BABECZKI Z MICHAŁKAMI

by Magdalena Indyka
babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkami
image_print

Babeczki z michałkami to słodki pomysł na poprawę nastroju :). Gdy znalazłam przepis na te babeczki wiedziałam, że najlepszą okazją, aby je upiec będą imieniny mojego męża Michała. W ostateczności upiekłam je trochę przed czasem – dokładnie w dniu jego urodzin, jako słodki dodatek do Tortu z michałkami :). Na co dzień, do kawki polecam babeczki bez dekoracji, a od święta z pysznym kremem z białymi michałkami.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 12 babeczek w papilotkach (10 w kubeczkach):
  • 160 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g ciemnego kakao
  • 100 g masła, miękkiego
  • 2 jajka, rozm. L
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 45 ml gorącej wody
  • 2 łyżki mleka
  • 3 białe ”Michałki”, posiekane
  • 4 klasyczne ”Michałki”, posiekane
  1. Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy.
  2. W misce umieszczamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. W drugiej misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy jasną i gładką masę (ok 8 min). Następnie dodajemy stopniowo jajka i dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser.
  4. Dodajemy suche składniki i mieszamy ciasto za pomocą szpatułki. Wlewamy kawę, mleko i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekane cukierki i krótko mieszamy.
  5. Gotowe ciasto przekładamy za pomocą łyżki do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je do 2/3 ich wysokości.
  6. Pieczemy ok 20-25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem z białymi michałkami:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30/36% 
  • 90 g białej czekolady, połamanej
  • 6 białych ”Michałków”
  • 220 g serka mascarpone, schłodzonego
  • ok 35 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych, do dekoracji (opcjonalnie)
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę i pokrojone cukierki. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. 
  2. Przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się orzeszków z cukierków. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy miskę z masą folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. 
  4. Stabilność kremu zależy od śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej.
  5. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby za bardzo nie ogrzewać go dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
  6. Na koniec posypujemy babeczki posiekanymi orzeszkami ziemnymi (możemy również użyć drobno posiekanych cukierków).

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Nie trzeba masy przecedzać przez sitko, aby pozbyć się orzeszków. Ale orzeszki mogą zapchać tylkę do dekoracji, dlatego polecam pozbyć się z kremu orzeszków. 
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego!

babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkami

babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkami

babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkamiŹródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

Karolina 06/03/2018 - 10:31

Czy jak upiekę je w piątek rano to zachowują wilgotność do sobotniej imprezy?
Będę je robić bez kremu

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2018 - 10:51

Lepiej upiec je w piątek wieczorem. Nigdy tak długo u mnie nie przetrwały i nie wiem jakie będą po tak długim czasie.

Odpowiedź