Żelka malinowa do tortu to owoce w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z malinami idealnie przełamuje słodycz kremów.
Mam dla Was dwa przepisy na żelkę z malin. Pierwsza żelka z malin jest bez pestek, a druga z pestkami – stabilniejsza wersja frużeliny malinowej. Obie żelki są pyszne. Ja akurat nie mam nic przeciwko pestkom, więc trudno mi określić, która smaczniejsza :). Wybór pozostawiam Wam!
Polecam również pyszny mus z malinami do tortu.
Uwaga!
Żelkę z malin do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na pierwszym zdjęciu (na filmie też) widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm.
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Przepis I:
Żelka malinowa bez pestek – śr 16 cm, grubość 7 mm:
- 250 g świeżych/mrożonych malin
- 30 g cukru lub więcej, do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku
- 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody*
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
- Mrożone maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
- Przecedzamy maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy ok 170-180 g puree malinowego, który przelewamy do rondelka.
- Dodajemy sok z cytryny do smaku i podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree malinowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
- Tak przygotowana żelkę z malin wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę z malinami polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Zamrożoną żelkę łatwiej nałożyć na krem w torcie.
- Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Przepis II:
Żelka malinowa z pestkami – śr 16 cm, grubość 6-7 mm:
- 260 g świeżych/mrożonych malin
- 35 g cukru lub więcej, do smaku
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
- Mrożone maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
- Krótko miksujemy maliny blenderem, aby otrzymać gładkie puree. Następnie połowę puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy sok dodajemy do pozostałej części puree.
- Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree malinowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
- Tak przygotowana żelkę malinową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Jeśli nie będziecie przecedzać malin, aby pozbyć się trochę pestek, to dajcie trochę więcej żelatyny – ok 2g.
- Żelkę malinową możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Połowę puree przecedzamy przez sitko. Otrzymany sok dodajemy do pozostałego puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej. Używam malin mrożonych Hortex. Maliny świeże lub mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. Dlatego ważna jest ilość otrzymanego puree od ilości owoców.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 180 g, to odejmijcie nadmiar (puree po przecedzeniu przez sitko).
- Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
- Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z malinami trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem.
- Jeśli żelka malinowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z malin, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
- Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
34 komentarze
Czy można zelke zrobić wcześniej i zamrozić?
Tak, można :). W jednym punkcie opisu piszę, że polecam włożyć żelkę do zamrażarki i taką zamrożoną od razu położyć na krem :).
Polecam folie spożywczą przykleić fo rantu na maśle lub złapać ją magnesami
Która żelka jest smaczniejsza, z pestkami czy bez? Mam dylemat, która wybrać
Polecam bez 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy do żelki zamiast żelatyny mogę dodać galretkę?
Tak, ale nie robiłam z galaretką i nie wiem ile jej dać.
Dziękuję za odpowiedź
Witam,
Czy żelkę można przygotować używając 260 ml domowego soku malinowego zamiast podgrzewania mali z cukrem i przecedzania ich przez sitko? Wiem, że smak może się nieco różnić, bo nie będzie zachowana proporcja malin i cukru, ale czy żelka wyjdzie?
Można. Ważne aby ten sok nie był rozcieńczany wodą. Dodaj może trochę soku z cytryny, jeśli sok jest bardzo słodki.
Dzięki! 🙂
Mam pytanie o żelke
Mam w tym tygodniu kilka tortow i przez pomylke zrobilam zelke do piątkowego torta a jest dopiero poniedzialek.
Czy moge ja zamrozic i włożyć do torta w piatek, nic jej nie bedzie, nie zepsuje sie?
Pomocy
Można zamrozić i rozmrozić wieczorem, dzień przed przełożeniem.
Ile dni wcześniej mogę przygotować żelkę? Czy do tortu, który będzie jedzony w sobotę nada się żelka zrobiona w środę późnym wieczorem?
Można w środę późnym wieczorem :).
Czy żelka jest na 16 cm proporcje czy 18? Bo w opisie jest ze przelewamy do formy 18 cm.
Prosze. O informacje
16 cm. Robiłam ją w poniedziałek w mniejszej formie i zapomniałam, że w opisie jest podany inny rozmiar.
Czy tę żelkę można wsadzić w mus malinowy, czy powinien to być bardziej stabilny krem?
Nie robiłam żelki w musie i nie wiem jak się zachowa. Ale powinno być ok. Chyba lepiej dać w środek musu niż na mus.
Witam Pani Magdo przepis jak zawsze super ♥️ ale mam prośbę czy mogła bym prosić o przepis na to ciasto co ma Pani w propozycji podania tej żelki wygląda ono mega ?☺️ pozdrawiam
To jest sernik kokosowy. Niestety smak mnie nie zachwycił. Będę go poprawiać i na pewno wtedy przepis podam.
Jestem laikiem i zawsze balam się żelatyny.
Czy żelatyna może być w proszku czy w listach?
Żelatyna dodaną do wody ma napecznieć-a jeśli byłaby to zelatyna w proszku to czy się nie zbryli?
Ja używam tylko w proszku. Zalewasz wodą i odstawisz na ok 7-10 minut.
Jakie proporcje należy uzyć do żelki z czarną porzeczką? czy jest ona dobra? przesukałam strony i nie znalazłam takiego przepisu 🙁
W żelce z czarnej porzeczki na 350 g owoców dałam 5 g żelatyny.
Czy maliny należy przecedzić przez sitko, żeby pozostał sam sok bez pestek?
Na załączonym zdjęciu na samej górze widzę żelkę z pestkami stąd moje pytanie.
Są różne zdjęcia żelki, z pestkami i bez, ponieważ są dwa przepisy. Jeden na żelkę z pestkami i drugi na żelkę bez pestek.
Co Pani uważa, że jest lepsze do tortu czy fruzelina?
Oba te dodatki są dobre. To zależy od tego jak chcemy, aby wyglądał środek tortu.
Czy podane proporcje sprawdzą się także w przypadku użycia wiśni? Mam na myśli przede wszystkim żelatynę.
Do żelki z wiśni dałam 7 g żelatyny na 250g owoców (bez pestek).
Witam, czy żelka przyklei się do chrupki czekoladowej? Jadłam kiedyś takie ciastko i wymyśliłam sobie że pod żelke chciałabym dać chrupke tylko się boję że się to do siebie nie przyklei.
Nie wiem. Nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć.