KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM DO DEKORACJI TORTÓW I BABECZEK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,
Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE.

Jeśli szukacie idealnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go znaleźliście!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Wiedziałam, że muszę go jeszcze tylko trochę dopracować i na 100% nada się do zadań specjalnych. Koniecznie przeczytajcie ‘Uwagi’ pod przepisem!

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%*
  • 80 – 120 g białej czekolady, połamanej*
  • 150 – 200 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
  • biały barwnik spożywczy w żelu 

* Jeśli zależy Ci na na bardzo stabilnym kremie oraz gdy chcesz użyć dużej tylki do trawy/włosów (nr 234), polecam zwiększyć ilość czekolady i mascarpone. Do pozostałych przypadkach krem będzie idealny z mniejszą ilością czekolady i mascarpone. Użyłam śmietanki 36% z ‘Piątnica’. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość mascarpone, aby otrzymać stabilniejszy krem. 

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
  2. W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
  5. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Do tynkowania i dekorowania polecam:
 Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Krem maślany z mlekiem w proszku – milky way
Krem maślany z mascarpone do tynkowania tortu

Uwagi:
  1. Kremem z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek i otynkujemy tort o śr 22 cm.
  2. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  3. Używając miksera planetarnego krem mieszamy na większych obrotach.
  4. Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor. 
  5. Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
  6. Krem nie nadaje się jako ‘podkład/tynk’ pod masę cukrową.
  7. Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać. 

Smacznego 🙂


krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

Polecam również:

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

102 komentarze

  • Odpowiedź
    Kkasiaasiakasiakkaskk
    10 października 2019 at 20:25

    Pani Magdaleno, a ktory z tych kremow do tynkowania, najbardziej poleca Pani smakowo?! Bede robic tort dla dzieci i na gore klasc oplatek waflowy. Dziekuje z gory za odpowiedź. Pozdrawiam kasia

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 października 2019 at 23:09

      Krem z białą czekoladą, śmietanką i mascarpone, krem maślany z mascarpone lub zwykły krem śmietankowy z mascarpone (taki jaki jest w torcie szwarcwaldzkim). Każdy krem się nada, ważne aby nie była to sama śmietanka. Wtedy opłatek bardzo nasiąka wodą.

  • Odpowiedź
    Iza
    7 sierpnia 2019 at 12:26

    Czy tort otynkowany takim kremem można polać dripem z białej czeko i kremówki? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Anna
    13 czerwca 2019 at 22:13

    Dobry wieczór 🙂 czy biała czekolada można zastąpić mleczna, bądź gorzka, czy tynk miał ciemny kolor?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 czerwca 2019 at 19:04

      Można. Kolor zależy od koloru czekolady. Przy mlecznej będzie brązowy 🙂

      • Odpowiedź
        ada108
        10 lipca 2019 at 10:21

        Witam. A czy można tym kremem dekorować na masie cukrowej? Pod wiem że nie można a na masę można go kłaść?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          10 lipca 2019 at 12:09

          Nie radzę. Masa cukrowa od kremu się rozpuści i będą przebarwienia na kremie.

  • Odpowiedź
    IWONA
    23 maja 2019 at 16:03

    Witam.
    Droga Pani, mam zamiar robić tort. Będzie jasny biszkopt, beza i chcę to przełożyć kremem maślanym.
    Czy pomysł dekoracji tortu (tynk i dekoracja tylkami) kremem z Pani przepisu to dobry pomysł (w którymś komentarzu przeczytałam, że mieszanie nie jest dobre ale nie zrozumiałam mieszanie czego 🙂 )?
    Czy na tym kremie będzie dobrze leżał płatek do dekoracji?
    Czy krem będzie miał biały kolor?

    Z góry dziękuję za podpowiedzi 🙂
    Iwona

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2019 at 22:42

      Kremem maślanym tynkujemy tort. Krem nie będzie idealnie biały, bo masło takie nie jest. Opłatek można kłaść na krem maślany, polecam cukrowy opłatek, ale zwykły też może być. Nie mieszamy kremu śmietankowego z maślanym. Chodzi o to, aby nie tynkować tortu kremem, którym się przełożyło tort (np. śmietankowy lub czekoladowy) i potem nakładać na to tynk z kremu maślanego.
      Mam nadzieję, że na wszystko odpowiedziałam 🙂
      Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Dominika
    25 kwietnia 2019 at 11:23

    dzień dobry 🙂
    czy tort obłożony tym kremem wytrzyma pół godzinną podróż?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 kwietnia 2019 at 12:29

      Wytrzyma 🙂 Proszę tylko wypiek z tym kremem dobrze schłodzić, a w samochodzie użyć klimatyzację, aby nie było za ciepło :).

  • Odpowiedź
    ELŻBIETA
    19 kwietnia 2019 at 17:48

    Witam.
    Popełniłam chyba błąd, bo białą czekoladę dodałam do zimnej śmietany i razem podgrzewałam.Czy jest to powodem że śmietana z czekoladą i barwnikiem nie zgęstniała.Włożyłam do lodówki i czekam .Czy może robić nowy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 kwietnia 2019 at 19:23

      Powinno wyjść. Proszę sprawdzić po kilku godzinach i w razie czego zrobić nowy kem. Ale jeśli masa wyszła jednolita, to nie powinno być problemu.

  • Odpowiedź
    ELŻBIETA
    17 kwietnia 2019 at 16:44

    Witam. Mam wielką ochotę zrobić ten krem do dekoracji tortu szwarcwaldzkiego na osiemnastę dla wnuczki .Niestety nie znalazłam czekolady białej marki MILKA WEDEL WAWEL Mam pytanie czy czekolada biała o mniejszej zawartości tłuszczu może być/taka jest w lidli i Biedronce.Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 kwietnia 2019 at 18:45

      Te o których piszesz mogą być. Dziewczyny na grupie wsparcia często piszą, że właśnie takich używają. Ale nie wiem dokładne jakich marek.

  • Odpowiedź
    Margott
    11 marca 2019 at 12:35

    Chciałabym zapytać czy można użyć barwnika w proszku? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 marca 2019 at 21:08

      Tak, tylko trzeba go rozpuścić w odrobinie spirytusu (można spróbować w śmietance, ale nie wiem czy się uda).

    • Odpowiedź
      Kasiakasiak
      28 maja 2019 at 15:35

      Pani Magdaleno, o ile powinnam zwiekszyc ilosc skladnikow, tak by starczylo na dekoracje tortu o srednicy 26-27 cm? Z gory dziekuje za pomoc 🙂

  • Odpowiedź
    Magdalena
    1 marca 2019 at 13:55

    Witam,
    dlaczego ten krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 marca 2019 at 00:22

      Krem zawiera śmietankę i mascarpone. Taki krem rozpuszcza masę cukrową. Jeśli zrobisz ganache czekoladowe (bez mascarpone) to już tego problemu nie ma.

  • Odpowiedź
    Edyta
    21 lutego 2019 at 22:28

    Witam. Nie wiem czy przebłlam krem czy co, ale wyszedł mi jakby zważony, nie jest gładki i lśniący :/ W smaku jest za to wyśmienity. Co mogłam zrobić nie tak? Wszystko robiłam wg przepisu.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lutego 2019 at 23:06

      Nie wiem co, ale mógł być za długo miksowany. Jeśli wszystko było schłodzone, to tylko na etapie miksowania coś poszło nie tak. Spróbuj podgrzać krem na parze wodnej i miksować, aż konsystencja będzie jednolita. Schłodź ponownie i krótko ubij. Nie za długo. Dziewczyny na grupie ratują w ten sposób zwarzone kremy. Warto spróbować.

      • Odpowiedź
        Edyta
        22 lutego 2019 at 15:12

        Po namyśle też doszłam do tego, że za długo ubijałam. Gdybym robiła to mikserem ręcznym, zapewne wszystko byłoby ok, ale ja robiłam planetarnym, krem osadzał się na ściankach, więc co chwila zgarniałam go pod ubijaczkę i za długo to wszystko trwało. Mimo to częścią masy, do której nie dodałam barwników obłożyłam tort i zrobiłam na bokach zdobienie szpatuła i nawet fajnie to wygląda. Dodanie barwników do pozostałej części kremu niestety pogorszyło sprawę, więc do zdobień zrobiłam krem maślany z mlekiem skondensowanym i wszystko skończyło się pięknym tortem 🙂 Po nocy spędzonej w lodówce nawet krem z barwnikami odzyskał nieco formę 😀 Do przepisu na pewno wrócę, ponieważ nie przepadam za kremami maślanymi, a ten ma bardzo dobry smak. Nie ratowałam już kremu podgrzewaniem, bo bałam się, że to wszystko popłynie. Ale krem się nie zmarnował, obłożyłam nim nadprogramowy mini torcik. Na zdjęciu widać efekt.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 lutego 2019 at 21:04

          Ojjj…takie mieszanie dobre nie jest. Ale ten duży torcik fajnie wyszedł :). Niezły stres przeżyłaś. Następnym razem będzie lepiej. Powodzenia i smacznego życzę!

  • Odpowiedź
    Maria
    31 stycznia 2019 at 18:43

    Witam, którego kremu objętościowo jest więcej w porównaniu do maślanego na bezie? Bo mam do zrobienia duży tort i zastanawiam się który krem jest ,, wydajniejszy” odnośnie kostki masła? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      31 stycznia 2019 at 20:33

      Nie wiem. Nigdy tego nie sprawdzałam i nie zastanawiałam się nad tym. Na blogu jest przelicznik foremek. Można obliczyć ilość składników i zobaczyć ile masła się zużyje, a ile śmietanki i mascarpone. Pozdrawiam :).

      • Odpowiedź
        Stefi
        14 sierpnia 2019 at 15:14

        Chciałabym zrobić ten krem w kilku odcieniach różu czy mogę dodać barwnik już na etapie miksowania lub po rozdzieleniu kremu do rękawów?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          15 sierpnia 2019 at 01:01

          Najlepiej dać podczas miksowania z mascarpone. Ten krem nie lubi długiego mieszania.

  • Odpowiedź
    Kasua
    27 stycznia 2019 at 17:52

    Jakie proporcje bym musiała mieć by starczyło mi na otynkowanie tortu fi 26 plus jakieś “bobki” na górze? No i czy można na taki krem położyć opłatek?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 stycznia 2019 at 18:16

      Tutaj jest przelicznik foremek. Można położyć opłatek. Ważne tylko, aby kolor kremu nie był zbyt ciemny, ponieważ przebije przez opłatek. Na dekoracje zrobiłabym krem z połowy porcji. Jedak nie jestem w stanie tego określić dokładnie.

      • Odpowiedź
        Marcin
        27 stycznia 2019 at 22:29

        Opłatek jest różowy z myszką minnie, krem też bym chciała zrobić różowy. A co do proporcji to ten sam krem będzie ok i do tynku i do dekoracji tak?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 stycznia 2019 at 22:35

          Taj, proporcje będą ok. Jeśli róż będzie bardzo jasny, to ok. Jeśli ciemny to dodaj do kremu, który nałożysz na wierch więcej mascarpone, aby go rozjaśnić.

        • Odpowiedź
          Patrycjs
          17 września 2019 at 15:38

          Czy krem nadaje się do wnętrza tortu do przełożenia biszkoptu? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Marta
    17 stycznia 2019 at 19:14

    Witam, mam pytanie. Chciałbym ozdobić tym kremem tort otynkowany czekoladowym ganache ( chodzi o uzyskanie jasnych kwiatów tylką 1M na ciemnym tle) czy to się uda? Jakich proporcji ganache powinnam użyć? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam serdecznie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 stycznia 2019 at 00:53

      Tym kremem śmiało można robić dekoracje tylką 1M na ganache. Niestety nie robiłam jeszcze tynku z ganache. Proporcje zależą od rodzaju czekolady. Zapraszam na moją grupę. Tam można zapytać o proporcje inne dziewczyny, które robią torty 🙂

  • Odpowiedź
    8 Ewa e
    15 stycznia 2019 at 14:16

    Nie wiem też czy ten krem mocno twardnieje po odstaniu w lodówce, proszę o radę czy dekoracje z żywych kwiatów na torcie otynkowanym takim kremem sprawdzą sie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 stycznia 2019 at 16:54

      Tak 🙂 Kwiatami możne udekorować tort z kremem śmietankowym (śmietanka+mascarpone). Krem mocno nie twardnieje.

      • Odpowiedź
        Ewa
        16 stycznia 2019 at 15:07

        Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze tylko jedna wątpliwość, czy jak rozpuszczę tą śmietane dzisiaj a w piątek będę ubijać, oczywiście w międzyczasie będę przechowywać w lodówce to nic się nie stanie?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 stycznia 2019 at 16:36

          Nic nie powinno się stać. Kiedyś zdarzyło mi się przetrzymać taką masę dzień dłużej przed ubiciem i wszystko było ok.

  • Odpowiedź
    Ewa
    15 stycznia 2019 at 12:38

    Zrobiłam babeczki z tym kremem, wyszły super, i zdobiłam je cukrowymi ozdobami, jednak mam teraz zrobić tort i chciałam otynkować go tym kremem i ozdobić żywymi kwiatami, z boku tortu chce ułożyć wzór ze złotych cukiereczków cukrowych i tutaj moja wątopliwość, czy na tym kremie takie ozdoby nie podejdą wodą i nie puszczą farby? Nie miałam możliwiści zaobserwować jak ozdoby na babeczkach wyglądały na drugi dzień. No i będą w pionie więc też się boję żeby nie zjechały.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 stycznia 2019 at 16:53

      Nie kładłam na tym kremie ozdób cukrowych. Zawsze trzeba je zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą. Na kremie z samej śmietanki i mascarpone ozdoby cukrowe szybko puszczają kolor. Ten krem jest stabilniejszy, ale nie wiem jak długo wytrzymają ozdoby. Jeśli masz możliwość dekoracji tuż przed podaniem, to nie ma problemu.

      • Odpowiedź
        Ewa
        16 stycznia 2019 at 15:14

        “zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą” tzn zamoczyć element który styka się z kremem w czekoladzie, to są malutkie perełki, nie wiem czy jest to wykonalne, ale skoro nie twardnieje bardzo to może faktycznie przyleje je tuż przed wydaniem 😊 dziękuję za radę i świetny przepis na krem, zrobił u mnie furorę 😍

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 stycznia 2019 at 16:38

          Wystarczy że delikatnie posmarujesz łyżeczką lub pędzelkiem miejsce styku. Tort przed dekoracją wyciągnij kilka minut wcześniej, aby krem się ocieplił i zmiękł, wtedy lepiej chwyci dekoracje.

  • Odpowiedź
    paula
    20 listopada 2018 at 15:10

    czy ten krem nada się do tulipanów szprycowanych tylką rosyjską? potrzebuję sztywnego kremu do kwiatków

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 listopada 2018 at 18:01

      Nie używałam tego kremu do tylek rosyjskich. Ciężko mi powiedzieć. Lepszy na pewno będzie krem maślany.

  • Odpowiedź
    LOLEK
    16 listopada 2018 at 19:05

    Witam, mam na dzisiaj w planach zrobić muffinki i chciałam je udekorować tym kremem. Zastanawiam się jakie proporcje powinny być aby wystarczyło na 24 muffinki? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Emilia
    8 października 2018 at 17:46

    Ja mam jeszcze jedno pytanie tym razem tutaj. Wiem już, że tego kremu użyję do przełożenia tortu, natomiast zastanawiam się czy nada się on do otynkowania pod polewę lustrzaną? W porównaniu do kremu na bezie, ten jest o wiele smaczniejszy (co nie znaczy, że tamten w cale mi nie smakuje, tylko ten jest po prostu “lżejszy” ). Polewy mirror glaze jeszcze nie robiłam, więc nie wiem jak zachowuje się ten krem pod nią. Czy lepiej będzie użyć kremu bardziej stabilnego (np. z mlekiem w proszku)? Dodam jeszcze, że tort musi przetrwać 2 godzinną podróż w mało komfortowych dla niego warunkach lecz z dołożeniem wszelkiej staranności z mojej strony, aby było mu jak najchłodniej 🙂 Będę wdzięczna za każdą poradę.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 października 2018 at 18:14

      Nie wiem dokładnie czy krem na śmietance i mascarpone nadaje się pod polewę lustrzaną. Sprawdzę to i dam znać. Ale jeśli tort ma być przewożony, to polecam krem maślany. Smaczny i szybki jest ten z mlekiem skondensowanym. Z mlekiem w proszku też będzie dobry :). W sumie każdy krem z masłem nadaje się idealnie 🙂

      • Odpowiedź
        Emilia
        9 października 2018 at 13:03

        Dziękuję za odpowiedź. Ja nie jestem przekonana do kremu z masłem, gdyż tort przed polaniem polewą lustrzaną muszę zamrozić na 1-2 godz. i boję się, że popęka. Poszukując odpowiedzi na moje pytanie, natrafiłam na stronę, gdzie pewna pani pisała, że “użycie kremu z masłem pod polewę lustrzaną to był błąd” ponieważ cała polewa po bokach zwyczajnie spłynęła. Nie wiem dokładnie jaki był ten krem z masłem, czy może miała kiepski przepis na polewę lustrzaną, czy za ciepłą polewę albo coś innego, czy faktycznie taki krem się nie nadaje? Będę Ci bardzo wdzięczna za pomoc i każdą radę w tym temacie.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 października 2018 at 14:09

          Z tego co się dowiedziałam to każdy krem można dać pod polewę lustrzaną. Ważne, aby tort dobrze schłodzić. Co do polewy i metody jej nakładanie to nie pomogę, bo jej nie robiłam. Polewa spływa gdy jest za ciepła.

          • Emilia
            9 października 2018 at 14:20

            Super! Bardzo Ci dziękuję! Dzisiaj spróbuję zrobić mini torcik lub 2 i przetestuję kremy i przepis na polewę. Może nawet zabiorę je na przejażdżkę żeby sprawdzić jak się będą zachowywać 🙂 Jeszcze raz wielkie dzięki! A w ogóle to bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę. Robisz kawał dobrej roboty dzieląc się z nami swoimi przepisami na pyszne słodkości! I jeszcze wszystko tak ładnie, i dokładnie opisane, a jak się patrzy na zdjęcia, to aż się chce lizać monitor 🙂

          • Emilia
            19 października 2018 at 16:52

            Cześć. Chciałam napisać, że udało mi się zrobić torcik z Twoimi kremami. Zrezygnowałam też z polewy lustrzanej. Tzn. polewa była, ale ponieważ nie wyglądała najlepiej ( w mgnieniu oka zastygała i porobiły się zacieki mimo iż zrobiłam wszystko tak jak w przepisach), to ją zdjęłam razem z kremem z białej czekolady, którym otynkowałam tort, (ps. faktycznie ten krem się nadaje). Tort otynkowałam kremem Milky Way z mlekiem w proszku i zrobiłam z niego też dekoracje. Bardzo fajnie mi się z nim pracowało i do tego jest smaczny. Tylko kolorystycznie wyszło kiepsko. Miało być na różowo, ale ponieważ resztkę barwnika użyłam do nieszczęsnej polewy, to zostały mi w szafce tylko żółty i niebieski. Tort zrobiłam z jasnego biszkoptu (11 jajek, śr 30cm. – ubiłam wszystko ręcznym mikserem, upiekł się pięknie) w środku krem z białymi michałkami i ferrero, do tego dzem porzeczkowy. Kształt serca wycięłam sama z własnego szablonu. Nie mam wprawy w dekorowaniu tortów, ale jak na pierwszy raz z takim kształtem i formatem tortu, to i tak jestem z siebie dumna. I jeszcze udało mi się zrobić dekoracje z temperowanej czekolady. Dziękuję Ci Magdo za wszystkie rady i Twojego bloga.

          • Magdalena Indyka
            19 października 2018 at 22:38

            Torcik cudny!!! Jaki brak wprawy? Wyszedł super! Też ostatnio robiłam serce, gdzie piekłam okrągły biszkopt i potem wycinałam serce. Super sposób, gdy brak formy lub rantu 🙂

  • Odpowiedź
    Klaudia
    19 sierpnia 2018 at 18:55

    Witam. Mam pytanko. Otóż robię synkowi tort na 2 urodziny. Biszkopt już się piecze. Jutro zamierzam składać a w środę dekorowanie. I tu pojawia się pytania. Chcę tym kremem przełożyć i otynkowac tort. Średnica 24 cm. Czy podwojna porcja wystarczy? Drugie pytanko. Czy jak jutro zrobię krem to może czekać na następny dzień w lodówce na tynkowanie i dekoracje? I czy skoro jutro chce składać to czy fruzelina malinowa zrobić dzis czy jutro? Ohhm.?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2018 at 20:22

      Frużelinę dzisiaj. Krem z tego co pamiętam wystarczy na otynkowanie 22cm. Więc zrobiłabym 2,5 porcji. Do tynkowania i dekorowania najlepiej świeży krem zrobić. Jutro składanie, a w środę dekorowanie? A nie we wtorek? Jeśli w środę dekorujesz, to ze spokojem we wtorek można złożyć tort :).

  • Odpowiedź
    Kasia
    21 lipca 2018 at 17:22

    Witam. Czy moge uzyc tego kremu do przelozenia tortu? Myslalam jeden blat przelozyc wlasnie tym kremem i dorzucic do niego borowki amerykanskie a drugi fruzelina brzoskwiniowa. Czy to dobry pomysl? I czy zostanie jeszcze kremu do dekoracji?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lipca 2018 at 17:42

      Można, jak najbardziej. Tylko nie wiem czy starczy do dekoracji. Jaka średnica tortu?

      • Odpowiedź
        Kasia
        21 lipca 2018 at 17:59

        Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz. Tortownica 24cm. Jesli moze braknac kremu to zrobic podwojna porcje? I mam jeszcze pytanie odnosnie fruzeliny brzoskwiniowej. Mam swieze brzoskwinie i zastanawiam sie czy uzyc samej wody czy moze kupic jakis sok brzoskwiniowy?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 lipca 2018 at 11:05

          Tego kremu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 22cm. Zrobiłabym z 2 lub nawet 2,5 porcji. Do świeżych brzoskwiń można dodać sok. Dodałabym trochę wody do tego soku, ponieważ one są bardzo słodkie. Ale to kwestia gustu 🙂

  • Odpowiedź
    Justyna
    6 lipca 2018 at 22:26

    A co jest śmietanka się zagotuje?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 lipca 2018 at 23:06

      Nic się nie stanie, ale wtedy łatwo przypalić śmietankę, dlatego bezpieczniej jest nie doprowadzić jej do wrzenia :). Wystarczy, że śmietanka będzie bardzo gorąca i czekolada się rozpuści. Biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, aby się rozpuściła.

  • Odpowiedź
    Monika
    4 czerwca 2018 at 14:23

    Witam, jaki krem poleciałaby pani do tylko 233-szykuje mi się ciasteczkowy potwór na roczek, a do kremu maślanego nie mogę się przekonać w smaku 😛

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 czerwca 2018 at 21:44

      Hmmm. Myślałam kiedyś o ganache czekoladowym. Rozpuścić czekoladę w śmietance. Poczekać aż ostygnie i zgęstnieje. Tylko trzeba uważać, aby nie stwardniał. Jeśli włosy mają być kolorowe, to zrobiłabym z białej czekolady i dodała barwnik biały, a potem kolorowy.

      • Odpowiedź
        Monika
        5 czerwca 2018 at 16:18

        Po wystygnięciu ubić śmietanę z czekoladą ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 czerwca 2018 at 16:47

          Nie. Nie ubijamy. Jak ostygnie i zgęstnieje ganache będzie kremowe, jak nutella, nawet gęściejsze. Taki krem nakładamy do worka cukierniczego i dekorujemy tort. Nie robiłam włosów z ganache, dlatego nie wiem jaki dokładnie będzie efekt. Proporcje zrobiłabym 2:1 (200g czekolady gorzkiej i 100ml śmietanki 30/36%). W przypadku białej czekolady robimy 3:1.

  • Odpowiedź
    KASIA
    5 kwietnia 2018 at 20:37

    Czy mascarpone można czymś zastąpić? Jest dość drogi.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 kwietnia 2018 at 20:42

      Nie próbowałam. Ale może serek ‘Milandia’ z Piątnicy. Konsystencja podobna. Smak trochę słonawy, ale nie tak bardzo jak ‘Philadelphia’.

  • Odpowiedź
    Joanna
    22 marca 2018 at 12:17

    Witam,
    Czy do tej masy można dodać maliny w całości?

    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 marca 2018 at 12:41

      Jeśli chodzi i przełożenie tortu, to tak. Jednak zrobiłabym frużelinę malinową. Gdy maliny puszczą dużo soku krem może się ‘rozpaćkać’. Poukładałabym maliny na biszkopcie i na to nałożyła krem. Nie dodawałabym świeżych malin do kremu.

      • Odpowiedź
        Joanna
        22 marca 2018 at 20:02

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zrobić tort na chrzciny i nie mogę się zdecydować na krem milky way czy też ten właśnie z malinami. I tak pomyślałam czy jednego blatu nie przełożyć milky way, drugi z tego przepisu i dodać maliny, a otynkowac też kremem z przepisu wyżej. Tylko kompletnie nie potrafię sobie wyobrazić tych smaków razem. Czy według Pani to będzie pasować do siebie? 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 marca 2018 at 20:14

          Właśnie na grupie ktoś poruszył ten temat i dziewczyny polecają połączenie kremu milky way z musem malinowym. Jedna warstwa kremu milky way, a druga mus malinowy. Do otynkowania jak najbardziej ten krem z białą czekoladą. Można go sobie zabarwić na dowolny kolor. Jeśli potrzebny jest biały tynk to koniecznie trzeba dodać biały wybielacz/barwnik w żelu.

          • Joanna
            22 marca 2018 at 20:22

            Dobrze, że Pani wspomniała o tym wybielaczu, bo jakoś nie pomyślałam, że przecież czekolada nie jest czysto biała. Z tym musem super pomysł. Dołączę do grupy 🙂

  • Odpowiedź
    Aga
    18 marca 2018 at 18:40

    chcialam zrobić tort jednorożca i zastanawiam się czy ten krem nada się na obłożenie tortu i zrobienie grzywy? Wszędzie robią z masy maślanej ale ja bym chciała żeby tort nie tylko pięknie wyglądał ale był również smaczny 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 marca 2018 at 11:13

      Krem się nada. Ale ozdoby z masy cukrowej koniecznie trzeba zabezpieczyć np. białą czekoladą, ponieważ ten krem nie nadaje się pod masę cukrowa. Do tego kremu koniecznie śmietanka 36%, aby był stabilny. Krem nie jest tak wytrzymały jak maślany, dlatego efekt może nie spełniać oczekiwań. Dobry w smaku krem maślany to ten z dodatkiem mleka skondensowanego. W smaku ciut lepszy od tego na bezie szwajcarskiej.

      • Odpowiedź
        Aga
        20 marca 2018 at 09:25

        Dziękuję bardzo

  • Odpowiedź
    Monika
    15 marca 2018 at 08:49

    Witam,
    Jakie barwniki są najlepsze do barwienia tego kremu?

  • Odpowiedź
    Joanna
    6 marca 2018 at 16:57

    Czy barwnik można dodać na samym końcu? Bo chciałabym zrobić tynk ombre na torcie 😊

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2018 at 18:26

      Tak, można. Ja dodawałam wcześniej, aby mieć pewność, że równomiernie mi się krem zabarwi. Potem i tak często dodawałam odrobinę barwnika, bo mascarpone rozjaśniało krem 🙂

  • Odpowiedź
    magdzia
    18 lutego 2018 at 13:28

    Witam czy krem nadaje się do przełożenia kruchych spodów tylką ( chodzi mi o uzyskanie piłeczek/kuleczek) i nakrycie drugim spodem kruchym? Chciałabym zrobić tort w formie cyferek z kruchych blatów i poszukuje dosyć sztywnego kremu, może ktoś coś doradzi.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 lutego 2018 at 15:26

      Tak, ten krem się nadaje. Proszę tylko koniecznie dać śmietankę 36% i większą ilość serka mascarpone. Wtedy krem będzie stabilny. Można również dać więcej białej czekolady, aby krem był trochę słodszy.

      • Odpowiedź
        magdzia
        18 lutego 2018 at 19:15

        dziękuję slicznie za odpowiedz.

  • Odpowiedź
    polakijka
    14 lutego 2018 at 10:52

    Dzień dobry. Mam pytanie. Czy na ten krem mogę położyć opłatek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lutego 2018 at 12:21

      Tak. On jest gęściejszy od zwykłego kremu śmietankowego i nie puszcza tak dużo wody. Dlatego opłatek wytrzyma. Najlepiej położyć go wieczorem, dzień przed podaniem :).

      • Odpowiedź
        polakijka
        14 lutego 2018 at 12:47

        Dziękuje bardzo za odpowiedź. Krem wypróbowałam przy innym torcie i jest fantastyczny. Raczej z niego już nie zrezygnuje, chyba że coś nowego pani wymyśli 😀

  • Odpowiedź
    polakijka
    4 lutego 2018 at 14:04

    Czy mogę tym kremem obłożyć tort?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      4 lutego 2018 at 15:55

      Jeśli chodzi o otynkowanie, to tak. Przełożyć tym kremem tort również można. Wtedy pomijamy barwnik 🙂 Krem jest słodki, więc warto biszkopt przełożyć frużeliną z owoców, np. malinową. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        polakijka
        4 lutego 2018 at 21:33

        Dziękuje bardzo. Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Alicja
    5 stycznia 2018 at 19:36

    Jakiej tylki używasz do róż?
    Mogę prosić o nazwę i ewentualnie gdzie można taką kupić 🙂

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      5 stycznia 2018 at 20:51

      Używam dwóch tylek: Wilton 1M i 2D. Tylką 1M dekorowałam tort z różami: https://slodkipomysl.pl/tort-z-michalkami-i-rozami, a tylką 2D babeczki z białym kremem, które widzisz w przepisie na krem z białą czekoladą. Tylki kupuję w dwóch sklepach: dlasmaku.com.pl i pudercukier.pl. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Grażyna
      22 stycznia 2018 at 19:47

      Czy tort z taką masą można obłożyć masą cukrową