Mus malinowy do tortu

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

Słodki jak maliny, delikatny jak pianka mus malinowy to przepyszny ‚krem’ do tortów i ciast. Mimo że teraz potrafię go zrobić prawie z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :).
W ciągu ostatniego roku miałam okazję kilkakrotnie robić mus z malin i za każdym wychodził pyszny, mimo różnych proporcji składników. Jeśli zatem zastanawiacie się, czy można dać trochę więcej lub mniej malin, to odpowiedź brzmi… Tak :). Pamiętajcie wtedy jednak o odpowiedniej ilości żelatyny.
Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Składniki:

  • 450 g świeżych/mrożonych malin
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g serka mascarpone lub 50 ml kremówki 36%
  1. Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Możemy na chwilę włożyć do lodówki (15-20 min), aby sok trochę się schłodził, ale nie stężał.
  4. Przy pomocy miksera (wolne obroty) ubijamy kremówkę z serkiem mascarpone, ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Odkładamy mikser. Następnie, dodajemy schłodzony sok z malin i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być (jeśli zależy nam na smaku).
  5. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus malinowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  6. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.

 

Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 24 cm.
  2. Latem, gdy na dworze panują upały, polecam dodanie do musu malinowego serka mascarpone. W chłodniejsze dni można użyć samej kremówki.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny lub mascarpone, aby mus wyszedł stabilniejszy.
  4. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Warto zostawić trochę soku z malin. Jeśli stwierdzimy, że mus jest mało słodki, to możemy rozpuścić cukier puder w soku z malin i dodać go do musu. Jeśli jednak smak jest ok, to dodajemy resztę soku do musu i mieszamy.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

Źródło Tutaj, przepis zmodyfikowany.

8 thoughts on “Mus malinowy do tortu

  1. Czy mogę użyć musu z gruszek ze słoika zamiast malin? Czy powinnam zmienić wszystkie proporcje, bo w słoiczku jest ok 350 ml musu. Mus jest z fodatkiem cukru i soku z cytryny☺

    1. Ostatnio robiłam mus z ananasów w puszki. Zblendowałam ananasy z sokiem. Na ok 300ml musu dałam 2,5 łyżeczki żelatyny i 200ml śmietanki kremówki. Musu wystarczyło na przełożenie 1 blatu o śr 20cm. Dosłodziłam 1 łyżką cukru trzcinowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *