Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

Jeśli szukacie idealnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go znaleźliście!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Wiedziałam, że muszę go jeszcze tylko trochę dopracować i na 100% nada się do zadań specjalnych! Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą niestety ma kilka MAŁYCH wad, które wymieniłam w ‘Uwagach’, ale mimo tego jestem z niego bardzo zadowolona :).

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%*
  • 80 – 120 g białej czekolady, połamanej*
  • 150 – 200 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
  • biały barwnik spożywczy w żelu 

* Jeśli zależy Ci na na bardzo stabilnym kremie oraz gdy chcesz użyć dużej tylki do trawy/włosów (nr 234), polecam zwiększyć ilość czekolady i mascarpone. Do pozostałych przypadkach krem będzie idealny z mniejszą ilością czekolady i mascarpone. Użyłam śmietanki 36% z ‘Piątnica’. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość mascarpone, aby otrzymać stabilniejszy krem (ok 80g). 

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
  5. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Kremem z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek i otynkujemy tort o śr 22 cm.
  2. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  3. Używając miksera planetarnego krem mieszamy na większych obrotach.
  4. Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor. 
  5. Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
  6. Krem nie nadaje się jako ‘podkład/tynk’ pod masę cukrową.
  7. Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać. 
  8. Do tej pory używałam do tego kremu tylki: 1M, 2D, 4B i dużą tylkę do trawy/włosów. Pozostałych nie testowałam. Jeśli będę miała okazję to zrobić poinformuję Cię o tym tutaj, w grupie lub na Fanpage Słodki Pomysł.
  9. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej Grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i radami 🙂.
  10. Zapraszam do obserwowania profiluSłodki Pomysłna Instagramie, gdzie częstuję wypiekami!

Smacznego 🙂

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białą czekoladą, krem do dekoracji z białą czekoladą,

30 thoughts on “Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą

    1. Jeśli chodzi i przełożenie tortu, to tak. Jednak zrobiłabym frużelinę malinową. Gdy maliny puszczą dużo soku krem może się ‘rozpaćkać’. Poukładałabym maliny na biszkopcie i na to nałożyła krem. Nie dodawałabym świeżych malin do kremu.

      1. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zrobić tort na chrzciny i nie mogę się zdecydować na krem milky way czy też ten właśnie z malinami. I tak pomyślałam czy jednego blatu nie przełożyć milky way, drugi z tego przepisu i dodać maliny, a otynkowac też kremem z przepisu wyżej. Tylko kompletnie nie potrafię sobie wyobrazić tych smaków razem. Czy według Pani to będzie pasować do siebie? 🙂

        1. Właśnie na grupie ktoś poruszył ten temat i dziewczyny polecają połączenie kremu milky way z musem malinowym. Jedna warstwa kremu milky way, a druga mus malinowy. Do otynkowania jak najbardziej ten krem z białą czekoladą. Można go sobie zabarwić na dowolny kolor. Jeśli potrzebny jest biały tynk to koniecznie trzeba dodać biały wybielacz/barwnik w żelu.

          1. Dobrze, że Pani wspomniała o tym wybielaczu, bo jakoś nie pomyślałam, że przecież czekolada nie jest czysto biała. Z tym musem super pomysł. Dołączę do grupy 🙂

  1. chcialam zrobić tort jednorożca i zastanawiam się czy ten krem nada się na obłożenie tortu i zrobienie grzywy? Wszędzie robią z masy maślanej ale ja bym chciała żeby tort nie tylko pięknie wyglądał ale był również smaczny 😉

    1. Krem się nada. Ale ozdoby z masy cukrowej koniecznie trzeba zabezpieczyć np. białą czekoladą, ponieważ ten krem nie nadaje się pod masę cukrowa. Do tego kremu koniecznie śmietanka 36%, aby był stabilny. Krem nie jest tak wytrzymały jak maślany, dlatego efekt może nie spełniać oczekiwań. Dobry w smaku krem maślany to ten z dodatkiem mleka skondensowanego. W smaku ciut lepszy od tego na bezie szwajcarskiej.

    1. Tak, można. Ja dodawałam wcześniej, aby mieć pewność, że równomiernie mi się krem zabarwi. Potem i tak często dodawałam odrobinę barwnika, bo mascarpone rozjaśniało krem 🙂

  2. Witam czy krem nadaje się do przełożenia kruchych spodów tylką ( chodzi mi o uzyskanie piłeczek/kuleczek) i nakrycie drugim spodem kruchym? Chciałabym zrobić tort w formie cyferek z kruchych blatów i poszukuje dosyć sztywnego kremu, może ktoś coś doradzi.

    1. Tak, ten krem się nadaje. Proszę tylko koniecznie dać śmietankę 36% i większą ilość serka mascarpone. Wtedy krem będzie stabilny. Można również dać więcej białej czekolady, aby krem był trochę słodszy.

    1. Tak. On jest gęściejszy od zwykłego kremu śmietankowego i nie puszcza tak dużo wody. Dlatego opłatek wytrzyma. Najlepiej położyć go wieczorem, dzień przed podaniem :).

      1. Dziękuje bardzo za odpowiedź. Krem wypróbowałam przy innym torcie i jest fantastyczny. Raczej z niego już nie zrezygnuje, chyba że coś nowego pani wymyśli 😀

    1. Jeśli chodzi o otynkowanie, to tak. Przełożyć tym kremem tort również można. Wtedy pomijamy barwnik 🙂 Krem jest słodki, więc warto biszkopt przełożyć frużeliną z owoców, np. malinową. Pozdrawiam 🙂

      1. Nie. Można użyć kremu maślanego z bezą szwajcarską. Można też zrobić tynk z ganache 2:1. Czyli 200g gorzkiej czekolady rozpuścić w 100ml gorącej śmietance 30%. Jak ostygnie i ganache będzie mieć konsystencję Nutelli to tynkujesz tym tort.

  3. Krem nadaje się świetnie do rzeczy typu włosy i małe kwiatki czy dekoracja babeczek, przy różach niestety jest zbyt mało stabilny 🙂

    1. Dziękuję, że pochwaliłaś się tortem i pokazałaś jak sprawuje się krem przy tylce do płatków :). Do tak misternej roboty to chyba tylko krem maślany się nadaje. Tort śliczny! Pozdrawiam :).

    2. Krem świetnie nadaje się do dekoracji babeczek,muffinek.Długo szukałam dobrego przepisu,a ten jest najlepszy.Precyzyjny i dokładny opis krok po kroku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *