Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

Jeśli szukacie idealnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go znaleźliście!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Wiedziałam, że muszę go jeszcze tylko trochę dopracować i na 100% nada się do zadań specjalnych! Dlatego po kilku udanych próbach mogę się dziś pochwalić moim małym sukcesem :). Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą niestety ma kilka MAŁYCH wad, które wymieniłam w ‘Uwagach’, ale mimo tego jestem z niego bardzo zadowolona :).

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 30/36%
  • 90 – 120 g białej czekolady, połamanej*
  • 150 – 200 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • barwnik spożywczy, kolor dowolny (opcjonalnie)

* Jeśli zależy Ci na na bardzo stabilnym kremie oraz gdy chcesz użyć dużej tylki do trawy/włosów (nr 234), polecam zwiększyć ilość czekolady i mascarpone. Do pozostałych przypadkach krem będzie idealny z mniejszą ilością czekolady i mascarpone.

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę (jeśli zostaną grudki w masie, to przecedzamy ją przez sitko). Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (4-6 godz.).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Gotowym kremem możemy dekorować wypieki od razu lub po kilkuminutowym schładzaniu go w lodówce. Nie trzymamy kremu w lodówce do za długo, aby za bardzo nie stężał (ja dekorowałam babeczki bezpośrednio po zrobieniu kemu). Gotowy krem przekładamy go do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).

 

Uwagi:
  1. Kremem z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek.
  2. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  3. Używając miksera planetarnego krem mieszamy na większych obrotach.
  4. Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
  5. Krem nie nadaje się jako ‘podkład/tynk’ pod masę cukrową.
  6. Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, jest za delikatny.
  7. Do tej pory używałam do tego kremu tylki: 1M, 2D, 4B i dużą tylkę do trawy/włosów. Pozostałych nie testowałam. Jeśli będę miała okazję to zrobić poinformuję Cię o tym tutaj, w grupie lub na Fanpage Słodki Pomysł.
  8. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

3 thoughts on “Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą

  1. Krem nadaje się świetnie do rzeczy typu włosy i małe kwiatki czy dekoracja babeczek, przy różach niestety jest zbyt mało stabilny 🙂

    1. Dziękuję, że pochwaliłaś się tortem i pokazałaś jak sprawuje się krem przy tylce do płatków :). Do tak misternej roboty to chyba tylko krem maślany się nadaje. Tort śliczny! Pozdrawiam :).

    2. Krem świetnie nadaje się do dekoracji babeczek,muffinek.Długo szukałam dobrego przepisu,a ten jest najlepszy.Precyzyjny i dokładny opis krok po kroku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *