ŻELKI - owocowe wkładki

ŻELKA BRZOSKWINIOWA

żelka brzoskwiniowa, żelka z brzoskwiń, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

Żelka brzoskwiniowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z brzoskwiń do tortu sprawdzi się w połączeniu z kremem śmietankowym lub waniliowym. Żelkę brzoskwiniową dałam do sernika na zimno – ‘Sernik jajko sadzone‘.
Polecam również frużelinę z brzoskwiń

Uwaga!
Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka brzoskwiniowa nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka brzoskwiniowa – śr 18 cm, grubość: 1 cm:
  • 300 g brzoskwiń z puszki
  • 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 12 g żelatyny + 45 ml wrzątku
  1. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
  2. Brzoskwinie miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  3. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki puree z brzoskwiń i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy żelatynę do pozostałego puree z brzoskwiń i mieszamy całość blenderem.
  4. Formę o śr 18 cm wykładamy folią do żywności. Wlewamy puree z brzoskwiń i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby żelka stężała. 
Uwagi:
  1. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  2. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z brzoskwiń trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  3. Jeśli żelka brzoskwiniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  4. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak ‘guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂

żelka brzoskwiniowa, żelka z brzoskwiń, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

żelka brzoskwiniowa, żelka z brzoskwiń, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

żelka brzoskwiniowa, żelka z brzoskwiń, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

Polecam również:

tort, tort z musem czekoladowo kawowym, tort z musem z białej czekolady, żelka wiśniowa, czarny drip,

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz