Żelka malinowa do tortu to owoce w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z malinami idealnie przełamuje słodycz kremów.
Mam dla Was dwa przepisy na żelkę z malin. Pierwsza żelka z malin jest bez pestek, a druga z pestkami – stabilniejsza wersja frużeliny malinowej. Obie żelki są pyszne. Ja akurat nie mam nic przeciwko pestkom, więc trudno mi określić, która smaczniejsza :). Wybór pozostawiam Wam!
Uwaga!
Żelkę z malin do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na pierwszym zdjęciu (na filmie też) widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Przepis I:
Żelka malinowa bez pestek – śr 16 cm, grubość 7-8 mm:
- 250 g świeżych/mrożonych malin
- 30 g cukru lub więcej, do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku
- 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody*
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
- Mrożone maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
- Przecedzamy maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy ok 150-160 ml soku malinowego, który przelewamy do rondelka.
- Sok z malin podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy soku z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree malinowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
- Tak przygotowana żelkę z malin wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę z malinami możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Przepis II:
Żelka malinowa z pestkami – śr 16 cm, grubość 6-7 mm:
- 260 g świeżych/mrożonych malin
- 35 g cukru lub więcej, do smaku
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
- Mrożone maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
- Krótko miksujemy maliny blenderem, aby otrzymać gładkie puree. Następnie połowę puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy sok dodajemy do pozostałej części puree.
- Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree malinowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
- Tak przygotowana żelkę malinową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Jeśli nie będziecie przecedzać malin, aby pozbyć się trochę pestek, to dajcie trochę więcej żelatyny – ok 2g.
- Żelkę malinową możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Połowę puree przecedzamy przez sitko. Otrzymany sok dodajemy do pozostałego puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z malinami trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem.
- Jeśli żelka malinowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z malin, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
- Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
31 komentarzy
Marta
31 stycznia 2022 at 12:42Która żelka jest smaczniejsza, z pestkami czy bez? Mam dylemat, która wybrać
Magdalena Indyka
31 stycznia 2022 at 16:46Polecam bez 🙂
Marta
7 lutego 2022 at 10:56Dziękuję za odpowiedź 🙂
kate
21 grudnia 2021 at 15:12Czy do żelki zamiast żelatyny mogę dodać galretkę?
Magdalena Indyka
21 grudnia 2021 at 23:31Tak, ale nie robiłam z galaretką i nie wiem ile jej dać.
kateKATE
22 grudnia 2021 at 09:34Dziękuję za odpowiedź
Iwona
11 lutego 2021 at 12:39Witam,
Czy żelkę można przygotować używając 260 ml domowego soku malinowego zamiast podgrzewania mali z cukrem i przecedzania ich przez sitko? Wiem, że smak może się nieco różnić, bo nie będzie zachowana proporcja malin i cukru, ale czy żelka wyjdzie?
Magdalena Indyka
11 lutego 2021 at 18:31Można. Ważne aby ten sok nie był rozcieńczany wodą. Dodaj może trochę soku z cytryny, jeśli sok jest bardzo słodki.
Iwona
12 lutego 2021 at 10:16Dzięki! 🙂
Agnieszka
21 września 2020 at 20:29Mam pytanie o żelke
Mam w tym tygodniu kilka tortow i przez pomylke zrobilam zelke do piątkowego torta a jest dopiero poniedzialek.
Czy moge ja zamrozic i włożyć do torta w piatek, nic jej nie bedzie, nie zepsuje sie?
Pomocy
Magdalena Indyka
23 września 2020 at 18:34Można zamrozić i rozmrozić wieczorem, dzień przed przełożeniem.
Katarzyna
18 sierpnia 2020 at 10:30Ile dni wcześniej mogę przygotować żelkę? Czy do tortu, który będzie jedzony w sobotę nada się żelka zrobiona w środę późnym wieczorem?
Magdalena Indyka
19 sierpnia 2020 at 09:11Można w środę późnym wieczorem :).
Anna
12 maja 2021 at 14:35Czy żelka jest na 16 cm proporcje czy 18? Bo w opisie jest ze przelewamy do formy 18 cm.
Prosze. O informacje
Magdalena Indyka
13 maja 2021 at 21:0116 cm. Robiłam ją w poniedziałek w mniejszej formie i zapomniałam, że w opisie jest podany inny rozmiar.
Justyna
10 sierpnia 2020 at 21:16Czy tę żelkę można wsadzić w mus malinowy, czy powinien to być bardziej stabilny krem?
Magdalena Indyka
11 sierpnia 2020 at 01:19Nie robiłam żelki w musie i nie wiem jak się zachowa. Ale powinno być ok. Chyba lepiej dać w środek musu niż na mus.
Marta
19 lipca 2020 at 10:26Witam Pani Magdo przepis jak zawsze super ♥️ ale mam prośbę czy mogła bym prosić o przepis na to ciasto co ma Pani w propozycji podania tej żelki wygląda ono mega ?☺️ pozdrawiam
Magdalena Indyka
21 lipca 2020 at 22:20To jest sernik kokosowy. Niestety smak mnie nie zachwycił. Będę go poprawiać i na pewno wtedy przepis podam.
M
9 lipca 2020 at 07:15Jestem laikiem i zawsze balam się żelatyny.
Czy żelatyna może być w proszku czy w listach?
Żelatyna dodaną do wody ma napecznieć-a jeśli byłaby to zelatyna w proszku to czy się nie zbryli?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 09:08Ja używam tylko w proszku. Zalewasz wodą i odstawisz na ok 7-10 minut.
Asia
16 czerwca 2020 at 14:09Jakie proporcje należy uzyć do żelki z czarną porzeczką? czy jest ona dobra? przesukałam strony i nie znalazłam takiego przepisu 🙁
Magdalena Indyka
16 czerwca 2020 at 22:26W żelce z czarnej porzeczki na 350 g owoców dałam 5 g żelatyny.
Ania
20 sierpnia 2020 at 21:20Czy maliny należy przecedzić przez sitko, żeby pozostał sam sok bez pestek?
Na załączonym zdjęciu na samej górze widzę żelkę z pestkami stąd moje pytanie.
Magdalena Indyka
21 sierpnia 2020 at 01:19Są różne zdjęcia żelki, z pestkami i bez, ponieważ są dwa przepisy. Jeden na żelkę z pestkami i drugi na żelkę bez pestek.
Kasia
21 marca 2021 at 21:58Co Pani uważa, że jest lepsze do tortu czy fruzelina?
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:13Oba te dodatki są dobre. To zależy od tego jak chcemy, aby wyglądał środek tortu.
Ania
12 czerwca 2020 at 07:53Czy podane proporcje sprawdzą się także w przypadku użycia wiśni? Mam na myśli przede wszystkim żelatynę.
Magdalena Indyka
12 czerwca 2020 at 13:13Do żelki z wiśni dałam 7 g żelatyny na 250g owoców (bez pestek).
Ania
22 maja 2020 at 19:10Witam, czy żelka przyklei się do chrupki czekoladowej? Jadłam kiedyś takie ciastko i wymyśliłam sobie że pod żelke chciałabym dać chrupke tylko się boję że się to do siebie nie przyklei.
Magdalena Indyka
24 maja 2020 at 00:07Nie wiem. Nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć.