Mus borówkowy to pyszny lekki krem z borówki amerykańskiej do tortu i ciasta. Mus z borówki amerykańskiej to połączenie ubitej śmietanki z puree borówkowym, tworzące pyszny krem z owoców leśnych. Najważniejsze w musie borówkowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam również jagodową i malinową wersję musu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 220 g świeżych/mrożonych borówek
- 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
- 180 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą borówki.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Borówki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik.
- Przecedzamy borówki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
- Do otrzymanego soku borówkowego (ok 180 ml) dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Puree borówkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy. -
W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z borówek i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Gotowy mus borówkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto lub do formy silikonowej na monoporcje. Nie schładzamy go w misce w lodówce.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem borówkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże borówki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże borówki otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu borówkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z borówki amerykańskiej: połączenia smakowe.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są borówki. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
26 komentarzy
Karolina
14 września 2023 at 20:13Uwielbiam Pani bloga! Wszystko wyjaśnione krok po kroku i skarbnica pomysłów na torty, cudo 🤩 Tym razem chcę zrobić tort z musem borówkowym i malinowym i zastanawiam się czy to dobre połączenie? Czy może jeszcze coś dodać? Żelkę lub trzeci mus/krem?
Magdalena Indyka
17 września 2023 at 22:42Dziękuję 🙂 Dla mnie te dwa smaki się gryzą w tym torcie. Dałabym trzeci krem lub mus czekoladowy na środek, aby oddzielić smakowo te owocowe musy. Wtedy będą trzy przełożenia. Pozdrawiam 🙂
BRODA WERONIKA
21 lipca 2023 at 08:47Witam. Czy mus jest na tyle stabilny aby dać go na środkowa warstwę? Tort będzie wyglądał tak że będzie krem czekoladowy z chrupka zas byłby ten mus i na to jeszcze krem kinder bueno. Czy lepiej dać go na sam wierch?
Magdalena Indyka
21 lipca 2023 at 14:41Można go dać na środek 🙂
Dominika
10 marca 2023 at 18:15Czy 180ml soku/przecieru z borówek to również 180g?
Magdalena Indyka
11 marca 2023 at 07:21Nie. Niektóre przepisy robiłam ponownie i sprawdzałam wagę puree/soku w gramach, ale borówkowego jeszcze nie robiła ponownie. Muszę czekać do lata 🙂
Małgorzata
5 lutego 2023 at 12:51Czy mogę użyć zamiast borówki amerykańskiej borówek leśnych? Ilość owoców będzie taka sama?
Magdalena Indyka
5 lutego 2023 at 20:38Chodzi o jagody? Jeśli tak, to na blogu jest przepis: https://slodkipomysl.pl/mus-jagodowy
Aga
4 sierpnia 2023 at 10:30Witam czy jest możliwe żeby pani podała przepis na ten tort co jest kawałek pokazany na zdjęciu?
Magdalena Indyka
4 sierpnia 2023 at 12:21To był tort testowy, gdzie sprawdzałam stabilność kremów. Nie dekorowałam go i nie zapisałam przepisu. Ten dolny krem to mus brzoskwiniowy i żelka z brzoskwiń: https://slodkipomysl.pl/mus-brzoskwiniowy Do musu borówkowego dałam żelkę z borówki: https://slodkipomysl.pl/zelka-borowkowa Nie pamiętam jakim kremem tynkowałam ten tort…na pewno był to maślany :).
Klaudia
10 listopada 2022 at 16:40Czy po wyłożeniu musu na tort można od razu tynkowac ?
Magdalena Indyka
15 listopada 2022 at 13:16Mus jest 'płynny’ po zrobieniu. Trzeba schłodzić tort z musem przed tynkowanie, bo inaczej mus wypłynie.
Marysia
22 września 2022 at 07:50usiadłam przy kawie, zapomniałam o moich puree truskawkowe, borówkowe i malinowe…. wszystkie stężały..
Czy ja mogę je delikatnie podgrzać , żeby miały prawidłowa konsystencję do połączenia z śmietanką?
Magdalena Indyka
22 września 2022 at 14:30Tak, można podgrzać puree do momentu aż zrobią się płynne. Studzimy i dodajemy do ubitej śmietanki.
Renata
30 lipca 2022 at 21:57Jaki drugi krem i żelka jest w torcie na zdjęciu pod przepisem?
Magdalena Indyka
31 lipca 2022 at 20:39Żelka brzoskwiniowa i mus brzoskwiniowy jak dobrze pamiętam 🙂 Przepis na żelkę jest na blogu. Przepis na mus właśnie przygotowuję.
Aa
18 kwietnia 2022 at 22:08Czy do zrobienia musu borówkowego do tortu o średnicy 24 cm potrzeba 495 g borówek?
Magdalena Indyka
19 kwietnia 2022 at 19:19Można dać mniej, jednak wtedy smak nie będzie tak intensywny.
Agnieszka
5 stycznia 2022 at 16:28Czy mus borówkowy można użyć do monoporcji?
Magdalena Indyka
6 stycznia 2022 at 11:24Tak 🙂
Ania
23 grudnia 2021 at 14:56A czy można zamiast żelatyny użyć agaru?
Niestety w życiu żelatyna do kremu mi nie wyszła, a agar jest trochę prostszy w użyciu…
Magdalena Indyka
23 grudnia 2021 at 22:10Można. Mi niestety mus malinowy, który próbowałam zrobić z agarem nie wyszedł. Dlatego wolę żelatynę, bo wydaje mi się prostsza w użyciu :). Ale jeśli pracujesz z agarem, to można go użyć. Niestety nie wiem w jakiej ilości go dać.
Kasia
10 września 2021 at 07:45Naprawdę pyszny potwierdzam 😋 A może krem pistacjowy?
Magdalena Indyka
15 września 2021 at 00:41Będę niebawem robić.
Kinga
2 września 2021 at 19:04Czy można dodać to tego musu mascarpone jeśli tak to ile ?
Magdalena Indyka
3 września 2021 at 17:43Można, ale nie robiłam z mascarpone i nie jestem w stanie powiedzieć ile go gać i o ile zmniejszyć ilość żelatyny.