ŻELKA BRZOSKWINIOWA

by Magdalena Indyka
żelka brzoskwiniowa, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka ze świeżych brzoskwiń do tortu,
image_print

Żelka brzoskwiniowa do tortu to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka ze świeżych brzoskwiń do tortu sprawdzi się w połączeniu z kremem śmietankowym lub waniliowym. Żelkę z brzoskwiń polecam zrobić, gdy jest na nie sezon. Potem można zrobić żelkę z brzoskwiń z puszki.
Polecam również frużelinę ze świeżych brzoskwiń

Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.

Żelka brzoskwiniowa: śr 16 cm, grubość ok 6-7 mm:
  • 170 g brzoskwiń, bez skórki i pestek 
  • 6 g cukru lub więcej, do smaku 
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku (opcjonalnie)
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Kroimy na małe kawałki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7-10 minut, aż napęcznieje.
  3. Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree.
    Po zblendowaniu 170 g brzoskwiń z cukrem wyszło ok 165 g puree. 
  4. Do otrzymanego puree (165 g) dodajemy sok z cytryny do smaku i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy do puree napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość, aż żelatyna się rozpuści.
    Studzimy puree.
  5. Formę lub rant do żelki o śr 16 cm zabezpieczamy folią do żywności. Wlewamy puree brzoskwiniowe i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby żelka stężała. 
  6. Przed wylaniem puree do rantu polecam schłodzić rant w zamrażarce.
  7. Żelkę brzoskwiniową polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
Uwagi:
  1. Żelkę można zrobić bez podgrzewania owoców. Ale wtedy podczas miksowania brzoskwiń blenderem zrobi się puszysty mus, który będzie delikatny. Stabilniejsza żelka wychodzi, gdy owoce są podgrzane po zmiksowaniu blenderem.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 4,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 4 g dać np. 4,8 g, a to już prawie 5 g.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 165 g, to odejmijcie nadmiar. 
  5. Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
  6. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki brzoskwiniowej trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. Można włożyć żelkę do musu :).
  7. Jeśli żelka nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  8. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła.

Smacznego 🙂

żelka brzoskwiniowa, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka ze świeżych brzoskwiń do tortu,

żelka brzoskwiniowa, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka ze świeżych brzoskwiń do tortu,

żelka brzoskwiniowa, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka ze świeżych brzoskwiń do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

6 komentarzy

Patrycja 27/02/2023 - 17:18

Brzoskwinie mrożone mogą być?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/02/2023 - 18:45

Tak 🙂 Ważne aby po zblendowaniu zgadzała się ilość puree 🙂

Odpowiedź
Kasia Bk 28/03/2023 - 11:23

A jak sprawdzić wagę puree jak robię na większą formę 36/24 ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/03/2023 - 17:04

Wystarczy wpisać wagę w przelicznik foremek, który przeliczy ja na większą formę: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html

Odpowiedź
Patrycja 02/10/2022 - 20:45

Czy do zrobienia żelki brzoskwiniowej mogę użyć brzoskwini z puszki? Czy muszą być świeże?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/10/2022 - 07:33

Można, tutaj jest przepis: https://slodkipomysl.pl/zelka-z-brzoskwin

Odpowiedź