Mus borówkowy to pyszny lekki krem z borówki amerykańskiej do tortu i ciasta. Mus z borówki amerykańskiej to połączenie ubitej śmietanki z puree borówkowym, tworzące pyszny krem z owoców leśnych. Najważniejsze w musie borówkowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam również jagodową i malinową wersję musu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 220 g świeżych/mrożonych borówek
- 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
- 180 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą borówki.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Borówki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik.
- Przecedzamy borówki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
- Do otrzymanego soku borówkowego (ok 180 ml) dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Puree borówkowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy. -
W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z borówek i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
- Gotowy mus borówkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto lub do formy silikonowej na monoporcje.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem borówkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu musu, wkładamy formę z musem do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu borówkowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z borówki amerykańskiej: połączenia smakowe.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są borówki. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
10 komentarzy
Aa
18 kwietnia 2022 at 22:08Czy do zrobienia musu borówkowego do tortu o średnicy 24 cm potrzeba 495 g borówek?
Magdalena Indyka
19 kwietnia 2022 at 19:19Można dać mniej, jednak wtedy smak nie będzie tak intensywny.
Agnieszka
5 stycznia 2022 at 16:28Czy mus borówkowy można użyć do monoporcji?
Magdalena Indyka
6 stycznia 2022 at 11:24Tak 🙂
Ania
23 grudnia 2021 at 14:56A czy można zamiast żelatyny użyć agaru?
Niestety w życiu żelatyna do kremu mi nie wyszła, a agar jest trochę prostszy w użyciu…
Magdalena Indyka
23 grudnia 2021 at 22:10Można. Mi niestety mus malinowy, który próbowałam zrobić z agarem nie wyszedł. Dlatego wolę żelatynę, bo wydaje mi się prostsza w użyciu :). Ale jeśli pracujesz z agarem, to można go użyć. Niestety nie wiem w jakiej ilości go dać.
Kasia
10 września 2021 at 07:45Naprawdę pyszny potwierdzam 😋 A może krem pistacjowy?
Magdalena Indyka
15 września 2021 at 00:41Będę niebawem robić.
Kinga
2 września 2021 at 19:04Czy można dodać to tego musu mascarpone jeśli tak to ile ?
Magdalena Indyka
3 września 2021 at 17:43Można, ale nie robiłam z mascarpone i nie jestem w stanie powiedzieć ile go gać i o ile zmniejszyć ilość żelatyny.