Tort cynamonowy z ananasem

tort cynamonowy, tort cynamonowy z ananasem, ananasy, cynamon, krem cynamonowy, frużelina ananasowa

Jasny biszkopt, słodkie ananasy i lekki krem cynamonowy tworzą przepyszną całość, której nie można się oprzeć :).
Tort cynamonowy z ananasem miałam okazję zrobić na własne urodziny. Był to jeden z moich pierwszych tortów, dlatego wybaczcie, że do pięknych nie należy. Ale w smaku nie ma równych, dlatego ośmieliłam się Wam go pokazać i zdradzić przepis! Tort zamierzałam udekorować kawałkami ananasów, które specjalnie odłożyłam, gdy robiłam frużelinę. Niestety podczas pracy nad tortem zapomniałam się i wszystko zjadłam! Na szczęście mąż uratował sytuację, kupując cytrynową galaretkę :).

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni.
Dzień 1: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę.
Dzień 2: Robimy krem cynamonowy, składamy i dekorujemy tort.

Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm):

  • 5 białek + szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 5 żółtek
  • 120 g mąki pszennej
  • 45 g skrobi ziemniaczanej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 40 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia.
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.

Frużelina ananasowa:

  • 250 g ananasów z puszki
  • 200 ml syropu/zalewy z ananasów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  1. Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i zalewamy syropem.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  3. Do ananasów dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Ostudzoną frużelinę ananasową wkładamy do lodówki na całą noc (min 6 godz).

Krem cynamonowy:

  • 450 g serka mascarpone
  • 400 ml kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
  1. W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cynamon i cukier puder.
  2. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje.

Nasączenie:

  • ¾ szkl wody
  • sok z połowy cytryny

Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu.

Krem cynamonowy do dekoracji:

  • 150 ml kremówki 36%
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  1. W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje.
  2. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort.

Ponadto:

  • 2-3 plastry z ananasa z puszki lub…
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku, gdy zabraknie ananasów ;).
  1. Ananasy kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do szerokiej miseczki i studzimy (użyłam głębokiego talerza). Gdy galaretka stężeje kroimy ją na małe kwadraciki.

Wykonanie:

  1. Krem cynamonowy dzielimy na trzy części, dwie do przełożenia toru i jedna do ‚otynkowania’.
  2. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną. Nakładamy połowę frużeliny ananasowej, a następnie krem cynamonowy. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go, wykładamy frużelinę ananasową i krem cynamonowy. Przykrywamy całość ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
  3. Cały tort ‚tynkujemy’ pozostałym kremem cynamonowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu.
  4. Za pomocą worka cukierniczego z tylką dekorujemy tort kremem cynamonowym, a na końcu ananasami lub galaretką cytrynową.
  5. Tort cynamonowy przechowujemy w lodówce.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Krem cynamonowy po kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach, gdzie warstwa kremu jest cieńsza.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika.
  5. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

tort cynamonowy, tort cynamonowy z ananasem, ananasy, cynamon, krem cynamonowy, frużelina ananasowa

tort cynamonowy, tort cynamonowy z ananasem, ananasy, cynamon, krem cynamonowy, frużelina ananasowa

tort cynamonowy, tort cynamonowy z ananasem, ananasy, cynamon, krem cynamonowy, frużelina ananasowa

tort cynamonowy, tort cynamonowy z ananasem, ananasy, cynamon, krem cynamonowy, frużelina ananasowa

Źródło inspiracji Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *