OWOCE W ŻELU - żelka

ŻELKA TRUSKAWKOWA

żelka truskawkowa, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

Żelka truskawkowa do tortu to puree truskawkowe z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać truskawkowy blat do tortu. Żelka z truskawek sama w sobie jest słodka, dlatego warto dodać do niej trochę soku z cytryny.

Uwaga!
Żelkę truskawkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka truskawkowa – śr ok 15 cm , wysoka 1 cm:
  • 260 g świeżych/mrożonych truskawek
  • 20-30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 2 -3 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 7-8 g żelatyny* + 2 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Z 260 g truskawek wyszło 300 ml puree. Na taką ilość dałam 7 g żelatyny. 
  2. Truskawki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy truskawki blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
  4. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree truskawkowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). Żelka ostatecznie ma 15 cm średnicy, mimo że jest robiona w formie o śr 16 cm.
  6. Tak przygotowana żelkę truskawkową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę z truskawek możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  8. Świeże truskawki możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. W taki sposób przygotowałam żelkę na filmie.
Uwagi:
  1. Mrożonych truskawek nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owocowe żelki znajdziesz w zakładce OWOCE W ŻELU.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z truskawek trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka z truskawek nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny, ok 2 gram (powinno wystarczyć). Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy i ponownie przelewamy do formy. Schładzamy.

Smacznego 🙂


żelka truskawkowa, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

żelka truskawkowa, żelka z truskawek, truskawki w żelu, żelka z truskawkami, mus z truskawek,

Polecam również:

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    AsssasdAsss
    24 czerwca 2020 at 14:25

    nie dodałam cytryny, czy wszystko będzie ok?

  • Odpowiedź
    Marta
    13 czerwca 2020 at 23:45

    Witam. Mam pytanie odnośnie żelki. Chce zrobić tort z masą oreo i śmietankową oraz z ta żelką. Tylko nie wiem jak to rozłożyć i gdzie ja umieścić? Bo z tego co widzę to wychodzi dość gruba jak warstwa kremu. I nie wiem jak to złożyć żeby było dobrze.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 czerwca 2020 at 12:22

      Wystarczy podzielić składniki na pół i będzie cieńsza. Tak jak napisałam w przepisie żelkę umieszczamy w kremie.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!