KREM TRUSKAWKOWY

by Magdalena Indyka
krem z truskawek, krem z truskawkami, krem z truskawek do ciasta, truskawkowy krem, krem truskawkowy

Krem truskawkowy do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu z truskawkami wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również lekki mus truskawkowy

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem z truskawek:
  • 200 ml śmietanki 36%, schłodzonej
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru, do smaku
  • 180 – 200 g schłodzonego truskawkowego curdu, do smaku
Składniki na 200-220 g truskawkowego curdu:
  • 180 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko, rozm. L
  • 1 żółtko
  • 80 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  1. Świeże truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mrożone rozmrażamy i odcedzamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. 
  2. W metalowej lub szklanej misce truskawki zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Za pomocą blendera miksujemy truskawki, aż otrzymamy gładkie puree. 
  3. Do truskawkowego puree dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  4. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  5. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na bardzo małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  6. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
  7. Jeśli będą grudki jeszcze ciepły truskawkowy curd przecedzamy przez sitko.
  8. Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  9. Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania (przed dodaniem masła) dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut.
Wykonanie kremu truskawkowego:
  1. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
  2. Do kremu dodajemy schłodzony truskawkowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem z truskawek nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truskawkami: połączenia smakowe.
  3. Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.

Smacznego 🙂


krem z truskawek, krem z truskawkami, krem z truskawek do ciasta, truskawkowy krem, krem truskawkowy

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

18 komentarzy

WeWeroniką 30/06/2023 - 20:19

Witam czy da się na tej podstawie zrobić krem gruszkowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/07/2023 - 14:03

Nie robiłam i trudno mi powiedzieć jak wyjdzie w smaku. Może lepiej zrobić mus gruszkowy? Zrobiłabym tak jak mus brzoskwiniowy: https://slodkipomysl.pl/mus-brzoskwiniowy

Odpowiedź
AAlind 26/02/2023 - 22:06

Witam. Czy jeśli krem będzie się stabilizował w torcie całą noc to się nie rozwarstwi i nie zważy tak jak jest napisane na końcu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/02/2023 - 18:41

Nie. Krem najczęściej psuje się gdy robimy go wcześniej i zostawiamy w lodówce do momentu wyłożenia na ciasto/biszkopt. Jeśli krem od razu nałożymy na biszkopt i przykryjemy go drugim blatem to nic mu nie będzie.

Odpowiedź
nusskatia 21/02/2023 - 20:19

czy trukawski można zamienić na maliny? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2023 - 16:00

Tak. Tu mam taki krem z malin: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe

Odpowiedź
Marta 13/04/2022 - 14:47

Witam, czy jakbym chciała krem malinowy to po prostu dać maliny zamiast truskawek, w takiej samej proporcji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/04/2022 - 14:27

W tych babeczkach jest krem malinowy robiony w ten sam sposób co truskawkowy: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/

Odpowiedź
Marika 19/12/2021 - 22:58

Czy można do takiego krem truskawkowego dać na dół żelkę truskawkową ? czy krem ma bardzo intensywny smak ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/12/2021 - 00:53

Dałabym żelkę do tego kremu 🙂

Odpowiedź
JUSTYNA 18/06/2021 - 21:44

Chciałabym przełożyć biszkopt kremem truskawkowym, kremem czekoladowym i zastanawiam się czy trzecie przełożenie może to być dżem z czarnej porzeczki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/06/2021 - 15:02

Wydaje mi się ok. Ja do tych kremów dałam kiedyś krem cytrynowy, też kwaskowy i było super: https://slodkipomysl.pl/tort-dla-baletnicy/

Odpowiedź
Martyna 09/08/2022 - 07:49

Będę pierwszy raz próbować zrobić tort z pani przepisów 🙂 Tylko na końcu mowa o tym żeby krem przeszedł smakiem skórki cytrynowej a w przepisie mowa o soku, faktycznie skórkę też dawać czy to przejęzyczenie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/08/2022 - 10:14

Przejęzyczenie 🙂 Kopiowałam uwagi z kremy cytrynowego i nie do końca przeczytałam ostatni punkt 🙂

Odpowiedź
Justyna 18/04/2021 - 13:33

Czy do curdu dodaje sie 1 cale jajko plus żółtko? Czyli razem 2 żółtka?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/04/2021 - 00:00

Dajemy 1 całe jajko i 1 żółtko (bez białka). Będą wtedy 2 żółtka 🙂

Odpowiedź
Magda 17/03/2023 - 20:18

Dzień dobry,
Czy mogę przygotować curd dzień wcześniej a na drugi połączyć go z kremem śmietanowym żeby wyszedł krem truskawkowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2023 - 20:57

Taj, jak najbardziej polecam zrobić curd dzień wcześniej i schłodzony dodać do ubitego kremu śmietankowego.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.