KREM Z PRALINAMI GIOTTO

by Magdalena Indyka
krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,
image_print

Krem z pralinami Giotto do tortu to pyszny krem dla fanów tych pralinek. Krem ma słodki, lekko orzechowy smak, który idealnie komponuje się z kremem czekoladowym, kawowym, porzeczkowym lub pomarańczowym. Można do niego dodać żelkę z kwaśniejszych owoców lub chrupkę z czekoladą
Polecam również krem o smaku Giotto, który miałam okazję zrobić kilka tygodni wcześniej. 

Składniki na krem z pralinami Giotto:
  • 160 g śmietanki kremówki 30/36% (użyłam 30%)
  • 55 g białej czekolady
  • 105 g pralin Giotto
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę oraz drobno pokrojone praliny Giotto. Całość dokładnie mieszamy, aż praliny i czekolada się rozpuszczą.
  2. Wafelki z pralin potrzebują trochę czasu, aby zmiękły. Możemy przez chwilę podgrzać masę i szpatułką rozetrzeć wafelki. W ostateczności można przez chwilę zmiksować masę blenderem. Ale nie jest to konieczne, jeśli pokroicie praliny bardzo drobno.
  3. Odstawiamy masę z pralinami Giotto do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.), najlepiej całą noc.
  4. Następnego dnia schłodzoną masę z pralinkami Giotto i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty). 
  5. Gotowy krem z pralinkami Giotto od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.
Uwagi:
  1. Krem z pralin Giotto wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z pralinkami Giotto: połączenia smakowe
  3. Robiłam krem na śmietance kremówce 30% wyszedł gęsty i stabilny. Na śmietance 36% mogą wyjść bardzo gęste. Jeśli będą dla Was za gęste następnym razem dajcie ok 10 ml/g śmietanki 36% więcej.
  4. Krem z pralinami Giotto nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem z przecedzonymi pralinkami można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Serek mascarpone i masa z pralinkami muszą być schłodzone przed ubiciem.  

Smacznego 🙂

krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,

krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,

krem z pralinami giotto do tortu, krem z giotto, prosty krem z pralinkami giotto, krem do tortu, orzechowy krem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

5 1 głosuj
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

15 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
23 dni temu

Witam. Gdzie Pani zakupiła praliny Giotto?

Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu
Ocena :
     

Witam.
Nie można przechowywać bo się odpowietrzy. A jak z kremem już w torcie, czy wytrzyma kilka dni, np weekend?

Ewelina
Ewelina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 miesiąc temu

Dziękuję za szybką odpowiedź ❤️

Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Czy na bazie tego przepisu można zrobić krem z pralin Ferrero Rocher? Wiem, że jest przepis na taki krem z Nutellą, ale mam w domu spory zapas pralinek i chciałam zrobić z nich pożytek 🙂 Pozdrawiam!

Jagoda
Jagoda
3 miesięcy temu

Czy w połączeniu z kremem wiśniowym będzie się to dobrze komponowało?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

WItam nie da sie ze strony drukowac, nie ma ikonki drukuj 🙁

Marta
Marta
1 rok temu

Czy dodatek białej czekolady jest konieczny i ma wpływ na stabilność kremu?

Agnieszka agnieszka
Agnieszka agnieszka
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 miesięcy temu

Czy w połączeniu z karmelem i orzechami będzie się dobrze komponowało?

15
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x