BISZKOPT CYNAMONOWY

by Magdalena Indyka
biszkopt cynamonowy, biszkopt z cynamonem, korzenny biszkopt, najlepszy biszkopt, biszkopt z imbirem,

Biszkopt cynamonowy do tortu to pyszny, aromatyczny biszkopt z cynamonem, imbirem i szczyptą goździków. Dwie pozostałe przyprawy można pominąć, ale polecam chociaż dodać trochę imbiru :). Biszkopt ten wykorzystałam w torcie Bałwan, na który przepis niebawem się pojawi!  

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Na blogu znajdziecie też przepis na biszkopt kakaowy.
Cynamon i pozostałe przyprawy możecie dodać do innych jasnych biszkoptów, np. wilgotny biszkopt, klasyczny biszkopt do tortu lub maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Polecam jednak zmniejszyć przy okazji ilość cukru o ok 10g. Biszkopt z cynamonem wydaje mi się słodszy od zwykłego. 

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt cynamonowy (forma lub rant śr 16 cm):
  • 3 białka (ok 111 g) 
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 114 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta goździków (opcjonalnie)
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 10-12 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania). 
  3. Nadal ubijając białka, dodajemy żółtka. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z przyprawami i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do formy/rantu o śr 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155-160ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.
  7. Upieczony biszkopt z cynamonem od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
    Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Wierzch biszkoptu (skórkę) ścinamy. 
  9. Z tych proporcji, w formie o śr 16 cm, biszkopt wyrośnie wysoki na ok 6 – 6,5 cm.
    Jeśli chcecie upiec biszkopt w tortownicy o śr 24 cm wystarczy podwoić porcje (zrobić biszkopt z 6 jajek).
Drugi sposób wykonania biszkoptu cynamonowego:
  1. Całe jajka z cukrem ubijamy, aż otrzymamy puszystą masę – min. 15 minut (im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania). Wyłączamy mikser. 
  2. Dodajemy przesianą mąkę z przyprawami i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto przekładamy do formy.
Uwagi! 
  1. Biszkopt możemy nasączyć: słabą herbatą, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, likierem piernikowym lub orzechowym. 
  2. Kremy i dodatki pasujące do biszkoptu cynamonowego: pomarańczowy, czekoladowy, waniliowy, speculoos, orzechowy, piernikowy, śliwkowy, prażone jabłka, frużelina ananasowa, frużelina pomarańczowa, orange curd

Wskazówki:
Ładnie wyrośnięty biszkopt cynamonowy zależy od dobrze ubitych białek lub całych jajek?

U mnie najczęstszym powodem opadniętego biszkoptu było krótkie ubijanie białek lub całych jajek. Mój mikser 'słabo’ ubija białka/jajka. Zajmuje mu to 15-20 minut przy 4 całych jajkach. Ubicie samych białek z cukrem zajmuje mniej czasu – ok 10-12 min. Całe jajka zawsze ubijam trochę dłużej.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że białka ubija się do momentu rozpuszczenia cukru. U mnie ten moment następował po ok 7 minutach. Niestety wtedy biszkopt mi zawsze opadał. Dlatego same białka z cukrem ubijam min. 10 minut. 

Osobiście polecam ubijać białka min. 10 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie.
To też zależy od ilości białek.

Im więcej białek/całych jajek tym dłuższy czas ubijania.
Jeśli przy 3 białkach/jajkach ubicie zajmuje ok 8-10 minut, to przy 6 białkach/całych jajkach ten czas wydłużamy. 

Czy jajka muszą mieć temperaturę pokojową?

Od początku używam jajek w temperaturze pokojowej. Tylko dwa razy użyłam zimnych jajek, bo dziewczyny pisały mi, że bez problemu im biszkopt wyrasta. Niestety mi nie wychodził.
Dlatego osobiście polecam do biszkoptu jajka w temperaturze pokojowej.

Rozmiar jajek ma znaczenie?

Z mojego doświadczenia – tak. Do tego biszkoptu na 1 jajko daję 36 g cukru i ok 38 g mąki pszennej.
Przy czym moje jajko ma rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką), gdzie białko ma ok 37-38 g. Jeśli użyjecie większych jajek trzeba zwiększyć ilość mąki. W przeciwnym wypadku biszkopt wyjdzie puchaty i delikatny, przez co będzie mniej stabilny.
Jeśli ten biszkopt będzie dla Was za mało stabilny, to bez problemu możecie dodać trochę mąki następnym razem. Mi taki biszkopt do tortu odpowiada, ale to nie znaczy, że Wam musi ;). Dodatkowa łyżka mąki nie zaszkodzi.

biszkopt cynamonowy, biszkopt z cynamonem, korzenny biszkopt, najlepszy biszkopt, biszkopt z imbirem,

Czy w białkach może znaleźć się odrobina żółtka?

Tak. Ale dosłownie odrobina. Jeśli wpadnie wam żółtko, to postarajcie się wyciągnąć je jak najdokładniej. Białka z odrobiną żółtka się ubiją. Przecież są przepisy na biszkopt, gdzie ubija się całe jajka (Tutaj taki mam). Raz zdarzyło mi się ubijać białka z resztkami żółtka. Oczywiście ubijałam je wtedy trochę dłużej, aby zwiększyć szansę na wyrośnięty biszkopt i udało się :).

Kiedy, jak i jaki cukier dodać do białek?

Najlepszy dla mnie jest drobny cukier. Cukier dodaję do sztywnej piany. Trzeba jednak uważać, aby nie przebić białek. Dlatego gdy widzę, że białka ładnie się ubiły (po ok 2 minutach) zaczynam dodawać cukier. Powoli, łyżka po łyżce.

Czy proszek do pieczenia jest potrzebny?

Według mnie nie. Jak już wspomniałam w pierwszym punkcie, biszkopt wyrasta dzięki dobrze ubitym białkom/całym jajkom. Ostatnio robiłam biszkopt wg przepisu mojej mamy, która zawsze dodawała proszek do pieczenia. Jajka ubijała w całości. Zaryzykowałam i nie dodałam proszku do pieczenia. 6 jajek ubijałam ok 20 minut i biszkopt do tortu pięknie wyrósł!

biszkopt cynamonowy, biszkopt z cynamonem, korzenny biszkopt, najlepszy biszkopt, biszkopt z imbirem,

Jaka miska do ubijania białek?

Każda miska będzie dobra. Miska przede wszystkim musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć i pozostaje tłusta warstwa. Dlatego ja preferuję metalową lub szklaną miskę.

Jaka temperatura pieczenia?

Często dostaję pytania co zrobić, aby biszkopt nie wyrastał z górką. Gdy upewniam się, że nie był dodany proszek do pieczenia pytam o temperaturę. Wtedy najczęściej słyszę, że biszkopt był pieczony w ok 180°C. To jest za wysoka temperatura dla biszkoptu. Biszkopt pieczemy w ok 150-165°C, bez termoobiegu. Wtedy biszkopt rośnie w równym, wolnym tempie i bez górki. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 155°C, piekę na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
U niektórych 180°C może być odpowiednikiem 170°C, dlatego musicie wyczuć swój piekarnik.
Jeśli mimo zmniejszenia temperatury biszkopt wyrośnie Wam z górką, to wtedy po wyjęciu biszkoptu z formy i ostudzeniu wystarczy ściąć wierzch. 

Papier do pieczenia czy masło?

Używam papieru do pieczenia. Papierem wykładam samo dno formy.
Nie smaruję niczym boków formy.

Czy biszkoptem trzeba rzucić po upieczeniu?

Nie! Ja przez 3 lata rzucałam biszkoptem. Najpierw na podłogę, później na blat kuchenny. Ostatnio kilka razy nie rzuciłam, aby sprawdzić czy jest to potrzebne. Nie opadł ani razu. Dlatego już biszkoptem nie rzucam!

Jak układamy blaty biszkoptu przy składaniu tortu?

Moje biszkopty układam tak jak biszkopt wygląda przed krojeniem. Dolny blat kładę na sam dół, a górny na wierzch tortu (ewentualnie do środka). Chodzi o to, że podczas pieczenia mąka może trochę opaść na dno formy i dolny blat wychodzie gęściejszy, stabilniejszy. A górny bardziej miękki i delikatny. Kładąc górny blat na sam dół tortu ryzykujemy tym, iż nie utrzyma od tortu całego tortu. Przez co tort może nam siąść i popęka tynk maślany.

biszkopt cynamonowy, biszkopt z cynamonem, korzenny biszkopt, najlepszy biszkopt, biszkopt z imbirem,

Rant czy tortownica?

Nie mam faworyta. Zaczęłam piec biszkopty w tortownicy i do dziś jestem z mojej formy zadowolona. Ważne aby tortownica była dobrej jakości. Kupiłam rant, ponieważ chciałam piec wyższe biszkopty, a robiąc rant z papieru do pieczenia biszkopty wychodziły mi węższe u góry. Papier do pieczenia źle się układał. W rancie można upiec biszkopt i złożyć tort, aby był prosty. W tortownicy też można to zrobić, ale do tego potrzebny jest papier do pieczenia lub folia rantowa. Jeśli robicie torty dla siebie, sporadycznie i nie są wysokie, to tortownica Wam wystarczy.

Jeśli planujecie działalność (torty na zamówienie), polecam zainwestować w ranty.

Czy można otworzyć piekarnik podczas pieczenia biszkoptu?

Tak. Ale wtedy gdy biszkopt cynamonowy jest już upieczony. Nie otwieram piekarnika gdy widzę, że biszkopt jest blady, a środek jeszcze nie dopieczony. Czasami delikatnie (nie za szybko) otwieram piekarnik 5 minut przed końcem pieczenia. 

Kiedy można upiec biszkopt cynamonowy przed złożeniem tortu?

Biszkopty do moich tortów piekę 1-2 dni wcześniej, przed przełożeniem kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt piekę już we wtorek wieczorem. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Biszkopt zawijam w folię i przechowuję w szafce. Biszkopt można też zamrozić! Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.

Jaka mąka do pieczenia biszkoptu?

Używam mąki pszennej tortowej, typ 450 (używam Lubella).

Z ilu jajek wyjdzie mi biszkopt cynamonowy wysoki na 6 cm?

W formie o śr 24 cm robię z 6 jajek, w tym miejscu polecam Przelicznik foremek,
22 cm – 5 jajek
20 cm – 4 jajka
18 cm – 4 jaka (tutaj trzeba zrobić rant z papieru do pieczenia
bo wychodzi wysoki ok 7 cm)

16 cm – 3 jajka 

Smacznego 🙂

biszkopt z cynamonem, korzenny biszkopt, najlepszy biszkopt, biszkopt z imbirem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

1 Komentarz

askaska01 16/04/2021 - 14:56

sprawdzony przepis, a połączenie z orange curd (inspirowane Pani zestawieniem tego, jakie smaki do siebie pasją) po prostu powalające. wyższy poziom uniesienia przy konsumpcji 😉
dziekuję

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.