Przepis na biszkopt kakaowy do tortu długo musiałam testować i modyfikować, aby wyszedł mi idealnie. Kakaowy biszkopt nie chciał mi wyrastać tak pięknie jak biszkopt jasny. Wychodził zbity i niższy. Aż pewnego dnia pewna miła Pani zdradziła mi patent na puszysty i wysoki biszkopt kakaowy! Doradziła mi, abym dodała trochę wody.
Woda do biszkoptu? A jednak! Od tamtej pory nie wyobrażam sobie tego kakaowego biszkoptu bez wody :). Jeśli również macie problem z idealnym biszkoptem kakaowym do tortu koniecznie przetestujcie ten trik!
P.S. Biszkopt z wodą jest wilgotniejszy od biszkoptu bez wody. Ale to nie znaczy, że nie wymaga nasączenia. Taki biszkopt również musimy nasączyć, jednak już nie tak bardzo jak biszkopt bez wody.
Skorzystaj z przelicznika foremek
Przepis na biszkopt kakaowy do tortu (forma o śr 20 cm):
- 5 białek (ok 185 g)
- 185 g drobnego cukru
- 4 łyżki wody, zimnej*
- 5 żółtek
- 135 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- Oddzielamy białka od żółtek.
- W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (w słabszym mikserze na wysokich obrotach, w robotach o dużej mocy na średnich obrotach). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
Pod koniec ubijania dodajemy wodę i miksujemy do połączenia się składników. - Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
- W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao. Za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej łączymy ją z masą jajeczną.
- Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy ok 50 – 60 min w 155-160ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi). - Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Wierch tortu (skórkę) ścinamy.
- Biszkopt z 5 jajek w formie o śr 20 cm wyjdzie wysoki ok 5,5 – 6 cm.
- Biszkopt na zdjęciu upieczony jest w rancie (śr 16 cm, 4 jajka, wysokość 7,5-8 cm). Używając tortownicy koniecznie trzeba zrobić rant wewnątrz formy z papieru do pieczenia. A najlepiej upiec dwa biszkopty – każdy z 2 jajek.
Uwaga:
- Woda w biszkopcie kakaowym nawilża biszkopt, dzięki czemu ładnie rośnie i nie jest zwarty. Jednak zbyt duża ilość wody rozrzedza ubite białka, przez co nie są już takie sztywne. A dzięki sztywnym białkom biszkopt lepiej rośnie. Dlatego polecam zawsze dać 1 łyżkę mniej wody niż jest jajek w przepisie. Wcześniej dawałam 5 łyżek wody na 5 jajek. Jednak z czasem zauważyłam, że lepiej rośnie biszkopt z mniejszą ilością wody.
Z ilu jajek wyjdzie mi biszkopt wysoki na min. 6 cm?
26 cm – 8 jajek (296 g białek, 296 g cukru, 7 łyżek wody, 8 żółtek, 216 g mąki, 56 g kakao)
24 cm – 7 jajek (258 g białek, 258 g cukru, 6 łyżek wody, 7 żółtek, 188 g mąki, 48 g kakao)
22 cm – 6 jajek (222 g białek, 222 g cukru, 5 łyżek wody, 6 żółtek, 162 g mąki, 42 g kakao)
20 cm – 5 jajek (185 g białek, 185 g cukru, 4 łyżki wody, 5 żółtek, 135 g mąki, 35 g kakao)
18 cm – 4 jajka (148 g białek, 148 g cukru, 3 łyżki wody, 4 żółtka, 108 g mąki, 28 g kakao)
(tutaj trzeba zrobić rant z papieru do pieczenia jeśli używacie tortownicy, bo wychodzi wysoki ok 7 cm)
16 cm – 3 jajka – (111 g białek, 111 g cukru, 2 łyżki wody, 3 żółtka, 81 g mąki, 21 g kakao)
Wskazówki:
Czy rodzaj kakao w biszkopcie ma znaczenie?
Według mnie tak. Od początku używam kakao marki Wedel. Jednak przy testowaniu kakaowego biszkoptu z olejem użyłam innego kakao. Przy pierwszej próbie biszkopt wyszedł mi zbity, niższy i suchy, jak na biszkopt z olejem. Za drugim razem zmieniłam proporcje i zobaczyłam, że wyszedł zdecydowanie lepiej. Przy ostatniej próbie wróciłam do kakao z Wedla i musiałam wrócić do pierwszej wersji przepisu! Biszkopt wyszedł idealnie.
Dlatego rodzaj kakao ma wpływ na strukturę Waszego biszkoptu.
Ładnie wyrośnięty biszkopt zależy od dobrze ubitych białek lub całych jajek?
U mnie najczęstszym powodem opadniętego biszkoptu było krótkie ubijanie białek lub całych jajek. Mój mikser 'słabo’ ubija białka/jajka. Zajmuje mu to 15-20 minut przy 4 całych jajkach. Ubicie samych białek z cukrem zajmuje mniej czasu – ok 10-12 min. Całe jajka zawsze ubijam trochę dłużej.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że białka ubija się do momentu rozpuszczenia cukru. U mnie ten moment następował po ok 7 minutach. Niestety wtedy biszkopt mi zawsze opadał. Dlatego same białka z cukrem ubijam min. 10 minut.
Osobiście polecam ubijać białka min. 10 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie.
To też zależy od ilości białek.
Im więcej białek/całych jajek tym dłuższy czas ubijania. Jeśli przy 3 białkach/jajkach ubicie zajmuje ok 8-10 minut, to przy 6 białkach/całych jajkach ten czas wydłużamy.
Czy jajka muszą mieć temperaturę pokojową?
Od początku używam jajek w temperaturze pokojowej. Tylko dwa razy użyłam zimnych jajek, bo dziewczyny pisały mi, że bez problemu im biszkopt wyrasta. Niestety mi nie wychodził.
Dlatego osobiście polecam do biszkoptu jajka w temperaturze pokojowej.
Rozmiar jajek ma znaczenie?
Z mojego doświadczenia – tak. Do tego biszkoptu na 1 jajko daję 37 g cukru,
ok 27 g mąki pszennej i ok 7 g kakao.
Przy czym moje jajko ma rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką), gdzie białko ma ok 37-38 g. Jeśli użyjecie większych jajek trzeba zwiększyć ilość mąki. W przeciwnym wypadku biszkopt wyjdzie puchaty i delikatny, przez co będzie mniej stabilny.
Jeśli ten biszkopt będzie dla Was za mało stabilny, to bez problemu możecie dodać trochę mąki i kakao następnym razem. Mi taki biszkopt do tortu odpowiada, ale to nie znaczy, że Wam musi ;). Dodatkowa łyżka mąki nie zaszkodzi.
Czy w białkach może znaleźć się odrobina żółtka?
Tak. Ale dosłownie odrobina. Jeśli wpadnie wam żółtko, to postarajcie się wyciągnąć je jak najdokładniej. Białka z odrobiną żółtka się ubiją. Przecież są przepisy na biszkopt, gdzie ubija się całe jajka (Tutaj taki mam). Raz zdarzyło mi się ubijać białka z resztkami żółtka. Oczywiście ubijałam je wtedy trochę dłużej, aby zwiększyć szansę na wyrośnięty biszkopt i udało się :).
Kiedy, jak i jaki cukier dodać do białek?
Najlepszy dla mnie jest drobny cukier. Cukier dodaję do sztywnej piany. Trzeba jednak uważać, aby nie przebić białek. Dlatego gdy widzę, że białka ładnie się ubiły (po ok 2 minutach) zaczynam dodawać cukier. Powoli, łyżka po łyżce.
Czy proszek do pieczenia jest potrzebny?
Według mnie nie. Jak już wspomniałam w pierwszym punkcie, biszkopt kakaowy wyrasta dzięki dobrze ubitym białkom/całym jajkom. Ostatnio robiłam go wg przepisu mojej mamy, która zawsze dodawała proszek do pieczenia. Jajka ubijała w całości. Zaryzykowałam i nie dodałam proszku do pieczenia. 6 jajek ubijałam ok 20 minut i biszkopt do tortu pięknie wyrósł!
Jaka miska do ubijania białek?
Każda miska będzie dobra. Miska przede wszystkim musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć i pozostaje tłusta warstwa. Dlatego ja preferuję metalową lub szklaną miskę.
Dlaczego kakaowy biszkopt rośnie z górką?
Często dostaję pytania co zrobić, aby biszkopt nie wyrastał z górką. Gdy upewniam się, że nie był dodany proszek do pieczenia pytam o temperaturę. Wtedy najczęściej słyszę, że biszkopt był pieczony w ok 180°C. To jest za wysoka temperatura dla biszkoptu. Biszkopt pieczemy w ok 150-165°C, bez termoobiegu. Wtedy biszkopt rośnie w równym, wolnym tempie i bez górki.
Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 155°C, piekę na najniższym poziomie piekarnika.
Nie piekę biszkoptów z termoobiegiem.
U niektórych 180°C może być odpowiednikiem 170°C, dlatego musicie wyczuć swój piekarnik.
Jeśli mimo zmniejszenia temperatury biszkopt wyrośnie Wam z górką, to wtedy po wyjęciu biszkoptu z formy i ostudzeniu wystarczy ściąć wierzch.
Papier do pieczenia czy masło?
Używam papieru do pieczenia. Papierem wykładam samo dno formy.
Nie smaruję niczym boków formy.
Czy biszkoptem trzeba rzucić po upieczeniu?
Nie! Ja przez 3 lata rzucałam biszkoptem. Najpierw na podłogę, później na blat kuchenny. Ostatnio kilka razy nie rzuciłam, aby sprawdzić czy jest to potrzebne. Nie opadł ani razu. Dlatego już biszkoptem nie rzucam!
Jak układamy blaty biszkoptu przy składaniu tortu?
Moje biszkopty układam tak jak biszkopt wygląda przed krojeniem. Dolny blat kładę na sam dół, a górny na wierzch tortu (ewentualnie do środka). Chodzi o to, że podczas pieczenia mąka może trochę opaść na dno formy i dolny blat wychodzie gęściejszy, stabilniejszy. A górny bardziej miękki i delikatny. Kładąc górny blat na sam dół tortu ryzykujemy tym, iż nie utrzyma od tortu całego tortu. Przez co tort może nam siąść i popęka tynk maślany.
Rant czy tortownica?
Nie mam faworyta. Zaczęłam piec biszkopty w tortownicy i do dziś jestem z mojej formy zadowolona. Ważne aby tortownica była dobrej jakości. Kupiłam rant, ponieważ chciałam piec wyższe biszkopty, a robiąc rant z papieru do pieczenia biszkopty wychodziły mi węższe u góry. Papier do pieczenia źle się układał. W rancie można upiec biszkopt i złożyć tort, aby był prosty. W tortownicy też można to zrobić, ale do tego potrzebny jest papier do pieczenia lub folia rantowa. Jeśli robicie torty dla siebie, sporadycznie i nie są wysokie, to tortownica Wam wystarczy.
Jeśli planujecie działalność (torty na zamówienie), polecam zainwestować w ranty.
Czy można otworzyć piekarnik podczas pieczenia biszkoptu?
Tak. Ale wtedy gdy biszkopt kakaowy jest już upieczony. Nie otwieram piekarnika gdy widzę, że biszkopt jest blady, a środek jeszcze nie dopieczony. Czasami delikatnie (nie za szybko) otwieram piekarnik 5 minut przed końcem pieczenia.
Kiedy można upiec idealny biszkopt kakaowy przed złożeniem tortu?
Biszkopty do moich tortów piekę 1-2 dni wcześniej, przed przełożeniem kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt piekę już we wtorek wieczorem. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Biszkopt zawijam w folię i przechowuję w szafce. Biszkopt można też zamrozić! Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.
Jaka mąka do pieczenia biszkoptu?
Używam mąki pszennej tortowej, typ 450.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na biszkopt kakaowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
65 komentarzy
Dzień dobry, czy muszę zmniejszać ilość składników na rant o średnicy 18cm? Czy mogę użyć tyle samo, co Pani do rantu o średnicy 20cm?
Można użyć tyle samo. Biszkopt wyjdzie wyższy więc polecam piec go w rancie. Jeśli nie ma Pani rantu to w przeliczniku trzeba przeliczyć składniki na swoją formę.
Przepis mi dzis życie uratował. Nie wiem dlaczego ten, który zawsze robiłam wogle nie wyszedł … z 5 jaj, 16 cm wyszło jakieś 7,5 cm plus spora górka 😉 Muszę spróbować następnym razem niżej, tak jak gdzieś tu piszesz 🙂 Dzięki
Super! Spróbuj trochę obniżyć temperaturę. Jeśli jest za wysoka też rośnie górka. Ja wkładam na najniższy poziom piekarnika blachę. Obniż temperaturę o 5 stopni i zobacz czy będzie różnica. Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
chciałam zrobić tort na 4 blaty o średnicy 26 cm. Po przeliczeniu składników wyszło mi 11 jajek. Boję się że mogę tego nie udźwignąć. Jak wykonać taki biszkopt? 🙁
Proponuję zrobić biszkopt z 12 jajek (oblicz składniki w przeliczniku tak, aby wyszło 12 jaj). Potem dzielisz 12 przez 4 blaty. Wychodzą 3 jajka na 1 blat. Zrób biszkopt z 6 jajek. Po upieczeniu dzielisz go na 2 blaty. Potem pieczesz drugi z 6 jaj i robisz tak samo, dzięki czemu otrzymujesz 4 równe blaty. Mam nadzieję, że zrozumiałaś mój opis 🙂
Dzień dobry 🙂 Chciałabym upiec czarny biszkopt (z czarnym kakao) i domyślam się, że bez barwnika nie da rady. Zastanawiam się tylko w którym momencie go dodać?
Dziękuję! 🙂
Przed dodaniem żółtek. Aby podczas miksowania białej barwnik się rozpuścił.
Właśnie zrobiłam w tortownicy o średnicy 30 cm z 7 jaj XL. Pięknie, równo wyrósł na wysokość 6,5 cm.
Wielkie dzięki za ten przepis.
Witam. Chce zrobić biszkopt o średnicy 14cm wyszło mi 2,45 jajek. Mam dodać 2 czy 3 jajka? Dodam że zależy mi na 4 blatach. Pozdrawiam
Lepiej przelicz składniki na 3 jajka 🙂
Witam, czy żeby biszkopt wyszedł wyższy (potrzebuje 4blaty około 2cm) mogę zrobić przepis z 8jaj czyli 26cm w rancie 24cm? Pozdrawiam
Ten przepis jest na 3 blaty. Oblicz najpierw składniki na swoją tortownicę. A potem podziel przez 3 i pomnóż składniki przez 4. Wtedy otrzymasz składniki na 4 blaty.
Czy mogę dać mniej kakao? I pominiętą ilość kakao zastąpić taką samą ilością mąki?
Tak 🙂
Witam, na blaszkę prostokątną o wymiarach 30×20 jaka ilość składników?
Proszę skorzystać z przelicznika foremek, który to obliczy 🙂 https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html
Czy na taką dużą blaszkę (ja mam nawet większą 24×34 – taka jak tortownica, prosty rant dookoła) wyjdzie biszkopt na 6 cm? Wiadomo, trzeba przeliczyć składniki na taką wielkość, ale obawiam się, że biszkopt spiecze się z wierzchu, a w środku się nie upiecze., bo to jednak spora ilość ciasta. Pani Magdo, czy ma Pani doświadczenie z takimi dużymi biszkoptami?
Jak robię w tak dużej blaszce to robię biszkopt na dwa razy. Mój mikser nie ubije 9 jaj. Dlatego pierwszy biszkopt robię np. z 6/7 jaj, a drugi z 3/4 (zależy ile jej wyjdzie w przeliczniku). Z tego pierwszego mam 2 blaty, a z tego drugiego 1. Z 6 jaj bez problemu biszkopt ładnie się upiecze. Trzymałabym do ok 50 minut.
Mi również ciasto wyszło strasznie rzadkie, do tego stopnia, że wylało się spod rantu jakieś 1/4 masy, a tak bardzo zależało mi na wysokim biszkopcie… będę musiała dopiec jeszcze raz, a tak bardzo nie lubię niepotrzebnie marnować skladnikow. Białka długo ubijalam, maka delikatnie, na dodatek dałam jej o lyzke więcej niż w przepisie po przeliczeniu skladnikow, dziwne
Dziwne. Ja zabezpieczam zawsze rant papierem do pieczenia. Ciasto wychodzi takie puszyste i nie wycieka. Czy blacha pod rantem była prosta?
Zrobiłam i ja! 😉 zakalec nie wyszedł bo nie opadł ale nie wyszedł też taki równiutki i płaściutki ☹️ale i tak nieźle jak na pierwszy raz 🤣
Biszkopty kakaowe bardzo rzadko wychodzą płaskie 🙂 One z górką lubią rosnąć. Obniż następnym razem trochę temperaturę pieczenia, o 5 stopni. Wtedy górka powinna być mniejsza.
Czy z tego przepisu można upiec muffinki, jeśli tak to jak Pani myśli, na ile porcji muffinek (wysokość ok. 6cm) wystarczy podany przepis? Jeśli chciałabym zrobić ten biszkopt w wersji bezglutenowej czy wystarczy tylko zmienić rodzaj mąki w tej samej proporcji czy zmienić oraz jaką mąkę by Pani polecała? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Nie wiem jak z tego biszkoptu zrobić bezglutenowy. Nie piekę takich wypieków. Nie robiłam muffinek z biszkoptu i ciężko mi powiedzieć ile ich wyjdzie.
Od lat piekę, z biszkoptami nie mam problemu, ale pierwszy raz wyszedł mi prawie idealny, bez górki. Nawet zdjęciem się pochwalę. Pozdrawiam
Super wyszedł! Gratuluję!
Hej!! Czy biszkopt pieczemy w piekarniku grzejac góra – dół czy tylko góra?
Góra-dół 🙂
Czy biszkopt kakaowy jest tak samo stabilny jak jasny biszkopt z Twojego przepisu?
Tak.
Pierwszy raz i suckes 🙂 Rewelacyjny! Robiłam z 5 jajek jak w przepisie, w rancie ustawionym na 20cm, wyrósł mi na 7cm 🙂 biszkopt wyszedł bardzo wilgotny, nie było potrzeby jego dodatkowego nasączania. Przecinałam go na drugi dzien nicią 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Gratuluję! Pozdrawiam!
Zrobilam biszkopt z 6 jajek w tortownicy 24 cm, wyrosl na 7.5 cm. Najlepsze jest to, ze jak go wyjelam to ogarnelam ze nie dodałam wody ?
Dobry wieczór,
Może głupie pytanie, ale …
Jeżeli robię biszkopt z 7 jajek, w formie 20 cm (chciałabym żeby był wyższy) czy resztę składników muszę proporcjonalnie zwiększyć?
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Tak. Polecam skorzystać z przelicznika foremek.
Witam.Chciałam się dowiedzieć co robię nie tak,że po wymieszaniu masy jajecznej z mąką i kakao robi się ciasto rzadkie?Po upieczeniu nie jest zakalec,ale nie otrzymuje takiej konsystencji jak u Pani?
Białka muszą być dobrze ubite. Jak długo miksujesz? Łącząc masę z mąką delikatnie mieszamy.
Białka ubijam z 15min.Masę z mąką mieszam delikatnie szpatułką.Z jasnym biszkoptem nie mam problemu i ładnie wyrasta…a z ten czekoladowy nie jest taki jakbym chciała?
Hmmm…ciężko mi powiedzieć co jest nie tak. Spróbuj może następnym razem bez wody.
Czy tą metodą można upiec również jasny biszkopt? Ile wtedy dać mąki ziemniaczanej?
Nie. Dodałam kiedyś wodę do jasnego i mi opadł. Przepis na jasny biszkopt jest w Trocie Ciasteczkowy Potwór.
Dzień Dobry 🙂 Właśnie przymierzam się do wypróbowania Twojego przepisu na ten smakowicie wyglądający biszkopt, ale mam problem ze składnikami, gdyż posiadam tortownicę o średnicy 30cm. Według przelicznika wychodzi, że potrzebuję aż 11 szt. jajek. Czy to nie jest zbyt dużo?
Nie. Tortownica 30cm jest bardzo duża. Do 24cm zrobiłabym biszkopt z 7-8 jajek. Nie wiem jaki mikser posiadasz, ale mój więcej niż 7 jajek nie ubije. Trzeba będzie podzielić składniki i piec na 2 razy.
O rety! Nie spodziewałam się tak ekspresowej odpowiedzi 🙂 Dziękuję. Ja mam zwykły ręczny mikser Bosh’a 500W i mało sprawną prawą rękę i nigdy jeszcze nie robiłam biszkoptu z takiej ilości jajek i w takiej dużej tortownicy. Dziękuję za radę z tym podzieleniem składników, bo faktycznie mogę tego nie uciągnąć. Z drugiej strony korci mnie żeby spróbować, bo jeśli zdechnie mikser to może w końcu kupię upragnionego robota. Nie wiem, czy dobrze się domyślam, że z 6-7 jajek wyjdzie mi biszkopt ok 3cm?
Nie 🙂 Pierwszy biszkopt zrób z 7 jajek i po upieczeniu przekrój na dwa blaty. Drugi z 4 jajek. Ten z 4 będziesz musiała trochę ściąć, aby zrównać z pozostałymi.
Dobrze, tak zrobię. Bardzo dziękuję za rady 🙂
Mam podobny zamiar upiec biszkopt na tortownicy o średnicy 30 cm. W takim razie jak długo piec taki z 7 jajek i ten drugi, płytszy z 4 jajek? Domyślam się, że krócej, ale ile mniej więcej?
Z 4 jajek minumum 25 minut, z 7 – min. 35 minut, do suchego patyczka.
Dzień dobry :)))) dziękuję bardzo za Pani wspaniałego bloga 🙂 pierwszy raz spotkałam się z przepisami kiedy wszytsko jest tak piekniw opisane i wytłumaczone:)
Bardzo lubię pięć torty i staram się na każdą okazję coś wymyślić 🙂 ale Pani podpowiedzi wprowadziły mnie na tzw następny level:)
Połączyłam dziś krem z białej czekolady z kremem michalkowyn i kremem do tynkowania milky way 🙂 mam nadzieję że tort będzie smakował bliskim 🙂 pozdrawiam serdecznie. Marcela
Bardzo mi miło :). Piszę przepisy z myślą o początkujących, bo sama jeszcze taką osobą jestem. Wiem ile źle opisany przepis może przysporzyć nerwów, dlatego ;). Pozdrawiam i życzę smacznego!
P.S. Dwa dni temu założyłam newsletter. Można się do niego zapisać. Będę wysyłać 1 maila na miesiąc (nie mam czasu na więcej) z listą nowych przepisów dodanych w danym miesiącu. Będę też starała się dodać coś więcej, porady, wskazówki, itp.
Dziś będę próbować piec biszkopt z Pani przepisu w rancie, oj miloby było gdyby udał się ?
Proszę pamiętać o dobrze ubitych białkach z cukrem. Ubijamy długo. Przy biszkopcie z wodą to bardzo istotne. Trzymam kciuki 🙂
Mam watpilowsc jaka ilość jajek dac na rant fi 15 3 czy 4 🙂
To zależy ile blatów chcesz otrzymać. Jeśli 3 to z 3 jajek. Jeśli 4 blaty to 4. Lepiej dać więcej jajek niż mniej 🙂
Ojej dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź 🙂 zależy mi właśnie na 4 blatach . Pierwszy raz będę robiła tak mały tort mam nadzieję że będzie stabilny 🙂
Dodaj mniej wody za pierwszym razem (łyżkę mniej), abyś sprawdziła jak ci biszkopt wyjdzie. Mój jest puszysty i mięciutki (dodaję 1 łyżkę na 1 jajko), taki lubię. Ale nie każdemu może przypaść do gustu.
Nie dodajemy proszku do pieczenia?
Nie. Jeśli białka są dobrze ubite, to nie opadnie. Od samego początku nie dodaję proszku do tego biszkoptu.
Gdzie i kiedy tę wodę dodajemy??
Gdy ubijemy białka z cukrem, przed dodaniem żółtek.
Czy wg podanego przepisu na tortownicę o średnicy 20 cm także trzeba robić rant? Jakie proporcje zastosować by biszkopt o średnicy 20 cm wyrosl tak jak Pani ok 8 cm?
Z 5 jajek w tortownicy biszkopt wychodzi 5,5-6 cm wysoki. Zatem z 4 jajek otrzymamy minimum 4 cm. Zrobiłabym dwa biszkopty, każdy z 4 jajek. W rancie zrobiłabym pewnie z 7 jajek, ale w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia może być ciężko. Chodzi o to, że rant z papieru do pieczenia czasami pochyla się do środka i to hamuje wzrost biszkoptu.
Dziękuję za odpowiedź. Niebawem wypróbuję przepis. Mój pierwszy kakakowy nie wyrósł należycie i na dodatek urósł z górką, po raz pierwszy także piekłam w rancie, ale to chyba nie dla mnie. Jasny biszkopt w tortownicy wyrasta piękny i równy a w rancie jakiś krzywy na jedną stronę.
Ciasto w tortownicy i rancie przed pieczeniem trzeba wyrównać. Jeśli biszkopt rośnie z górką, to można do odwrócić po upieczeniu i się wyrówna. Albo można górkę ściąć :).