Żelka truskawkowa do tortu to puree truskawkowe z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać truskawkowy blat do tortu. Żelka z truskawek sama w sobie jest słodka, dlatego warto dodać do niej trochę soku z cytryny.
Polecam pyszny mus z truskawek.
Uwaga!
Żelkę truskawkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka truskawkowa nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka truskawkowa – śr 16 cm, grubość ok 7 mm:
- 170 g świeżych/mrożonych truskawek
- 5-10 g cukru, do smaku
- 1 -2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
- 5 g żelatyny* + 1,5 łyżki zimnej wody
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
Po zblendowaniu truskawek z cukrem wyszło ok 160 g puree. Na taką ilość dałam 5 g żelatyny. - Truskawki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
- Miksujemy truskawki blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
- Dodajemy sok z cytryny do smaku i podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree truskawkowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
- Tak przygotowana żelkę truskawkową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę z truskawek polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże truskawki możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. W taki sposób przygotowałam żelkę na filmie.
Uwagi:
- Mrożonych truskawek nie rozmrażamy wcześniej.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 160 g, to odejmijcie nadmiar puree.
- Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
- Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z truskawek trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem.
- Jeśli żelka z truskawek nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z truskawek, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
- Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
27 komentarzy
Syssse
19 lipca 2023 at 14:18Czy żelka może się uszkodzić/rozpłynąć w transporcie?
Muszę ją przewieźć w inne miejsce, gdzie będzie wykonywany tort bo w inny sposób nie wyrobię się czasowo 🙁
Jak ją zabezpieczyć przed transportem? Jedziemy zwykłym autem, ale z dobrze działającą klimą.
Magdalena Indyka
19 lipca 2023 at 14:25Po schłodzeniu zawinąć w folię spożywczą. Żelka jest na żelatynie i nie rozpłynie się. Chyba że będzie leżała na słońcu 🙂 Proszę nie wyciągać jej z rantu podczas podróży i od razu włożyć do lodówki na miejscu.
AaaniaAniaAnia
2 lutego 2023 at 16:44Mam pytanie, czy pod zelke można dać krem maslany ten co na cały tort? I czy na zelke też go trzeba dać czy można od razu bitą śmietane z mascarpone?
Magdalena Indyka
4 lutego 2023 at 22:32Jeśli Pani chce, to pod żelkę można dać cienką warstwę kremu maślanego. Na żelkę od razu krem śmietankowy polecam kłaść. Proszę wziąć pod uwagę, że krem maślany twardnieje po schłodzeniu. Dlatego polecam pod żelkę dać krem śmietankowy.
kKarolina
8 czerwca 2022 at 10:23Żelatyna to ta w listkach czy może być w proszku? 😉
Magdalena Indyka
8 czerwca 2022 at 11:09Ja używam tylko tej w proszku 🙂
Karolina
8 czerwca 2022 at 14:38rozumiem, a jeśli najpierw zamieszam zelatynę w gorącej wodzie i tam ją rozmieszam a następnie dodam do truskawek to będzie źle? 😉
Magdalena Indyka
10 czerwca 2022 at 19:50Nie, będzie ok. Ja po prostu od zawsze robię w ten mój opisany sposób.
Ik
25 maja 2023 at 17:26Jak długo żelka może być w lodówce?
Magdalena Indyka
26 maja 2023 at 22:01Po schłodzeniu najczęściej wkładam żelkę do zamrażarki i na drugi dzień wykładam na tort. Nigdy nie robiłam żelki 4 dni przed składaniem tortu. Dlatego trudno mi określić datę ważności.
Anna
23 lutego 2022 at 12:38Dzień dobry, będę robić tort po raz drugi w życiu. Czy mogę zelke truskawkowa wsadzić do kremu z białej czekolady i jako drugi krem do tortu dac krem truskawkowy ? 🙂
Magdalena Indyka
1 marca 2022 at 13:47Tak 🙂
Mag696 764 971damam
9 lutego 2022 at 20:32Witam, po dodaniu namoczonej żelatyny i rozpuszczeniu jej w musie truskawkowym, czuje smak i zapach żelatyny… Da się to jakoś zniwelować? Czy to się ulotni po stężeniu? Coś zrobiłam nie tak?
Magdalena Indyka
10 lutego 2022 at 15:46Nigdy nie czuję smaku i zapachu żelatyny, więc trudno mi powiedzieć jak to zniwelować. Używam żelatyny Dr Oetker.
aAlicja-wierzchowska@wp.pl a
29 marca 2021 at 20:19Dzień dobry! Dziękuję za przepis 🙂 czy puree ze świeżych truskawek można zrobić dwa dni wcześniej? A dopiero w dniu składania tortu dodać żelatynę? Boję się, że świeże owoce mi nie wytrzymają w lodówce długo, a zagotowane z cukrem chyba postoją?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:38Polecam zrobić żelkę i ją zamrozić. W dniu składnia lub dzień wcześniej wyciągnij ją i włóż do lodówki. Potem na krem.
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:38Samo puree też może się zepsuć. Lepiej zamrozić. Samo puree też można zamrozić.
Angelika
14 marca 2021 at 13:01Czy można tą zelke włożyć w krem śmietankowy z Mascarpone albo w mus truskawkowy ?
Magdalena Indyka
15 marca 2021 at 12:15Tak.
KaeolKarolina
25 marca 2021 at 13:01Czy można mrozić taką żelkę?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:50Tak.
anna
1 października 2020 at 09:56czy mozna zamiast zelatyny dac galaretke truskawkową rozpuszczoną w np. 1/2 szkl.wody?
Magdalena Indyka
2 października 2020 at 11:54Można, ale nie znam dokładnych proporcji.
AsssasdAsss
24 czerwca 2020 at 14:25nie dodałam cytryny, czy wszystko będzie ok?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2020 at 14:50Tak :).
Marta
13 czerwca 2020 at 23:45Witam. Mam pytanie odnośnie żelki. Chce zrobić tort z masą oreo i śmietankową oraz z ta żelką. Tylko nie wiem jak to rozłożyć i gdzie ja umieścić? Bo z tego co widzę to wychodzi dość gruba jak warstwa kremu. I nie wiem jak to złożyć żeby było dobrze.
Magdalena Indyka
14 czerwca 2020 at 12:22Wystarczy podzielić składniki na pół i będzie cieńsza. Tak jak napisałam w przepisie żelkę umieszczamy w kremie.