym Tutaj.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

53 komentarze

  • Odpowiedź
    paula
    20 listopada 2018 at 15:10

    czy ten krem nada się do tulipanów szprycowanych tylką rosyjską? potrzebuję sztywnego kremu do kwiatków

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 listopada 2018 at 18:01

      Nie używałam tego kremu do tylek rosyjskich. Ciężko mi powiedzieć. Lepszy na pewno będzie krem maślany.

  • Odpowiedź
    LOLEK
    16 listopada 2018 at 19:05

    Witam, mam na dzisiaj w planach zrobić muffinki i chciałam je udekorować tym kremem. Zastanawiam się jakie proporcje powinny być aby wystarczyło na 24 muffinki? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Emilia
    8 października 2018 at 17:46

    Ja mam jeszcze jedno pytanie tym razem tutaj. Wiem już, że tego kremu użyję do przełożenia tortu, natomiast zastanawiam się czy nada się on do otynkowania pod polewę lustrzaną? W porównaniu do kremu na bezie, ten jest o wiele smaczniejszy (co nie znaczy, że tamten w cale mi nie smakuje, tylko ten jest po prostu “lżejszy” ). Polewy mirror glaze jeszcze nie robiłam, więc nie wiem jak zachowuje się ten krem pod nią. Czy lepiej będzie użyć kremu bardziej stabilnego (np. z mlekiem w proszku)? Dodam jeszcze, że tort musi przetrwać 2 godzinną podróż w mało komfortowych dla niego warunkach lecz z dołożeniem wszelkiej staranności z mojej strony, aby było mu jak najchłodniej 🙂 Będę wdzięczna za każdą poradę.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 października 2018 at 18:14

      Nie wiem dokładnie czy krem na śmietance i mascarpone nadaje się pod polewę lustrzaną. Sprawdzę to i dam znać. Ale jeśli tort ma być przewożony, to polecam krem maślany. Smaczny i szybki jest ten z mlekiem skondensowanym. Z mlekiem w proszku też będzie dobry :). W sumie każdy krem z masłem nadaje się idealnie 🙂

      • Odpowiedź
        Emilia
        9 października 2018 at 13:03

        Dziękuję za odpowiedź. Ja nie jestem przekonana do kremu z masłem, gdyż tort przed polaniem polewą lustrzaną muszę zamrozić na 1-2 godz. i boję się, że popęka. Poszukując odpowiedzi na moje pytanie, natrafiłam na stronę, gdzie pewna pani pisała, że “użycie kremu z masłem pod polewę lustrzaną to był błąd” ponieważ cała polewa po bokach zwyczajnie spłynęła. Nie wiem dokładnie jaki był ten krem z masłem, czy może miała kiepski przepis na polewę lustrzaną, czy za ciepłą polewę albo coś innego, czy faktycznie taki krem się nie nadaje? Będę Ci bardzo wdzięczna za pomoc i każdą radę w tym temacie.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 października 2018 at 14:09

          Z tego co się dowiedziałam to każdy krem można dać pod polewę lustrzaną. Ważne, aby tort dobrze schłodzić. Co do polewy i metody jej nakładanie to nie pomogę, bo jej nie robiłam. Polewa spływa gdy jest za ciepła.

          • Emilia
            9 października 2018 at 14:20

            Super! Bardzo Ci dziękuję! Dzisiaj spróbuję zrobić mini torcik lub 2 i przetestuję kremy i przepis na polewę. Może nawet zabiorę je na przejażdżkę żeby sprawdzić jak się będą zachowywać 🙂 Jeszcze raz wielkie dzięki! A w ogóle to bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę. Robisz kawał dobrej roboty dzieląc się z nami swoimi przepisami na pyszne słodkości! I jeszcze wszystko tak ładnie, i dokładnie opisane, a jak się patrzy na zdjęcia, to aż się chce lizać monitor 🙂

          • Emilia
            19 października 2018 at 16:52

            Cześć. Chciałam napisać, że udało mi się zrobić torcik z Twoimi kremami. Zrezygnowałam też z polewy lustrzanej. Tzn. polewa była, ale ponieważ nie wyglądała najlepiej ( w mgnieniu oka zastygała i porobiły się zacieki mimo iż zrobiłam wszystko tak jak w przepisach), to ją zdjęłam razem z kremem z białej czekolady, którym otynkowałam tort, (ps. faktycznie ten krem się nadaje). Tort otynkowałam kremem Milky Way z mlekiem w proszku i zrobiłam z niego też dekoracje. Bardzo fajnie mi się z nim pracowało i do tego jest smaczny. Tylko kolorystycznie wyszło kiepsko. Miało być na różowo, ale ponieważ resztkę barwnika użyłam do nieszczęsnej polewy, to zostały mi w szafce tylko żółty i niebieski. Tort zrobiłam z jasnego biszkoptu (11 jajek, śr 30cm. – ubiłam wszystko ręcznym mikserem, upiekł się pięknie) w środku krem z białymi michałkami i ferrero, do tego dzem porzeczkowy. Kształt serca wycięłam sama z własnego szablonu. Nie mam wprawy w dekorowaniu tortów, ale jak na pierwszy raz z takim kształtem i formatem tortu, to i tak jestem z siebie dumna. I jeszcze udało mi się zrobić dekoracje z temperowanej czekolady. Dziękuję Ci Magdo za wszystkie rady i Twojego bloga.

          • Magdalena Indyka
            19 października 2018 at 22:38

            Torcik cudny!!! Jaki brak wprawy? Wyszedł super! Też ostatnio robiłam serce, gdzie piekłam okrągły biszkopt i potem wycinałam serce. Super sposób, gdy brak formy lub rantu 🙂

  • Odpowiedź
    Klaudia
    19 sierpnia 2018 at 18:55

    Witam. Mam pytanko. Otóż robię synkowi tort na 2 urodziny. Biszkopt już się piecze. Jutro zamierzam składać a w środę dekorowanie. I tu pojawia się pytania. Chcę tym kremem przełożyć i otynkowac tort. Średnica 24 cm. Czy podwojna porcja wystarczy? Drugie pytanko. Czy jak jutro zrobię krem to może czekać na następny dzień w lodówce na tynkowanie i dekoracje? I czy skoro jutro chce składać to czy fruzelina malinowa zrobić dzis czy jutro? Ohhm.?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2018 at 20:22

      Frużelinę dzisiaj. Krem z tego co pamiętam wystarczy na otynkowanie 22cm. Więc zrobiłabym 2,5 porcji. Do tynkowania i dekorowania najlepiej świeży krem zrobić. Jutro składanie, a w środę dekorowanie? A nie we wtorek? Jeśli w środę dekorujesz, to ze spokojem we wtorek można złożyć tort :).

  • Odpowiedź
    Kasia
    21 lipca 2018 at 17:22

    Witam. Czy moge uzyc tego kremu do przelozenia tortu? Myslalam jeden blat przelozyc wlasnie tym kremem i dorzucic do niego borowki amerykanskie a drugi fruzelina brzoskwiniowa. Czy to dobry pomysl? I czy zostanie jeszcze kremu do dekoracji?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lipca 2018 at 17:42

      Można, jak najbardziej. Tylko nie wiem czy starczy do dekoracji. Jaka średnica tortu?

      • Odpowiedź
        Kasia
        21 lipca 2018 at 17:59

        Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz. Tortownica 24cm. Jesli moze braknac kremu to zrobic podwojna porcje? I mam jeszcze pytanie odnosnie fruzeliny brzoskwiniowej. Mam swieze brzoskwinie i zastanawiam sie czy uzyc samej wody czy moze kupic jakis sok brzoskwiniowy?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 lipca 2018 at 11:05

          Tego kremu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 22cm. Zrobiłabym z 2 lub nawet 2,5 porcji. Do świeżych brzoskwiń można dodać sok. Dodałabym trochę wody do tego soku, ponieważ one są bardzo słodkie. Ale to kwestia gustu 🙂

  • Odpowiedź
    Justyna
    6 lipca 2018 at 22:26

    A co jest śmietanka się zagotuje?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 lipca 2018 at 23:06

      Nic się nie stanie, ale wtedy łatwo przypalić śmietankę, dlatego bezpieczniej jest nie doprowadzić jej do wrzenia :). Wystarczy, że śmietanka będzie bardzo gorąca i czekolada się rozpuści. Biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, aby się rozpuściła.

  • Odpowiedź
    Monika
    4 czerwca 2018 at 14:23

    Witam, jaki krem poleciałaby pani do tylko 233-szykuje mi się ciasteczkowy potwór na roczek, a do kremu maślanego nie mogę się przekonać w smaku 😛

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 czerwca 2018 at 21:44

      Hmmm. Myślałam kiedyś o ganache czekoladowym. Rozpuścić czekoladę w śmietance. Poczekać aż ostygnie i zgęstnieje. Tylko trzeba uważać, aby nie stwardniał. Jeśli włosy mają być kolorowe, to zrobiłabym z białej czekolady i dodała barwnik biały, a potem kolorowy.

      • Odpowiedź
        Monika
        5 czerwca 2018 at 16:18

        Po wystygnięciu ubić śmietanę z czekoladą ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 czerwca 2018 at 16:47

          Nie. Nie ubijamy. Jak ostygnie i zgęstnieje ganache będzie kremowe, jak nutella, nawet gęściejsze. Taki krem nakładamy do worka cukierniczego i dekorujemy tort. Nie robiłam włosów z ganache, dlatego nie wiem jaki dokładnie będzie efekt. Proporcje zrobiłabym 2:1 (200g czekolady gorzkiej i 100ml śmietanki 30/36%). W przypadku białej czekolady robimy 3:1.

  • Odpowiedź
    KASIA
    5 kwietnia 2018 at 20:37

    Czy mascarpone można czymś zastąpić? Jest dość drogi.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 kwietnia 2018 at 20:42

      Nie próbowałam. Ale może serek ‘Milandia’ z Piątnicy. Konsystencja podobna. Smak trochę słonawy, ale nie tak bardzo jak ‘Philadelphia’.

  • Odpowiedź
    Joanna
    22 marca 2018 at 12:17

    Witam,
    Czy do tej masy można dodać maliny w całości?

    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 marca 2018 at 12:41

      Jeśli chodzi i przełożenie tortu, to tak. Jednak zrobiłabym frużelinę malinową. Gdy maliny puszczą dużo soku krem może się ‘rozpaćkać’. Poukładałabym maliny na biszkopcie i na to nałożyła krem. Nie dodawałabym świeżych malin do kremu.

      • Odpowiedź
        Joanna
        22 marca 2018 at 20:02

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zrobić tort na chrzciny i nie mogę się zdecydować na krem milky way czy też ten właśnie z malinami. I tak pomyślałam czy jednego blatu nie przełożyć milky way, drugi z tego przepisu i dodać maliny, a otynkowac też kremem z przepisu wyżej. Tylko kompletnie nie potrafię sobie wyobrazić tych smaków razem. Czy według Pani to będzie pasować do siebie? 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 marca 2018 at 20:14

          Właśnie na grupie ktoś poruszył ten temat i dziewczyny polecają połączenie kremu milky way z musem malinowym. Jedna warstwa kremu milky way, a druga mus malinowy. Do otynkowania jak najbardziej ten krem z białą czekoladą. Można go sobie zabarwić na dowolny kolor. Jeśli potrzebny jest biały tynk to koniecznie trzeba dodać biały wybielacz/barwnik w żelu.

          • Joanna
            22 marca 2018 at 20:22

            Dobrze, że Pani wspomniała o tym wybielaczu, bo jakoś nie pomyślałam, że przecież czekolada nie jest czysto biała. Z tym musem super pomysł. Dołączę do grupy 🙂

  • Odpowiedź
    Aga
    18 marca 2018 at 18:40

    chcialam zrobić tort jednorożca i zastanawiam się czy ten krem nada się na obłożenie tortu i zrobienie grzywy? Wszędzie robią z masy maślanej ale ja bym chciała żeby tort nie tylko pięknie wyglądał ale był również smaczny 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 marca 2018 at 11:13

      Krem się nada. Ale ozdoby z masy cukrowej koniecznie trzeba zabezpieczyć np. białą czekoladą, ponieważ ten krem nie nadaje się pod masę cukrowa. Do tego kremu koniecznie śmietanka 36%, aby był stabilny. Krem nie jest tak wytrzymały jak maślany, dlatego efekt może nie spełniać oczekiwań. Dobry w smaku krem maślany to ten z dodatkiem mleka skondensowanego. W smaku ciut lepszy od tego na bezie szwajcarskiej.

      • Odpowiedź
        Aga
        20 marca 2018 at 09:25

        Dziękuję bardzo

  • Odpowiedź
    Monika
    15 marca 2018 at 08:49

    Witam,
    Jakie barwniki są najlepsze do barwienia tego kremu?

  • Odpowiedź
    Joanna
    6 marca 2018 at 16:57

    Czy barwnik można dodać na samym końcu? Bo chciałabym zrobić tynk ombre na torcie 😊

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2018 at 18:26

      Tak, można. Ja dodawałam wcześniej, aby mieć pewność, że równomiernie mi się krem zabarwi. Potem i tak często dodawałam odrobinę barwnika, bo mascarpone rozjaśniało krem 🙂

  • Odpowiedź
    magdzia
    18 lutego 2018 at 13:28

    Witam czy krem nadaje się do przełożenia kruchych spodów tylką ( chodzi mi o uzyskanie piłeczek/kuleczek) i nakrycie drugim spodem kruchym? Chciałabym zrobić tort w formie cyferek z kruchych blatów i poszukuje dosyć sztywnego kremu, może ktoś coś doradzi.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 lutego 2018 at 15:26

      Tak, ten krem się nadaje. Proszę tylko koniecznie dać śmietankę 36% i większą ilość serka mascarpone. Wtedy krem będzie stabilny. Można również dać więcej białej czekolady, aby krem był trochę słodszy.

      • Odpowiedź
        magdzia
        18 lutego 2018 at 19:15

        dziękuję slicznie za odpowiedz.

  • Odpowiedź
    polakijka
    14 lutego 2018 at 10:52

    Dzień dobry. Mam pytanie. Czy na ten krem mogę położyć opłatek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lutego 2018 at 12:21

      Tak. On jest gęściejszy od zwykłego kremu śmietankowego i nie puszcza tak dużo wody. Dlatego opłatek wytrzyma. Najlepiej położyć go wieczorem, dzień przed podaniem :).

      • Odpowiedź
        polakijka
        14 lutego 2018 at 12:47

        Dziękuje bardzo za odpowiedź. Krem wypróbowałam przy innym torcie i jest fantastyczny. Raczej z niego już nie zrezygnuje, chyba że coś nowego pani wymyśli 😀

  • Odpowiedź
    polakijka
    4 lutego 2018 at 14:04

    Czy mogę tym kremem obłożyć tort?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      4 lutego 2018 at 15:55

      Jeśli chodzi o otynkowanie, to tak. Przełożyć tym kremem tort również można. Wtedy pomijamy barwnik 🙂 Krem jest słodki, więc warto biszkopt przełożyć frużeliną z owoców, np. malinową. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        polakijka
        4 lutego 2018 at 21:33

        Dziękuje bardzo. Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Alicja
    5 stycznia 2018 at 19:36

    Jakiej tylki używasz do róż?
    Mogę prosić o nazwę i ewentualnie gdzie można taką kupić 🙂

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      5 stycznia 2018 at 20:51

      Używam dwóch tylek: Wilton 1M i 2D. Tylką 1M dekorowałam tort z różami: https://slodkipomysl.pl/tort-z-michalkami-i-rozami, a tylką 2D babeczki z białym kremem, które widzisz w przepisie na krem z białą czekoladą. Tylki kupuję w dwóch sklepach: dlasmaku.com.pl i pudercukier.pl. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Grażyna
      22 stycznia 2018 at 19:47

      Czy tort z taką masą można obłożyć masą cukrową

      • Odpowiedź
        Słodki Pomysł
        22 stycznia 2018 at 20:44

        Nie. Można użyć kremu maślanego z bezą szwajcarską. Można też zrobić tynk z ganache 2:1. Czyli 200g gorzkiej czekolady rozpuścić w 100ml gorącej śmietance 30%. Jak ostygnie i ganache będzie mieć konsystencję Nutelli to tynkujesz tym tort.

  • Odpowiedź
    Diana
    6 października 2017 at 18:01

    Krem nadaje się świetnie do rzeczy typu włosy i małe kwiatki czy dekoracja babeczek, przy różach niestety jest zbyt mało stabilny 🙂

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      6 października 2017 at 20:44

      Dziękuję, że pochwaliłaś się tortem i pokazałaś jak sprawuje się krem przy tylce do płatków :). Do tak misternej roboty to chyba tylko krem maślany się nadaje. Tort śliczny! Pozdrawiam :).

    • Odpowiedź
      Justa
      7 października 2017 at 23:44

      Krem świetnie nadaje się do dekoracji babeczek,muffinek.Długo szukałam dobrego przepisu,a ten jest najlepszy.Precyzyjny i dokładny opis krok po kroku.

  • Zostaw komentarz