ŻELKA TRUSKAWKOWA

by Magdalena Indyka
żelka truskawkowa, żelka do tortu, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,
image_print

Żelka truskawkowa do tortu to puree truskawkowe z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać truskawkowy blat do tortu. Żelka z truskawek sama w sobie jest słodka, dlatego warto dodać do niej trochę soku z cytryny.
Polecam pyszny mus z truskawek

Uwaga!
Żelkę truskawkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka truskawkowa nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm. 
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka truskawkowa – śr 16 cm, grubość ok 7 mm:
  • 170 g świeżych/mrożonych truskawek
  • 5-10 g cukru, do smaku
  • 1 -2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 5 g żelatyny* + 2 łyżki (20 g) zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Po zblendowaniu truskawek z cukrem wyszło ok 160 g puree. Na taką ilość dałam 5 g żelatyny. 
  2. Truskawki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy truskawki blenderem, aby otrzymać gładkie puree. 
  4. Dodajemy sok z cytryny do smaku i podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree truskawkowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  6. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
  7. Tak przygotowana żelkę truskawkową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
  8. Żelkę z truskawek polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  9. Świeże truskawki możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. W taki sposób przygotowałam żelkę na filmie.
Uwagi:
  1. Mrożonych truskawek nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 160 g, to odejmijcie nadmiar puree. 
  5. Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
  6. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z truskawek trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  7. Jeśli żelka z truskawek nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z truskawek, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  8. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. 

Smacznego 🙂


żelka truskawkowa, żelka do tortu, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

żelka truskawkowa, żelka do tortu, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

żelka truskawkowa, żelka do tortu, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

36 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Witam ,
Mam pytanie jak goście będą w sobotę tort lepiej przekładac w czwartek czy piątek przy takiej pogodzie

Iloilonana Jui
Iloilonana Jui
1 rok temu

Witam. Żelke na tortownice 26 cm muszę zrobić z podwójnej porcji?

Kornelia
Kornelia
Odpowiedz na  Iloilonana Jui
1 rok temu

Czy żelkę można dać razem z musem truskawkowym?

Marlen
Marlen
1 rok temu

Przyspieszyłam sobie pracę i zrobiłam swoim sposobem, natomiast żelka fantastyczna. Nadała fajnego urozmaicenia w torcie:) dziękuję za przepis.

Syssse
Syssse
1 rok temu

Czy żelka może się uszkodzić/rozpłynąć w transporcie?
Muszę ją przewieźć w inne miejsce, gdzie będzie wykonywany tort bo w inny sposób nie wyrobię się czasowo 🙁
Jak ją zabezpieczyć przed transportem? Jedziemy zwykłym autem, ale z dobrze działającą klimą.

Monika
Monika
Odpowiedz na  Syssse
5 miesięcy temu

Jakie proporcje na żelke o średnicy 14 cm?

AaaniaAniaAnia
AaaniaAniaAnia
2 lat temu

Mam pytanie, czy pod zelke można dać krem maslany ten co na cały tort? I czy na zelke też go trzeba dać czy można od razu bitą śmietane z mascarpone?

kKarolina
kKarolina
3 lat temu

Żelatyna to ta w listkach czy może być w proszku? 😉

Karolina
Karolina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

rozumiem, a jeśli najpierw zamieszam zelatynę w gorącej wodzie i tam ją rozmieszam a następnie dodam do truskawek to będzie źle? 😉

Ik
Ik
Odpowiedz na  kKarolina
2 lat temu

Jak długo żelka może być w lodówce?

Anna
Anna
3 lat temu

Dzień dobry, będę robić tort po raz drugi w życiu. Czy mogę zelke truskawkowa wsadzić do kremu z białej czekolady i jako drugi krem do tortu dac krem truskawkowy ? 🙂

Mag696 764 971damam
Mag696 764 971damam
3 lat temu

Witam, po dodaniu namoczonej żelatyny i rozpuszczeniu jej w musie truskawkowym, czuje smak i zapach żelatyny… Da się to jakoś zniwelować? Czy to się ulotni po stężeniu? Coś zrobiłam nie tak?

aAlicja-wierzchowska@wp.pl a
aAlicja-wierzchowska@wp.pl a
4 lat temu

Dzień dobry! Dziękuję za przepis 🙂 czy puree ze świeżych truskawek można zrobić dwa dni wcześniej? A dopiero w dniu składania tortu dodać żelatynę? Boję się, że świeże owoce mi nie wytrzymają w lodówce długo, a zagotowane z cukrem chyba postoją?

Angelika
Angelika
4 lat temu

Czy można tą zelke włożyć w krem śmietankowy z Mascarpone albo w mus truskawkowy ?

KaeolKarolina
KaeolKarolina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Czy można mrozić taką żelkę?

anna
anna
4 lat temu

czy mozna zamiast zelatyny dac galaretke truskawkową rozpuszczoną w np. 1/2 szkl.wody?

AsssasdAsss
AsssasdAsss
4 lat temu

nie dodałam cytryny, czy wszystko będzie ok?

Marta
Marta
5 lat temu

Witam. Mam pytanie odnośnie żelki. Chce zrobić tort z masą oreo i śmietankową oraz z ta żelką. Tylko nie wiem jak to rozłożyć i gdzie ja umieścić? Bo z tego co widzę to wychodzi dość gruba jak warstwa kremu. I nie wiem jak to złożyć żeby było dobrze.

36
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x