OWOCE W ŻELU - żelka

ŻELKA JEŻYNOWA

żelka jeżynowa, żelka z jeżyn, jeżyny w żelu, galaretka jeżynowa do tortu, owoce w żelu,

Żelka jeżynowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jeżyn do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego. Polecam zrobić zapas jeżyn na zimę!

Uwaga!
Żelkę jeżynową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka jeżynowa – śr ok 15 cm, wysoka 7 mm:
  • 250 g świeżych/mrożonych jeżyn
  • 20 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Mrożone jeżyny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Przecedzamy jeżyny przez sitko (można je wcześniej zmiksować blenderem). Otrzymamy ok 170-180 ml soku jeżynowego, który przelewamy do rondelka.
  4. Do soku z jeżyn dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy soku z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree jeżynowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). Żelka z jeżyn ostatecznie ma 15 cm średnicy, mimo że jest robiona w formie o śr 16 cm. 
  6. Tak przygotowana żelkę wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę jeżynową możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  8. Świeże jeżyny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Mrożonych jeżyn nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na żelki owocowe znajdziesz w zakładce OWOCE W ŻELU.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka jeżynowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny, ok 1 gram (powinno wystarczyć). Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z jeżyn, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.

Smacznego 🙂


żelka jeżynowa, żelka z jeżyn, jeżyny w żelu, galaretka jeżynowa do tortu, tort jeżynowy

żelka jeżynowa, żelka z jeżyn, jeżyny w żelu, galaretka jeżynowa do tortu, owoce w żelu,

żelka jeżynowa, żelka z jeżyn, jeżyny w żelu, galaretka jeżynowa do tortu, tort jeżynowy

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!