ŻELKI - owocowe wkładki

ŻELKA TRUSKAWKOWA

żelka truskawkowa, żelka do tortu, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

Żelka truskawkowa do tortu to puree truskawkowe z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać truskawkowy blat do tortu. Żelka z truskawek sama w sobie jest słodka, dlatego warto dodać do niej trochę soku z cytryny.

Uwaga!
Żelkę truskawkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka truskawkowa – śr 16 cm, grubość 1 cm:
  • 200 g świeżych/mrożonych truskawek
  • 15-20 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1 -2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 5 g żelatyny* + 1,5 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Z 200 g truskawek wyszło ok 190 ml (180 g) puree. Na taką ilość dałam 5 g żelatyny. 
  2. Truskawki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy truskawki blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
  4. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree truskawkowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  6. Tak przygotowana żelkę truskawkową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę z truskawek możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  8. Świeże truskawki możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. W taki sposób przygotowałam żelkę na filmie.
Uwagi:
  1. Mrożonych truskawek nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z truskawek trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka z truskawek nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z truskawek, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak ‘guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂


żelka truskawkowa, żelka do tortu, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

żelka truskawkowa, żelka do tortu, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

13 komentarzy

  • Odpowiedź
    aAlicja-wierzchowska@wp.pl a
    29 marca 2021 at 20:19

    Dzień dobry! Dziękuję za przepis 🙂 czy puree ze świeżych truskawek można zrobić dwa dni wcześniej? A dopiero w dniu składania tortu dodać żelatynę? Boję się, że świeże owoce mi nie wytrzymają w lodówce długo, a zagotowane z cukrem chyba postoją?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 marca 2021 at 19:38

      Polecam zrobić żelkę i ją zamrozić. W dniu składnia lub dzień wcześniej wyciągnij ją i włóż do lodówki. Potem na krem.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 marca 2021 at 19:38

      Samo puree też może się zepsuć. Lepiej zamrozić. Samo puree też można zamrozić.

  • Odpowiedź
    Angelika
    14 marca 2021 at 13:01

    Czy można tą zelke włożyć w krem śmietankowy z Mascarpone albo w mus truskawkowy ?

  • Odpowiedź
    anna
    1 października 2020 at 09:56

    czy mozna zamiast zelatyny dac galaretke truskawkową rozpuszczoną w np. 1/2 szkl.wody?

  • Odpowiedź
    AsssasdAsss
    24 czerwca 2020 at 14:25

    nie dodałam cytryny, czy wszystko będzie ok?

  • Odpowiedź
    Marta
    13 czerwca 2020 at 23:45

    Witam. Mam pytanie odnośnie żelki. Chce zrobić tort z masą oreo i śmietankową oraz z ta żelką. Tylko nie wiem jak to rozłożyć i gdzie ja umieścić? Bo z tego co widzę to wychodzi dość gruba jak warstwa kremu. I nie wiem jak to złożyć żeby było dobrze.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 czerwca 2020 at 12:22

      Wystarczy podzielić składniki na pół i będzie cieńsza. Tak jak napisałam w przepisie żelkę umieszczamy w kremie.

    Zostaw komentarz