Bananowe ciasto do tortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym.
Polecam również marchewkowe ciasto do tortu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ciasto, forma śr 20 cm:
- 2 duże banany (ok 200 g bez skórki)
- 2 duże jajka 'L’
- 140 g cukru trzcinowego
- 150 ml maślanki
- 150 ml oleju rzepakowego
- 380 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka soli
- W misce, za pomocą widelca rozgniatamy banany. Dodajemy maślankę, jajka i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy olej i cukier. Dokładnie mieszamy.
- Do otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- Pieczemy ok 40-50 min w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy.
- Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Ciasto wyrasta z górką, którą ścinamy.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Zamiast maślanki można dodać mleko z sokiem z cytryny (150 ml mleka + 2 łyżki soku z cytryny). Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
- Bananów nie rozdrabniamy blenderem, ponieważ może wyjść zakalec. Najlepiej użyć widelca.
- Dzięki bardzo dojrzałym bananom ciasto uzyskuje fajny aromat. Dlatego warto je kupić kilka dni wcześniej i pozwolić im dojrzeć.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
10 komentarzy
Edyta
2 grudnia 2020 at 13:10Czy proporcje z sr.20 na 3 blaty wystarczą na 4 blaty sr. 18? Wiem, ze jest przelicznik ale on dziala na średnicy, a ja właśnie jeszcze musze zmienić wysokosc i się pogubiłam 🙁
Magdalena Indyka
2 grudnia 2020 at 14:38Najpierw przelicz na średnicę, czyli z 20 na 18 cm. Potem wynik podziel przez 3 i pomnóż przez 4 :).
Mondyr
13 lipca 2020 at 20:59Witam.
Jak długo może stać to ciasto? Chciałabym wykorzystać go do tortu. W środę upiec w czwartek przełożyć w piątek dekoracja w sobotę konsumpcja. Czy się nie zepsuje?
Magdalena Indyka
14 lipca 2020 at 00:24Nie zepsuje się 🙂
Karolina
29 kwietnia 2020 at 13:02Dzień dobry, czy to ciasto można wykonać również ze zwykłym cukrem? czy proporcje wtedy należy dać takie same? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
29 kwietnia 2020 at 14:08Tak, dajemy tyle samo.
Maryana
3 kwietnia 2019 at 20:59Witam. Chcem upiec na forme 24cm czy nie będzie za cienke żeby przekroić na 2?
Magdalena Indyka
3 kwietnia 2019 at 22:16Aby w 24 cm wyszły 3 blaty trzeba zrobić ciasto z 1,5 porcji. Więc jak zrobisz z proporcji 20cm, to wyjdą Ci dwa blaty.
Anna
22 kwietnia 2021 at 18:46Chciałabym wykorzystać ten przepis aby zrobić tort dla dziecka. Czy jeżeli nie dodam cukru to czy ciasto wyjdzie?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:28Wyjdzie, ale nie wiem jak będzie smakować.