DLA DZIECI/ MINI WYPIEKI

BABECZKI Z MICHAŁKAMI

babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkami
Słodkie, rozpływające się w ustach babeczki z michałkami to słodki pomysł na poprawę nastroju :).
Gdy znalazłam przepis na te babeczki wiedziałam, że najlepszą okazją, aby je upiec będą imieniny mojego męża Michała. W ostateczności upiekłam je trochę przed czasem – dokładnie w dniu jego urodzin, jako słodki dodatek do Tortu z michałkami :). Na co dzień, do kawki polecam babeczki bez dekoracji, a od święta z pysznym kremem z białymi michałkami.

Składniki na 12 babeczek w papilotkach (10 w kubeczkach):

  • 160 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g ciemnego kakao
  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 45 ml gorącej wody
  • 2 łyżki mleka
  • 3 białe ”Michałki”, posiekane
  • 4 klasyczne ”Michałki”, posiekane
  1. Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy.
  2. W misce umieszczamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. W drugiej misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy jasną i gładką masę (ok 8 min). Następnie dodajemy stopniowo jajka i dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser.
  4. Dodajemy suche składniki i mieszamy ciasto za pomocą szpatułki. Wlewamy kawę, mleko i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekane cukierki i krótko mieszamy.
  5. Gotowe ciasto przekładamy za pomocą łyżki do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je do ¾ ich wysokości.
  6. Pieczemy ok 20-25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem z białymi michałkami – Krem do dekoracji babeczek:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 90 g białej czekolady, połamanej
  • 150 – 200 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 5 białych ”Michałków”, bardzo drobno posiekanych
  • ok 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie)

    *Jeśli zależy ci na bardzo stabilnym kremie polecam dodać większą ilość serka mascarpone.
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera (wolniejsze obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby za bardzo nie ogrzewać go dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się). Na koniec posypujemy babeczki posiekanymi orzeszkami ziemnymi (możemy również użyć posiekanych cukierków).

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego!

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkami

babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkami

babeczki z michałkami, czekoladowe babeczki, muffiny czekoladowe, michałki, krem z białymi michałkamiŹródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Karolina
    6 marca 2018 at 10:31

    Czy jak upiekę je w piątek rano to zachowują wilgotność do sobotniej imprezy?
    Będę je robić bez kremu

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2018 at 10:51

      Lepiej upiec je w piątek wieczorem. Nigdy tak długo u mnie nie przetrwały i nie wiem jakie będą po tak długim czasie.

  • Zostaw komentarz