TORTY/ TORTY DLA DZIECI

TORT CIASTECZKOWY POTWÓR

tort ciasteczkowy potwór, tort milky way, frużelina malinowa, ciasteczkowy potwór, pieguski,

Tort Ciasteczkowy Potwór to idealny pomysł na urodziny Twojego dziecka. Tort z kremem z Milky Way i frużeliną malinową sprawi, że urodziny Twojej pociechy na długo zostaną w pamięci gości 🙂.
Tort Ciasteczkowy Potwór zrobiłam z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Gdy szukałam instrukcji do wykonania tego tortu natknęłam się na sklep internetowy, gdzie znalazłam bardzo ładny i słodki wisiorek z Ciasteczkowym Potworem. Wisiorek tak mi się spodobał, że kupiłam aż dwa. Podarowałam je Karolince i Klarze w ramach upominku od Kacperka. Mam nadzieję, że dziewczynki będą wspominać ten dzień bardzo długo ;).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Szukasz pomysłu na urodziny z Ciasteczkowym Potworem? Zapraszam do obejrzenia aranżacji 
Ciasteczkowy Potwór – Pierwsze urodziny Kacpra.

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień:  Przygotowujemy sobie czekoladowe oczy, usta i pieczemy ciastka np. Pieguski.
2 dzień:  Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki w kremówce i robimy frużelinę.
3 dzień:  Robimy krem z Milky Way. Składamy tort (przekładamy biszkopt kremem).
4 dzień:  Dekorujemy tort kremem maślanym i czekoladą.
5 dzień:  Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z przelicznika foremek
Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort

Składniki na biszkopt (tortownica śr 24 cm) – biszkopt:
  • 6 białek (ok 222 g)
  • 216 g drobnego cukru
  • 6 żółtek
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny. Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem z Milky Way – krem z Milky Way:
  • 430 ml śmietanki kremówki 36%*
  • ok 240-260 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę
  • 540 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, dopóki batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gdy batoniki się rozpuszczą wyłączamy palnik i odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schłodzoną kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (szybsze obroty, ok 2-3 min).
  3. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Frużelina malinowa:
  • 500 g malin mrożonych/świeżych
  • 3-4 łyżki cukru, do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej + 5 łyżek zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie bardzo gorąca.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
  4. Frużelinę malinową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
  5. Do frużeliny można dodać żelatynę. Przepis na frużeliną malinową z żelatyną znajdziesz TUTAJ.
Nasączenie blatów:
  • ½ szkl wody
  • sok z połowy cytryny

Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej  (śr 24 cm, wys. ok 10 cm) – krem maślany:
  • 6 białek pasteryzowanych (216 g)
  • 410 g cukru
  • 600 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 
  • barwnik spożywczy, kolor niebieski
  • 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego (opcjonalnie)
  1. W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z małą ilością wrzącej wody (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
  2. Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie białek odczekajmy parę minut, aby się ostudziły. Gorące białka w misce możemy również włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby szybciej ostygły (mieszamy masę co jakiś czas, aby nie zrobiła się skorupa).
  3. Ostudzona masę ubijamy za pomocą miksera ręcznego lub przelewamy białka do miski miksera planetarnego. Zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo je zwiększając, ubijamy białka ok 12-15 min. Gotowa masa ma być gęsta i zimna.
    Gdy masa nadal będzie trochę ciepła (ale gęsta) odstawmy ją na 5 min, aby ostygła.
  4. Jeśli posiadamy mikser planetarny zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą.
  5. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do białek małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa zrobi się luźniejsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być!
    Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje, ok 5 min.
  6. Do gęstego kremu dodajemy stopniowo, w małej ilości, barwnik oraz ekstrakt (opcjonalnie). Miksujemy na szybkich obrotach do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru.
    Następnie zmniejszamy obroty miksera (do najwolniejszych), aby odpowietrzyć krem.
    Miksujemy całość ok 5-10 minut.
     Dzięki temu krem będzie gładki, bez dziur.
  7. Jeśli używamy miksera ręcznego, to gotowy krem maślany mieszamy łyżką, aby go odpowietrzyć.
  8. Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił, zmiękł. Następnie ponownie miksujemy, aż krem uzyska odpowiednią konsystencję. Ponownie go odpowietrzamy, zmniejszając obroty miksera.
Dodatkowo:
  • ok 30 g gorzkiej czekolady
  • ok 30 g białej czekolady + 1 łyżeczka oleju roślinnego*
  • 2 ciastka typu 'pieguski’
  1. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej (jeśli użyjemy czekolady w pastylkach może ona wyjść bardzo gęsta, wtedy dodajemy do niej podczas rozpuszczania olej). Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc dwa duże koła o śr 4-5 cm (to zależy od wielkości tortu). Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie delikatnie odklejamy czekoladowe oczy i odwracamy płaską stroną do góry.
    Nie róbcie szkicu ołówkiem lub długopisem pod białą czekoladą. Niestety zostaje potem ślad na czekoladzie. 
  2.  Gorzką czekoladę również topimy w kąpieli wodnej. Przy pomocy wykałaczki robimy źrenice, 'malując’ je na papierze do pieczenia. Możemy też namalować je bezpośrednio na 'oku’ z białej czekolady. Musimy uważać, aby czekolada gorzka nie była za gorąca, ponieważ rozpuści nam białą czekoladę.  Następnie przy pomocy łyżeczki i wykałaczki robimy usta Ciasteczkowego Potwora, wykładając czekoladę na papier do pieczenia. Zostawiamy całość do wystygnięcia, a następnie delikatnie odklejamy i dekorujemy tort :).
Wykonanie:
  1. Tort polecam składać w wysokim rancie cukierniczym. Jeśli takiego nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
    P
    olecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  2. Krem milky way dzielimy na dwie części.
  3. Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy na paterze/podkładzie. Nasączmy go wodą z cytryną. Nakładamy połowę frużeliny malinowej, a następnie krem milky way. Wyrównujemy krem szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go, wykładamy resztę frużeliny, krem milky way i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
  4. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc), aby naturalnie osiadł.
  5. Wykrawamy tort z rantu długim, gorącym nożem lub ogrzewamy rant ciepłym strumieniem suszarki do włosów. W ten sposób rant odklei się od kremu, nie szarpiąc go ani biszkoptu. Uważajcie aby nie przesadzić z ogrzewaniem rantu, ponieważ kremy pod wpływem ciepła rozpuszczają się. 
  6. Krem maślany umieszczamy w worku cukierniczym z tylką do włosów/trawy (Wilton nr 234) i dekorujemy cały tort, zaczynając od dołu
  7. Tak przygotowany tort dekorujemy czekoladowymi oczami, ustami i ciasteczkami (jedno całe, a drugie pokruszone).

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
  3. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 100g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z 'Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 70-100g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej batoników, aby wzmocnić smak (ok 2 szt.).
  5. Do zrobienia oczu użyłam ekstra białej czekolady w pastylkach, ponieważ biała czekolada dostępna w sklepach ma kremowy/beżowy kolor.
  6. Biszkopt, dekoracje czekoladowe i pierwszy etap kremu (rozpuszczanie batoników) przygotujmy dzień wcześniej. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień.
  7. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  8. Krem maślany możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił/zmiękł. Następnie mikserem ponownie miksujemy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Krem maślany można również zamrozić.
  9. Pod tort otynkowany kremem maślanym koniecznie dajcie gruby podkład, ok 1cm. Zapobiegnie on pękaniu kremu podczas przenoszenia/transportu tortu.
  10. Tort Ciasteczkowy Potwór udekorowany kremem maślanym wyciągamy min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
  11. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.
    Smacznego 🙂

tort ciasteczkowy potwór, tort milky way, frużelina malinowa, ciasteczkowy potwór, pieguski,

tort ciasteczkowy potwór, tort milky way, frużelina malinowa, ciasteczkowy potwór, pieguski,

tort ciasteczkowy potwór, tort milky way, frużelina malinowa, ciasteczkowy potwór, pieguski,

tort ciasteczkowy potwór, tort milky way, frużelina malinowa, ciasteczkowy potwór, pieguski,

tort ciasteczkowy potwór, tort milky way, frużelina malinowa, ciasteczkowy potwór, pieguski,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

99 komentarzy

  • Odpowiedź
    askaska01
    25 października 2020 at 21:01

    proszę o jeszcze jedną informację. nie mogę się już doczekać pieczenia;)
    chcę wymienić krem do dekoracji na krem mily way z mlekiem w proszku. Jak z proporcjami? tzn czy na takie dekoracje potrzeba podobną ilość kremu jak do tynkowania? tzn jeśli użyję przelicznika foremek do przepisu: krem do tynkowania z mlekiem w proszku i obliczę ile potrzebuję składników na otynkowanie tortu 26 cm tym kremem to ta ilość będzie odpowiednia do dekoracji tylką 234? czy też potrzeba go więcej lub mniej? bardzo proszę o odpowiedź,

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 października 2020 at 12:44

      Najpierw przelicz ilość kremu na wielkość swojego tortu. Potem podziel przez 3 i dodaj do wyniku 1/3 składników. Trzeba zrobić min 1,3 porcji kremu do włosów. Robiłam ostatnio futerko z kremu maślanego z mlekiem skondensowanym i wyszło mi, że trzeba zrobić o 1/3 więcej kremu.

      • Odpowiedź
        askaska01
        27 października 2020 at 13:31

        baaardzo dziekuję, idealnie na czas informacja, tort przełożony już się chłodzi, w nocy będę dekorować, informacja na wagę złota

        • Odpowiedź
          askaska01
          1 listopada 2020 at 00:08

          a oto efekt. pierwszy udany w 100% tort, solenizant i wszyscy, którzy mieli okazję się załapać w opadzie szczęki; dziękuję za przepis i podpowiedzi w trakcie przygotowywania.

          w trakcie była chwila niepewności przy barwieniu. Używam na razie barwników w proszku „no name” z allegro. z normalnych kolorów jestem zadowolona, np czerwony czy niebieski. Miałam problem na etapie wybielania. Zgodnie z Pani instrukcją dodałam spoooooro białego barwnika (biel tytanowa), wielokrotnie więcej niż potem niebieskiego. Kolor kremu w żaden sposób się nie zmienił, nie wybielił. Natomiast gdy się poddałam z wybielaniem i przeszłam do dodawania niebieskiego nie miałam żadnych problemów z uzyskaniem ładnego odcienia.
          Teraz do sedna: czy efekty bielenia kremu powinny być widoczne gołym okiem? czy mają się one ujawnić dopiero później?
          Za kilka miesięcy mam już zamówienie od córki na tort-kotka i koniecznie musi być on biały. Nie kremowy, nie śmietankowy, tylko biały. Jak osiągnąć taki efekt? czy któryś z kremów w Pani przepisach jest biały sam z siebie? Jeśli nie, to użycie białego barwnika z Wiltona faktycznie daje zauważalne rezultaty? Ma pani jakiś pomysł?

          pozdrawiam, Joanna

          • Magdalena Indyka
            3 listopada 2020 at 21:10

            Ja do wybielania używam zazwyczaj wybielacza Wilton lub barwinka Sugarflair extra white. Kolor kremu maślanego zależy też od masła. Są różne odcienie. Jedne masło może być bardzo żółte, drugie mniej. Nie polecam białych barwników w proszku. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałał. Najpierw polecam długie miksowanie po dodaniu wybielacza. Na drugi dzień krem z barwnikiem zawsze ma intensywniejszy kolor. Im więcej białego barwnika w kremie, tym gorszy smak. Więc trzeba się zastanowić nad czym Ci zależy. Na śnieżnobiałym kremie, czy na smaku.

  • Odpowiedź
    askaska01
    9 października 2020 at 09:10

    Witam.
    Proszę o podpowiedź, czy Pani krem typu milky way z mlekiem w proszku będzie ok do dekoracji= włosów? lepsza tylka większa czy mniejsza (w końcu dokupiłam obydwie); czy też ten krem będzie zbyt miękki/lejący

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 października 2020 at 18:18

      Będzie dobry, ale polecam włożyć do lodówki, aby nie był zbyt rzadki. Mniejsza tylka będzie dobra.

      • Odpowiedź
        askaska01
        1 listopada 2020 at 00:12

        dziękuję za odpowiedź, zdecydowałam się jednak na dużą tylkę nie przez ignorancję Pani porad, ale obejrzałam zdjęcia poprzedników i uznałam, że chyba łatwiej o nie do końca udane rezultaty z małą tylką, Kilka było super, kilka faktycznie jak dywanik shaggy. asekuracyjnie użyłam większej i wyszedł super, nie mam doświadczenia i bałam się ryzyka.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    15 czerwca 2020 at 11:36

    Genialny 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2020 at 11:40

      Super Torcik! Pięknie wyszedł i solenizant zadowolony :).

      • Odpowiedź
        Ewelina
        15 czerwca 2020 at 11:46

        Bardzo ! Przepis na biszkopt to mój pewniak w wielu wypiekach . Dziękuję za ten przepis :)pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Aneta
        20 lipca 2020 at 17:11

        Czy do zrobienia włosów, można użyć kremu maślanego z mascarpone i tylki 233?

      • Odpowiedź
        Aneta
        22 lipca 2020 at 13:42

        Witam, a czy fruzeline malinowa z żelatyna można zrobić dzień wcześniej przed przełożeniem biszkoptów kremem, czy tylko ta fruzeline z mąka ziemniaczana?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 lipca 2020 at 23:28

          Obydwie można zrobić dzień wcześniej. Do lodówki, a na drugi dzień przed wyłożeniem na biszkopt wyciągamy z lodówki kilka minut wcześniej, aby zmiękła.

  • Odpowiedź
    ann
    30 stycznia 2020 at 09:22

    Dzień dobry 😀 czy ten krem maślany można mrozić? Jeśli tak to przez jaki czas? pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 stycznia 2020 at 22:43

      Można zamrozić. Raz mroziłam krem ok 3 miesięcy i był ok.

      • Odpowiedź
        Aneta
        7 września 2020 at 09:53

        Witam, jakich innych batoników, zamiast milky way można użyć do kremu, bo mam wrażenie, że w moim miasteczku wszyscy zaczęli robić kremy na bazie batoników milky way i nigdzie nie mogę ich kupić ?

    • Odpowiedź
      Magda
      10 lutego 2020 at 20:53

      Piękny! A zęby cudne 🙂

  • Odpowiedź
    Asia
    19 stycznia 2020 at 20:45

    Witam. Gdzie można kupić taką ekstra biala czekolada? Bardzo mi się podoba Pani tort 🙂 już nie mogę się doczekać aż wypróbuję przepis 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 stycznia 2020 at 22:25

      W sklepach cukierniczych. Wpisz w google: czekolada w pastylkach Wilton. Ona nazywa się Candy Melts. Można też na allegro kupić. Nie wiem jak sprawują się innych firm niestety. Używałam tylko z Wiltona.

  • Odpowiedź
    Paulina
    8 czerwca 2019 at 08:42

    Wszyscy maja ciasteczkowego potwora, mam i ja:) dziękuję za pomysł! tort robi szał:)

  • Odpowiedź
    Paulina
    29 maja 2019 at 22:52

    Bardzo podoba mi sie ten tort oraz tort-mis:) aby sie wyprobowac, chcialabym zrobic ciasteczkowego potwora, ale w smakach smietankowo-czekoladowym, tak jak lubimy. I nie wiem, czy moglabym zrobic te kremy na bazie smietanki I potem tym kremem otynkowac tort?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 czerwca 2019 at 11:25

      Jeśli włosy zrobisz z kremu maślanego, to nie tynkuj tortu innym kremem. Nie miesza się kremu śmietankowego z maślanym.

      • Odpowiedź
        ANKA
        8 czerwca 2019 at 15:33

        Witam, czy białka maja być gorące czy tylko ciepłe? Bo u mnie cukru już nie wyczuwalam jak były tylko ciepłe

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          10 czerwca 2019 at 11:07

          To zależy od grubości cukru. Drobny szybciej się rozpuszcza i wtedy temperatura może być niższa.

  • Odpowiedź
    Marta marta
    21 stycznia 2019 at 20:34

    Jakie piękne torty! 🙂 chciałabym zrobić tort z tym kremem ale z 3 przełożeniami. Jakie smaki poleca Pani do tego krwnu? Milky Way z fruzeliną malinową + czekolada + znów milky Way czy może krem malinowy?

  • Odpowiedź
    Dominika
    5 stycznia 2019 at 15:37

    Witam czy można czymś zastąpić ekstrakt waniliowy? Ponieważ nie znalazłam go w sklepie 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 stycznia 2019 at 22:46

      Do kremu maślanego? Można go śmiało pominąć 🙂 Można też dodać odrobinę soku z cytryny.

      • Odpowiedź
        Dominika
        10 stycznia 2019 at 20:37

        Oki Dziękuję Bardzo 😉

        • Odpowiedź
          Aneta
          14 marca 2019 at 16:57

          Czy zamiast milkyway można dodać Kinder?
          I czy krem gesty tzn. Sztywny?
          I jeśli bym chciała żelatyna dodać, tojaktozrobic (ciekawość itd) 🙂 pozdrawiam

          • Aneta
            15 marca 2019 at 07:02

            I czy jak wpadnie trochę żółtka do białek, to też wyjdzie dobrze krem? 🙂

          • Magdalena Indyka
            16 marca 2019 at 21:10

            Aby białka dobrze się ubiły nie może być w nich śladu żółtka. Ale od niektórych osób, które robią biszkopty hurtowo słyszałam, że dobry mikser o dużej mocy potrafi ładnie ubić białka z odrobiną żółtka. Niestety nie sprawdziłam tego na moim słabszym mikserze :).

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2019 at 12:50

            Można dać krem Kinder. Nie robiłam go, więc nie wiem jakie dokładnie proporcje dać, ale myślę, że podobne do kremu milky way. Krem będzie sztywniejszy z większą ilością mascarpone. Wtedy zmniejszamy ilość śmietanki. Nie dodaję żelatyny do kremów. Ale raz zdarzyło mi się to zrobić i pokazałam jak to robię w filmie na ciasto Delicje. Proszę zerknąć, może pomoże w tej kwestii 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Beata
    15 listopada 2018 at 19:59

    Czy moge dac mniej cukru do mady dekoracyjnej żeby nie byla za słodka?
    Czy moge użyć dżemu zamiast fruzeliny?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 listopada 2018 at 13:35

      Polecam konfiturę zamiast dżemu. Konfitura ma więcej owoców 🙂 Nie polecam zmniejszać ilość cukru, ponieważ odpowiada za stabilność białek. Poza tym wtedy będzie bardziej wyczuwalny smak masła.

  • Odpowiedź
    Magdamagdamamagda
    6 listopada 2018 at 09:41

    Super pomysł na torcik … na pewno go wyprubuje juz w ta sobotę… mam pytanie czy zamiast milky way można dac krem z michalkami? Czy zamiast kremu maslanego można zrobić krem śmietanowy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 listopada 2018 at 09:53

      Kremy w środku można zmieniać wg uznania :). Jednak do włosów najlepszy będzie maślany.

  • Odpowiedź
    Martyna
    20 sierpnia 2018 at 10:22

    Czy krem milky way musi być w lodówce na noc czy można wystudzic i ubić tego samego dnia ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 sierpnia 2018 at 11:01

      Śmietanka z rozpuszczonymi batonikami musi być porządnie schłodzona. Nie musi stać całą noc. Minimum 6 godzin. Można też przyśpieszyć chłodzenie w zamrażalce, ale trzeba uważać, aby nie zamrozić kremu (wyciągać i mieszać co jakiś czas).

  • Odpowiedź
    Dominika
    4 sierpnia 2018 at 19:37

    Witam, na ile osób wystarczy taki tort? Pozdrawiam ?

  • Odpowiedź
    Beata
    6 czerwca 2018 at 17:32

    Witam, czy truskawki lub czereśnie zamiast malin będą pasowały w połączeniu z tym kremem? Czy w momencie zastąpienia malin innymi owocami proporcje pozostałych składników się nie zmienią?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 czerwca 2018 at 23:37

      Truskawki i czereśnie są słodkie. Dla mnie byłoby za słodko z kremem milky way. Dlatego wolę maliny, które są kwaskowate. Wiśnie będą lepsze od czereśni. Ale jeśli lubisz słodkie torty, to nie ma przeszkód. Każdy ma inny smak 🙂 Jeśli chodzi o frużelinę z owoców, to przy truskawkowej dałam 2 łyżeczki żelatyny na 300g truskawek, bardziej płaskie niż czubate. Przepis na frużelinę z czereśniami znajdziesz Tutaj.

  • Odpowiedź
    Domi
    13 maja 2018 at 09:49

    Witam. Jaki jest numer tylki, którą zrobione jest futerko – 234?? Futerko jest świetne, śliczne. Ja mam tylko tylkę z kilkunastoma dziurkami, ale niewygodnie się nią pracuje bo zostają przerwy między „przyłożeniami”…. a tu miś i potworek – idealne!!

  • Odpowiedź
    Marzena
    26 marca 2018 at 22:08

    Tort REWELACJA pycha nad pychami ;-))
    Mi jako niepiekącej zbyt często czyli tort tylko dla córki a od tego roku dla synka ciężko było uwieżyć że może się udać.
    Ale wyszedł tak dobry że zdążyłam tylko zadowolić się kółkiem ze srodka 😉
    Futro wyszło jak zmaltretowany dywan shaggy- końcówka 233-ale i tak się podobał.
    Jedynie co zmieniłam to oczy i usta są z masy lukrowej.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 marca 2018 at 23:26

      Przesłodki! Ciasteczkowy Potwór rządzi 🙂 Gratuluję sukcesu i życzę kolejnych! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Odpowiedź
    Kasia
    24 marca 2018 at 22:59

    Dziękuję za inspiracje 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 marca 2018 at 23:04

      Świetny! Nic dodać, nic ująć wyszedł super! Cieszę się i pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Kamila
        15 września 2019 at 21:41

        a ja mam pytanie jaki barwnik został użyty i w jakiej ilości?:)

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          15 września 2019 at 22:01

          Tutaj użyłam Sugarflair Aztec Blue. Ale ten barwnik jest bardzo gęsty i szybko wysycha w opakowaniu. Polecam barwniki w żelu Wilton. Dodawałam po trochu na wykałaczce, aż uzyskałam odpowiedni kolor.

  • Odpowiedź
    Monika
    20 marca 2018 at 14:05

    Witam czy krem na bazie mleka kondensowanego z pani przepisu nada się do takiego efektu jaki pani uzyskała?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 marca 2018 at 14:59

      Tak. Niestety nie jestem w stanie określić ile go potrzeba. Robiłam tylko tynk i róże na torciku. Z proporcji podanych w przepisie kremu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 21cm. Do włosów trzeba będzie zrobić min. z dwóch porcji.

  • Odpowiedź
    malaczarna
    7 marca 2018 at 08:36

    tort ma być podany w niedzielę, kiedy mam upiec biszkopt i go udekorować? dekoracja w sobotę? wytrzymają te włosy do niedzieli czy dopiero w niedzielę rano dekorować? pierwszy raz będę robić ten krem i włosy i jakoś mam obawy… to tort na pierwsze urodziny synka i naprawdę się boję czy wyjdzie…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 marca 2018 at 09:15

      Biszkopt upiekłabym w czwartek wieczorem. W piątek przełożyłabym kremami, a w sobotę na spokojnie udekorowałabym. Wytrzyma wszystko do niedzieli. Zawsze rozkładam sobie pracę na kilka dni. Ten tort też tak robiłam, bo miałam w międzyczasie inne rzeczy do przygotowania. W ten sposób będzie też czas na poprawki i mniej nerwów 🙂 Powodzenia!

  • Odpowiedź
    malaczarna
    7 lutego 2018 at 10:19

    a nazwa koloru barwnika? ktoś pomoże? bo one też różne są… nie wiem czy nie lepiej może typowo turkusowy wziąć..

  • Odpowiedź
    Kooocikmiau
    12 stycznia 2018 at 15:29

    Mój pierwszy raz z tylką i kremem maślanym na bazie szwajcarskiej.. Niestety po zrobieniu kremu roczny silenizant odmówił współpracy i zamiast dekorować tort musiałam go usypiać. Krem stężał i musiałam go zmiekczyć znowu. Dlatego efekt nie jest wow jak planowałam choć goście byli w szoku 😉 ale Dziękuję za przepis bo tort wyszedł rewelacyjnie i był przepyszny. Sama zjadłam chyba 4 kawałki 😀

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      12 stycznia 2018 at 15:52

      Jest super! Te oczy! Cieszę się, że smakował 🙂 Powiedz tylko, czy zmiksowałaś ponownie krem maślany po zmiękczeniu go? Ja tek kiedyś zrobiłam i był ok.

  • Odpowiedź
    Gosiaczek256
    8 stycznia 2018 at 16:41

    Dziękuję za inspirację. To mój pierwszy zrobiony przeze mnie tort i mimo, że nie wyglądał tak idealnie jak Pani to i tak jestem zadowolona i dumna z siebie. Smakował fantastycznie. Wszystkim smakował i świetnie się prezentował na roczku syna ?? Dzięki

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      8 stycznia 2018 at 18:18

      Bardzo się cieszę, że sprawił tyle radości! Podziwiam, bo ja zaczęłam swoją przygodę od prostszych tortów 🙂 Teraz to już z górki będzie ;). Pozdrawiam i życzę kolejnych sukcesów!

  • Odpowiedź
    Kooocikmiau
    4 stycznia 2018 at 23:39

    Cudowny tort 😀 właśnie jestem w trakcie przygotowywania. Biszkopt i frużelina gotowe. Zastanawiam się tylko czy nasiona z malin nie banera za bardzo wyczuwalne w torcie? Pierwszy raz robię frużelina z malin.., zawsze były to truskawki. Z góry dziękuję za pomoc. Oczywiście wrzuce zdjęcia jeśli tort się uda. Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Kooocikmiau
      4 stycznia 2018 at 23:43

      I jeszcze pytanie czy jak zrobię i złożę go dzień wcześniej to przeżyję w lodówce? Dziękuję 😀

      • Odpowiedź
        Słodki Pomysł
        5 stycznia 2018 at 00:09

        Przeżyje 🙂 Dziś również zaczynam robić tort. Jutro go udekoruję, a podam gościom w sobotę 🙂 Czekam na fotkę kolejnego Ciasteczkowego Potwora :). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku!

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      5 stycznia 2018 at 00:07

      Nie pamiętam, abym wyczuwała pestki malin :). Frużelina jest pyszna, pestki malutkie, które zginą w słodkim kremie ;).

  • Odpowiedź
    Ania Wlkp.
    30 listopada 2017 at 17:01

    Torta będę robić jutro ? mam tylko pytanie, czy jeśli zastąpię krem bezowy zwykłą ubitą śmietaną z mascarpone to takie włosie również wyjdzie? Mam ochotę dodać do tej masy taki fiks o smaku malinowym dr. Oetkera. Czy myśli Pani ze takie coś się uda? Czy jeśli dodam tego to nie zrobi się zbyt gęste jak masło? Niby nie jest to typowy fix tylko jakby „smak”.

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      30 listopada 2017 at 17:17

      Jeśli do kremówki i mascarpone dodasz fix to wyjdzie bardzo gęste. Ja usztywniam kremówkę serkiem mascarpone i to wystarczy. Co do włosów to krem z kremówki i mascarpone dla mnie jest niestabilny. Robiłam włosy z kremu z białą czekoladą: https://slodkipomysl.pl/krem-do-dekoracji-tortow-i-babeczek/. Do zrobienia włosów za pomocą dużej tylki do trawy na babeczkach się nadaje. Jednak nie dekorowałabym nim tortu. Włosy będą odpadać. Do włosów najlepszy jest krem maślany. Wiem, że teraz masło drogie, ale mascarpone do tanich też nie należy :). Można jednak tort udekorować kremem z kremówki i mascarpone. Można go wygładzić a następnie widelcem 'wyczesać’ :).

  • Odpowiedź
    iwona
    10 listopada 2017 at 21:36

    Wykorzystam przepis tylko na gorze dodam opłatek syn etap samolotów Dusty mam nadzieje ze tez wyjdzie 🙂 piekne te wasze torty

  • Odpowiedź
    AGA
    18 października 2017 at 19:08

    Albo jestem ślepa ale nie widzę tego w przepisie… Jak połączyć ten krem milky way z kremem szwajcarskim?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      18 października 2017 at 20:46

      W którym miejscu Pani to przeczytała? Napisałam jedynie, że jeśli ktoś położy grubszą warstwę kremu na blaty i zabraknie mu go na otynkowanie całego tortu, to może zrobić to kremem szwajcarskim. Nie ma tam mowy o łączeniu kremów :).

    • Odpowiedź
      Sylwia
      29 grudnia 2017 at 20:11

      A gdzie Pani zamawiała te wisiorki z potworkiem ?:)

  • Odpowiedź
    Róża
    19 lipca 2017 at 15:23

    Podbił podniebienia całej rodzinki POLECAM !!! 😀

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      19 lipca 2017 at 15:30

      Super! Nie dziwię się, bo ja do dziś pamiętam ten smak 🙂 Dziś na blogu króluje Ciasteczkowy Potwór 😉

  • Odpowiedź
    Iwona
    19 lipca 2017 at 13:32

    Polecam wszystkim.
    Robiłam w weekend – tort pyszny, smakował dzieciom i dorosłym 🙂

    mój nie jest tak idealny, ale i tak jestem mega zadowolona.
    dziekuję za inspiracje, na pewno będę tu częściej zaglądać

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      19 lipca 2017 at 14:05

      Śliczny Potwór! Widzę, że ozdobiony tylką 233 wyszedł idealnie… chyba lepiej od mojego, ale głośno tego nie powiem 😉 Cieszę się, że smakował i umilił uroczystość 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Magda
    12 czerwca 2017 at 16:08

    Spróbuje zrobić ten piękny tort na roczek mojego synka. Też lubimy ciasteczkowego potwora?.Tylko mam jedno pytanie czy dam radę uzyskać taki efekt z końcówką 233? Ma drobniejsze dziurki i gęściej ułożone…

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      12 czerwca 2017 at 22:07

      Efekt może być nawet lepszy 🙂 Duża tylka do włosów jest pod tym względem fajna, że dekorowanie trwa krócej. Dlatego przy dekorowaniu tylką 233 proszę sobie zagospodarować więcej czasu 🙂 Proszę się pochwalić efektem końcowym 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Iwona
      19 lipca 2017 at 13:34

      ja robiłam końcówką 233. Była to pierwsza moja praca z tą końcówką więc jak ma Pani wprawę to na pewno wyjdzie super !

  • Odpowiedź
    Kasia
    2 maja 2017 at 12:49

    Tort “ciasteczkowy potwór” wyszedł rewelacyjny, wbrew pozorom jest dość prosty w przygotowaniu, a w smaku przepyszny ? połączenie słodkiego kremu i kwaśnych (bo mrożonych) malin daje super połączenie ? u mnie podbił podniebienia nie tylko dzieci, ale i dorosłych! Zapewne zawita na naszym stole jeszcze nie raz ? Wielkie brawa dla autorki ? Ja tak pięknej dekoracji nie zrobiłam (brak zdolności manualnych), ale tu akurat każdy może pochwalić się własną inwencja twórcza ?

  • Odpowiedź
    Katri
    22 kwietnia 2017 at 21:10

    Czy zamiast malin może iść gęsty syrop malinowy lub inne owoce mrożone?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      22 kwietnia 2017 at 21:17

      Myślę, że gęsty syrop może wsiąknąć w biszkopt. Można zrobić frużelinę z innych mrożonych owoców. Jednak radzę użyć kwaśnych owoców, które będą lepiej smakować ze słodkim kremem 🙂

  • Odpowiedź
    Mat
    13 marca 2017 at 21:18

    Witam,
    Odnośnie źrenic i ust z gorzkiej czekolady, postępujemy analogicznie jak w przypadku białej czekolady?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      13 marca 2017 at 21:40

      Tak. Następnie przyklejamy źrenicę do 'oka’. Możesz też zrobić tak jak ja, czyli namalować źrenicę za pomocą wykałaczki bezpośrednio na białej czekoladzie. Wtedy gorzka czekolada nie może być za gorąca aby nie rozpuściła białej. Dziękuję za pytanie. Poprawię tekst aby był bardziej zrozumiały 🙂

      • Odpowiedź
        Mat
        27 marca 2017 at 15:20

        Dziękuję bardzo za informację. Teraz wszystko jest jasne i nie pozostaje nic innego, jak zabierać się do pracy 🙂
        ps. Podzielę się oczywiście efektami 🙂

  • Odpowiedź
    Karolina
    13 marca 2017 at 16:46

    Fajny tort. Chcę jednak podziękować za polecenie sklepu z biżuterią 'Mintique’. Widząc Pani zdjęcia napisałam do właścicielki i dzięki temu mam teraz biżuterię, której zrobienia nikt inny nie chciał się podjąć! Bardzo Polecam.

  • Odpowiedź
    Aleksandra Ćmachowska
    16 lutego 2017 at 12:01

    O kurcze! Wierzę, że jest pyszny! Ale jak wygląda, to dzieło sztuki :)) czasem bawię się w torty, ale Ten jest świetny! Buziak 🙂 Mamatywna.