BISZKOPTY i CIASTA

BANANOWE CIASTO DO TORTU

bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu

Bananowe ciasto do tortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Ciasto, forma śr 20 cm:
  • 2 duże banany (ok 200 g bez skórki)
  • 2 duże jajka ‘L’
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 150 ml maślanki
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli
  1. W misce, za pomocą widelca rozgniatamy banany. Dodajemy maślankę, jajka i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy olej i cukier. Dokładnie mieszamy.
  2. Do otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  4. Pieczemy ok 40-50 min w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy.
  5. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Ciasto wyrasta z górką, którą ścinamy.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Zamiast maślanki można dodać mleko z sokiem z cytryny (150 ml mleka + 2 łyżki soku z cytryny). Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
  3. Bananów nie rozdrabniamy blenderem, ponieważ może wyjść zakalec. Najlepiej użyć widelca.
  4. Dzięki bardzo dojrzałym bananom ciasto uzyskuje fajny aromat. Dlatego warto je kupić kilka dni wcześniej i pozwolić im dojrzeć.
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego 🙂


bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu

bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu

bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu

Polecam również:

tort miś, miś, tort niedźwiadek, krem czekoladowy, krem maślany, brzoskwinie, tort urodzinowy,

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

tort orzechowo - kawowy, tort orzechowy z kremem kawowym, tort kawowy, krem z kawą, biszkopt orzechowy,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Mondyr
    13 lipca 2020 at 20:59

    Witam.

    Jak długo może stać to ciasto? Chciałabym wykorzystać go do tortu. W środę upiec w czwartek przełożyć w piątek dekoracja w sobotę konsumpcja. Czy się nie zepsuje?

  • Odpowiedź
    Karolina
    29 kwietnia 2020 at 13:02

    Dzień dobry, czy to ciasto można wykonać również ze zwykłym cukrem? czy proporcje wtedy należy dać takie same? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Maryana
    3 kwietnia 2019 at 20:59

    Witam. Chcem upiec na forme 24cm czy nie będzie za cienke żeby przekroić na 2?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 kwietnia 2019 at 22:16

      Aby w 24 cm wyszły 3 blaty trzeba zrobić ciasto z 1,5 porcji. Więc jak zrobisz z proporcji 20cm, to wyjdą Ci dwa blaty.

    Zostaw komentarz