MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS BORÓWKOWY

mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

Mus borówkowy to pyszny lekki krem z borówki amerykańskiej do tortu i ciasta. Mus z borówki amerykańskiej to połączenie ubitej śmietanki z puree borówkowym, tworzące pyszny krem z owoców leśnych. Najważniejsze w musie borówkowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam również jagodową i malinową wersję musu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 220 g świeżych/mrożonych borówek 
  • 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 180 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą borówki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Borówki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. 
  4. Przecedzamy borówki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
  5. Do otrzymanego soku borówkowego (ok 180 ml) dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree borówkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  6. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  7. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z borówek i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  8. Gotowy mus borówkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto lub do formy silikonowej na monoporcje. Nie schładzamy go w misce w lodówce. 
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  10. Wypieki z musem borówkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  11. Świeże borówki również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże borówki otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie. 
  12. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu borówkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z borówki amerykańskiej: połączenia smakowe.
  3. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są borówki. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu. 
  4. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%. 

Smacznego 🙂


mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

mus borówkowy do tortu, mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

mus z borówki amerykańskiej, krem borówkowy, krem z owoców leśnych, krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

26 komentarzy

  • Odpowiedź
    Karolina
    14 września 2023 at 20:13

    Uwielbiam Pani bloga! Wszystko wyjaśnione krok po kroku i skarbnica pomysłów na torty, cudo 🤩 Tym razem chcę zrobić tort z musem borówkowym i malinowym i zastanawiam się czy to dobre połączenie? Czy może jeszcze coś dodać? Żelkę lub trzeci mus/krem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 września 2023 at 22:42

      Dziękuję 🙂 Dla mnie te dwa smaki się gryzą w tym torcie. Dałabym trzeci krem lub mus czekoladowy na środek, aby oddzielić smakowo te owocowe musy. Wtedy będą trzy przełożenia. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    BRODA WERONIKA
    21 lipca 2023 at 08:47

    Witam. Czy mus jest na tyle stabilny aby dać go na środkowa warstwę? Tort będzie wyglądał tak że będzie krem czekoladowy z chrupka zas byłby ten mus i na to jeszcze krem kinder bueno. Czy lepiej dać go na sam wierch?

  • Odpowiedź
    Dominika
    10 marca 2023 at 18:15

    Czy 180ml soku/przecieru z borówek to również 180g?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 marca 2023 at 07:21

      Nie. Niektóre przepisy robiłam ponownie i sprawdzałam wagę puree/soku w gramach, ale borówkowego jeszcze nie robiła ponownie. Muszę czekać do lata 🙂

  • Odpowiedź
    Małgorzata
    5 lutego 2023 at 12:51

    Czy mogę użyć zamiast borówki amerykańskiej borówek leśnych? Ilość owoców będzie taka sama?

  • Odpowiedź
    Klaudia
    10 listopada 2022 at 16:40

    Czy po wyłożeniu musu na tort można od razu tynkowac ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 listopada 2022 at 13:16

      Mus jest 'płynny’ po zrobieniu. Trzeba schłodzić tort z musem przed tynkowanie, bo inaczej mus wypłynie.

  • Odpowiedź
    Marysia
    22 września 2022 at 07:50

    usiadłam przy kawie, zapomniałam o moich puree truskawkowe, borówkowe i malinowe…. wszystkie stężały..
    Czy ja mogę je delikatnie podgrzać , żeby miały prawidłowa konsystencję do połączenia z śmietanką?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 września 2022 at 14:30

      Tak, można podgrzać puree do momentu aż zrobią się płynne. Studzimy i dodajemy do ubitej śmietanki.

  • Odpowiedź
    Renata
    30 lipca 2022 at 21:57

    Jaki drugi krem i żelka jest w torcie na zdjęciu pod przepisem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      31 lipca 2022 at 20:39

      Żelka brzoskwiniowa i mus brzoskwiniowy jak dobrze pamiętam 🙂 Przepis na żelkę jest na blogu. Przepis na mus właśnie przygotowuję.

  • Odpowiedź
    Aa
    18 kwietnia 2022 at 22:08

    Czy do zrobienia musu borówkowego do tortu o średnicy 24 cm potrzeba 495 g borówek?

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    5 stycznia 2022 at 16:28

    Czy mus borówkowy można użyć do monoporcji?

  • Odpowiedź
    Ania
    23 grudnia 2021 at 14:56

    A czy można zamiast żelatyny użyć agaru?
    Niestety w życiu żelatyna do kremu mi nie wyszła, a agar jest trochę prostszy w użyciu…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 grudnia 2021 at 22:10

      Można. Mi niestety mus malinowy, który próbowałam zrobić z agarem nie wyszedł. Dlatego wolę żelatynę, bo wydaje mi się prostsza w użyciu :). Ale jeśli pracujesz z agarem, to można go użyć. Niestety nie wiem w jakiej ilości go dać.

  • Odpowiedź
    Kasia
    10 września 2021 at 07:45

    Naprawdę pyszny potwierdzam 😋 A może krem pistacjowy?

  • Odpowiedź
    Kinga
    2 września 2021 at 19:04

    Czy można dodać to tego musu mascarpone jeśli tak to ile ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 września 2021 at 17:43

      Można, ale nie robiłam z mascarpone i nie jestem w stanie powiedzieć ile go gać i o ile zmniejszyć ilość żelatyny.

    Zostaw komentarz