Babeczki z michałkami to słodki pomysł na poprawę nastroju :). Gdy znalazłam przepis na te babeczki wiedziałam, że najlepszą okazją, aby je upiec będą imieniny mojego męża Michała. W ostateczności upiekłam je trochę przed czasem – dokładnie w dniu jego urodzin, jako słodki dodatek do Tortu z michałkami :). Na co dzień, do kawki polecam babeczki bez dekoracji, a od święta z pysznym kremem z białymi michałkami.
Składniki na 12 babeczek w papilotkach (10 w kubeczkach):
- 160 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g ciemnego kakao
- 100 g masła, miękkiego
- 2 jajka, rozm. L
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 45 ml gorącej wody
- 2 łyżki mleka
- 3 białe ”Michałki”, posiekane
- 4 klasyczne ”Michałki”, posiekane
- Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy.
- W misce umieszczamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- W drugiej misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy jasną i gładką masę (ok 8 min). Następnie dodajemy stopniowo jajka i dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy suche składniki i mieszamy ciasto za pomocą szpatułki. Wlewamy kawę, mleko i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekane cukierki i krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy za pomocą łyżki do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je do 2/3 ich wysokości.
- Pieczemy ok 20-25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem z białymi michałkami:
- 200 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 90 g białej czekolady, połamanej
- 6 białych ”Michałków”
- 220 g serka mascarpone, schłodzonego
- ok 35 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych, do dekoracji (opcjonalnie)
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę i pokrojone cukierki. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową.
- Przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się orzeszków z cukierków. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy miskę z masą folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser.
- Stabilność kremu zależy od śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej.
- Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby za bardzo nie ogrzewać go dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
- Na koniec posypujemy babeczki posiekanymi orzeszkami ziemnymi (możemy również użyć drobno posiekanych cukierków).
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Nie trzeba masy przecedzać przez sitko, aby pozbyć się orzeszków. Ale orzeszki mogą zapchać tylkę do dekoracji, dlatego polecam pozbyć się z kremu orzeszków.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego!
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Czy jak upiekę je w piątek rano to zachowują wilgotność do sobotniej imprezy?
Będę je robić bez kremu
Lepiej upiec je w piątek wieczorem. Nigdy tak długo u mnie nie przetrwały i nie wiem jakie będą po tak długim czasie.