MUS JAGODOWY

by Magdalena Indyka
mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,
image_print

Mus jagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam
również mus z borówki amerykańskiej lub mus z malin

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree/soku. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 125 g (120 ml) puree/soku z jagód:

  • 200 g świeżych/mrożonych jagód
  • 25-30 g cukru, do smaku
Składniki na mus jagodowy:
  • 125 g (120 ml) puree z jagód
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 3 łyżki (24 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam precyzyjnej wagi kuchennej)
  • 160 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Mrożone jagody umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy jagody puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Jagodowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus jagodowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  9. Wypieki z musem jagodowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże jagody również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże jagody otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu jagodowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – 12 półkul o śr 5 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z jagód: połączenia smakowe
  3. Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 18 (1,8 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma ok 2,2 cm. 
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jagody. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu. 

Smacznego 🙂

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

56 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
ania
ania
1 miesiąc temu

Czy ten mus jest na tyle stabilny aby utrzymał się bez „buły” w torcie piętrowym?

Domi
Domi
5 miesięcy temu

Czy puree z jagód już żelatyną mogę przygotować dzień wcześniej? A następnego dnia jedynie połączyć ze śmietaną?

Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

Mam może głupie pytanie,ale jestem w tortach początkująca….czy jeżeli zrobię ten mus,to po położeniu na tort mogę go od razu przykryć następnym blatem ? ( rant mam i izywam)Czy najpierw schłodzić żeby stężał?

IIwonawona
IIwonawona
1 rok temu

A jaka bd proporcja na 22 cm?? Ile g składników? I 2 cm grubośc

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

czy do musu jagodowego można dać świeże owoce borówki czy będzie za mdłe?

Daria
Daria
2 lat temu

Jeśli robię przełożenie z dwoma musami: mus z białej czekolady oraz mus z owoców leśnych, to który mus dać na dół, a który na górę aby dobrze się trzymało?

Paulina
Paulina
2 lat temu

Czy zwiększając porcje na tort o śr. 24, żelatynę również zwiększyć zgodnie z przelicznikiem ?

Luisa
Luisa
3 lat temu

Czy ten przepis będzie dobry również na mus z owoców leśnych? Czy można dodać świeże borówki?

56
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x