BANANOWE CIASTO DO TORTU

by Magdalena Indyka
bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu
image_print

Bananowe ciasto do tortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym.
Polecam również marchewkowe ciasto do tortu

Skorzystaj z przelicznika foremek

Ciasto, forma śr 20 cm:
  • 2 duże banany (ok 200 g bez skórki)
  • 2 duże jajka 'L’
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 150 ml maślanki
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli
  1. W misce, za pomocą widelca rozgniatamy banany. Dodajemy maślankę, jajka i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy olej i cukier. Dokładnie mieszamy.
  2. Do otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  4. Pieczemy ok 40-50 min w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy.
  5. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Ciasto wyrasta z górką, którą ścinamy. Spód jest twardy i przypieczony, dlatego również go ścinamy, za pomocą noża. 

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Zamiast maślanki można dodać mleko z sokiem z cytryny (150 ml mleka + 2 łyżki soku z cytryny). Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
  3. Bananów nie rozdrabniamy blenderem, ponieważ może wyjść zakalec. Najlepiej użyć widelca.
  4. Dzięki bardzo dojrzałym bananom ciasto uzyskuje fajny aromat. Dlatego warto je kupić kilka dni wcześniej i pozwolić im dojrzeć.
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego 🙂


bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu

bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu

bananowe ciasto do tortu, ciasto z bananami, ciasto bananowe, banany, ciasto do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Edyta
Edyta
4 lat temu

Czy proporcje z sr.20 na 3 blaty wystarczą na 4 blaty sr. 18? Wiem, ze jest przelicznik ale on dziala na średnicy, a ja właśnie jeszcze musze zmienić wysokosc i się pogubiłam 🙁

Mondyr
Mondyr
4 lat temu

Witam.

Jak długo może stać to ciasto? Chciałabym wykorzystać go do tortu. W środę upiec w czwartek przełożyć w piątek dekoracja w sobotę konsumpcja. Czy się nie zepsuje?

Karolina
Karolina
4 lat temu

Dzień dobry, czy to ciasto można wykonać również ze zwykłym cukrem? czy proporcje wtedy należy dać takie same? Pozdrawiam

Maryana
Maryana
5 lat temu

Witam. Chcem upiec na forme 24cm czy nie będzie za cienke żeby przekroić na 2?

Anna
Anna
Odpowiedz na  Maryana
3 lat temu

Chciałabym wykorzystać ten przepis aby zrobić tort dla dziecka. Czy jeżeli nie dodam cukru to czy ciasto wyjdzie?

10
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!