KAKAOWY PIERNIK Z POWIDŁAMI

by Magdalena Indyka
kakaowy piernik z powidłami, piernik z konfiturą porzeczkową, piernik z powidłami, piernik kakaowy,
image_print

Kakaowy piernik z powidłami to szybkie i proste ciasto na świąteczny stół. Ciasto piernikowe z konfiturą jest smaczny i wilgotny. Ciasto przełożone powidłami smakuje wyśmienicie! Do tego piękna, zimowa dekoracja zachwyci rodzinę i gości przy świątecznym stole :).
Polecam również pierniczki świąteczne i ciasteczka cynamonowe

P.S. Ciasto na zdjęciu pieczone było w formie 24×24 cm (skorzystaj z przelicznika foremek). Jednak częściej piekę kakaowy piernik w większej formie 23×33 cm, dlatego podaję proporcje na ten wymiar. Takiej formy użyłam na filmie. 

Składniki na formę 23×33 cm:
  • 2 jajka (rozm. 'L’)
  • 180 ml mleka
  • 160 ml oleju np. rzepakowego
  • 170 g drobnego cukru
  • 200 g dżemu/konfitury porzeczkowej
  • 330 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 12 g ciemnego kakao (1 1/2 łyżki)
  • 1 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • ok 300 – 350 g powideł
Polewa czekoladowa:
  • 50 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g gorzkiej czekolady (64%)

W małym rondelku topimy masło. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę. Od razu polewamy ciasto. Gdy polewa ostygnie zrobi się za gęsta.

Wykonanie:

  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy: jajka, mleko, olej, cukier oraz dżem/konfiturę porzeczkową.
  2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pierników oraz cynamonem.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wym. 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  4. Piernik z konfiturą pieczemy ok 35 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Studzimy.
  5. Ostudzony piernik kroimy na dwa równe blaty. Dolny blat smarujemy powidłami i nakładamy górny blat ciasta. Kakaowy piernik z powidłami dekorujemy polewą czekoladową.
  6. Dodatkowo można zrobić dekoracje z białej czekolady, zabarwionej barwnikami spożywczymi. Na filmie pokazałam jak można to zrobić.
Dekoracja z białej czekolady:
  • 20 ml mleka lub śmietanki 30%
  • 60 g białej czekolady
  • biały barwnik/ wybielacz
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • dodatkowo kilka perełek cukrowych (niekonieczne)
  1. W małym rondelku podgrzewamy mleko. Gdy będzie gorące zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę.
  2. Dodajemy biały barwnik tzw. wybielacz i mieszamy. Czekolada biała jest tak naprawdę koloru kremowego i jeśli nie dodamy wybielacza, to nie wyjdzie nam ładny niebieski, tylko zielony (żółty + niebieski = zielony).
  3. Dzielimy polewę na dwie równe części. Dodajmy do każdej kolorowy barwnik i mieszamy dokładnie.
    Ja dałam żółty i zielony do gwiazd, a śnieżynki zrobiłam białe i niebieskie.
  4. Odstawiamy kolorowe polewy na bok i czekamy, aż trochę zgęstnieją, tak aby miały konsystencję lukru do dekorowania pierniczków.
  5. Przekładamy polewy do worków cukierniczych. Odcinamy rogi i dekorujemy kakaowy piernik z powidłami.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Konfiturę porzeczkową można zamienić na inną ciemną konfiturę lub dżem.
  3. Piernik kakaowy z polewą czekoladową najlepiej kroi się gorącym nożem. Wtedy polewa nie popęka.
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!


kakaowy piernik z powidłami, piernik z konfiturą porzeczkową, piernik z powidłami, piernik kakaowy,

kakaowy piernik z powidłami, piernik z konfiturą porzeczkową, piernik z powidłami, piernik kakaowy,

kakaowy piernik z powidłami, piernik z konfiturą porzeczkową, piernik z powidłami, piernik kakaowy,

kakaowy piernik z powidłami, piernik z konfiturą porzeczkową, piernik z powidłami, piernik kakaowy,

Źródło przepisu: https://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2011/12/piernik-kakaowy-mojej-babci-i-mojej.html

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz