BISZKOPT GENUEŃSKI

by Magdalena Indyka
biszkopt genueński, biszkopt maślany, waniliowy biszkopt, biszkopt z masłem,
image_print

Biszkopt genueński o delikatnym maślanym smaku, którego bardzo długo nie miałam odwagi zrobić. Bałam się, że nie ubiję dobrze całych jajek. 
Biszkopt genueński udowodnił mi przy okazji, że rozmiar jajek ma znaczenie. Pierwsze podejście zakończyło się opadniętym biszkoptem (jego smak wynagrodził mi jednak porażkę). Użyłam wtedy duże, wiejskie jajka. Za drugim razem użyłam sklepowe o rozmiarze 'L’. Po zważeniu okazało się, że różnica jest ogromna! Za pierwszym razem dałam o jedno jajko za dużo. W uwagach zapisałam ile takie jajko 'L’ waży. Pomoże Wam to również przy innych biszkoptach i ciastach.
Biszkopt genueński dzięki maśle zachowuje dłużej świeżość i ma przepyszny, maślany smak. Wg mnie jest bardziej zwarty, dzięki czemu idealne sprawdzi się przy cięższych kremach.

Skorzystaj z przelicznika foremek

Polecam również mój nowy przepis na biszkopt maślany z większą ilością masła.

Składniki na biszkopt genueński – forma/rant o śr 18 cm:
  • 4 jajka (ok 220 g, bez skorupki)
  • 110 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g masła, roztopionego i ostudzonego
  1. W małym rondelku, na małym ogniu, topimy masło i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy jajka.
  2. W misce, przy pomocy miksera, ubijamy jajka z cukrem. W słabszym mikserze na wysokich obrotach, w robotach o dużej mocy na średnich obrotach – ubijałam na 4 poziomie.
  3. Miksujemy całość ok 15 min, aż masa potroi swoją objętość. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania. Przy 6 jajkach może to zająć nawet 20 minut (zależy to od mocy miksera/robota planetarnego). Wyłączamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę. Łączymy ją z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej. W trakcie mieszania mąki z masą, tak w połowie, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszane z ekstraktem waniliowym. Masło dodajemy w taki sposób, aby spływało po ściance miski. Wtedy masło nie zniszczy pęcherzy powietrza w ubitych jajkach i masa tak bardzo nie opadnie.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do rantu/formy o śr 18 cm, wyłożonego papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155-160ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt maślany wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy długiego noża oddzielamy biszkopt od formy i wyciągamy go. Spód biszkoptu jest twardy i przypieczony, dlatego ścinamy go za pomocą noża. Kroimy biszkopt na trzy równe blaty, przy czym wierzch biszkoptu (skórkę) również ścinamy.
  9. Biszkopt z tych proporcji w formie o śr 18 cm wyrasta mi na ok 5,5-6 cm wysoki.
Uwagi:
  1. Więcej informacji na temat pieczenia biszkoptu znajdziecie we wskazówkach w nowym wpisie BISZKOPT
  2. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  3. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych jajek. Całe jajka należy dłużej ubijać niż same białka. 4 jajka ubijam ok 15 minut, a 6 ok 20 minut
  4. Biszkopt maślany najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej przed przełożeniem go kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek wieczorem. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.
  5. Najlepsza miska do ubijania jajek to metalowa lub szklana. Miska musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć, dlatego bezpieczniejsza jest metalowa lub szklana.
  6. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 155°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

biszkopt genueński, biszkopt maślany, waniliowy biszkopt, biszkopt z masłem,

biszkopt genueński, biszkopt maślany, waniliowy biszkopt, biszkopt z masłem,

biszkopt genueński, biszkopt maślany, waniliowy biszkopt, biszkopt z masłem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

42 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Mariola
Mariola
2 miesięcy temu

Pani Magdo, czy ten biszkopt można zrobić na ksylitolu bądź erytrytolu?

42
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x